Pobedi je! Živi aktivno!

Nejasna dijagnoza astme

Da biste dobili jasan i precizan odgovor, morate postaviti pitanje sa što više detalja. Nije na odmet da spremite jedno tako izlaganje, tako da uvek imate istoriju vaše bolesti kada izlažete vaše stanje nekom novom doktoru. Što je bolje pitanje postavljeno možete očekivati da ćete dobiti i precizniji, a samim tim i vredniji odgovor.

Vesna

Poštovana,

Imam 47 godina i imam strašne probleme sa disanjem. Jako teško dišem i istovremeno hroptim kao da sam tesko prehladjena. Istovremeno mi se u predjelu vrata jako cesto pojavljuje jako crvenilo koje se polako pocinje siriti prema ustima i licu. Doktor mi je rekao da imam astmu i uzimala sam neke inhalatore i lijekove, ali bezuspjesno. Zivim u vrlo stresnim uslovima, pa me interesuje da li stres izaziva ovakvu vrstu problema i na koji nacin bih mogla rijesiti ovaj problem? S postovanjem, Vesna

Dr Dušica Jarić:

Vesna,

Iz vašeg pisma ne vidim na koji način je postavljena dijagnoza astme, tj da li je pregledom plućne funkcije verifikovan reverzibilan opstruktivni poremećaj ventilacije. Takodje ne znam koje ste inhalatore uzimali, ali ako se radi o astmi i dobroj preventivnoj terapiji u većini slučajeva dolazi do poboljšanja. Cvrenilo koje se pojavljuje oko vrata i širi se prema licu nije manifestacija koja se javlja kod astme… Mislim da se morate ponovo javiti lekaru radi dodatnih testova, ne samo testova plućne funkcije već i drugih ispitivanja kojima bi se utvrdilo ili isključilo neko drugo stanje koje se manifestuje otežanim disanjem. U svakom slučaju pre nego što bih sve vaše tegobe povezala samo sa stresom proverila bih i stanje štitaste žlezde, stanje kardiovaskularnog sistema i svakako detaljnije ispitala stanje respiratornog sistema.

Similar posts
 • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
 • Šta otkriva rendgen pluća? RTG snimak pluća je orijentaciona dijgnostička metoda koja može ukazati na razna oboljenja pluća-TBC, bronhitis, astmu, tumor, emboliju… Snimanje pluća rendgen aparatom i beleženje nalaza na filmskoj ploči spada u najstarije metode postavljanja dijagnoze sa stanovišta savremene pulmologije, a primena X (rendgenskih) zraka u medicini započela je ubrzo nakon njihovog otkrića, 1895.godine. Metoda se zasniva [...]
 • Kada je potrebna vanredna kontrola ko... Ovaj edukativni materijal sam dobio od dr Dušice Jarić. Ona ovaj materijal deli svojim pacijentima u ordinaciji. Podsećam vas da doktorci možete postaviti pitanje na sajtu. Hvala dr Jarić na nesebičnom deljenju informacija. Kada je potrebna vanredna kontrola Vašeg lekara Iako redovna primena lekova u većini slučajeva dovodi do uspostavljanja kontrole astme, postoje situacije u [...]
 • Akutni napadi kod deteta sa astmom Nadam se da ste bili zdravo tokom Uskrsa i da ste lepo proveli vreme sa dragim osobama. Nastavljamo sa vašim pitanjima i odgovorima dorktorke Dušice Jarić. Cilj nam je da što više učimo o bolesti na našim, ali i na primerima drugih ljudi. Zato je veoma bitno da pitanja postavljate sa što više detalja o [...]
 • Osnovne činjenice o astmi I ovaj edukativni materijal sam dobijo od dr Dušice Jarić.  U naredna tri članka, imaćete prilike da saznate nešto o sledećim temama: “Od dijagnoze do lečenja”, “Osnovni principi lečenja astme”, “Inhalatorna terapija – istina i zablude”. Hvala doktorki Jarić, još jednom na kvalitetnim tekstovima, a vas pozivam da komentarišete tesktove, pitate ukoliko imate neke nejasnoće [...]
 • Svetlana

