Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Kombuha i ekstrakt

  Kombuha je japanska čajna pečurka sastavljena od želatoidne membrane u obliku diska. Živi u hranljivom rastvoru zelenog i crnog čaja i šećera. Za vreme procesa fermentacije, gljiva deluje različitim kompleksnim reakcijama i stvara mlečnu i glukoronsku kiselinu, vitamine C i B, aminokiseline i antibiotske sastojke koji joj daju lekovito svojstvo, blagotvorno za čovečiji organizam.

  Kombuha je zdrav napitak i prirodan lek, veoma cenjen na Dalekom Istoku već više od 2500 hiljade godina – Zen mudraci su ga koristili kao životni eliksir koji dovodi u ravnotežu energij duha i tela. Dostizali su neverovatnu dugovečnost, a pri tom zadržavali dobro zdravlje i mladalački izgled. Širom sveta poznati Zen borci, Samuraji, pili su ovaj napitak za povećanje životne energije pred ulazak u borbu.

  Kombuha napitak

  Priprema

  Ovo je ne samo izvrstan lek, već i izuzetno ukusan napitak. Kao osnovni napitak može da se koristi u toku celog dana. Neko se ograniči na 1-2 čaše dnevno, ali i to ima pozitivno dejstvo. Za vreme dojenja potrebno je da se majke posavetuju sa stručnjakom o tome da li da koriste kombuhu i na koji način.
  Napitak se priprema na sledeći način. U jedan litar skoro proključale vode sipati 1,5 kašičicu mešavine crnog i zelenog čaja, poklopiti i ostaviti na toplom mestu jedan sat. Procediti čaj, dodati 5 kašika šećera i kada se dovoljno ohladi sipati u teglu dva prsta do vrha da bi gljiva imala dovoljno kontakta
  sa vazduhom. Kada se prohladi do temperature tela, u dva litra ovog čaja sa šećerom sipati i 0,5 l gotovog kombuha napitka i odozgo staviti gljivu. Prekriti gazom i ostaviti na toplom i mestu bez sunca. U zavisnosti od temperature, sastojaka i niza drugih uslova, kombuha će biti pripremljena za jednu do dve nedelje, što se može prepoznati po prijatnom kiselkastom ukusu.

  Sirće

  Ako želite da dobijete veoma zdravo, ukusno i blago sirće, onda ostavite kombuhu zajedno sa gljivom da odstoji mesec dana. Po ukusu ćete prepoznati da li je sirće gotovo. A ako želite da obogatite ukus sirćeta, dodajte različite začinske biljke (bosiljak, biber, korijander, nanu).

  Savet plus

  -Kod mnogih se javlja dilema da li koristiti beli šećer kod pripremanja kombuhe. Odgovor je pozitivan! Saharoza (beli šećer) se prilikom pripremanja kombuhe razgrađuje na proste šećere glukozu i fruktozu, uz pomoć enzima invertaze.
  – Za pripremanje kombuha napitka zamena belog šećera smeđim ne bi bila od koristi zbog male razlike u sastavu. Upotreba meda mogla bi biti čak i opasna, zbog mogućeg poremećaja u sastavu bakterija i kvasaca.

  PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE

  PXD ekstrakt od kombuhe je potpuno prirodan proizvod dobijen pravilnom fermentacijom kombuha tečnosti, primenom posebne opreme i pod specifičnim fizičko–hemijskim uslovima. U ovom procesu, ekstrahuju se najvažniji sastojci fermentacije kombuha tečnosti, odstranjuje se voda, višak sirćetne kiseline i svi aktivni mikroorganizmi. Na taj način se dobija stabilizovan preparat sa dugim rokom upotrebe i konstantnim prijatnim ukusom. Dejstvo ekstrakta kombuhe je 10 puta jače i isto toliko brže od samog kombuha napitka (za 250 gr ekstrakta potrebno je oko 20 l tečnosti kombuhe), te predstavlja pravi koncentrat za zdravlje, snagu i energiju

  Sastav

  U svom sastavu PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE ima istinsko bogatstvo napitka kombuhe. Sadrži kiseline koje sintetizuje naša jetra: glukoronsku kiselinu, L–mlečnu kiselinu, folnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, zatim proteine, ugljene hidrate, saharozu, glukozu, fruktozu, C vitamin, vitamine B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12), nijacin, antibiotske materije, kao i ostatke ekstrakta čajne mešavine (koja se upotrebljava pri pripremi kombuha napitka).

  Dejstvo

  Najvažnija komponenta dobijenog ekstrakta jeste glukoronska kiselina koju moderna nauka još nije uspela da sintetizuje.
  Zdrava jetra prirodno stvara ovu kiselinu koja ima ulogu da pročišćava krv, vezujući za sebe otpadna jedinjenja iz krvi, nastala u organizmu u procesu metabolizma kao i ona uneta spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Međutim, naša jetra najčešće ne može da luči glukoronsku kiselinu u dovoljnoj količini, jer je njeno pravilno funkcionisanje narušeno toksinima unetih u nju putem vode, hrane i vazduha, kao i stresom. Zbog toga se čovek oseća umorno, malaksalo, pospano, a dugoročno posmatrano ovakvo stanje dovodi do ozbiljnih hroničnih oboljenja.Osim toga, glukoronska kiselina je i jedna od komponenti heparina koji održava nivo gustine krvi.

  Zahvaljujući velikoj koncentraciji glukoronske kiseline, PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE pročišćava krv, čime se i jetra regeneriše i relaksira. Redovnim korišćenjem ovog preparata, poboljšava se i podstiče prirodno samočišćenja organizma i oslobađanje od radioaktivnih elemenata, dolazi do jačanja imuniteta čime se smanjuje rizik od bolesti i povećava se prirodna vitalnost i energija.

  Drugi važan sastojak PXD EKSTRAKTA OD KOMBUHE je L-mlečna kiselina (reguliše ćelijsko disanje), za koju je poznato da predstavlja jedno od najjačih antikancerogenih supstanci, te je ovaj preparat odličan kao prevencija protiv kancera. Reguliše pH krvi.

  Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ove kiseline ima za posledicu lošu krvnu sliku.

  Vitamin C organizam ne može sam da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova.

  Kompleks B vitamina izuzetno dobro deluje na nervni sistem: hrani i održava mrežu nervnih vlakana, pomaže ćelijama da koriste kiseonik, redukuje depresiju i gubljenje pamćenja, odstranjuje štetne hemijske produkte iz organizma nastale kao posledica stresnih stanja. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte.

  Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i formiranju hormona. Pridoksin pomaže formiranje belih krvnih zrnaca važnih u borbi protiv infekcija u organizmu, te znatno doprinosi održavanju jakog imunološkog sistema. Ovaj jedinstven je proizvod za veoma kratko vreme uspešno:

  Dejstvo kombuhe

  • Reguliše crevne aktivnosti (naročito tvrdokorne zatvore creva) i normalizuje crevnu mikrofloru
  • Poboljšava proces varenja i usvajanja hrane
  • Sprečava pojavu hemoroida
  • Stabilizuje krvni pritisak, nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi
  • Povećava smanjene vrednosti gvožda
  • Povećava elastičnost vena i arterije
  • Jača mikrocirkulaciju u krvi (i u najsitnijim krvnim sudovima koji se nalaze npr. u očima)
  • Ublažava grčeve u mišićima
  • Uklanja pesak i otapa kamen u žuči i bubrezima (pročišćava i regeneriše bubrege, odstranjujući toksine koji se talože u njima usled raznih terapija lekovima)
  • Razbija ciste, miome i tumore
  • Reguliše funkciju prostate
  • Snižava telesnu temperaturu povišenu zbog raznih oboljenja
  • Pokazuje snažno antiseptičko dejstvo zahvaljujući prisustvu prirodnog antibiotika (efikasan u ispiranju gnojnih i inficiranih rana)
  • Čisti pluća i odstranjuje sekret iz disajnih puteva koji se javlja kod pušača, pri prehladi ili bronhitisu
  • Kosi vraća prirodnu boju i gustinu (Biotin – vitamin H pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona)
  • Zateže i pobojšava izgled kože, obnavlja sluzokožu
  • Povećava energiju sportista i ljudi izloženih fizičkim i umnim aktivnostima

  Ko i kako koristi kombuhu?

  Sportisti ga zovu ”energetska bomba” jer 15 min nakon uzimanja preparata organizam dobija izuzetnu energiju usled brze detoksikacije. Prokrvljenost mišića je mnogo jača i redovnim korišćenjem, uz fizičko vežbanje, dobija se na kvalitetnoj mišićnoj masi, bez upotrebe steroida.

  Koristi se alternativno u borbi protiv kancera, hepatitisa B i C, ciroze jetre, leukemije i kod lečenja od bolesti zavisnosti.

  • Preventivno treba uzimati 2-3 kafene kašikice ekstrakta dnevno
  • Kod težih bolesti 3 supene kašike dnevno
  • Kod karcinoma: jedna teglica (250 gr) dnevno

  Preporučljivo je da se ne unosi tečnost 30 min pre uzimanja ekstrakta, a 30 min nakon uzimanja preparata obavezno popiti 2 čaše vode radi brže detoksikacje organizma. Prilikom konzumiranja ekstrakt zadržati 2–3 min u ustima pre nego što se proguta.

  Američka zvezda Lindzi Lohan koristi kombuhu

  Ekstrakt kombuhe ima širok spektar delovanja pa ga mogu upotrebljavati i deca i odrasli, od beba do najstarijih osoba, zdravi i bolesni, bez obzira da li su pod nekom terapijom ili koriste lekove.

  Zbog prisustva šećera (glukoze i fruktoze) dijabetičari ne bi trebalo da ga koriste (mada su noviji rezultati pokazali veoma povoljan uticaj ovog ekstrakta na pojedine osobe obolele od dijabetesa). Diajbetičarima se preporučuje sledeći način upotrebe: 1 kafenu kašičicu ekstrakta rastvoriti u 2 dl hladne vode i piti u toku dana. Sa opadanjem nivoa šećera, povećavati dozu.

  Similar posts
  • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
  • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
  • Paradajz ublažava simptome astme Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme, pokazali su rezultati istraživanja australijskih naučnika. Studija se naročito bavila uticajem paradajza na zdravlje, jer on sadrži veoma moćan antioksidans likopen. Praktičnu potvrdu lekari su dobili posle sedmodnevnog eksperimenta sa 30 pacijenata obolelih od astme. Ispitanici su prvo dobijali hranu u kojoj je nivo antioksidanasa bio zanemarljiv, a zatim [...]
  • Skriveni saboteri vašeg imunog sistem... Virusi i bakterije nisu jedini koji mogu ugroziti vaš imuni sistem. T-ćelije našeg organizma su u konstantnoj pripravnosti iz raznih razloga. Predstavljamo vam skrivene krivce za pad vašeg imunog sistema. Kokice iz mikrotalasne Kesice u kojima se nalaze kokice za mikrotalasnu prekrivene su hemikalijama protiv lepljenja poznatim kao PFC, kako masnoća ne bi probila papirnatu [...]
  • Folna kiselina u lečenju astme Folna kiselina, vitamin koji može da se nađe u zelenom lisnatom povrću, pasulju i orasima, može da suzbije alergijske reakcije i ublaži simptome astme. Uz upozorenje da je ipak još rano za tvrdnje da astma i alergije mogu da se leče folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9, istraživači Dečjeg centra „Johns Hopkins“ predlažu da se uz [...]
  • sladjana

   Milorade, u borbi sa karcinomom pomazu i Sitaka i Ganoderma, to su pecurke koje se vekovima koriste u tradicionalnoj medicini istoka.Veoma su mocne.

  • Nadica

   Ja sam jedva nashla. To ti mogu dati ljudi koji gaje kod kuche. A ekstrakt kombuhe mozesh nabaviti u rdnji za zdravu hranu.

  • Sladjana Jovancic

   Molim Vas da mi posaljete informaciju gde moze da se kupi PXD ekstrat od kombuhe? Pre mesec dana sam napravila napitak od kombuhe, pa me interesuje da li smeju deca da ga piju i u kojim kolicinama, jer imam sina od 21 mesec? Da li se ova gljiva razmnozava u napitku? Koliko dugo napitak sme da se pije i da li se pravi pauza pri koriscenju? Unapred hvala.
   Pozdrav, Sladjana.

  • milos

   odusevljen sam kombuhom pijem je vec godinama.interesuje me gde mogu da kupim ekstrakt kombuhe?

  • Marija

   U bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane se može naći ekstrakt kombuhe (Bio Lučar u Novom Sadu)
   A ovo sam našla u oglasima:
   Slavica Petrovic
   381 11/3225-797
   Tekst oglasa:
   Kombuha ekstrakt pomaze radu jetre, cisti krv, jaca imunitet, smiruje nervni sistem, daje energiju, a pomaze kod slucajeva kancera, leukemije, hepatitisa, alkoholizma i drugih teskih obolenja. Distributivni centar Beograd, Kralja Milana 15b

   Isto tako na Internetu- Oglasi Beograd:
   http://www.oglasibeograd.com/KOMBUCHA-EXTRACT.html

  • Goran

   EKSTRAKT OD KOMBUHE je proizvod koji je patentiran i pravno zasticen od kompanije PXD SYSTEM – makedonske kompanije koja ima svoje korisnike u 28 zemalja i mozete pronaci :

   Makedonija +389 2 3215 576

   Srbija + 381 11 30 38 197

   E-mail : marketing@pxds.com

   Imate najnovija iskustva iz Australije gde se krvna slika popravila neverovatno brzo i dovela u normalu.

   PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE daje energiju, cisti krv, podize imunitet i mnogo jos toga…

  • VELJO

   najlepsa malo kiselkasta ali je dobra samo ujutru pre posla pijem. Jer mora da se pije 1 na dan ???????? nek mi neko odg.

