Pobedi je! Živi aktivno!

Kefir – napitak dugovečnosti

Kefir, napitak dugovečnosti je zdrav mlečni proizvod koji lako možete pripremiti i u  vašem domu.

Terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore tj. od kefirnih zrna. Tako je još 1887. god. priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Radi lake probavljivosti i podržavanje apetita, upotrebljava se kao sredstvo kod rekonvalescenata i oslabelih osoba. Uspešno se primenjuje za lečenje želudačnih i crevnih poteškoća i katara, nekih bubrežnih bolesti, određenih nadražaja jetre itd.

Može se konzumirati u prilično velikim količinama, od 1 do 1,5 l dnevno. U kefiru ima naročito mnogo vitamina B, koje stvaraju kvasci. Svarljivost mu je veća nego kod mleka: sirovo mleko se zadržava u želudcu 7,5 sati, kuvano mleko 7 sati, kefir iz masnog mleka 4,5 sata i kefir iz obranog mleka 3 sata. Alkohol, u tim količinama koje sadrži kefir, podražuje apetit i povoljno utiče na krvni i nervni sistem. Kefir se smatra izvrsnim hranjivim lekovitim sredstvom za dojenčad i decu sa slabom probavom, lenjom stolicom i uopšte kad se loše osećaju.

Kefir kao lek

Kefir se može koristiti koristi kod  bolesti želuca i creva, akutne upale jetre, hemijskog stersa (zloupotreba lekova i narkomanija), bubrežnih bolesti, bolesti kože, TBC-a, karcinoma, zatvora, anemije, alergija i astme, kardiovaskularnih bolesti, dijebetesa, a za decu je dobar kao zamena za mleko. Na Kavkazu ga deca i odrasli piju umesto vode. Kefir odlično gasi žeđ.

  • alergijski osip, ekcem – 0,5 Litre  dnevno (obolele delove namazati kefirom)
  • problem sa bubrezima i bešikom -1 litar  dnevno
  • bolesti zavisnosti (alkoholozam i narkomanija)- 1litar kefira dnevno
  • čir na želucu i dvanaestopalčnom crevu -1 litar dnevno (tokom 2 meseca)
  • astma, bronhijalni katar-  1 litar dnevno
  • snižava pritisak i telesnu težinu
  • anemija i leukeminja 1 litar ( u težim slučajevima 2 l dnevno)
  • upala žučne kese i žučnih bolesti- 1 litar  dnevno (2-3 meseca)

Izrada kefira u domaćinstvu

Tradicionalni način proizvodnje kefira je moguć u domaćinstvu i u manjim mlekarama i vrlo je jednostavan. Pri ovoj proizvodnji kefirna zrna se koriste kao starter kultura. Postupak je sledeći: u pasterizovano ili prokuvano i ohlađeno na 20°C mleko dodaju se kefirna zrna, inkubira se dok se mleko ne zgruša, a to je obično 24 sata na 22°C. Posle inkubacije, kefirna zrna se ceđenjem kroz plastičnu cediljku odvajaju od ostalog mleka.

Odvojena kefirna zrna se ispiraju prokuvalom ohlađenom vodom i prekontrolišu da li ima sluzavih, smeđe obojenih ili na neki drugi način promenjenih zrna, koja se odbacuju. Posle ispiranja i kontrole, zrna se ponovo prenose u mleko da bi se započeo novi proces fermentacije i ceo postupak se tako ponavlja svaka 24 časa. Kod proizvodnje kefira potrebno je obratiti pažnju na jedan deo zrna dođe 10-15 delova mleka i da je temperatura optimalna. Na temperaturi nižoj od 20°C bakterije se slabije razmnožavaju, pa gljivice postaju dominantne i stvara se više alkohola i ugljen-dioksida, a manje mlečne kiseline. Dok na višoj tempetaturi gljivice postaju sluzave, a bakterije stvaraju više mlečne kiseline nego što je uobičajeno, pa kefir postaje prekiseo. Proceđeni kefir puni se u boce i zri u frižideru 24-48 sati pri 10-15°C. Ovo zrenje pogoduje rastu kvasca i u ovom periodu nastaje ugljen-dioksid i alkohol, a kefir dobija penušavu konzistenciju.

U domaćinstvu najbolje je prviti kefir u zatvorenoj staklenoj tegli na sobnoj temperaturi. Pri tome treba posvetiti posebnu pažnju higijeni pribora koji se koristi. Pripremajući kefir na ovaj način može se svakog dana u domaćinstvu imati zdrav, hranjiv i osvežavajući napitak.

Napomena 1.: Ne koristiti metalne kašike i cediljke.

Napomena 2.: Kefir se razmnožava, te je najbolje poklanjati namnožene gljivice svakome kome je potrebno.

Za one koji nosu raspoloženi za “kućnu” proizvodnju kefira Imlekov pogon u Novom Sadu (ogranak “Novosadska mlekara”) proizvodni odličan napitak Balans+Kefir koji se može nabaviti u svim većim prodavnicama ili diskontima. Fantastična kombinacija probiotskih jogurtnih kultura i kefira. U sebi sadrži i inulin kao prebiotik.