  Postovana,
  imam kcerku staru 6 godina. Od septembra 2008, godine. kada smo bili na pregledu u Tirsovoj, kod specijaliste-pulmologa, koristi pumpicu Flixotide 125, uz obrazlozenje da je u pitanju zastita pluca od bronhitisa, kojima je inace od 4-te godine sklona. Uz tu terapiju prepisali su nam i Ventolin u slucaju da se cuje “skripanje” pluca. Do danas koristi pomenuti Flixotid i nekoliko puta Ventolin kad joj se bronhitis ponovio. U 5-oj godini smo operisali samo treci krajnik jer joj je pravio smetnje u smislu oslabljenog sluha i cestih upala usiju i samim tim cestim lecenjem antibioticima. Niko nije savetovao da se vade sva tri, iako se pri svakom pregledu kod pedijatra svi zaprepaste njihovom velicinom. S obzirom da je u kolektivu-obdanistu , ukoliko je to razlog, cesto je zapusenog nosa i pod prehladom, te tako kad dise na nos toliko je tiha da proveramo da li uopste dise. Stalna dijagnoza pri pregledu pedijatra je tonzilitis i kao terpiju nastavljaju sa Flixotide i eventualno prepisu neki antibiotik i ventolin ako se cuje bronhitis. Trenutno je pod takvom upalom krajnika da strahovito hrce i otezano dise cak je pocela da pravi i pauze u disanju nocu. Od ponedeljka je na Panklav antibiotiku,Flixotid 125, danas su joj ukljucili i aerius. Moje je pitanje da li ce se osloboditi koriscenja Flixotide pumpice, da li je operacija i ova dva krajnika potrebna, ako bi ih operisali da li bi ugrozili pluca? Inace nema poteskoca kad je zdrava prilikom bilo kakvih fizickih aktivnosti, tipa opstrukcija u disanju i sl.
  S postovanjem, Svetlana

 • jaric dusica

  Disanje na otovrena usta i prestanak disanja u snu su simtpomi koji zahtevaju ponovnu reviziju odlike da se ne radi tonsilektomija.
  U svetu je uobiceno da se trazi “second opinion” pa ukoliko se 2 i vise lakara sloze u nekom stavu onda znate da je to potpuno ispravna odluka. Zato konsultujte jos nekog od pedijatra pulmologa / rade i u Institutu ya majku i dete Novi Beograd -gde rade Prof Minic, dr Sovtic ili KBC Dedinje i svakako ponovo specijalistu ORl kome naglasite da je dete pocelo da ima epizode prestbka disanja u snu. Velika je zabulda da operacijom krajnika se ugrozavaju pluca !

 • Jasna

  Vec par meseci se ne osecam dobro i obilazim ljekare i labaratorije a niko da mi da konacnu dijagnozu i adekvatno lecenje.Ustvari pre 3 meseca pocelo je probadanje u grudima koje nije prisutno bas svakog dana a ni po citav da vec povremeno i kratkotrajno.Uz to se vremenom poceo javljati i osecaj kao da me neko prstima pritiska za dusnik i u tim trenucima otezano gutanje.Pocela sa i da kasljem ali posle inhalacije koju je doktorica prepisala i koja je trajale nadelju dana,prestao je i vise se nije ponavljao.Svi laboratorijski nalazi su mi uredni sem IGE koji je 141,spirometrija-opstruktivne smetnje ventilacije srednje teskog stepena sa pozitivnim BD testom.Dijagnoza astma bronciale in OBS.Terapija:SERETIDE DISCUS,SPRAY VENTOLIN PP,tablete PRESSING.Napominjem da ni najmanje olaksanje ne osecam usled ove terapije sem kaslja koji je prestao posle inhalacija.Zabrinuta sam jer se pitam dali je to prava dijagnoza i adekvatna terapija.Unaprijed zahvalna

