Pobedi je! Živi aktivno!

Biljna mleka za alergične na kravlje mleko

Mnogi roditelji čija deca imaju alergiju na proteine kravljeg mleka često postavljaju pitanje „da li postoje alternativna mleka za decu sa alergijom na kravlje mleko“.

Kao odlična zamena za kravlje mleko može biti sojino mleko, međutim sve je veći broj osoba koje pored alergije na proteine kravljeg mleka imaju i alergiju na soju.

Evo nekoliko recepata za biljna mleka koja možete napraviti kod kuće:

Mleko od susama

  • 1 šolja susama
  • 4 šolje vode i meda po želji

Susam sa malo vode samleti u blenderu,a onda postepeno dodavati preostalu vodu.Po ukusu i želji dodati malo vanile,meda,malteksa ili suvo voće ili bananu.

Mleko od badema

  • 1 šolja badema
  • 4 šolje hladne vode
  • kašika nerafinisanog ulja
  • 1 kašika malteksa

U malo vode koja vri staviti bademe na svega 10 sekundi.Izvaditi ih i ostaviti da stoje 2-3 minuta.Ocediti i skinuti im ljusku.Pomešati bademe sa preostalim sastojcima i samleti u blenderu 1-2 minuta. Mleku se može dodati malo cimeta ili samlevene vanile po želji.

Pirinčano mleko

  • 1 šoljica integralnog pirinča
  • 10 šoljica vode

Staviti sastojke u lonac,poklopiti i kada proključa,smanjiti temperaturu na 45 stepeni i kuvati još pola sata.Nakon kuvanja smesu ohladiti i procediti kroz gazu.Mleko se može zasladiti medom ili malteksom. Kao zaslađivač može da posluži i javorov sirup.

Gotovo pirinčano mleko ALNATURA, može se kupiti u DM-u (skupo kao vrag)

Kokosovo mleko

  • 200 gr kokosa ili kokosovog brašna
  • pola litre vode
  • 1 kašičica meda

U vodu sipati kokosovo brašno i ostaviti da stoji 1h. Smesu sipati u blender i izmiksati.Procediti kroz gazu i zasladiti medom.

Mleko od oraha

  • 4 šolje vode
  • 1 šolja oraha

Orahe staviti u blender i prvo sa malo vode izmiksati,a onda dodati preostalu vodu i obraditi u blenderu 2 minuta.Zasladiti po želji.

Pavlaka od oraha

  • 2dl vode
  • 75gr oraha

Orahe izmiksati u blenderu sa polovinom vode, pa polako dodavati ostatak vode dok ne nastane fina masa odgovarajuće konzistencije.Čuvati u tegli dobro zatvoreno.

Jogurt

  • 1 šoljica indijskih oraščica (ili pola badema i pola ind. oraha)
  • 1 šoljica vode

Orašćici se stave u blender i izmiksaju u prah, doda se voda i melje se dok se ne dobije gusta krema. Krema se stavi u staklenu posudu i stavi se na toplo mesto(8-24 h). Prekrije se krpom. Pogleda se nakon 6 sati. Trebali bi da se pojaviti mehurici. Kada se formira gusti sloj “kajmaka ” sa slojem tekučnosi pri dnu, staviti u frizider. Može stojati u frižideru do 7 dana. Po želji se može dodati, zaslađivač, vanila, malo limuna, izmiksanog voća.

Recepti preuzeti iz knjige:“Kuvar zdrave ishrane,glavno jelo”- G.Nazarov

  • gil bates

    Uvek sam zeleo da znam kako se prave i da li je moguce napraviti u kucnoj radinosti ova mleka,
    ispada da je mnogo jeftinije praviti ih sam, a jos je i zdravije,nema secera, aditiva , emulgatora…
    mnogo vam hvala na ovim receptima!!!