KEFIR u vodi

Recet za napitak od kefira

  • 6 supenih kašika kefirnih gljivica,
  • 6 supenih kašika šećera,
  • desetak zrna suvog grožđa,
  • 2 dobor oprana limuna i na pola presečena staklena tegla sa zatvaračem, zapremine 2,5 litre i čista hladna voda

Fermentacija traje 2-3 dana na sobnoj temperaturi i  na svetlom mestu.
Procediti kroz plastičnu cediljku. Raditi samo plastičnom kašikom.
Za ovu zapreminu potrebno je 6 kašika kefira. Posle svake fermentacije ono što se razmnožilo ubaci se  u čistu teglu sa čistom hladne vodem i postupak se ponavlja.
Za mršavljenje upotrebljava se čista voda, bez šešera i bez suvog grožđa. Voda tokom fermentacije postane kao mineralna.

Da li ste nekada probali kefir?

Similar posts
  • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
  • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
  • Aditivi u ishrani i astma Kao što znate današnja hrana ima dosta aditiva, od kojih su neki veoma štetni po zdravlje. Naravno koncentracija tih aditiva je mala ali vremenom oni ipak mogu povećati verovatnoću dobijanja nekih bolesti. Neki od njih su i zabranjeni u određenim država. (Super bi bilo napraviti istraživanje, da li postoje neki aditivi koji su zabranjeni u [...]
  • Folna kiselina u lečenju astme Folna kiselina, vitamin koji može da se nađe u zelenom lisnatom povrću, pasulju i orasima, može da suzbije alergijske reakcije i ublaži simptome astme. Uz upozorenje da je ipak još rano za tvrdnje da astma i alergije mogu da se leče folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9, istraživači Dečjeg centra „Johns Hopkins“ predlažu da se uz [...]
  • Skriveni saboteri vašeg imunog sistem... Virusi i bakterije nisu jedini koji mogu ugroziti vaš imuni sistem. T-ćelije našeg organizma su u konstantnoj pripravnosti iz raznih razloga. Predstavljamo vam skrivene krivce za pad vašeg imunog sistema. Kokice iz mikrotalasne Kesice u kojima se nalaze kokice za mikrotalasnu prekrivene su hemikalijama protiv lepljenja poznatim kao PFC, kako masnoća ne bi probila papirnatu [...]
  • Dusica Jaric

    Kefir sam pila redovno u Moskvi. Tamo i ne mozete lako naci jogurt koji je slican nasem….ukus je neobican ali prijatan…
    P.S—-Novosadska mlekra duguje sajtu za rekalmu!!!!
    imajuci u vidu pitanje majke Bojane pretrovic, odlake probiotik u terapiji astme mozda ponovo napisati clanak o ulozi probiotika i prebiotika

  • Marija Blažić- Maja

    Evo da se podsetimo na jedan već napisan članak o značaju bakterija mlečne kiseline
    http://www.astma.rs/ishrana-astma/zasto-treba-piti-jogurt/

  • http://www.trcanje.rs Veki

    Moj otac je jedno vreme pravio kefir, ali ja nisam imao želju da ga probam.

    Posle ovog članka pored kupovine Viva jogurta sa žitaricama koje klopam za doručak uz dijetalni keks, probaću i kefir!

    Hvala Majo na informacijama i receptima

  • Marija Blažić- Maja

    Veki balans+kefir koji ja preporučujem (zaista nam Imlek-novosadska mlekara duguje za reklamu) je jedna fantastična kombinacija jogurtnih kultura i kefirnih gljivica. Moraš ga probati obavezno. Moja komšinica Dušica sa kojom sam idem na trčanje kaže da joj posle trčanja kefir jako prija. Ja ga pijem na poslu a kod kuće sama pravim čist kefir.

  • MajaPcelica

    Ja i suprug smo danas napravili kefir sa vodom, on ga je ranije pio i kaze da mu je jako prijao..reci te mi samo da li postoje dve vrste kefira jedan za mleko a drugi za vodu ili je to isti kefir samo postoji dve mogucnosti za pravljenje?

  • Marija Blažić- Maja

    Ja od istih gljivica pravim i jedan i drugi kefir (i u mleku i u vodi). Postoje takozvani “kristali” od kojih se obično pravi vodeni kefir.

  • Dušica

    Interesuje me gde mogu da se nadju te gljuvice za pravljrnjr kefira?

  • katarina

    Ja imam mlecni kefir i ko zeli poklonicu gljivicu . Treba oko nedelju dana da se namnozi i Dusice ostavi mail pa cu te kontaktirati . Ja sam u Bgd-u, pozz

  • Marija Blažić- Maja

    Katarina veliko hvala u ima Beograđana, baš razmišljam kako da dostavim kefirna zrnca onima koji nisu iz Novog Sada. Eto ljudi iz Beograda koji žele kefirna zrnaca mogu da osatve mail pa će ih Katarina kontaktirati. Za Novosađene koji žele kefirna zrnaca imam ja da dam. Ko želi može me kontaktirati na mail blazicm@sezampro.rs ili na telefon 0646143077.

