Kod dece koja jedu veću količinu proizvoda od celog zrna žitarica i ribe postoji manji rizik od razvoja astme, pokazali su naučni rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu “Toraks”.

“Povećana rasprostranjenost astme u zapadnim zemljama može se povezati s promenom navika u ishrani”, izjavio je dr H.A.Smit iz holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i ekologiju.

piramida_hr

On i njegove kolege su ukazali da su ispitivanja dece pokazala da je pojava astme manje verovoatna ako se poveća unošenje voća, povrća, mlečnih proizvoda, celog zrna žitarica i ribe. (Po meni ovo nije neka nauka. Ovo što su naveli jeste u stvari samo “normalna ishrana”, koja ne podrazumeva rolovano svinjsko meso dimeljnom slaninom i punjeno šunkom i kajmakom. Ishrana bogata ovakvim sastojcima se približava vegetarijanskoj ishrani. Inače ja ne jedem svinjetinu i baš retko ostala crvena mesa. Jedem piletinu i ribu često.)

Istraživači su ispitivali odnos izmedju unošenja takve hrane i pojave astme kod 598 dece u Holandiji starosti izmedju osam i 13 godina, izvestila je agencija Rojters. Nije utvrdjena jasna veza izmedju astme ili šištanja pri disanju i unošenja citrusa, povrća i mlečnih poizvoda, ali je utvrdjena takva povezanost sa konzumiranjem ribe i proizvoda sa celim zrnom žitarica.

“Šištanje u grudima je primećeno kod 19,4 odsto dece s niskim unošenjem ta dva proizvoda, ali samo kod 4,2 odsto njih s visokim unošenjem. Astma je, pak, bila bila prisutna kod 16,7, odnosno 2,8 odsto takve dece”, navedeno je u izveštaju.

Naučnici su utvrdili da unošenje celog zrna žitarica smanjuje rizik od pojave astme 54 odsto, a unošenje ribe – 66 odsto. Kad je reč o šištanju, smanjenja iznose 45, odnosno 56 procenata. Oni su predložili dalja istraživanja radi jasnijeg razjašnjenja odnosa izmedju faktora ishrane i astme i mogućeg uticaja promene načina ishrane na tu bolest.

Kao što ste možda već čuli i za riblje ulje se govori da može da pomogne pri astmi. Pročitajte i članak Riblje ulje i astma.

Izvor: Bebac