  • Marija

   Veljo-preporučuje se od 2 dl do 1l dnevno, najčešće se preporučuje po jedna časa pre obroka.

  • Jovana

   Dobila sam kombuhu pre neki dan ali ona ne stoji vodoravno u tegli vec je nakrivljena ka dole.Pokusala sam da je ispravim ali bezuspesno,da li to tako treba i da li ce se vremenom obnoviti i ispraviti.Unapred hvala na odgovoru…

  • Nenad

   Jovana to je sasvim normalno da tvoja kombuha stoji nakoso posle njenog premeštanja, za neki dan kombuha će se formirati i polako isplivati na površinu. Poz MS

  • nora

   Postovana Ela ja zivim u Pristini,na Kosovu i nedavno sam dobila jednu kombuhu i radu cu ti pokloniti jednu cim se umnozi ali neznam kojim putem ti je mogu dati? Mozes mi se javiti na mojoj
   e adresi pa cemo se sporazumeti oko toga

  • Žile

   Koliko košta EKSTRAT ? Gljivi mozete pomoći da ostane na površini u početku , ako stavite ispod nje tanko parče plute.

  • Sunchica

   imam ovu gljivu vec neko vreme 30 dana molim vas recite mi dali caj mogu poiti i kako odvoiti onaj deo koi se namnozio hvala

  • Slavica

   Postovani citaoci dali bih neko mogao da mi pomogne da pronadem kombuhu jer mi je hitno potrebna.Moja sinovica boluje od karcinoma pa smo culi da bih nam ova pecurka pomogla, ali posto zivimo u Holandiji neznam gdebi mogli da je nabavimo pa Vas zato molim da nam pomognete ako je u mogucnosti. Unapred zahvalna Slavica iz Utrechta Holandija.

  • isidora

   Slavice rado bih vam poslala litru napitka i malu gljivu (kada se odvoji od velike), ali ne znam kako…
   Imate li nekoga iz NS da mu dam gljivu, pa da vam nekako pošalje …..?

   Moj telefon je 0646521023-Isidora

  • mladen

   ako nekom treba kombuha neka se javi na sakal@tippnet.rs pa cemo se dogovoriti oko detalja. poz

  • dusan

   kumbuha je nesto najbolje sto sam do sad koristio,pijem je vec 8 meseci i mogu vam reci da se osecam mnogo bolje,regulisao sam telesnu tezinu a posto se bavim i sportom lakse podnosim sve napore.inace je sam pripremam i kad se covek navikne priprema postaje rutina,iskreno je preporucujem!!!!

  • marija

   Upravo sam napravila napitak od kombuhe,mogu vam reci da sam veoma z adovoljna ranijim koriscenjem narocito kod problema opstipacije a verujem i u to da je mojoj majci koja je operisala dojku,ima masnu jetru nezavisno od pomenute bolesti,umnogome napitak pomogao da se transaminaze svedu skoro na normalu od nekih vrednosti od AST 120,ALT100.Pored toga koristi i ekomer i sveze cedjeni sok od cvekle i sargarepe.Nadam se da se nisam udaljila od teme ali je korisno iskustvo.

  • Mladen A.

   Pozdravljam svaki komentar ovde i veoma prijano iznenadjenje za mene posto mi majka bolije od malignog tumora debelog creva ! Moze se nesto i eksperimentisati proba nikom nije skodila.

  • Mirela

   Zanima me dali je nekome poznato smijli da se konzumira konbuha napitak ukoliko se boluje od kandide? Posto je i konbuha gljiva dali ce mi njen unos pogorsati stanje? Molim vas ako neko ima kakvo iskustvo da mi odgovori!!

  • Lina

   Zanima me dali ekstrakt od kombuhe pomaze kod bolesti zglobova. Imam dijagnozu poliartritis koji je izrazitiji u koljenima gde imam dijagnozu gonartrozis bilateralis koja iz godina u godine postaje sve bolnija. Imam 53 godina a bolovi u koljenima poceli su prije desetak godina.

   Nadam se da cete mi pomoci. Pozdravljam vas i zahvaljujem vam se na bilo kakvom odgovoru.

  • Rade

   Kombuhu imam od 1991 godine od kada sam je doneo iz Rusije.
   1993 godine kada je bila najeća inflacija isti napitak je dao izvanredne rezultate kod moje koleginice sa posla kojoj sam poklonio nekoliko tegli sa kombuhom i ona je pila čaj od kombuhe umesto vode punih šest meseci , i tumor koji je bio kod nje je nestao, tako da nije ostao ni ožiljak.Sada je zdrava žena i uzgaja ruže u Ćićevcu jer je u penziji.
   Kombuhu koristim kao lep i ukusan napitak , i do sada nisam uočio kod sebe nikakvu negativnu pojavu.
   Kombuhe mlade neprodajem već onom kome je potrebno poklanjam.
   Moj tel za kontakt je; 063/106 09 70, preuzimanje je lično u Lapovu gde živim.

  • Marjan MKD

   imam ja kombuhu i koristim je vec godinama i odlicna je ko zeli mogu dati al kako? ja zivim u STRUGU pored ohridskog jezera pa ko zeli nek izvoli slobodno cu da dam FREE

  • vikic

   zanima me dali moze da se upotrebi caj od klombuhe dok traje hemoterapija i koliko puta na dan.

  • Marija Blažić- Maja

   Vikic, milslim da bi trebalo da pitate lekara za upotrebu čaja od kombuhe dok traje hemoterapija. Čaj od kombuhe čisti jetru, ali kad su maligne bolesti u pitanju ipak treba konsultovati lekara onkologa.
   Mi smo ovde vezani za probleme astme pa nismo dovoljno stručni odgovoriti na pitanje koje ste posatavili

  • Julijana

   Moja kombuha ima nesto smedje sa unutrasnje strane u caju. tamno smedje je boje i lokalizovano je samo u jednom djelu, priljepljeno za gljivu i visi u rastvoru. samo sam pocela da je uzgajam i nisam sigurna da li je to normalno ili je to neka kontaminacija. da li je sad sigurno piti taj caj ili bi trebala sve da bacim i pocnem iz pocetka?
   unapred hvala na savjetima

  • zorica

   Imam kombuhu vec nekoliko godina, svi je pijemo, a moj suprug najvise, oseca se fantasticno i nikada nije bolestan, a i kad ga nesto zaboli on samo kaze tu je moja kombuha, ne pije lekove nikada, ima 57 godina i super se oseca, ja imam povisen holestefol i sada cu i ja redovo piti, moja sestra je letos odnela u Svedsku i oni je tamo piju, mogu je pokloniti svakom kome je potrebna ali ne znam kako i na koji nacin… pozdrav

  • Marija Blažić- Maja

   Nadam se da će se neko iz Novog Sada i Beograda javiti Verici i Ivani i pomoći im da dođu do kombuhe.
   U komentarima gore (Goran) ima kontakt telefon i e-mali adresa za PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE.
   Napitak od Kombuhe se može naći i u bolje snabdevnim prodavnicama zdrave hrane.