  • Katarina

    Nema na cemu, ko god zeli neka ostavi mail i ja cu se javiti . Pozz

  • Gordana

    Duze vreme sam samo slusala o izuzetnoj delotvornosti kefira ali isti nisam probala do pre neki dan i to po ovim vrucinama … :) Mogu samo reci da mi se jako dopao -pila sam ovaj kupovni Imlekov -da ne reklamiram …mada ono sto je dobro treba jasno istaci i preporuciti…
    sad sam znatizeljna da kefir sama napravim kod kuce i nasla sam recepturu kako se radi i sta je vazno kod pripreme samo niko nije objavio gde se kefirna zrnca mogu nabaviti pa Vas molim da mi javite ..HVALA

  • Katarina

    Pozdrav svima a pogotovo mojoj imenjakinji,
    Posto sam sad procitala da ista gljivica moze da se koristi i za pravljenje vodenog kefira zamolila bih Katarinu da me kontaktira na mail okkicat@gmail.com ako je i dalje voljna da deli :)
    Ranije sam koristila kristale i znam da su mi strahovito prijali nazalost u selidbi su propali a sad ne mogu da ih nadjem pa bih da probam sa gljivicom.

    Hvala

  • sladjana

    Odavno trazim gljivicu za pravljenje kefira.Molila bih Katarinu ako je voljna da me Kontaktira na mail vssmijalkovic@gmail.com posto mi je ovaj napitak preko potreban.Kupujem ga i u prodavnici ali mi treba u vecoj kolicini.

  • Boris

    Neko vreme tražim nacin da nabavim kefirna zrnca i naleteo sam na ovaj forum, pa bi zamolio Katarinu da me kontaktira na mail borstar@hotmal.com. Unapred zahvalan.

  • Makso

    Molio bi Katarinu ili nekog drugog ko ima kefirna zrnca za mliječni kefir u BG da me kontaktiraju na b.maksimovic@sbb.rs
    Hvala unaprijed.

  • Jelena

    Već mesecima tražim kefir za mamu, boluje od osteopenije pa joj ga toplo preporučuju. Ja sam iz Kruševca i bila bih Vam izuzetno zahvalna kada biste mi izašli u susret i rekli kako mogu doći do kefira. Moj mejl je ninnyph@gmail.com.

  • Tanja

    I ja bih volela da pravim kefir, taj divni napitak. Nema ga nešto ni po radnjama. A i lepši je kad se napravi :)
    Pa bih zamolila Katarinu,ili ko god ima da i mene kontaktira na e-mail: tatiana@sbb.rs.
    Puno pozdrava i hvala
    Tanja

  • Goca

    Takođe, i meni su potrebna kefirna zrnca prevashodno iz zdravstvenih razloga, pa MOLIM da mi se neko od vas ko ih ima a voljan je da pomogne, javi na mail gdubovina@sbb.rs , ja sam u Beogradu.

    Unapred zahvalna
    Goca

  • Marija Blažić- Maja

    Tanja i Goco nadam se da ćete stupiti u kontakt sa Katarinom. Za Novi Sad, ja sam tu:)
    Tanja, ima Imlekov Balans +kefir u većim marketima, poput Maxija, Rodića, Univerexpotra…
    Pojavio se i neki nemački kefir koji nema veze sa kefirom.

  • Srboljub Petrović

    Kefir sam ranije pravio, ali sam pre nekoliko godina “izgubio” gljivice. Želeo bih da ponovo pravim kefir, pa ako neko može da mi da gljivice molim da me kontaktira na e-mail: petrovic.srba@gmail.com

    Unapred zahvalan, Srba

  • Marija Blažić- Maja

    Srbo, odakle ste? Imam loše iskustvo sa slanjem kefira u drugi grad, odnosno kefirne gljivice treba da stoje u mleku a pošta ne prima “tečne” pakete. Ja sam na svoj rizik kupila kovertu koja je postavljena najlonom i nisam prijavila da je u koverti flašica u kojoj je neka tečnost. Zato je najbolje da se kefir preda lično u ruke.

  • pocetnik

    Sta da radim sa napiykom ako ga nisam procedila 36 ili 48 sati?Desi mi se da zaboravim,pa ne znam da li to smem da popijem ili ne.

  • Dragsi

    Javite se na dragsi@sezampro.rs ja sam iz Krusevca imam pecurku

  • Nika

    imam sestru astmaticara , i molila bih ako neko ima kefir gljivu da mi je ustupi. hvala unapred Nalazim se u Beogradu , moj mail je mrp@verat.net

  • Marija Blažić-Maja

    Početnik, napitak može da bude prekiseo ili da gorči. Ako vam to ne smeta možete piti.

  • Tatiana

    Ja sam dobila kefir od Zorice, kad se nakupi i ja poklanjam.Kome treba neka se javi.
    tatiana@sbb.rs

  • Lecenje narkomanije

    Kefir je zaista cudotvoran kod nekih oboljenja.

  • Jelenapn83Jeca

    da li za spravljljanje kefira s vodom mogu da se koriste kefirne zrnca iz mleka,samo da se dobro operu i naliju vodom,secerom i limunom???