 • Marija Blažić- Maja

  Jasna, “in obs” je skraćenica za početnu dijagnoza koja treba da se dokaže.
  Dijagnostika astme počinje sa anamnezom i traženjem “tipičnih simptoma“, a to su: ponavljane epizode kašlja sviranja u grudima (engl. wheezing) praćeno osećajem nedostatka vazduha ili gušenjem. Zatim sledi fizikalni pregled pacijenta i spirometrija koja je kod vas pokazala da imate opstruktivne smetnje srednje teškog stepena, plus pozitivan bronhoprovokativni test. Isto tako imate i povišen IgE. IgE antitela su povećana kod alergija kao što su alergijski rinitis, nutritivne alergije, atopijski permatitis, astma.

  Terapija koje ste dobili je najbolja terapija za lečenje astme.

  Kažete da više nemate kašalj od kada koristite propisanu terapiju.
  Ponovljene epizode kašlja su jedan od osnovnih simptoma astme.

  Ako i dalje osećate tegobe trebalo bi da o tome porazgovarate sa lekarom koji je prepisao terapiju i da njemu kažete sve što osećate.

  Da bi se došlo da prave dijagnoze potrebna je pre svega dobra saradnja sa lekarom. Veoma je važno da lekaru date tačne podatke, da ispričate sve što osećate. Da li tegobe osećete noći, polse fizičke aktivnosti, polse nekog obroka, usled promene vremena ili usled emocionalnog stresa. Kada kažem emocionalni stres mislim podjednako i na pozitivne i na negativne emocije.

  Često uzrok hroničnog kašlja sa sviranjem u grudima i osećajem “knedle” u grlu, zatim osećanje pečenja iz grudne kosti može biti i GERB (gastroezofagusna refluksna bolest, odnosno vrećene želudačne kiseline u grlo). Takođe i gojazne osobe mogu imati ovakve simptome.
  Srčana slabost može da se manifestuje osećajem gušenja, probadanja i nedostatka vazduha, zatim i pušenje može biti uzrok tegoba koje navodite.

  Zatim i neke psihičke tegobe mogu davati simptome kao što su probadanje u grudima i osećaj pritiska.

  Astma ima svoje “lice i naličje”. Većina astmatičara koji su pravilno lečeni imaju dobru pa čak i potpunu kontrolu astme. Postoje faktori koji utiču na nedovoljnu kontrolu astme. To su slabiji testovi plućne funkcije, teži stepen bronhijalne hiperreaktivnosti i atopijska konstitucija.

  Moj savet je da sa doktorkom ostvarite “partneski” odnos u vođenju bolesti i da sa njom popričate o tome koje još simptome osećate iako REDOVNO koristite propisanu terapiju. Prvi korak u lečenju astme prema GINA smernicama (globalnoj inicijativi za lečenje astme) je “edukacija bolesnika sa ciljem da se uspostavi partnerski odnos u vođenju bolesti”.

 • Duska

  Poštovana,

  Postavljena mi je dijagnoza bronhijalna alergijska astma. Međutim, nisam sigurna da li da tražim drugo mišljene jer moj jedini simptom je osjećaj nedostatka kiseonika. Nemam nikakvih problema prilikom udisaja i izdisaja niti imam napade. Ovaj osjećaj imam po cijeli dan i ne mogu ga povezati ni sa čim. Do sada sam radila alergo test koji je pozitivan na polen stabla, polen trava, ambroziju i dermatoph. IgE je 204. NBPT je graničan i dilataorni test je graničan. Spirometrija i auskulatatorni nalaz pluća su uredni.

