Pobedi je! Živi aktivno!

Isrhana i suplmentacija

Zastupnici konvencionalne i alternativne medicine podjednako priznaju važnost zdrave ishrane. Medutim, osobe koje se bave alternativnim načinima lečenja više stavljaju naglasak na intervenciju u ishrani kod nekih oboljenja gde bi konvencionalna medicina prvo pribegla lekovima ili čak operaciji. Lečenje ateroskleroze, na primer, može da ima oblik ishrane s krajnje malo masnoća zajedno s programom meditacije, telesnih vežbi i grupne terapije.

Neke vrste ishrane, kao što su tradicionalna japanska i mediteranska, sadrže male količine masnoća životinjskog porekla. Budući da imaju vrlo malo zasićenih masti, čini se da ovakvi načini ishrane štite od srčanih oboljenja i nekih oblika raka. Pokazalo se da vegetarijanska ishrana snižava krvni pritisak i smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Odredene vrste hrane mogu da imaju blagotvorno dejstvo: beli luk, na primer, navodno smanjuje nivo holesterola u krvi i štiti od nekih oblika raka.

Dodatne količine vitamina i minerala imaju svoje mesto u preporukama za ishranu u mnogim načinima lečenja. lako su neki vitamini, kao A i D, rastopivi u masti i mogu u organizmu da dostignu toksičnu količinu ako se primena pažljivo ne kontroliše, drugi, kao vitamin C, rastopivi su u vodi i u organizmu se ne prave njihove zalihe, svaka prekomerna kolicina C vitamina se obično izlučuje iz organizma.

Uopšte, vitamini i minerali se preporučuju za svakodnevnu upotrebu kao mera prevencije. Često se pojavljuju u obliku tableta, a doze se mere prema težini miligramima (mg) ili hiIjaditim delovima grama, mikrogramima (mcg) ili milionitim delovima grama, ili univerzalnom normom poznatom kao međunarodne jedinice MJ (engl. international units – IU).

Ortomolekularna medicina, oblik terapije ishranom, služi se kombinacijama vitamina, minerala i aminokiselina koji se normalno nalaze u organizmu da bi lečila tačno određena oboljenja, kao što su astma, srčane bolesti, depresija i šizofrenija. Takav način lečenja takode se može koristiti da bi se zadržalo dobro opšte zdravstveno stanje.

Izvor teksta:”Veliki Porodicni Savetnik o Zdravlju”
Naslov originala – The Medical Advisor The Complete Guide to Alternative & Conventional Treatments

Similar posts
  • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
  • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
  • Celo zrno žitarice i riba sprečavaju ... Kod dece koja jedu veću količinu proizvoda od celog zrna žitarica i ribe postoji manji rizik od razvoja astme, pokazali su naučni rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu “Toraks”. “Povećana rasprostranjenost astme u zapadnim zemljama može se povezati s promenom navika u ishrani”, izjavio je dr H.A.Smit iz holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i ekologiju. [...]
  • Aditivi u ishrani i astma Kao što znate današnja hrana ima dosta aditiva, od kojih su neki veoma štetni po zdravlje. Naravno koncentracija tih aditiva je mala ali vremenom oni ipak mogu povećati verovatnoću dobijanja nekih bolesti. Neki od njih su i zabranjeni u određenim država. (Super bi bilo napraviti istraživanje, da li postoje neki aditivi koji su zabranjeni u [...]
  • Folna kiselina u lečenju astme Folna kiselina, vitamin koji može da se nađe u zelenom lisnatom povrću, pasulju i orasima, može da suzbije alergijske reakcije i ublaži simptome astme. Uz upozorenje da je ipak još rano za tvrdnje da astma i alergije mogu da se leče folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9, istraživači Dečjeg centra „Johns Hopkins“ predlažu da se uz [...]