  • Slađa – Crna Gora

   Već neko vrijeme pokušavam da nabavim kombuhu .Živim u Herceg Novom i zanima me da li je neko ima u Crnoj Gori ?Molim vas ako neko ima neku informaciju da mi odgovori!!

  • zorica

   Ja se zovem Zorica, zivim u Sremskoj Mitrovici i mogu da poklonim gljivu kombuhu Verici iz Novog Sada i Ivani iz Beograda, ako hoce da dodju po nju, bas treba da je presvucem a ima ih nekoliko tako da cu je sa radoscu pokloniti, a gospodji Sladji iz Crne Gore mogu da porucim da u Herceg Novom pronadje Sladjanu koja radi u Upravi prihoda, rodom je iz Lacarka i cesto dolazi u Lacarak gde joj zive roditelji, suprug joj je policajac i zove se Balsa, stupite u kontakt sa njima i kada budu dolazili u Lacarak ja cu Vam vrlo rado poslati gljivu
   kombuhu , pozdrav

  • Slađa – Crna Gora

   Draga Zorice hvala vam puno.Pokušaću da nađem moju imenjakinju ,možete li mi samo poslati njihovo prezime,? Javi te mi se na mail :sladja-energysun@rambler.ru
   Veliki pozdrav!

  • zorica

   Gospodja Sladjo moja Sladjana se preziva VEMIC pozdrav

  • natasa

   Postovani,vec tri godine pijem caj od konbuhe i vrlo mi prija.Poslednjih 6 meseci pijem helex od 0,25mg i htela bih da znam dali mozda ima neko kontra dejstvo spajanje ovih dva preparata.Htela bih da se odviknem helexa pa ako znate kako bih mogla molila bih vas da mi odgovorite.Pozdrav,svako dobro.

  • Marija Blažić- Maja

   Nataša ovaj sajt je posvećen astmi i problemima od strane respiratornog sistema.
   Najbolje bi bilo da porazgovarate sa lekarom koji vam je prepisao Helex o postepenom odvikavanju od njega.
   Mislim da kombuha nema konta efekata u spajanju sa lekom Helex.
   Prvenstveno treba rešiti problem zbog kojeg se i uzima Helex.

  • zorica

   Dejane, ako zivite blizu Sremske Mitrovice ja cu Vam pokloniti gljivu kombuhu da sami pripremate caj, ne znam da li je neko naplacuje, ja je poklanjam svakom kome je potrebna … pozdrav

  • Vinka

   Zanima me da li neko u Sarajevu ili Zenici ima kombuhu i kako da dođem do nje?

  • Ibolja

   Ja sam iz Kanjize. Ako neko treba kombuha, ja mogu da poklanjam. Moja E-mail: iraffai@tvn.hu

  • Dragoslav

   Nisam bio kuci duze vreme i kombuha se na vrhu ubudjala ,da li moze da se koristi i dalje
   Zahvalan na odgovoru ako neko zna da ni odgovori

  • Marija Blažić- Maja

   Hvala svima koji žele da poklone kombuhu:)

  • Milka

   Pomaze li extrakt od kombuhe u lecenju astme i da li neko ima iskustva s tim?

  • zorica

   Gospodine Dragoslave, operite gljivu u mlakoj vodi ,ako imate vise gljiva gornji deo koji se ubudjavio bacite i stavite zdravu gljivu u nov caj, ostavite je nekoliko dana i sve ce biti isto kao pre, pokusajte, pozdrav

  • ismet

   gospodo javljam se po prvi put ,kombuhu pijem 8meseci i mogu vam sa sigurnoscu potvrditi da kod mene je skinuo vene na nogam a ujedno bobolsala mi je krvnu sliku povecala imunitet i jos pun toga zivim u kos.mitrovici i ako nekome treba rado cu va poklanjati pozdrav

  • IVANA

   dobre je sadrzine i hvala vam na informacijama.
   sve je istinito.
   probala sam lekoviti deo pecurke i bila sam kao nova

  • dragana lazarević

   meni treba KOMBUHA. Ja sam iz NS i imam karcinom,pa bih koristila kombuhu zbog mog zdravlja !!!

  • zorica

   Gospodjo Dragana ja cu Vam rado pokloniti KOMBUHU, zivim u Sremskoj Mitrovici, ali pogledajte poruku gospodje Isidore iz Novog Sada napisala je i broj telefona 064 652 10 23, pa joj se obratite za gljivu kombuhu ako Vam je daleko Sremska Mitrovica

  • Danijela

   Ako neko ima gljivu na teritoriji Beograda da pokloni rado bi je prihvatila i bila bi mu jako zahvalna.

  • Danijela

   Unapred hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Goran

   Pregledao sam skoro sve komentare ali ipak nisam video gde u Beogradu moze da se kupi estrakt kombuhe i po kojoj ceni? Moja supruga je nasla napitak koji kosta 100 dinara litar u Idei ali s obzirom da je potrebno piti po 1-2 litra dnevno to nam je malo skupo jer nismo u mogucnosti da toliko izdvojimo. Unapred hvala za informaciju.

  • zorica

   Gospodine Gorane, najzdravije a i najpovoljnije Vam je da sami pripremate napitak od gljive kombuhe. Nabavite gljivu i sami pripremajte napitak, uzivanje je jos vece kad posmatrate kako se stvara ukusan i zdrav napitak. Veliki pozdrav

  • Marija Blažić- Maja

   Gorane, vaš imenjak u komentarima gore je ostavio telefon i e-amil adresu za extrakt kombuhe.
   Nadam se da će se neko iz Beograda ko želi da pokoni kombuhu javiti. U Novom Sadu u prodavnici zdrave hrane Vita Jela ima akcija, 200 grana crnog čaja+ 200 grama zelenog čaja+kombuha kao poklon.

  • ljiljana

   MOLILA BIH GOSPODJU ZORICU IZ SREMSKE MITROVICE ,AKO MOZE DA MI POKLONI GLJIVU KOMBUHU,IMAM ZDRAVSTVENIH PROBLEME, PA BIH HTELA DA PRIPREMAM SAMA NAPITAK.I JA SAM IZ SREMSKE MITROVICE, PA CU OSTAVITI GOSPODJI ZORICI TELEFOM DA MI SE JAVI 613-466
   HVALA

  • zorica

   Naravno gospodjo Ljiljana da cu Vam rado pokloniti gljivu, sutra cu Vas kontaktirati pa cemo se dogovoriti oko preuzimanja gljive, veliki pozdrav i cujemo se

  • Danica

   Ako neko ima gljivu kombuhu zelela bih da me kontaktira preko ovog sajta.Vidim da mnogi ljudi poklanjaju kombuhu pa bih zamolila ako neko ima viska da mi pokloni.Bila bih mu jako zahvalna.Puno pozdrava za sve clanove ovoga sajta a i za ljubitele.Unapred hvala.Ako neko odgovori na moj komentar ostavicu sledeci put broj telefona.

