astragalus 2Astragalus (Astragalus membranaceus), Huang Qi ( kineski naziv ) se koristi vekovima u kineskoj tradicionalnoj medicini za opštu stimulaciju i uravnoteženje fizioloških funkcija i kao izuzetno močno sredstvo za jačanje tela protiv raznih bolesti.

Astragalus vodi poreklo iz severne Kine. Deo biljke koji se koristi u medicinske svrhe je četiri do sedam godina star suvi koren.

Tek skoro je stekao popularnost i među zapadnim lekarima.

Astragalus je bogat Selenom, antioksidansom koji se koristi kao zaštita i podrška imunom sistemu za prevenciju gripe i prehlade i respiratornih infekcija

Astragalus pomaže telu u zaštiti od raznih bolesti i štetnih uticaja koje nas okružuju tako što stimuliše proizvodnju i cirkulaciju imunoloških faktora u krvi, T-celije, koje predstavljaju jednu od ključnih linija odbrane organizma od bolesti.

Astragalus pomaže boljem funcionisanju srčacih funcija pa se stoga preporučuje srčanim bolesnicima a dokazano snižava krvni pritisak. Takode, Astragalus štiti organizam od toksicnog dejstva lekova.
Brojne studije su dokazale da Astragalus pomaže kod ponovnog uspostavljanja imunološkog sistema kod osoba obolelih od raka, pokazao je efikasnost i kao diruetik i u lečenju srčane kongestije, a veoma često se koristi i kao pomoćno sredstvo u lecenju Alchajmerove bolsti.

Prema kineskim istraživanjima, Astragalus se preporucuje za zaštitu organizma od štetnosti anti-kancer sintetickih lekova te za poboljšanje ukupnog imuniteta pacijenta a koristi se kao redovan dodatak tretmanima protiv raka.

Astragalus je izuzetno delotvoran u borbi protiv alergija, a delotvoran je  i kod astme.

Tradicionalni način pripreme u Aziji korena Astragalusa je kuvanjem u supi ili pripremanjem čaja a kineski herbalisti ga preporucuju da se koristi kao izuzetno efikasno sredstvo za podizanje imunog sistema.


astragalus 1

Preporučeno doziranje sušenog korena Astragalusa je 1-25 g dnevno u obliku čaja, 3-6g skuvano u 2 dl vode ( 15-20 min) u 3 dnevne doze.

Dostupan je i u formi ekstrakta, tinkture i čaja. Kapsule koje sadrže standardizovan ekstrakt se koriste u dnevnoj dozi od 100-150 mg.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti astragalus?

Ne postoje podaci o upotrebi kod trudnica i dojilja, pa se zato ne preporučuje upotreba kod ovih kategorija. Ne preporučuje se upotreba bilo kog imunostimulatora kod autoimunih bolesti: multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni astragalusa?

Nisu poznata neželjena dejstva astragalusa.

Sa kojim lekovima ne treba primenjivati astragalus?

Astragalus može pojačati dejstvo antivirotika. Istovremena upotreba astragalusa sa imunosupresivima i kortikosteroidima, nije preporučljiva. Kod pacijenata koji koriste antikoagulanse astragalus može povećati sklonost ka krvarenju.

Napomena

Sa antidijabetesnim lekovima može dovesti do dodatnog sniženja šećera u krvi, pa treba biti obazriv pri istovremenoj primeni. Isto tako, astragalus može pojačati dejstvo lekova za smanjenje krvnog pritiska. U kombinaciji sa diureticima, astragalus pojačava njihovo dejstvo.

Cilj svake terapije je prevashodno bezbedna primena.

Izvor prirodnilek.com