  • Jeca

    Da lio za spravljanje kefira s vodom mogu da uzmem zrnca gljive koja su ranije nalivana mlekom,da ih lepo operem i da nalijem vodom,secerom i limunom ili mi za to treba druga vrsta gljive???

  • Marija-Maja Blažić

    Jeco može da se koriste dobro oprane kefirne gljivice za pravljenje napitka sa vodom.

    Postoji i posebna vrsta nekih kristala ali ja nemam iskustvo sa njima. Od obočnih kefirnih zrnaca sam pravila i napitak sa vodom

  • Aleksin Milosevic

    cao ja sam iz krusevca,zovem se aleksa moj broj tel.je 0658874777,molim te dam i se javis

  • Gperic0573

    Gdje nabaviti gljivice kefira?

  • Blazicm

    Novosađani mogu da dobiju kefirne gljivice od mene

  • Mendv

    A Beograđani ?

  • Mendv

    A Beograđani ?

  • Tatiana

    ako ti treba ili bilo kome ja imam gljivice kefira. pisite na tatiana@sbb.rs. pozdrav . tanja

  • Maja Qu

    Dali neko iz Makedonije ima kristalcice kefira da mi da, koristila sam ga dok sam bila u SR.ali ove nemogu da nadjem,a obozavam ga.

  • Nina

    Jedno vreme nisam bila u mogucnosti da odrzavam kefir svaki dan. Gljivice su bile potpljene u vodu u zatvorenoj tegli oko mesec dana u frizideru na oko 5 * C. Kad sam otvorila teglu, gljive su i dalje bele boje, nema neprijatnog mirisa. Da li je moguce koristiti ih ponovo?

  • dragana

    imam i ja gljivicu kefira,koja ukiseli mleko ali me zanima zasto gljivica nije u grozdu nego je rasuta?

  • Snezana Zivkovic

    ja  vec nekoliko godina pravim kefir u svom domacinstvu.Pocela sam zato sto mi je ukusan,ukusniji od jogurta.Cula sam da je zdrav i da je to napitak stogodisnjaka sa Kavkaza.Nista vise.Sada kad sam procitala o njegovom lekovitom dejstvu nastvicu i dalje sa konzumacijom. nudim visak gljivice onima koji je zele a da je ja ne bih bacala.Posebno me je iznenadilo sto kefir moze da se pravi i u vodi pa mi je to dodatni napitak u dane posta.Toplo ga preporucujem.

  • Snezana Zivkovic

    Mogu Van ja dati.Javite mi se na nekica54@gmail.com

  • Dusan

    Nije mi jasno sta da radim sa kefirom nakon cedjenja?! Pise:  “Proceđeni kefir puni se u boce i zri u frižideru 24-48 sati pri 10-15°C”.  Ne znam ciji frizider ima tu temperaturu, u mom je 4-5 stepeni… Molim vas da mi razjasnite… Hvala

  • Marija Blažić-Maja

    Dušane, staviš ga u običan frižider da odstoji dan-dva da “sazri”. Ta temperatura u frižideru nije tako ni bitna, bitno je da se skloni sa sobne temperature. Nekada ljudi nisu imali frižidere pa su držali u podrumu, špajzu…

  • Dusan

    gde si bila ranije, mene je neki tip odrao… platio sam 600 dinara kristale

  • Marija Blažić-Maja

    Sramota! Zgražavam se kad čujem tako nešto. Posebno mi je muka od ljudi kojima je jednini cilj u životu laka zarada i kada koriste tuđu bolest da bi došli do nje.

  • Bilja

    Javicu Vam ako budem imala malo gljive kefira uskoro kada se razmnozi pa mogu da je dam nekome ko zeli…pozdrav Biljana84us@yahoo.com

  • Ruza1504

    Zdravo Maja, javljam se u vezi kefirne gljivice. Pre par godina sam imala i prestala da ih gajim, sad bih ponovo da dodjem do njih pa posto sam procitlala da ih poklanjas novosadjanima, javljam se za jednu mericu. Hvala

  • Marija Blažić-Maja

    Ružo, nažalost ja sam svoj kefir uspela da “ubijem” i nemam ga više kod kuće. Trenutno sam na godišnjem odmoru, ali čim počnem da radim imaću kefir. Ako nije kasno čujemo se krajem meseca.

  • Ruza1504

    Marija, dobar provod na godisnjem. Cujemo se krajem meseca.
    Hvala i pozdrav.

  • Jelena

    koliko sam ja informisana, kefirna zrnca namenjena pravljenju kefira ne mogu da se prave sa vodom – za to su potrebni kristali. i jos se kaze da je efikasniji mlecni kefir, bar po mojim saznanjima, a i logici. a ko ne pije kefir, treba da razmotri opciju KOMBUH, sto je jos delotvornija solucija! 

  • Marija

    Svideo mi se napitak ali kako da dodjem do tih kefirnih gljivica?