  • Radomir

   Evo , ako je neko zainteresovan, ja sam napravio svoje kombuhe, veoma je lako, jedini problem je nabaviti grozdje kad je van sezone, princip je sledeci, kombuha nastaje u procesu truljenja grozdja, samelje se neka kolicina grozdja, bilo kojeg, 1\2 kg otprilike, moze i manje, samleveno se ostavi u staklenoj tegli, pa zatim pokrije sa gazom i zashtiti gumicom da nemogu mushice da udju, shto je jako vazno. Ostavi se na nekom mestu u kuhinji ili negde gde temperarura nije ispod 22 i preko 27c, na umerenom svetlu. cekati par nedelja dok se nepojavi sluzavi beli sloj koji ce plivati na povrshini. i eto to je kombuha. skinuti kombuhu sa grozdja i premestiti u ohladjeni i zasladjen zeleni chaj. pa opet sachekati par nedelja i napitak je gotov, stare kombuhe koje su pale na dno izbaciti. nadam se da je nekom koristilo moje iskustvo.!

  • Marija Blažić- Maja

   Radomire vaše iskustvo će koristiti mnogima. Nekada davno sam i ja pravila sama vinsko sirće i sa površine skinula sluzavi sloj od gore i pravila kombuhu. Moj deda je bio vinar i pored vina pravio i vinsko sirće, a gljivu smo koristili u ruskom ili crnom čaju (davnih šezdesetih i sedemdesetih godina se ovde nije baš koristio zeleni ćaj). Moj deta je to zvao vinska pečurka.
   Ja još uvek dugujem tekst o ikustvima u pravljenju kiselo-mlečnih proizvoda uz pomoć kombuhe.

  • Smiljana

   Napitak kambuha moze se kupiti u Maxi marketima,meni ipak treba gljiva da ga napravim sama.Ako neko iz Nisa ima gljivu,neka mi javi!

  • Jelena

   Postovani,
   juce sam kupila napitak Kombuha jer sam cula za njegova blagotvorna dejstva.Naime,nivo gvozdja mi je ispod svake granice,osecam se izuzetno umorno i malaksalo,a s` obzirom na to da imam i malu bebu vremena za odmor definitivno nemam :-) .Medjutim,imam dilemu oko konzumiranja,te Vas molim za savet :
   Imam nizak pritisak (u proseku 100/60 ),a na par net stranica posvecenim Kombuhi procitah da snizava krvni pritisak,sto definitivno ne bi bilo dobro u mom slucaju,ali mi je prodavac u Zdravoj hrani rekao da to nije tako,te ne znam sta mi je ciniti..Napitak jos nisam probala iz straha da mi ne sroza pritisak jos viseTakodje,nije umeo da mi kaze koliki je dozvoljeni dnevni unos napitka!?.I jos jedno pitanje…U zelenoj plasticnoj boci u kojoj se nalazi napitak,nalaze se tanke niti gljive,a na samom vrhu i malo parcence iste,te me zanima da li od tog parcenceta mogu i sama kasnije da pravim napitak po gore navedenom receptu.
   Unapred zahvalna,veliki pozdrav….

  • Jelena

   U predhodnoj poruci zaboravih da se izvinim autorima jer moja pitanja nemaju veze sa temom (astma),ali s` obzirom na to da sm stekla veoma pozitivano misljenje o sajtu,znanju i posvecenosti autora ,resih da se obratim upravo ovde.Jos jednom veliko hvala,i svako dobro.

  • Marija Blažić- Maja

   Jelena, hvala na lepim rečima. Trudimo se da pomognemo svima, onoliko koliko je u našoj moći.
   Kombuha je odličan napitak i pomaže u stabilizovanju krvnog pritiska. Uz količinu od jedne do dve čaše u toku dana i adekvatnu ishranu ne bi trebalo da imate tegoba. Osobe sa niskim krvnim pritiskom (obično su i malokrven) treba da unose što više tečnosti i da jedu malo slaniju hranu. Naravno u soljenju ne treba preterivati da se ne ode u drugu krajnost. Đumbir kao začin je odličan, zatim lešnik, preparati na bazi žen-šena ( u CaliViti ima odličan zove se Panax Ginseng) , čaj od koprive, cvekla u svakom obliku, kupine, maline. Potrebno je uzimati češće obroke i izbegavati ono što obara pritisak (beli lik, sok od paradajza) i odmarati se. Morate naći vremena za odmor, makar kad beba spava lezite i vi a polsove koje “morate” uraditi koristeći priliku dok beba spava podelite sa suprugom.
   Slobodno probajte da od tih parčića i niti napravite napitak, ako se počne množiti gljiva uspeli ste, ako ne…
   Iron Plus (CaliVita) je odličan preparat za podizanje gvožđa bez onih propratnih pojava (crne stolice, zatvora, mučnine)

  • Jelena

   Jos jednom,i od srca- hvala. :-)

  • Dragoslav

   Hvala gospodja Zorice na savetu
   Pozzz

  • Andrea

   Iz Batajnice sam i potrebna mi je kombuha.Rado bih je kupila i kontaktirala bih osobe iz prethodnih postova ali su ti postovi odavno postavljeni pa ne znam koliko su ti kontakti aktivni.Unapred hvala za informacije.

  • BEBA ZALAD

   JAVLJAM SE GOSPODJI SLAVICI IZUTRECHT HOLANDIJA,

   GOSPODJO SLAVICE UKOLIKO SE DO SADA NISTE SNASLI ZA KOMBUHU, JAVITE SE JOVANU ZALAD , BEGONIASTRAAT 79, 1413 TB AALSMEER HOLANDIJA,
   TEL. +31297345690 ILI MOB. +31636174829.
   KOMBUHU KORISTIM VEC 8 GODINA .

   MOJE ISKUSTVO SA KOMBUHOM JE VRLO POZITIVNO.
   NAKON SAZNANJA O OZBILJNIM PROBLEMIMA SA PROSTATOM.
   OPERACIJIM SRCA I UGRADNJOM TRI BAJPASA.

   PIJEM JE KONSTANTNO I OSJECAM SE IZVRSNO.

   SVIH OVIH 8 GODINA NALAZI PSA SU U MIROVANJU SA ZANEMARUJUCIM POVECANJEM.
   SRCE JE U VRLO DOBROM STANJU , ZA CUDJENJE KARDIOLOGA.
   CAK, JE I MOJA KOZA BEZ BORA,
   A TAKODJE , SVI MOJI PRIMJECUJU, NA KOSI PROMJENE, NA BOLJE.

   SVIMA ZELIM DA PREPORUCIM, BEZUSLOVNO, KORISTENJE OVOE CUDOTVORNE GLJIVE I NAPITKA .
   GOSPOJO SLAVICE MOZETE ME KONTAKTIRATI POSLE 17.01.2011.
   DO TADA SAM NEDOSTUPAN.
   POZDRAV JOVAN- BEBA

  • Žile

   Kombuhu koristim više od pola godine, super mi je drugar ko ji mi je poklonio gljivu koristi već 30 god., svakih 5-6 nedelja je delim i poklanjam . Živim u Elemiru kod Zrenjanina, Svi koji bi želeli da koriste napitak od ove gljive mogu me pozvati na 023 /737-097

  • marko

   ja sam poceo sam da je uzgajam i to tek 5,6 dana to radim nadam se da ce uspeti

  • zorica

   Gospodja Danice, ja cu Vam vrlo rado pokloniti gljivu kombuhu, veliki pozdrav i sve najbolje.