 • Dijana Blazic

  Doktorka, nesto bih vas pitala. Vec sam postavila pitanje ali ne mogu da nadjem te stoga ne znam ni da li sam dobila odgovor. Imam 29 godina. Od detinjstva imam povremene bronhitise koji su uvek zavrsavali inhalacijama. Bila sam pusac par godina, ne nesto aktivan i strastan.. Pusenje sam ostavila pre tri godine. 2008.sam prvi put ostala trudna. Tokom cele trudnoce mi je bio zapusen nos ali su svi doktori pricali da je to zbog hormona. Po porodjaju tegobe su nestale. Zatim dobijam bronhitis 2010. I dokorka opste prakse mi uz antibiotike uvodi ventolin ujutru i uvece. Koristila sam ga samo u tom periodu, tih desetak dana. Kasnije se kasalj vratio, u periodu tokom 2011 kao nastavak virusno-bakt.infekcije. bio je suv i stalno sam kasljala pa je doktorka vratila ventolin i ukljucila aminofilin. I to se nekako smirilo. Zatim 2012 Ostajem trudna drugi put. Nos mi je i u ovoj trudnoci zapusen i ja mislim zbog trudnoce. U trudnoci dobijam teske anksiozne i depresivne napade. Mozda sam jos tada osecala probleme sa disanjem ali nisam znala da ih definisem jer sam mislila da je produzeni udah zbog polozaja bebe u stomaku. Nocu se budim oko 3-4sata, drhtim, plasim se…horor. Niko od lekara i ne sluti da imam disajnih problema. Svi su mi predlagali tab.za smirenje koje sam ja izricito odbila zbog bebe i sebe. Tako sam jedva izdrzala trudnocu, vreme koje jednoj majci treba da bude predivno meni je bilo uzas. Moram da napomenem da NIKAKVO RAZUMEVANJE I PODRSKU NISAM DOBILA NI OD JEDNOG ZDRAVSTVENOG RADNIKA ZA TADASNJE MOJE STANJE. I POTPUNO SAM RAZOCARANA LJUDSKOSCU. Bilo kako bilo, uz molitve i bezrezervnu j jedinu podrsku supruga, rodila sam zivu i zdravu devojcicu u oktobru 2012. Sa svim tegobama koje sam mislila da su psihicke prirode.. mozda su i bile, mozda su one pocetak astme..ne znam. Posle porodjaja vratila se depresija i anksioznost.. uz to i teze disanje. Plasila sam se da pogledam svoju bebu, nije mi se zivelo. Zelela sam da umrem. Bas da umrem. A onda sam jednog dana rekla sabi da ako se meni nesto dogodi moju decu nece imati ko da cuva jer ih niko ne voli kao mama. Evo dok ovo pisem suze teku… I tada sam se polako, korak po korak, uz divnog supruga izvukla. Naucila da se radujem, smejem, da sam potrebna.. Ni nejgorem neprijatelju ne bih pozelela onaj bezdan, onaj pakao. E, na prolece 2013, disanje mi se pogorsava i tada sam svesna da to vise i ne moze biti psihogeno. Odlazim kod moje doktorke i ona mi daje uput. Tada sam dobila uput za pulmologa. Tamo sam radila rtg pluca(nalaz uredan), spirometriju (po recima pulmologa kapaciteti odlicni, 137%), i tada mi uvodi FOSTER pumpicu i ventolin po potrebi. I ja tog leta i nisam koristila foster jer mi je bilo neprihvatljivo da ja imam astmu. Uz povremeno koriscenje prodjose i leto i zima. E sad.. u februaru 2014. Sam osetila tegobe koje su bile sve gore. Polovinom maja odlazim pulmologu, radim alergo test (dokt.je rekla malo na korov se pokazala alergija), i opet mi daje foster, ventolin i pressing. I pored 2X2 udaha fostera a nekad i vise, jun, jul i avgust sam provela svaku trecu cetvrtu noc sedeci i guseci se. Onda sam na svoju ruku uzimala aminofilin koji mi je pomagao da disem ali sam osecala sve one grozne nuspojave od njega.
  U avgustu opet odlazim kod pulmologa, spirometrija super, kazem joj da meni po svemu sudeci foster ne odgovara i da mi ukljuci nesto drugo. Ona odbija rekavsi da je foster odlican lek i da ce mi uvesti aminofilin!!! Nikad nista drugo sem njega nisam koristila, a iz vasih tekstova vidim da ima i drugih kortiko lekova sem fostera.. septembar i oktobar sam bila ok. A krajem oktobra sam opet imala virusno bakterijsku infekciju, koja je trajala do pocetka novembra, desetak dana. Sada je decembar, a ja vec oko dvadesetak dana osecam da tesko disem, vec drugi dan pijem aminofilin 350mg(pola ujutru i uvece), foster 2×2 udaha ujutru i uvece i ventolin po potrebi.
  Da li mozete da mi date neki savet? Moja doktorka nekako nikad nema vremena, samo mi sturo odgovori na pitanja pa izbegavam i da idem tamo.
  Uz sve ovo imam i par pitanja:
  1. Da li moja astma moze biti i netolerancija na nesto od hrane, jer dok imam ovo teze disanje povremeno imam kiselinu?
  2. Da li je moguce da ne reagujem na foster jer mi je nos zapusen stalno(tako je uvek kada me gusi nekad ni kapi ne pomazu), i da li mislite da bi mozda moj problem resila upotreba nazalnog kortiko-spreja?
  3. Da li je moguce da je moja astma povezana sa stresom?
  4. Da li mi mozete dati neki zakljucak na osnovu svega ovog?
  Ja se izvinjavam na preopsirnom pismu. Jako bih volela da mi pomognete, da me uputite, da budem normalna i zdrava mam svojoj deci jer me srce zaboli kada pomislim da ce meni nesto da se desi i da ostanu bez majke. Najgore mi pada kad pomislim da ce bolest da mi se pogorsa i da nema leka ni zerapije da mi pomogne.
  Unapred zahvalna…