  • Marija Blažić-Maja

    Marija, ako ste iz Novog Sada, možemo se naći negde sledeće nedelje posle podne. Ako niste iz Novog Sada, pošaljite mi adresu na privatan mail (ima pod kontakt-TIM)

  • Pajtasevruska

    koliko zrnaca (grama) treba staviti u litru mleka

  • Jelena

    nema tacno utvrdjene mere, svako radi drugacije. ja sam dobila dve kuglice, precnika 1 i 1,5 i stavljala ih u 250 ml mleka. kako su rasle kuglice, povecavala sam i kolicinu mleka. sada imam jednu punu supenu kasicu zrnaca i to stavljam u 3/4 l mleka, 24h. tako dobijeni kefir nije preterano trpkog ukusa, taman na granici. kazu da sto je kiseliji, to ima vise probiotksih kultura, ali ja slabo jedem kiselo i odrzavam kiselost na ovom nivou. ne znam koliko zrnaca imas, ali ako ih imas dosta, mozes da stavis 2 supene kasike na 1l mleka i da posle 24 sata proveris ukus i po tome se ravnas. nadam se da ce ti jos neko odgovoriti i sigurno ce ti reci drugacije, pa ti sam proceni.

  • Marija Blažić-Maja

    Jelena ti si dala pravi odgovor! Samo ne metalnom kašikom.

  • Jelena

    hvala marija! naravno, nikako metalna kasika, niti metalne cetke. ja svaki put dezinfikujem moju drvenu kasicicu u kipucoj vodi. kad procedim kefir, zrnca u cetki isperem ili mlekom, ili flasiranom vodom. takoreci, samo ih prelijem. kad se ocede, stavljam u teglu sa mlekom za novu turu kefira!
    NEGO, DA LI NEKO PRAVI KOMBUHU? Da, tu ide secer, ali je napitak izvanredan, i da ima samo 10-ti deo svih onih moci koje mu se pripisuju, od koristi je! Ja sam odusevljena i ukusom i celom procedurom.

  • Marija Blažić-Maja

    Ja sam kefir kod kuće zapustila, računajući da ga imam na poslu, ali moje koleginice su uspele da ga “ubiju” dok sam ja bila na godišnjem!
    Sad pijem kupovni kefir+balans

  • Milos

    Za Mariju Maju Blažić, ili nekog ko ima viška gljiva
    Ranije sam često pravio kefir. Sada imam potrebu za kefirom za više članova porodice. Imate li neko viška gljivica. S poštovanjem,Miloš  

  • Marija Blažić-Maja

    Miloše,  kefir kod kuće sam zapustila, računajući da ga imam na poslu, ali
    moje koleginice su uspele da ga “ubiju” dok sam ja bila na godišnjem!
    Sad pijem kupovni kefir+balans.
    Ima ovde puno ljudi kojima sam dala kefirna zrnca, nadam se da će se neko od njih javiti i pomoći Milošu i njegovoj porodici da dođu gljivica.

  • Slavica

    ovo je fenomenalno a samo  kako da nabavim ova kefirna zrna??? zna li ko kako ih mogu nabaviti???

  • Slavica

    Kombucha je fenomenalna stvar a jako se lako pravi i ukolio nemate gde nabaviti gljivu evo ja redovno poklanjam drugima kada se moja gljiva ,,ugoji,, i postane teska da vise ne moze plivati na vrhu tegle…Obozavam je! 

  • Danijela M Radovic

    Kako da se povežemo da dobijem kombuhu od vas?

  • Bojanilic027

     imam ja kombuhu

  • Danijela M Radovic

    kako mogu da je dobijem, ja živim u Nišu a vi, rekla bi okolina Prokuplja

  • Jozef (Sepika ) Mokrin

    Ja bih dase nadovežem po pitanju kefira ali ovde nevidim datum kada je ova diskusija pa ujedno i na prvo mesto da pozdravim Maju Blažić koja mije pomogla poslala mije pečurke za pripremu mlečnog kefira ja mislim daje ona jako humana osoba.Štose tiče kefira jako dobra stvar akose uzima kako treba jasam operisan augusta 2010 rak debelog creva sada sam kao nov imam 63g Kefir meje izlečio saće avgusta biti 2g pa ako neko ima nešto da pita slobodno da podelim moje iskustvo o ovoj zlatnoj glivi.Mail-sepikaJF@gmail.com 21,03,2012g

  • Marija Blažić-Maja

     Jozefe, diskusije su kod nas uvek aktuelne i dobordošle.
    Drago mi je što sam vam na neki način pomogla da se osećate kao nov. Dobro i zdravo mi ostali još 100 godina.

  • Jozef (Sepika ) Mokrin

    Hvala Majo.

  • Ljubisa

     Ako ste iz beograda ja ih imam i mogu vam dati pisite na traforakin@gmail.com ili pozovite na 064/63 595 30 Ljubisa

  • Alexa Nikolic01

    gde mogu da nadjem gljivicu kefira ?
    alexa.nikolic01@gmail.com

  • Dragana

    gde moze da se nabave ta kefirna zrnca , ja imam rak ve dve godine se lecim i  prijalo bi mi da pravim sama kefir

  • mpredrag018

    KAKO SE MOZE DOBITI, AKO STE RADI DA JE PODELITE?

