
Alergogena hrana
Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mleko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod dece jajima, mlekom, sojom i brašnom. Poznato je da se zbog unakrsne reaktivnosti kod bolesnika koji su alergični na polen mogu javiti alergijske reakcije na hranu, i obrnuto. Kod bolesnika alergičnih na polen breze česta je alergija na jabuku, sirovi krompir, mrkvu, celer, grašak, kivi.
Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Reakcije na aditive u hrani javljaju se u oko 1% djece i u 0,01 – 0,23% odraslih. Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nestandardizovanih testova ređe dokazuju. Neke od tih supstanci su: natrijum benzoat, boja tartrazin (žuto obojeni napitci, slatkiši i sl.), zasladjič aspartam. O ovome smo već pisali na sajtu: Aditivi u ishrani i astma.
Druga hrana koja sadrži alergene
Bilo koja hrana može uzrokovati alergijske reakcije. Sve više raste broj slučajeva alergija na: meso (govedinu, teletinu, jagnjetinu, piletinu i konjetinu), žitarice (pirinač koji se inače koristi kao hrana za alergičare), povrće (blitvu, celer, šargarepu i peršin) i voće (kajsije, breskve, lubenice, grožđe, šljive, kruške, jabuke). Posebno upozorenje je porast pozitivnih reakcija na rečnu ribu, kakao i kafu.
Često je takođe nejasno da li je sastojak hrane taj koji izaziva reakciju ili neka od materija kojom se ta hrana tretira prilikom uzgoja.
Kad je mleko u pitanju, poznato je da mleko krava koje imaju mastitis (upala mlečne žlezde) i leče se penicilinom, sadrži male količine penicilina koji ljudima alergičnima na penicilin mogu prouzrokovati velike poteškoće. Zato treba kupovati namirnice proverenih potrošača, koji u rade u skaldu sa standardima za zdravstveno bezbedu proizvodnju hrane(HACCP. ) Konkretno, mleko u kojem su pronađeni rezidui antibiotka se uništava.
Šta kaže zakon?
Jasno označavanje na deklaraciji daje potrošaču sve podatke o hrani, a time i mogućnost odluke i odabira prema svojim potrebama. 2005. godine u Evropi je izašla Direktiva sa listom DERIVATA ALERGENA koji se ne moraju posebno označiti jer ne uzrokuju alergije.
Tabela 1. Lista DERIVATA ALERGENA, Evropa 2005 god.
DERIVATI OD: (ne uzrokuju alergije i posebno se ne označavaju)
1. Žitarice koje sadrže gluten
- pšenicni glukozni sirup uključujući i dekstrozu i njene proizvode
- pšenicni maltodekstrin, ječmeni glukozni sirup
- žitarice koje se koriste za dobijanje alkohola
2. Jaja
- lizozom koji se koristi za bistrenje vina
- albumin za bistrenje piva, jabukovče i vina
3. Ribe
- riblja želatina kao nosač za vitamine i arome
- riblja želatina za bistrenje piva, jabukovače i vina
4. Soje
- potpuno rafinisano sojino ulje imasti
- prirodna smesa tokoferola (E306), d-a tokoferola, d-a tokoferola acetate, d-a tokoferola sukcinata – izdvojeni fitosteroli I fitosterol estri – biljni stanol estri proizvedeni iz sterola ulja soje
5. Mleko
- surutka koja se koristi za pripremu alkoholnih destilata
- laktitol
- kazein za bistrenje jabukovače i vina
6. Orašasti plodovi – koštunjavo voće
- koji se koriste za proizvodnju destilovanih alkoholnih pića
- koji se koriste (lešnik, orah) za aromatizovanje alkoholnih pića
7. Celer
- ulje lista i semena
- oleoresin semena
8. Gorušica
- ulje semena
- oleoresin semena
Količine alergena koja izaziva reakciju
(objavila EFSA (2004.) i US FDA (2005.))
- Rakovi (jastog…) – prosečno 3 do 4 srednje velika škampa dovoljna su da izazovu alergijsku reakciju
- Jaja – najniža zabeležena doza proteina jaja koja je izazvala alergijsku reakciju je između mikrograma i miligrama
- Ribe – nekoliko miligrama proteina ribe može izazvati reakciju, što sadrži približno 1 gram ribe
- Kikiriki – toplotna obrada sušenjem preko 60°C povećava alergenost kikirikija, a reakcija se pojavljuje u prisutnosti kikiriki proteina u količini manjoj od 1 miligram
- Sojino zrno, sojino brašno – soja protein u količini od nekoliko miligrama izaziva alergijsku reakciju
- Mleko – ljudi mogu reagovati i na nekoliko miligrama proteina mleka, a neki ne podnose mleko zbog nedostatka enzima za razgradnju laktoze,
- Celer – alergijsku reakciju izazove nekoliko grama korena celera