Pobedi je! Živi aktivno!

Imunoterapija alergijskih bolesti disajnih puteva

Autor Dr. Dušica Jarić

Alergijska bolest je jedna od najčešćih nezaraznih bolesti i zbog svoje velike učestalosti naziva se “epidemijom 21. veka”. Epidemiološka istraživanja ukazuju da oko 25% ukupne svetske populacije boluje od neke alergije. Utvrđeno je da od 10-25% stanovništva ima alergijsku kijavicu, kao najčešću manifestaciju alergijske bolesti.

Alergijska kijavica

Iako alergijska kijavica nije teško obolenje, ona bitno utiče na kvalitet života, utiče na životnu i radnu sposobnost.

Alergijska kijavica je veoma često udružena sa alergijskom astmom, što upućuje na koncept “jedan disajni put, jedna bolest”.

prema statističkim podacima, oko 70% obolelih od astme ima alergijsku kijavicu, a 20-50% osoba sa alergijskim rinitisom ima astmu.

Simptomi alergijske kijavice:

Simptomi polenske kijavice su: napadi kijanja praćeni vodenastom, često obilnom sekrecijom iz nosa, otežano disanje na nos, smanjen osećaj mirisa, svrab nosa često praćen svrabom i suzenjem očiju.

Kod rinitisa uzrokovanog grinjama više dominira otežano disanje na nos i umeren svrab i kijanje koje se pogoršava u kontaktu sa kućnom prašinom

S obzirom da je alergijski rinitis faktor rizika za pojavu astme, uvek treba voditi računa da se pojava kašlja, otežano disanje, ili sviranje u grudima ne protumače kao “loša kondicija” jer upravo ovi simptomi mogu biti prvi znaci novonastale astme.

Izazivači alergijskih bolesti disajnih puteva su aeroalergeni, od kojih su u kućnoj sredini najčešće grinje i buđ, a u spoljašnjoj sredini polen.

Oko 50% osoba sa alergijskom kijavicom ima alergiju na polene od kojih je u našem području najčešći uzročnik korov, tj Ambrosi artemisiifoli.

U Americi, odakle je ova biljka sredinom XIX veka doneta u Evropu, oko 36 miliona odraslih osoba ima alergiju na ambroziju.

Lečenje alergijskih bolesti disajnih puteva

lečenje obuhvata:

1. mere izbegavanja alergena

2. farmakološko lečenje (odgovarajući lekovi)

3. specifična imunoterapija

Imunoterapija (hiposenzibilizacija)

Imunoterapija je jedna vrsta “vakcine” protiv uzročnog alergena. Dok  “vakcinacijom” protiv zaraznih bolesti (grip, male boginje i dr.) podstičemo naš imunološki sistem da se bori protiv mikroorganizama, alergen-specifičnom imunoterapijom, pokušavamo da umanjimo reakciju imunološkog sistema tj. da stalnom primenom odgovarajućih doza alergena stvorimo “toleranciju” na uzročni alergen.

Uvek treba koristiti standardizovane vakcine, i za subkutanu imunoterapiju najčešće se primenjuju doze od 5 do 20 mikrograma glavnog alergena.

Kako je “klasična” imunoterapija u vidu potkožnih injekcija (slično davanju insulina) bila praćena burnim kožnim reakcijama (crvenilo i otok na mestu davanja), a opisane su i sistemske neželjene reakcije sa mogućnošću nastanka i anafilaktičkog šoka ovaj metod sve više ustupa mestu sublingvalnoj imunoterapiji.

Sublingvalna imunoterapija

Ovde se koriste veće doze standardizovanih alergena koji se primenjuju u obliku kapi koje se stavljaju pod jezik. Istraživanja pokazuju da je ovaj način podjednako efikasan kao i “klasična” subkutana imunoterapija, ali bez opasnosti od neželjenih reakcija.

Kome se preporučuje imunoterapija?

Imunoterapija se preporučuje osobama sa alergijskom kijavicom kod kojih je bolest nedovoljno regulisana primenom lekova, kod kojih je farmakoterapija praćena neželjenim efektima, kod bolesnika koji ne žele farmakoterapiju.

Najbolji rezultait se postižu u lečenju polenske kijavice.

Kod  osoba alergičnih  na više vrsta polena rezultati su nešto slabiji nego u slučajevima monosenzibilizacije (alergija na jednu vrstu alergena).

Tretman se započine van sezone polinacije (kraj novembra-decembar), a prvi rezulati se uočavaju već prve godine. Ukoliko se tretman pokaže efikasnim, nastavlja se po odgovarajućoj šemi minimalno 3 a najviše 5 godina. Povoljan efekat se održava najmanje još tri godine po prekidu tretmana.

Astma i imunoterapija

Istraživanja su pokazala da imunoterapije ne samo da ublažavaju tegobe alergijske kijavice, već sprečavaju napredovanje alergijske bolesti disajnih puteva sa ciljem da se spreči pojava simptoma alergijske astme.

O imunoterapiji kod osoba sa astmom još uvek se vodi diskusija.

Prema stavovima Globalne inicijative za astmu (GINA) imunoterapija se sprovodi u slučajevima blage astme kada izbegavanje alergena nije moguće, ili odgovarajuća medikamentozna terapija ne uspeva da kontroliše simptome, što je izuzetno redak slučaj.

Kod dece, specifična imunoterapija je efikasna, ali se ne preporučuje u dece mlađe od 5 godina.

Trudnoća je “relativna kontraindikacija”. Ne preporučuje se započinjanje u trudnoći, ali ako je imunoterapija započeta pre trudnoće i imala je zadovoljavajuće rezultate ne treba je prekidati, i slobodno se može nastaviti tokom dojenja.