  • Emilija

    dali mogu dobiti kombhu

  • Brankica

    Ja zivim u Podgorici i volela bih da nabavim kombuhu

  • Brankica

    hocete mi reci kako da dodjem do vas

  • Ajaalisa

     Draga Slavice, kako mogu da dodjem do kombuhe. obozavam da je pijem, ali ne mogu nigde da je nadjem.

  • Donvladislav

    ja bih hteo pecurku kombuhu,….???

  • http://www.facebook.com/sasadelic78 Sasa Delic

    dali vodeni kefir mogu piti i trudnice!

  • Ajaalisa

     Koliko sam upucena i trudnice smeju da piju, posebno mlecni kefir, posto ga preporucuju i u lecenju anemije.

  • Trajkovic Mirjana

    Dali se ovaj mlecni napitak preporucuje i deci? I od koliko godina?

  • ajaalisa

    Dragi drugari, uspela sam da napravim kombuhu. Mozete da uradite sledece: Kupite u prodavnici zdrave hrane bocicu od pola litre Kombuhe. Uzmite oko 1 dcl te tecnosti i probajte da ubacite i onaj talog koji se nalazi u skoro svakoj bocici. Skuvajte 1l vode sa 4 supene kasike secera. Kada voda prokljuca sipajte dve kasicice zelenog caja i ostavite da ostoji 15-ak minuta, a zatim procedite. Kada se napravljeni caj ohladi – sobna temperatura, uzmite sto vecu teglu (ja imam onu od 1,5 l) i sipajte ohladjeni caj u nju kao i izdvojeni kombuha napitak sa talogom. Ostavite teglu na neko mesto, odakle je necete pomerati od 10 – 15-ak dana, Ukus mozete probati posle 5 dana. Ako je caj jos sladak znaci da je proces jos u toku. Napitak ne sme da bude prekiseo. Ja prebacim napitak oko 13-og dana. Da ne zaboravim, teglu mozete prekriti gazom, nikako poklopcem jer gljiva mora da dise. Kada se proces zavrsi posle 15-ak dana, izvadite gljivu koja se formirala, isperita je hladnom vodom, opet izdvojite oko 1dcl napravljenog napitka i pposejte novu kulturu, a ostatak soka sipajte u staklenu flasu i stavite u frizider par dana da sazri i pijte :))). Ovo je provereno, upravo pravim trecu teglu. Pokusavala sam da pronadjem pelcer, ali nisam uspela, a zatim sam na nekom od foruma pronasla clanak gde je neka devojka na isti nacin uspela da napravi kombuhu i uspela je sto mi je dalo ideju da i sama pokusam. Puno srece…
    A ako nekome treba i kefir gljivica i ako je iz BG, neka mi se slobodno obrati, rado cu mu je pokloniti. :)

  • delfina

    kako cu da znam kad je gotova fermentacija,ako ne stavim secer i suvo grozdje,jer zelim da koristim taj napitak za mrsavljenje?

  • delfina

    molim vas recitemi dali mogu da pravim kristale sa samo sa limunom bez secera i suvog grozdja i kako cu znati kad je gotova fermentacija.ne smem secer zbog dijete

  • sinisa

    zanima me kako su pronadjena zrna kefira,obzirom da poticu sa Kavkaza i da su ga pravili pastiri odakle njima prve gljivice kefira.Normalno da tamo i danas nema mikrobioloske labaratorije ,prepostavljam da ne raste na drvetu nego su kao i sir isekli zeludac neke zivotinje i njime dobili fermentisani napitak , koje zivotinje ?

  • filip streoski

    Mene bi zanimala kefir gljivica :) adflyreffer@gmail.com Unapred zahvalan. Pozdrav :).

  • http://www.facebook.com/velibor.jandric Velibor Jandric

    Marija ako jos uvek poklanjate kefir gljivice molila bih vas za iste posto vec dugo pokusavam da dodjem do njih u Novom Sadu.Unapred hvala!Biljana

  • Yenki69

    Ovo za kefir u vodi, nisu možda Japanski kristali u pitanju? Čitao sam da je napitak sličan Sprajtu (Sprite)

  • Marija-Maja Blažić

    Velibore, nažalost nemam više zrnaca kod kuće, firmu su mi zatvorili a nas izbacili kao poslednje džukele. Mučila sam se da razradim kefirna zrnca u firmi a nisam uspela ni da ih uzmem.

  • http://www.facebook.com/velibor.jandric Velibor Jandric

    Zao mi je Marija zbog vase firme.Hvala u svakom slucaju!

  • Sandra

    Marija, molila bih te ako imaš još kefirnih gljivica, da mi se javiš. Pošto sam iz Novog Sada mogle bi se naći negde..Unapred ti se zahvaljujem!!

  • Marija-Maja Blažić

    Nažalost nemam više. Ostala sam bez posla a gljivice sam gajila u firmi

  • Natasa 86

    Joj, tragam za ovom gljivicom vec mesecima! Da li ste jos raspolozeni da je poklonite? :)

    natasa.b.pavlovic@gmail.com

  • olivera

    slavice, da li bih mogla dobiti kombuhu od Vas?