  • ZLATOMIR

   SVAKA CAST NA KOMENTARIMA I SVIMA KOJI NUDE KOMBUHU.PRIMETIO SAM DA JE PROBLEM KAKO POSLATI GLJIVU PA VAM PRICAM MOJE ISKUSTVO.PRIJATELJ GLJIVAR MI JE POSLAO POSTOM U PAKOVANJU OD TETRAPAK SOKA.MEDJUTIM JA TO NISAM ODRADIO KAKO TREBA ALI JE NISAM BACIO NEGO PREBACIO TO NESTO U TEGLU I TO STOJI NESTO VEC GODINU DANA.NE ZNAM DA LI TO MOZE DA SE OPORAVI I KAKO

  • Marija Blažić- Maja

   Zlatomire moram ti reći da sam se slatko nasmejala kako si opisao “to nešto”. Super!
   Nisam baš neki stručnjak za oporavak kombuhe, ali probaj da “to nešto” opereš i staviš u pola litre skuvanog, ohlađenog i zaslađenog zelenog čaja. Ako ti se na površini pojavi sluzavi beli sloj kao mlada pečurka, to stavi u novi zeleni čaj. Ono što padne na dno baci.
   Ako ne uspe, ili opet od prijatalja gljivara novu kombuhu ili napravi sami po Radomirovom receptu (u komentarima iznad).
   Problem sa slanjem je što bi kombuha trebala da bude u tečnosti, a pošta tekve pakete neće da prima.
   Tvoj prijatelj se dobro dosetio. Ako još neko dobije kombuhu na taj način neka je odmah stavi u čaj:)

  • aleksej

   Postovani,interesuje me posto nisam strucan u pripremi ovog dragocenog napitka,a video sam u prodavnicama zdrave hrane vec spremljeno u staklenoj ambalazi dali mi se isplati da to kupujem?

  • zorica

   Gospodine Aleksej, ja ne znam cenu gotovog napitka, ali verujem da Vam se vise isplati da ga pravite sami, a i vece je uzivanje kad posmatrate kako se stvara tako ukusan i zdrav napitak. Nabavite gljivu kombuhu i pokusajte (nije tesko). Veliki pozdrav.

  • Zoricaa3

   Gospodjo Andrea, nema potrebe da kupujete gljivu kombuhu, ja cu Vam je rado pokloniti, samo je jedini problem sto ja zivim u Sremskoj Mitrovici a Vi u Batajnici, pronadjite nacin kako da Vam je dostavim, veliki pozdrav i sve najbolje

  • Poezija

   Volio bih doći do te gljive. Čini mi se da je to dobra stvar. Kako bih je mogao dobiti u Beogradu, odnosno, tamo mi živi sestra i ona bi mi je poslala, s obzirom da nisam ni u Srbiji.

  • cobreti

   Kombuha je postala moja navika otkada sam poceo da je pijem i pravim i svaki dan ako ne popijem casu osecam se neodgovorno prema svom organizmu!

  • Jovica

   Па , помозите и мени да дођем до гљиве комбухе. Гљиву би ми могла преузети сестра која живи у Београду и послати мени у Малинску. Шта могу кад сам далеко од вас који већ имате ту гљиву, а свакако бих желио да је испробам, будући да имам вишак киселине и само што ми не излази на уши. Ноћу се будим с великим тегобама.

  • RANKO

   Da li ima neko u CG da ima kombuhu ? Kontakt na mail Ranko64@live.com HVALA

  • Jovica

   Zorice, kako da i meni date kombuhu? Moja sestra živi u Beogradu i nekako bih organizovao da je preuzme od Vas.

  • Zoricaa3

   Gospodine Jovice ja cu Vam rado pokloniti gljivu kombuhu samo organizujte preuzimanje tel.0691680094 pozdrav

  • RANKO

   Zorice, ja sam prije godinu i po operisao maligni tumor i sada se opet pojavila neka fleka… da li imas da i meni das kombuhu? Ja sam iz PG. Pozdrav

  • Anonymous

   hiv+ sam vec 1,5 god i danas sam cuo da je ova gljiva jako dobra i za jacanje imuniteta,sto je nama jako bitno jer nam je imunitet jako slab. iz okoline BG sam i voleo bih ako neko ima da mi proda ili pokoni da mogu sam poceti da je uzgajam i pijem. hvala

  • Zabrinuta majka

   Gospodjo Zorice, vidim da ste radi pomoci drugima i pokloniti kombuhu. Ja zivim u N. Sadu. Da li mozda znate da li neko u mom gradu je poseduje i kako bi mogle da dodjem do nje. U napred zahvalna. Zabrinuta majka

  • Zoricaa3

   Draga gospodjo (zabrinuta majko) koliko se ja secam gospodja ISIDORA iz Novog Sada je nudila gljivu kombuhu, ostavila je i broj telefona 0646521023 pa Vi pokusajte da je kontaktirate, ako ne Sremska Mitrovica nije daleko pa se cujemo, sve najbolje, veliki pozdrav

  • Zabrinuta majka

   Draga gospodjo Zorice. Hvala vam na kontakt telefonu. Pokusacu da stupim u vezu sa gospodjom Isidorom. U koliko to ne bude uspesno, bicu slobodna da Vam se obratim za pomoc. U napred zahvalna
   Zabrinuta majka

  • Jovica

   Još uvijdek tražim gljivu kombuhu. Biću u Beogradu 6. maja, pa ako do tada neko ima volju da mi pomogne, molim ga da mi se javi na mejl: poezija@mac.com. Sestra mi živi u Beogradu i svako ko želi da mi pomogne, može mi reći na koji način i gdje da preuzmem kombuhu.

  • Viktor Nojkovski

   u sta moze da se cuva kombuha

  • Emiraskenderi

   Dali  PXD Ekstrakt od kombuhe  mogu da piju i trudnice.Ja sam je koristila zbog anemije,momentalno sam trudna i anemicna pa me zanima dali je smem koristiti.Hvala

  • Esvegi

   Javljam Vam se iz Beograda a nigde ne mogu da nabavim kombuhu da sama pravim napitak koji mi puno pomaze. Da li jos uvek imate kombuhu i koliko kosta?
   Srdacan pozdrav Gordana

  • Nenadsretenovic

   kako da dodjem do kombuhe,neophodna mi je?unapred zahvalan!

  • Srdjan .

