Da biste dobili jasan i precizan odgovor, morate postaviti pitanje sa što više detalja. Nije na odmet da spremite jedno tako izlaganje, tako da uvek imate istoriju vaše bolesti kada izlažete vaše stanje nekom novom doktoru. Što je bolje pitanje postavljeno možete očekivati da ćete dobiti i precizniji, a samim tim i vredniji odgovor.

Vesna

Poštovana,

Imam 47 godina i imam strašne probleme sa disanjem. Jako teško dišem i istovremeno hroptim kao da sam tesko prehladjena. Istovremeno mi se u predjelu vrata jako cesto pojavljuje jako crvenilo koje se polako pocinje siriti prema ustima i licu. Doktor mi je rekao da imam astmu i uzimala sam neke inhalatore i lijekove, ali bezuspjesno. Zivim u vrlo stresnim uslovima, pa me interesuje da li stres izaziva ovakvu vrstu problema i na koji nacin bih mogla rijesiti ovaj problem? S postovanjem, Vesna

Dr Dušica Jarić:

Vesna,

Iz vašeg pisma ne vidim na koji način je postavljena dijagnoza astme, tj da li je pregledom plućne funkcije verifikovan reverzibilan opstruktivni poremećaj ventilacije. Takodje ne znam koje ste inhalatore uzimali, ali ako se radi o astmi i dobroj preventivnoj terapiji u većini slučajeva dolazi do poboljšanja. Cvrenilo koje se pojavljuje oko vrata i širi se prema licu nije manifestacija koja se javlja kod astme… Mislim da se morate ponovo javiti lekaru radi dodatnih testova, ne samo testova plućne funkcije već i drugih ispitivanja kojima bi se utvrdilo ili isključilo neko drugo stanje koje se manifestuje otežanim disanjem. U svakom slučaju pre nego što bih sve vaše tegobe povezala samo sa stresom proverila bih i stanje štitaste žlezde, stanje kardiovaskularnog sistema i svakako detaljnije ispitala stanje respiratornog sistema.