  • http://www.facebook.com/sabryna.fancycat Sabryna Fancy Cat
  • http://www.facebook.com/sabryna.fancycat Sabryna Fancy Cat
  • http://www.facebook.com/sabryna.fancycat Sabryna Fancy Cat
  • Jovana

    Da li je neko iz Novog Sada raspolozen da udeli mericu tibetanske gljivice?
    Trazim je ko luda po Ns-u, i nikako da je pronadjem. Unapred zahvalna :)

  • jasmina

    molim nekog ko mi moze ustupiti / prodati kefir zrnca da me kontaktira na unapredjenje@yahoo.com (iz Beograda sam)

  • Maja77

    Kefirna zrnca ne treba prodavati.Toliko brzo se razmnoze da ne razumem kako neke nije sramota da zarađuju na taj način.Ako je nekome potrebno poslaću mu poštom ili se možemo naći negde u Beogradu.Moja e-mail adresa je zmaja7703@gmail.com
    Pozdrav

  • Tanja

    Poslala sam ti mail. :)

  • http://www.facebook.com/natasa.vukasinovicantic Natasa Vukasinovic Antic

    dali sme istovremeno da se pije kombuha i kefir.Hvala

  • http://www.facebook.com/natasa.vukasinovicantic Natasa Vukasinovic Antic

    imam kombuhu a uskoro i kefir da li sme da se piju obe. pozz i hvala

  • Tibetanska Gljiva-Maja Alterna

    Deca od godinu dana pa nadalje,trudnice,ljudi koji pate od gorusice,cira na zelucu i ljudi koji ne podnose kiselkast ukus umesto 24h(ukus jogurta),gljive u mleku trebaju da drze od 18h do 20h……ako hocete da dobijete ukus kiselog mleka onda se gljive u mleku drze 48h…kefir leti zna da bude redji,zimi gusci……i zna da se pri fermentaciji gljive ponu na vrh a surutka na dnu……samo se promesa i procedi…..leti treba kefir skloniti u hladniju prostoriju nikako u frizider dok su gljive unutra…….sustina je da ne smeta ako duze ostane samo sto je ukus kiseliji pa i gorci stoga to iskoristiti ako se nesto pravi

  • Tibetanska Gljiva-Maja Alterna

    moze,bez ikakvi problema…..licno pijem kefir,kombuhu i vodeni kefir(koji se pravi od japanskih kristala)

  • Tibetanska Gljiva-Maja Alterna

    to je tacno da se brzo razmnozavaju ali takodje treba kupiti mleko….svako ima svoje pozdrav

  • Vege

    Ja pravim ovu verziju sa vodom, ali umesto grožđa stavljam smokve, ukusno je i vrlo zdravo. Pozdrav!

  • biljana radojevic

    potreban mi je kefir u zdravstvene svrhe.u pitanju je kancer

  • Maja77

    Pozdravaljam sve učesnike foruma i apelujem da NE plaćaju kefirna zrnca.Ja cu rado pokloniti mericu kome god je potrebna…ako ne poklonim bacam ih…samo molim za strpljenje jer nekad je više onih kojima treba nego što može stići gljivica da se namnoži.Dala sam moju mail adresu a evo ponavljam zmaja7703@gmail.com
    Iz Beograda sam ali sam slala ljudima i poštom dobro upakovanu gljivicu i sve je stiglo ok.Molim vas nemojte plaćati pohlepnim i jadnim ljudima koji nemaju drugi način zarade već naplaćuju lek koji njih ništa ne košta.
    Kad bi jednom osetili kako je kad ostaneš bez vazduha usled napada astme ne bi im palo na pamet da naplacuju tih 50 ml mleka i gljivicu koja se razmnožava brzinom svetlosti.

  • Maja77

    Biljana,javite mi se na mail.Poslaću Vam poštom ili se možemo naći u gradu.
    Pozdrav,
    Maja

  • predrag

    Gde mogu da kupim kefir gljive u Beogradu?

  • Леденичај

    Има ли неко из Новог Сада да продаје или поклаља кефир? :)
    Пила сам га више од пола године, али пред крај лета када сам путовала, успео је да умре. :/

    Молим вас, ако неко има, нека ми пише на мејл: maric1992@gmail.com

    Унапред захвална. :)

  • Tanja

    javite se na mail vasatanja@gmail,ako do sada niste našli gljive,
    pozz

  • Dakica

    Da li kefir od gljivica mogu da piju trudnice?