 • Dijana Blazic

  Ja nemam savet sto se tice probkema sa plucima. Ali imam za krajnike. Moj sin je operisao sva tri. Isto je imao uvecane, hrkao imao apnee tj prekide u disanju. Dete mi se preporodilo. Ne cijem ga nocu da hrce, ne cujem ga ni kako dise koliko lepo dise.. odmoran je, veseliji nego pre. Ja sam trazila savete od tri pedijatrai dva ORL doktora. Odgovor je bio isti. Ako valjaju ok, ako ne idu napolje jer prave vise stete.. eto to je moje iskustvo a na vama je da odlucite… pozz..

 • Marijana

  Postovana, imam sina od 20 godina. Trenutno je na dobrovoljnom sluzenju vojnog roka. Prijavio se u specijalne jedinice i od polovine oktobra je u Pancevu. Nekoliko dana nakon prekomande poceo je da kaslje, da oseca bolove u predelu glave, dobio je temperaturu…. Na VMC-u su rekli da ima astmu koja je urodjena i da je bila prikrivena inhalacijama. On se nije inhalirao 17-18 godina. Prepisali su mu Panklav koji nije imao nikakvog efekta. Za vikend je bio na odsustvu, nas lekar mu je prepisao Hemomicin i vec mu je bolje. Interesuje me da li treba raditi testove u stanju nekog napada ili nahlade ili se testovi rade u stanju mirovanja? Da li astma moze da se utvrdi na osnovu jednog pregleda? Inace, nikada nije imao problema koji bi signalizirali na takvu dijagnozu. Kao beba imao je problema sa disajnim organima sve dok mu nisu nikli prvi zubi. Vec 17-18 godina nema nekih tegoba. Molim Vas da mi odgovorite kakav je postupak za utvrdjivanje astme, jer postoji mogucnost da ga otpuste pre isteka vojnog roka i proglase nesposobnim, a planira da polaze prijemni za Vojnu akademiju. Takodje, molim da me posavetujete sta dalje da radimo. Prepisali su mu pumpicu, ali nije imalo nekog efekta. Pod svim tim terapijama, dobio je i upalu grla. Unapred zahvalna. Marijana iz Uzica