Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Celo zrno žitarice i riba sprečavaju astmu

  Kod dece koja jedu veću količinu proizvoda od celog zrna žitarica i ribe postoji manji rizik od razvoja astme, pokazali su naučni rezultati, objavljeni u medicinskom časopisu “Toraks”.

  “Povećana rasprostranjenost astme u zapadnim zemljama može se povezati s promenom navika u ishrani”, izjavio je dr H.A.Smit iz holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i ekologiju.

  piramida_hr

  On i njegove kolege su ukazali da su ispitivanja dece pokazala da je pojava astme manje verovoatna ako se poveća unošenje voća, povrća, mlečnih proizvoda, celog zrna žitarica i ribe. (Po meni ovo nije neka nauka. Ovo što su naveli jeste u stvari samo “normalna ishrana”, koja ne podrazumeva rolovano svinjsko meso dimeljnom slaninom i punjeno šunkom i kajmakom. Ishrana bogata ovakvim sastojcima se približava vegetarijanskoj ishrani. Inače ja ne jedem svinjetinu i baš retko ostala crvena mesa. Jedem piletinu i ribu često.)

  Istraživači su ispitivali odnos izmedju unošenja takve hrane i pojave astme kod 598 dece u Holandiji starosti izmedju osam i 13 godina, izvestila je agencija Rojters. Nije utvrdjena jasna veza izmedju astme ili šištanja pri disanju i unošenja citrusa, povrća i mlečnih poizvoda, ali je utvrdjena takva povezanost sa konzumiranjem ribe i proizvoda sa celim zrnom žitarica.

  “Šištanje u grudima je primećeno kod 19,4 odsto dece s niskim unošenjem ta dva proizvoda, ali samo kod 4,2 odsto njih s visokim unošenjem. Astma je, pak, bila bila prisutna kod 16,7, odnosno 2,8 odsto takve dece”, navedeno je u izveštaju.

  Naučnici su utvrdili da unošenje celog zrna žitarica smanjuje rizik od pojave astme 54 odsto, a unošenje ribe – 66 odsto. Kad je reč o šištanju, smanjenja iznose 45, odnosno 56 procenata. Oni su predložili dalja istraživanja radi jasnijeg razjašnjenja odnosa izmedju faktora ishrane i astme i mogućeg uticaja promene načina ishrane na tu bolest.

  Kao što ste možda već čuli i za riblje ulje se govori da može da pomogne pri astmi. Pročitajte i članak Riblje ulje i astma.

  Izvor: Bebac

  • olgica

   IMAM DECAKA 7 GODINA KOJI JE RODJEN SA 1900gr.I JOS TADA NAM JE RECENO DA JE MOGUCCE DA DOBIJE ASTMU,STO SE KASNIJE I OBESTINILO,NIJE MOGAO DA DISE DA SPAVA DA JEDE TE STOGA SAM PO NALOGU PEDIJATRA OTISLA KOD ORL HIRURGA U KG I UTVRDILA DA NAM KRAJNICI PRAVE PROBLEM RAZVOJA DETETA TADA TRI GODINE STAROSTI.ODLUCILA SAM SE NA OPERACIJU SVA TRI KRAJNIKA I BOLJE MU JE OD TADA ALI REDOVNO IDEMO NA KONTROLU I TIRSOVU KOD PULMOLOGA. DANAS SAM ZADOVOLJNA I SRECNA MAJKA.IZGUBILA SAM DOSTA VREMENA, ZAPOSTAVILA KARIJERU,POSAO I MNOGO TOGA .ALI DETE SAM USPELA KOLIKO TOLIKO IZCUPATI OD PUMPICA I TABLETA.HVALA SVIMA KOJI RADE U TIRSOVOJ.ZAHVALNA MAMA