Pobedi je! Živi aktivno!

ASTRAGALUS – biljka za jačanje imuniteta

astragalus 2Astragalus (Astragalus membranaceus), Huang Qi ( kineski naziv ) se koristi vekovima u kineskoj tradicionalnoj medicini za opštu stimulaciju i uravnoteženje fizioloških funkcija i kao izuzetno močno sredstvo za jačanje tela protiv raznih bolesti.

Astragalus vodi poreklo iz severne Kine. Deo biljke koji se koristi u medicinske svrhe je četiri do sedam godina star suvi koren.

Tek skoro je stekao popularnost i među zapadnim lekarima.

Astragalus je bogat Selenom, antioksidansom koji se koristi kao zaštita i podrška imunom sistemu za prevenciju gripe i prehlade i respiratornih infekcija

Astragalus pomaže telu u zaštiti od raznih bolesti i štetnih uticaja koje nas okružuju tako što stimuliše proizvodnju i cirkulaciju imunoloških faktora u krvi, T-celije, koje predstavljaju jednu od ključnih linija odbrane organizma od bolesti.

Astragalus pomaže boljem funcionisanju srčacih funcija pa se stoga preporučuje srčanim bolesnicima a dokazano snižava krvni pritisak. Takode, Astragalus štiti organizam od toksicnog dejstva lekova.
Brojne studije su dokazale da Astragalus pomaže kod ponovnog uspostavljanja imunološkog sistema kod osoba obolelih od raka, pokazao je efikasnost i kao diruetik i u lečenju srčane kongestije, a veoma često se koristi i kao pomoćno sredstvo u lecenju Alchajmerove bolsti.

Prema kineskim istraživanjima, Astragalus se preporucuje za zaštitu organizma od štetnosti anti-kancer sintetickih lekova te za poboljšanje ukupnog imuniteta pacijenta a koristi se kao redovan dodatak tretmanima protiv raka.

Astragalus je izuzetno delotvoran u borbi protiv alergija, a delotvoran je  i kod astme.

Tradicionalni način pripreme u Aziji korena Astragalusa je kuvanjem u supi ili pripremanjem čaja a kineski herbalisti ga preporucuju da se koristi kao izuzetno efikasno sredstvo za podizanje imunog sistema.


astragalus 1

Preporučeno doziranje sušenog korena Astragalusa je 1-25 g dnevno u obliku čaja, 3-6g skuvano u 2 dl vode ( 15-20 min) u 3 dnevne doze.

Dostupan je i u formi ekstrakta, tinkture i čaja. Kapsule koje sadrže standardizovan ekstrakt se koriste u dnevnoj dozi od 100-150 mg.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti astragalus?

Ne postoje podaci o upotrebi kod trudnica i dojilja, pa se zato ne preporučuje upotreba kod ovih kategorija. Ne preporučuje se upotreba bilo kog imunostimulatora kod autoimunih bolesti: multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni astragalusa?

Nisu poznata neželjena dejstva astragalusa.

Sa kojim lekovima ne treba primenjivati astragalus?

Astragalus može pojačati dejstvo antivirotika. Istovremena upotreba astragalusa sa imunosupresivima i kortikosteroidima, nije preporučljiva. Kod pacijenata koji koriste antikoagulanse astragalus može povećati sklonost ka krvarenju.

Napomena

Sa antidijabetesnim lekovima može dovesti do dodatnog sniženja šećera u krvi, pa treba biti obazriv pri istovremenoj primeni. Isto tako, astragalus može pojačati dejstvo lekova za smanjenje krvnog pritiska. U kombinaciji sa diureticima, astragalus pojačava njihovo dejstvo.

Cilj svake terapije je prevashodno bezbedna primena.

Izvor prirodnilek.com
Similar posts
 • Kombuha protiv astme Ovaj tekst sam dobio od Slađane Lukić. Ovom prilikom joj se zahvaljujem što je tekst podelila sa svima nama kojima bi ova informacija mogla da pomogne. To je i dobar primer kako na jednostavan način možete da pomognete sajtu. Jednostavno, ukoliko pronađete neki tekst koji bi bio zanimljiv za sajt Astma.rs, pošaljite mi ga na [...]
 • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
 • Skriveni saboteri vašeg imunog sistem... Virusi i bakterije nisu jedini koji mogu ugroziti vaš imuni sistem. T-ćelije našeg organizma su u konstantnoj pripravnosti iz raznih razloga. Predstavljamo vam skrivene krivce za pad vašeg imunog sistema. Kokice iz mikrotalasne Kesice u kojima se nalaze kokice za mikrotalasnu prekrivene su hemikalijama protiv lepljenja poznatim kao PFC, kako masnoća ne bi probila papirnatu [...]
 • Paradajz ublažava simptome astme Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme, pokazali su rezultati istraživanja australijskih naučnika. Studija se naročito bavila uticajem paradajza na zdravlje, jer on sadrži veoma moćan antioksidans likopen. Praktičnu potvrdu lekari su dobili posle sedmodnevnog eksperimenta sa 30 pacijenata obolelih od astme. Ispitanici su prvo dobijali hranu u kojoj je nivo antioksidanasa bio zanemarljiv, a zatim [...]
 • Pola miliona Srba ima bolest „pušački... Hronična opstruktivna bolest pluća nije ništa manje opasna od raka, ali je neopravdano u njenoj senci. Pušače ne ubija samo rak: zbog bolesti „pušačkih pluća” ili hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) svake godine u Evropi umre između 200.000 i 300.000 ljudi, a u svetu više od tri miliona. Od nje oboli jedan od četiri čoveka [...]
 • Petkovic Ivana

  IMAM PROBLEM SA HRONICNIM RINITISOM I HRONICNI SUVI KASASALJ KOJI SE KOD MENE JAVLJA VEOMA UCESTALO SKRO NA 15 DANA.ALERGO TEST NUSAM RADILA ALI SAM PRIMETILA DA MI STRASNO SMETA DIM CIGARETA,CITALA SAM O ASTRAGALUS DOSTA,ALI NE MOGU DA DODJEM DO NI JEDNOG PROIZVODA OVE BILJKE.DA LI MOZETE DA ME UPUTITE NA NEKU ADRESU?
  UNAPRED ZAHVALNA!

 • Marija

  na http://www.biospajz.rs ima mogućnost Internet poručivanja astragalusa. Mislim da ga ima i u Bio Lučar prodavnicama zdrave hrane.

 • Pakile16

  Ovo je sjajan sajt o astmi, možete pogledati i blog o bilju i liječenju biljem 
  http://biljeizdravzivot.blogspot.com/

 • Marija Blažić-Maja

   Hvala na pohvalama. Bilje i zdrav život rado čitam

 • Pingback: IMMUNO sirup sa Cinkom, Bakrom i extraktom Astragalusa()