Matični mleč je jedna veoma izuzetna hranljiva materija puna vitamina, belančevina i aminokiselina. Sadrži vitamine B kompleksa, a posebno ima viskoku koncentraciju vitamina B-5 i vitamona B-6. Jedini je prirodni izvor Acetil-holina u čistom obliku. U njemu se nalazi veliki broj minerala, zatim vitamina A, C, D i E, 18 vrsta amninokiselina (od toga 8 esencijalnih i 10 neesencijalnih), kao i drugih materija, jer biostimulatori koje sadrži podstiču stvaranje antitela i leukocita, a prirodni antibiotici koje ima uništavaju bakterije i viruse i sprečavaju njihovo razmnožavanje u organizmu.

Larve matice okružene matičnim mlečom. Obične larve radilice hrane se samo 3 dana matičnim mlečom i žive oko 3 meseca. Matica se tokom celog odrastanja hrani mlečom i živi i do 5 godine.

Zbog svojih sposobnaosti da jača imuni sisterm i povećava otpornost organizma, matični mleč je pogodan za lečenje bronhijalne astme, bolesti jetre, mnogih kožnih bolesti. Matični mleč deluje na sve delove našeg organizma: nerve, mozak (koncentracija, sposobnost pamćenja, učenje, koordinacija pokreta), prokrvljenost i cirkulaciju i time povoljno utiče na kardiovaskularni i nervni sistem, ublažava propadanje nervnih ćelija, normalizuje krvni pritisak, usporava proces ateroskleroze, pojavu proširenih vena, infarkta i ubrzava izlečenje već postojećih kardiovaskularnih bolesti.

Matični mleč mogu koristiti svi bez obzira na godine i zdravstveno i psihofizičko stanje, a posebno se preporučuje svima koji su izloženi izuzetnim umnim i fizičkim naporima i rade u ekstremno teškim uslovima.

Čuvanje matičnog mleča

medMatični mleč proizvode pčele radilice ( izdvajajući vredne sastojke iz svojih pljuvačnih žlezda), koji su namenjeni ishrani matice. Ovaj koncentrat hranjivih materija omogućava matici da živi i više od 5 godina, dok je životni vek pčele radilice samo 2-4 meseca. Zahvaljujući ovoj koncentrovanoj hrani, matica za 24 časa može položiti izeđu 2000 i 3000 jajašca. Interesantno je da je ukupna težina položenih jajašca jednaka telesnoj težini same matice. Matični mleč je veoma teško sačuvati, kada se izvadi iz košnice traje svega 48 sati, ako se odmah stavi u med može se sačuvati do 7 dana, a nakon toga se glavna svojstva, tj. njegova bioaktivnost, gube, ali se određena svojstva mogu sačuvati do godinu dana.

Zbog svih ovih svojstava koje matični mleč poseduje naučnici su skoro trideset godina radili na tome da pronađu oblik u kome će se matični mleč moći očuvati duže od nedelju dana. Tako je Ruska akademija nauka početkom devedesetih godina uspela da posebnom metodom liofilizacije izdvoji i sačuva matični mleč u obliku granula sa garantovanim rokom upotrebe do 2 godine.

Matični mleč se razgrađuje toplotom, te ga treba čuvati na hladnom mestu.

Upozorenje: matični mleč i alergije

Pošto matični mleč nastaje iz mešavine cvetnog polena, meda i sekreta pljuvačnih žlezda pčele, osobe sa alergijom na polen treba sa oprezom da ga troše.  Ukoliko se uoče bilo kakve promene koje su sumnjive na preosetljivost, odmah treba prestati sa uzimanjem preparata na bazi matičnog mleča.

Ja se lično nikada nisam usudila da ga koristim, ali poznajem ljude koji su patili od alergije na polen i uspešno ublažili simptome upotrebom matičnog mleča.