Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Kesten kao lek

  Ovih dana dok šetamo gradom prosto nas zavodi miris pečenog kestena.  Ova jesenja poslastica može biti i lek.

  Plodovi kestena odličan su izvor vitamina C, K, B1, kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Lekovita svojstva kestena odlična su hrana za umorne i bezvoljne osobe.

  Preporučuju se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, rekonvalescentima, anemičnim osobama i osobama sa lošom probavom. Kesten je dobar za lečenje respiratornih problema, kao što je kašalj.

  Umesto da  detetu kupite čokladu, kremić, gricakalice , prošetajte sa detetom po gradu i punudite mu fišek pečenih kestenja. Kestnje možete i sami ispeći kod kuće, ali za mene ima veću draž ako ga kupim dok šetam  gradom. Odlična poslastica za dete može biti i pire od kestena.

  Kratak recept za pečenje kestena

  1. Nožem napravite zarez na kestenu
  2. Potopite kesten u hladnu vodu (pola minuta, minut)
  3. Pecite na 180 – 200 u rerni oko 45 minuta. Povremeno probajte kesten… korica neće biti hrskava baš kao na žaru, ali bi trebalo da bude tamna.

  Ukoliko imate bolji recept (možda za keste pire ili neko drugo jelo?) i savet iz prakse slobodno ga podelite sa nama!

  • Maja Kuzman

   Evo jedan od recepata za kesten pire. Potrebno je 1kg kestena, malo secera, malo mleka, 100 g margarina, slag ili cokolada po zelji. Kesten zaseci i kuvati 20-30 minuta u kljucaloj zasladjenoj vodi. Kada se skuva, oljustiti ga, propasirati ga, dodati malo toplog mleka i umucen margarin. Dobro izmesati. Moze se dodati i malo ruma zbog arome, ali moje dete ne voli pa mu ne stavljam, ali prelijem ga sa malo topljene gorke cokolade.

  • http://www.trcanje.rs Veki

   Ću da probam (sa rumom :)))

  • saki

   Obožavam pečeni kesten,ni sma neznam koliko sam ga pojela ovih dana,
   samo što mi satomak bude naduvan,to mi smeta.