  • Aleksandar

    Хтео бих да купим алгу кефира. kosingas72@gmail.com

  • Halid Muslić

    pokljanjam gjlivice sarajevo

  • beba

    imam kefir niksic

  • stoja

    Dragana…ja mogu da ti dam kefir…ali neznam de si

  • dacaz

    Ako treba nekome kefir gljiva na području Novog Sada poklanjam

  • Maja77

    Još uvek imam kefirna zrnca na poklon (zmaja7703@gmail.com)
    Astma mi je dve godine mirovala zahvaljujući ispijanju kefira.Ko još nije pokušao da se izleči na ovaj način mislim da vredi pokušati.Ako niste iz Beograda može se poslati poštom samo što tad trebate platiti kurirsku službu oko 100-200 dinara

  • Ivana Obrenov

    Nama treba. Kako do Vas? Srdačan pozdrav

  • dejan jovanovic

    Ja sam zainteresovan i za kefir i za kombuhu. mimoko09@gmail.com

  • Maja Kovijanić Guteša

    jel jos uvek imate vodeni kefir trebaju mom ocu koji ima tumor

  • ivanam

    Daco i meni treba, ako imate javite mi se na
    ivana.milekic@gmail.com

  • Ivana Obrenov

    već duuuuugo tragamo za kefir zrncima. ako još uvek imate javite na obrivana33@gmail.com. hvala

  • Vernesa Golubovic Korolija

    Molim Vas ako imate jos gljivica javite se na kvernesa@gmail.com.Unapred zahvalna.

  • ostrogorski1

    Moja cerka ima astmu,sada sam prvi put cula za lecenje kefirom;da li postoji mogucnost da od Vas nabavim kefirna zrnca.Iz Beograda sam I mogu preuzeti licno ili postom.

  • Ruzica

    Da li jos imate zrnca za pokloniti? ruska@gmx.net

  • Maja77

    Javite mi se na e-mail direktno da se dogovorimo gde Vam odgovara da se nadjemo.Pozdrav

  • Goran Dragas

    Pozdrav ! Večeras prvi put čitam o kefiru i kefirnim zrncima i tako naidje na vaš diskus od pre par dana ako se nevaram ! Naime,ja sam RV invalid,povrede pluća,bubrega itd.,mislim da mi kefir ne bi odmogo,ako pomogne tim bolje . Da li postoji mogućnost da mi pošaljete na adresu kefirna zrnca,nije problem kupiti,koliko vidim i nije nešto skup,problem je što baš i neverujem tim trgovcima,to je zadnja solucija ! Kako god ! Adresa Goran Dragaš Stevana Sinđelića-18 Hrtkovci 22427 Unapred hvala

  • briconi

    Pozdrav,ako imas jos kefir gljiva molim te kontaktiraj me na tricpe@outlook.com. Unapred hvala.Milan

  • mmaajjaa123

    jel jos mozemo dobiti kefirne kljivice od tebe?

  • vodeni kefir

    Na prodaju vodeni kefir,500 din kefir +450 din za brzu postu u roku od 3 sata stize,gljiva ne moze da ugine za tako kratko vreme.Za one koji su zainteresovani za vodeni kefir neka se jave na broj 0666286294.

  • Dajana

    Pozdrav, ukoliko jos uvek imate kefir gljive, molila bih vas da mi se javite na dajana.ugarcina@gmail.com (Novi Sad)

  • Veljko

    Iz Beograda sam, imam kefirna zrnca za deljenje, e-mail veveljko@gmail.com

  • Kefirko

    Prikljucite se da razmenjujemo zrnca kefira brzom postom ili licno, tj. poklanjamo ih jedni drugima, ne kupujte, vodena se mnoze jako brzo a naplacuju ih po 500 dinara https://www.facebook.com/pages/Mlecni-kefir-i-vodeni-kefir/649863495145911?sk=timeline

  • ljiljana

    posaljite mi adresu i ja cu vam poslati pecurku za kefir

  • m.babic

    Dodajte sveze mleko bar 30% na par sati! Posle sve uobicajeno.

  • m.babic

    Poklanjam gljivice, 3 kasike ko se javi I dodje na Galeniku, Zemun. M.tel. o64o378757

  • Bojan

    Da li neko u Zrenjaninu poklanja ili prodaje kefirne gljivice?

  • Marijana

    Zdravo,imam u zamrzivacu nesto kefira ostalo od pokojne majke. Sada bi poklonila komsiji,ali me zanima dali ce imati neko dejstvo posto je vec par meseci u zamrzivacu? Hvala!

  • Ivana Zvonimir Djurdjevic

    Pozdrav, da li bi meni mogli da posaljete gljivu?

  • Marina

    Slucajno sam prilikom pravljenja kefira promesala metalnom kasikom, da li sam time ostetila gljivu i hoce li i dalje imati isto dejstvo? Pozdrav

  • Kefirna Zrnca
  • Goran Djordjevic

    Goran djordjevic dusana danilovica11 101 novi sad dali ima neko kefira da udeli meni

  • Goran Djordjevic

    Moliodih malo kefira dusana danilovica 11 101 novi sad

  • GORAN

    JA SAM IZ TEMERINA VOLIO BI DA DODJEM DO KEFIRNE GLJIVICE…

  • GORAN

    ako imas jos da poklonis kefirni gljivica pusti mi poruku da te pozovem.0691846373….Goran..
    hvala unapred

  • slavica

    da li neko ima kefirna zrnca da poklanja a da se nalazi u Beogradu. Unapred hvala

  • slavica

    evo sada pročitah komentar ako imate molim vas da mi javite na adresu slavical664@gmail.com

  • pera

    kako i gde ostaiti mejl da bi dobio – kupio količinu kefira pa da ga pravim i koristm ???

    stamipbg@gmail.com