   Postovanje

   Za pechurku sam saznao danas …
   moja zhena i ja se trudimo da zivimo zdravo i da se isto tako i hranimo ali, izgleda da to nije dovoljno u ovom zagadjenom svetu …
   voleo bi da probamo chaj od pechurke da ne kupujemo vec gotove proizvode .. zato bih Vas zamolio samo mozhete da mi pomognete oko kulture da bi mogao sam da je uzgajam …
   Hvala Vam unapred

   Srdjan Bozic
   0601853131

  • Milovanmusikic

   gospodjo Zorice, kazite mi kako se pije sok od kombuhe , da li pre ili posle jela i u kom vremenskom intervalu? Pozdrav od Dragana iz Vrbasa

  • Zoricaa3

   Gospodine Milovane mozete piti kombuhu kad hocete nije vazno da li pre ili posle jela, zavisi kako Vama odgovara, ja  pijem uvece jednu casu a moj suprug pije ujutru pre jela i uvece po jednu casu

  • Irena

   Ja bih je kupila…Tj.cula sam da ima ekstrakt da se kupi,imam astmu,i volela bih ovo da probam……Irena

  • Milos Mitrovic

   prodajem kombuhu. 800 din, moze slanje….informacije na broj 0638952349…..

  • Milos Mitrovic

   prodajem kombuhu 800 din…moze isporuka na kucnu adresu…informacije 0638952349

  • Anonymous

   Da li može neko da mi odgovori gde može da se nabavi ekstrakt kombuhe?

  • Milina Ucur

   Draga gospodjo Zorice. Veoma mi se dopada, sudeci po pricama, uticaj ovog leka, kombuhe, na nase zdravstveno stanje, bilo kog oblika je ono. Kod mene postoje vise razlicitih bolesti, pocev od reume, bolesne jetre, bubrega, astme do srcanog oboljenja. Zelela bih da se oslobodim nekih lekova, pa vas molim da mi javite gde mogu, naj blize Budisavi da nadjem kombuhu.Unapred hvala veliko

  • Malkan Zlatic

   Dobio sam kombuhu na poklon ali pošto je velika nemam dovoljno veliki stakleni,porcelanski a ni keramički sud u kome bih je gajio. Dali mogu za izvesno vreme da je čuvam u plastičnom sudu dok ne nabavim odgovarajući. Unapred zahvalan.

  • Lila Goldner

   imam veliku gljivu kombuhe koju sam silom prilika zapostavila nekoliko meseci u plasticnoj flasi od 5 litara u zelenom caju.volela bih ponovo da spravljam napitak od ove gljive ali ne znam da li posle tako dugog vremena mogu ponovo da je koristim na isti nacin i sta da radim sa tecnoscu u kojoj ona tako dugo stoji.hvala vam unapred..lila

  • Marko Erc93

   Duga mi je bila odsutnost sa pregledanja interneta i zato sa velikim zakasnjenjem,javljavam se i ja,drago mi je da sam pogledala sve Vase komentare,to je zaista izvor mladosti o kojem mi je govorio divan prilatelj.Njemu zahvaljujem na izlecenju svog oca,a ujedeno me je to podsetilo da se javim svojoj majci i podsetim da je zaboravila da pogleda internet prezentaciju ovog divnoog sajta.Ukoliko nekom od Vas treba pecurka kombuhe neka mi se javi na imejl,i volela bih da pregledate postavke na YU TUB-u, tu je prikazana kombuha ,to je lek proslosti,buducnosti i sadasnjosti,resenje nevidljive ruke.Svima veliki pozdrav.Ruzica.

  • Poezija

   Marko Erc93, meni je potrebna hitno kombuha. Nećakinja od moje supruge je operisana. Imala je rak grlića materice i veoma je loše. Hvatamo se i za slamku. 

   Od 22. do 30. oktobra sam u Beogradu, pa ako mi je možete dati vi ili neko drugi ostavljam svoje podatke:

   e-mail:poezija@mac.com  ili mobilni koji ću uključiti tek po dolasku: 064/57 60 977

  • Milina Ucur

   Postovana Ruzice.Meni je potrebna kombuha.Imam problem sto ne znam kako da dodjem do nje.Dogovorila sam se sa gdjom Zoricom,ali mi je ona daleko.Ja sam iz Budisave,a ona iz Sr. Mitrovice.kada bi neko bio blize,ja bih rado dosla po istu.Ne znam gde ste Vi,ali ako znate nekog u blizini Budisave,molim da mi kazete.Ili ako mozete da mi dostavite nekako,bila bih vam zahvalna.Milina Ucur

  • Igor

   Zvanican stav  poznate americke klinike Mejo pokazuje da nema studija koje bi potkrepile tvrdnje da je kombuha korisna, ali da ima zabelezenih smrtnih slucajeva i acidoze od njene pogresne upotrebe. Moze li neko da mi navede studije koje potkrepljuju tvrdnje da kombuha leci sve ono sto navode oni koji je reklamiraju? Hvala

  • Ogi1947

   Gdje se moze pronaci????

  • Stova72

   Gospodjo Zorica,pred 7 godini ja koristev kombuhata pa bi sakala povtorno da ja koristam.
   Ve m,olam da mi kazete dali koga gabata ke padne na dnoto od teglata znaci deka uginala i dali toj caj mozam da go koristam ili bi bil shteten za zdravjeto.
   Mnogu pozdrav od Skopje-Valentina

  • Zoricaa3

   skuvajte nov caj i razdvojite gljivu, nije uginula samo je verovatno treba obnoviti, pokusajte,  veliki pozdrav

  • miki

   molio bih da objavite gde bih mogao nabaviti konbuha ekstrakt

  • Jovica

   Hitno trebam gljivu kombuhu za teško bolesnu devojku. Ima li ko ko je spreman da mi je isporuči u Beogradu, a onda će ići dalje u inostranstvo. Molim kontakt na: poezija@mac.com

  • http://twitter.com/MAPKO100 Marko Grgic

    Zanima me da li se u gotov caj moze dodati i kasicica cedevite? Radi poboljsanja ukusa… :)

  • Marija Blažić-Maja

   Marko, što da ne, gotov napitak prilagoditi svom ukusu, cedevita, limun…

  • http://twitter.com/MAPKO100 Marko Grgic

    Hvala puno Marija! :)

  • http://www.facebook.com/people/Saša-Blagojević/665195361 Saša Blagojević

   Da li bi mogao neko da mi pomogne da nađem gljivu kombuhu, hvala puno!

  • Srbamijatovic

   Najprostiji način za spravljanje čaja od kombuhe je da kupite u zdravoj hrani flašu već napravljenog napitka kombuhe, izaberite onu koja već ima na površini tečnosti (u grliću flaše) formiranu malu gljivu. Skuvajte čaj za kombuhu, kako je već opisano u tekstu, ali manju količinu koja proporcionalno odgovara veličini gljive,recimo dve šolje, stavite je u manju teglu sa 20%  već gotovog napitka, pokrijte gazom i neka miruje desetak dana. Dobićete formiranu gljivu koju možete prebaciti u veću teglu i gajiti na već opisan način. Stvarno je nepotrebno da vam neko donosi gotovu gljivu jer postoji opasnost neke kontaminacije na putovanju. Ja sam neko vreme koristio kombuhu ali sam imao poremećaj sna, predpostavljam zbog zelenog ili ruskog čaja.

