debeli

Debeli su skloniji astmi

Iako ističu kako još ne može da se tvrdi da gojaznost direktno izaziva alergiju, američki stručnjaci smatraju da bi u svakom slučaju trebalo sklonost gojaznosti kod dece i mladih držati pod kontrolom, između ostalog i da bi se smanjila učestalost alergija i astme u toj starosnoj grupi, preneo je Rojters.

Dr Stefani London, jedan od učesnika ove studije, ističe da je učestalost alergija na hranu kod gojazne dece čak 59 odsto veća nego kod dece normalne težine.

Tim sa NIEHS-a je analizirao podatke o 4.000 dece i adolescenata starosti od 2 do 19 godina, uključujući i one o alergijama i astmi. Utvrđeno je da kod gojazne dece i one sa viškom telesne težine ima više antitela na specifične alergene.
U SAD se oko 16 odsto dece i adolescenata starosti između 2 i 19 godina smatra gojaznim, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, a već je utvrđeno da gojaznost povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i astme.

Salo na stomaku i disanje

Višak masnih naslaga oko struka otežava normalan rad pluća, pokazalo je istraživanje francuskih naučnika. Debljina u području abdomena povećava rizik oboljenja od astme, dijabetesa i srčanih bolesti, pokazale su francuske studije.

Bez obzira na celokupno zdravstveno stanje, višak masnih naslaga u području struka smanjuje funkcionalnost pluća što dovodi do otežanog disanja i to u jednakoj meri kao što to čini pušenje i preterana konzumacija alkohola.

Do ovih zaključaka naučnici su došli proučavajući podatke o zdravlju više od 120000 osoba iz Francuske. Loša funkcionalnost pluća povezuje se s većim rizikom  od srčanih bolesti, kao i smrtnosti, tvrde naučnici.

Toliko… pazite kako i koliko jedete u predstojećem periodu slava i veselja.