Pobedi je! Živi aktivno!

Kesten kao lek

Ovih dana dok šetamo gradom prosto nas zavodi miris pečenog kestena.  Ova jesenja poslastica može biti i lek.

Plodovi kestena odličan su izvor vitamina C, K, B1, kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Lekovita svojstva kestena odlična su hrana za umorne i bezvoljne osobe.

Preporučuju se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, rekonvalescentima, anemičnim osobama i osobama sa lošom probavom. Kesten je dobar za lečenje respiratornih problema, kao što je kašalj.

Umesto da  detetu kupite čokladu, kremić, gricakalice , prošetajte sa detetom po gradu i punudite mu fišek pečenih kestenja. Kestnje možete i sami ispeći kod kuće, ali za mene ima veću draž ako ga kupim dok šetam  gradom. Odlična poslastica za dete može biti i pire od kestena.

Kratak recept za pečenje kestena

  1. Nožem napravite zarez na kestenu
  2. Potopite kesten u hladnu vodu (pola minuta, minut)
  3. Pecite na 180 – 200 u rerni oko 45 minuta. Povremeno probajte kesten… korica neće biti hrskava baš kao na žaru, ali bi trebalo da bude tamna.

Ukoliko imate bolji recept (možda za keste pire ili neko drugo jelo?) i savet iz prakse slobodno ga podelite sa nama!

Similar posts
  • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
  • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
  • Celo zrno žitarice i riba sprečavaju ... Kod dece koja jedu veću količinu proizvoda od celog zrna žitarica i ribe postoji manji rizik od razvoja astme, pokazali su naučni rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu “Toraks”. “Povećana rasprostranjenost astme u zapadnim zemljama može se povezati s promenom navika u ishrani”, izjavio je dr H.A.Smit iz holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i ekologiju. [...]
  • Aditivi u ishrani i astma Kao što znate današnja hrana ima dosta aditiva, od kojih su neki veoma štetni po zdravlje. Naravno koncentracija tih aditiva je mala ali vremenom oni ipak mogu povećati verovatnoću dobijanja nekih bolesti. Neki od njih su i zabranjeni u određenim država. (Super bi bilo napraviti istraživanje, da li postoje neki aditivi koji su zabranjeni u [...]
  • Folna kiselina u lečenju astme Folna kiselina, vitamin koji može da se nađe u zelenom lisnatom povrću, pasulju i orasima, može da suzbije alergijske reakcije i ublaži simptome astme. Uz upozorenje da je ipak još rano za tvrdnje da astma i alergije mogu da se leče folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9, istraživači Dečjeg centra „Johns Hopkins“ predlažu da se uz [...]
  • Maja Kuzman

    Evo jedan od recepata za kesten pire. Potrebno je 1kg kestena, malo secera, malo mleka, 100 g margarina, slag ili cokolada po zelji. Kesten zaseci i kuvati 20-30 minuta u kljucaloj zasladjenoj vodi. Kada se skuva, oljustiti ga, propasirati ga, dodati malo toplog mleka i umucen margarin. Dobro izmesati. Moze se dodati i malo ruma zbog arome, ali moje dete ne voli pa mu ne stavljam, ali prelijem ga sa malo topljene gorke cokolade.

  • http://www.trcanje.rs Veki

    Ću da probam (sa rumom :)))

  • saki

    Obožavam pečeni kesten,ni sma neznam koliko sam ga pojela ovih dana,
    samo što mi satomak bude naduvan,to mi smeta.