  • Mioljka Bajic

   Mira Bajić
   Kako da dođem do gljive kombuhe i gde može da se nađe ekstrat kombuhe,
   beskrajno zahvalna!

  • Poezija

   I ja sam se dugo mučio da je dobijem, a onda sam preko mojen prijateljice iz Beograda uspio da je dobijem. Ona ju je dobila od gospodina Obrada Tanaskovića. Nadam se da se gospodin neće ljutiti što dajem i njegov kontakt: Tavnik, 36204 LAĐEVCI, Kraljevo, tel. 036/857-416, mob. 065/21 33 202

   Pozdrav, Jiovca

  • http://www.facebook.com/people/Kombuha-Gljiva-Mladen/100001842580444 Kombuha Gljiva Mladen

   Sve sto vas interesuje o kombuhi ali niste znali gde da nadjete i koga da pitate, posetite novu grupu i procitajte knjigu o kombuhi, postavite pitanja caskajte sa strucnim licima.
   Sve na jednom mestu.
   http://www.facebook.com/pages/%C4%8Cajna-gljiva-kombuha/118779188166380 

  • Isidora

   Iz Cacka sam, zivim u Beogradu i nigde ne mogu da nadjem gljivu a bas bih volela da je gajim.Ukoliko neko moze da mi pogne, neka mi se javi :)
   hvala unapred
                                                       isidora

    

  • Dereh

   GOSPODO ZORICE, ZIVIM U BANJALUCI,A SLUCAJNO SAM NAISLA NA CLANAK O KOMBUHU GLJIVI I NAPITKU TRAGAJUCI ZA ALTERNATIVNIM LIJKOVIMA PROTIV BOLESTI PA ME JAKO ZAINTERESIRAO CLANAK I NE ZNAM KAKO DA NABAVIM GLJIVICU ILI VI ZNATE NACIN KAKO DA JE SAM PROIZVEDEM
   . UNAPRED ZAHVALNA GOSPODA MARIJA IZ BANJALUKKE

  • Alexgolf2011

   zanima me dali postoji neki telefon gde se moze naruciti taj ekstrat.

  • Zoricaa3

   Gospodja Marija ja ne znam kako da proizvedete gljivu, da li moze od jabukovog sirceta jer u njemu bude neka gljivica, mogu da Vam obecam  Boze zdravlja, da cu Vam ja doneti gljivu kombuhu jer u avgustu mesecu cu dolaziti u Banja Luku, javite mi se u julu mesecu pa cemo se sve dogovoriti, sve najbolje i veliki pozdrav!!!

  • Панић Лазар

   На који начин произвести кумбуху можете видети на линку
   http://www.priroda-leci-sve.com/kombuha.htm
   Готова кумбуха се може прилично јефтино наћи на онлајн огласима (цена од 200 до 400 РСД плус ПТТ трошкови). Али, видим да овде пуно особа већ има кумбуху и хоће да је бесплатно дистрибуира, па је глупо куповати. Ко хоће да уступи неком кумбуху, треба да је упакује у стаклену теглицу у течности у којој је и била. Тегла се мора обезбедити за транспорт (у картонској кутији нагурати хартије око тегле) и послати брзом поштом. Овај начин је испробан.

  • Панић Лазар

   Да ли је неко пробао јапанске кристале. Неки тврде да помажу и код астме:
   http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=101221.0

  • ajaalisa

   Dragi drugari, uspela sam da napravim kombuhu. Mozete da uradite
   sledece: Kupite u prodavnici zdrave hrane bocicu od pola litre Kombuhe.
   Uzmite oko 1 dcl te tecnosti i probajte da ubacite i onaj talog koji se nalazi u skoro svakoj bocici. Skuvajte 1l vode sa 4 supene kasike secera. Kada
   voda prokljuca sipajte dve kasicice zelenog caja i ostavite da ostoji
   15-ak minuta, a zatim procedite. Kada se napravljeni caj ohladi – sobna
   temperatura, uzmite sto vecu teglu (ja imam onu od 1,5 l) i sipajte ohladjeni caj u nju kao i izdvojeni kombuha napitak sa talogom. Ostavite teglu na neko mesto, odakle je necete pomerati od 10 – 15-ak dana,
   Ukus mozete probati posle 5 dana. Ako je caj jos sladak znaci da je
   proces jos u toku. Napitak ne sme da bude prekiseo. Ja prebacim napitak
   oko 13-og dana. Da ne zaboravim, teglu mozete prekriti gazom, nikako
   poklopcem jer gljiva mora da dise. Kada se proces zavrsi posle 15-ak
   dana, izvadite gljivu koja se formirala, isperita je hladnom vodom, opet
   izdvojite oko 1dcl napravljenog napitka i pposejte novu kulturu, a
   ostatak soka sipajte u staklenu flasu i stavite u frizider par dana da
   sazri i pijte :))). Ovo je provereno, upravo pravim trecu teglu.
   Pokusavala sam da pronadjem pelcer, ali nisam uspela, a zatim sam na
   nekom od foruma pronasla clanak gde je neka devojka na isti nacin uspela
   da napravi kombuhu i uspela je sto mi je dalo ideju da i sama pokusam.
   Puno srece…

  • Slavica

   Draga Zorice, vidim da cete dolaziti u avugustu mjesecu u Banja Luku, da li bi vam bio problem da se nadjete i sa mnom i da ponesete jednu gljivicu i za mene? :)
   Srdacan pozdrav,
   Slavica iz Banja Luke.

  • jelena

   Imam kombuhu, ako neko zeli. Iz Subotice sam.
   Moj mail je: jelenak@tippnet.rs

  • zoricaa3@gmail.com

   cao

  • zoricaa3@gmail.com

   dolazim u avgustu kontaktirajte me na mail…

  • Jovana

   Da li je dobar kombuha caj i za stitnu zlezdu? tj za Hodgkins limfom?

  • dusan

   Zorice ja zivim u Beogradu na severnom bulevaru ako vam treba kombuha ja cu vam dati, normalno besplatno. Vrlo je lako razmnoziti kombuhu. Ja sam je dobio od jedne gospodje sa karaburme kao gotov napitak ostavio ssam je da odstoji desetak dana i stvorila se kombuha.

  • mladen

   Ovde mozete procitati knjigu o kombuhi, odusevio sam se…. http://zivetisaprirodom.blogspot.com/2013/04/knjiga-o-kombuhi.html

  • Teodul

   Postoje i odlične kreme od kombuhe za negu kože lica i tela. Proizvodi ih kompanija Teodul (www.teodul.com).

  • nenad

   Vidim sa su svi postovi stariji pa ako neko I dalje trazi kombuhu rado cu mu pomoci, naravno besplatno.

  • Rade

   Imam kombuhu

   0654690774

  • mrPutin

   Pozdrav svima,

   da li moze neko da mi odgovori ko se dobro razume u kombuhu koliko se moze dnevno piti kombuhe napitka ?

   Hvala

  • Rade

   Imam kombuhu 0654690774