Imunoterapija se ne preporučuje osobama sa akutnim i hroničnim plućnim bolsetima, kod teške nekontrolisane astme, srčanih bolesnika, kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom posbno ako unose lekove iz grupe beta-blokatora, osobama sa bubrežnom insuficijencijom, u slučaju autoimunih bolesti ili malignih obolenja.

Similar posts
 • Alergija kod sedmogodišnje devojčice Tatjana Poštovana, Ja sam alergična (od kako znam za sebe) na polen trava i korova, ambroziju i histamin. Napred navedeno mi je i potvrđeno alergo probama. U studentskim danima sam 3 godine (2 puta godišnje ) podvrgavana terapiji “Suptilis” vakcinama i nakon tog perioda mi se čini da mi je par godina bilo mnogo lakše [...]
 • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
 • Alergija na soju Marina Poštovana doktorka Mirjana, Mom detetu (5god.) zbog učestalih upala srednjeg uha urađene su alergo probe i utvrđena je alergija na soju. Rečeno je da je da alergija nije jako izražena, ali da izbegavamo soju u ishrani. Mene zanima da li treba da isključimo sve proizvode i prerađevine koje sadrže sojin lecitin, s obzirom na [...]
 • Nasaleze i astma.rs Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom Alergije nam polako dolaze. Jako je vazno zaštiti sluzokožu nosa koja predstavlja ulazno mesto za alergene i veoma važno mesto za senzibilizaciju celog organzma. Kako bismo vam izašli u susret dogovorili smo saradnjua [...]
 • Hlor iz bazena – problemi sa di... Deca koja redovno koriste zatvorene bazene imaju veće šanse da dobiju astmu, upozoravaju naučnici. Po njihovim rečima, hlor koji se koristi u bazenima može povećati rizik da deca do šest godina obole od astme, a takođe su i veće šanse od dobijanja alergijskog rinitisa i drugih vrsta alergijskih kijavica. To je zbog toga što nusproizvodi [...]
 • Biberlee

  Da li hiposenzibilizacija pomaže kod drugih vrsta alergije, meni lično polen ne smeta ali sam alergična na neke hemijske supstance i vlagu (šta god to značilo?)

 • Sladjana

  Kako se priblizava prolece moje oci pocinju da suze i kijavica je sve cesca. Hvala za ove savete, mislim da je vreme da posetim dr. Dusicu.

 • bojana

  imam sina od 8 godina.alergican je na polen(mada je to test koji je radjen sa 4 g),2010.smo radili test putem krvi gde je test pokazao da je najvise alergican na soju i kikirikiukupan ige mu je196.test putem koze koji smo uradili da bi smo bili sigurni nije pokazao senzibilitet na ove alergene vec na polen i budj.bio je na ksizalu par meseci koji mu nije pomogao zatim od nove godine na galitifeni i singularu.od tada 2 nedelje posle,on jos vise kaslje (pre toga je bilo samo ujutru i uvece)cak sam pomislila da nije i neka vrsta tika.odlazimo kod pulmologa dr.gordane kostic iz kragujevca ona mu daje inhalaciju beroduala i pulmikorta i prekida se uzimanje galitifena i singulara.on i dalje kaslje nema velikih pomaka,pominjali su mi(druga doktorka)sirup omnitus za koji se dr.gordana nije slozila jer on utice na cns.da li postoji nesto kako bih mogla da mu pomognem,koje je vase misljenje o omnitusu i da li postoji lek slican njemu koji na deluje na cns?inace imala sam iskustva sa galitifenom i singularom jer ga koristi mladja cerkavec 10 meseci i pomogao joj je. hvala vam puno!

 • jaric dusica

  Imunoterpaija ili “hoposenzibilizacija” nema uticaj na simtpome uzrokovane vlagom i drugim fizicko-hemijskim respiratornim iritansima
  OMNITUS je lek koji će pulmolog vrlo retko ili nikada neće preporučiti. Ne samo zato što utiče na CNS već i zato što kašalj nije bolest već simptom. Blokirajući simptom mi ne lečimo već maskiramo kliničku sliku….ima komentar jednog lekara koji je vrlo upečatljiv i kaže da davanje lekova “za ili protiv kaslja” je lečenje slično kao kada bi smo proliv lečili “pampurom ili čepom u čmar”…
  Sigulair je slobodnim rečima “usavrseni” Galitifen, i njihova kombinacija je nešto što opet pulmolog ili alergolog neće preporučiti….recimo kao kombinacija aspirina i brufena…to se stručno zove POLIPRAGMAZIJ. Ako na singulair nema poboljšanja onda se uvodi pulmicort, a ako ni na pulmicort nema poboljšannja , ponovo se rade dodatni testovi u pravcu diferencijalno dijagnostičkih stanja koja mogu da daju simptome slične alergijskom rinitisu i astmi.

 • bojana

  hvala vam puno dusice.koje je vase misljenje sta bih dalje trebalo da preduzmem?

 • jaric dusica

  za bojanu …javite se svom pulmologu koji je uveo pulmicort i recite da detet nije bolje, a pulmolog ce znati sta dalje

 • Valentina

  Ljudi zaboravite na te imunoterapije! Ja sam pet godina isla na vakcine i stanje se NI MALO nije promenilo! Imam iste probleme kao i ranije! Cisto gubljenje vremena i para…

 • Iva

  Pozdrav! Ja koristim sublingvalnu imunoterapiju vec drugu godinu, nisam asmaticar, mada me gusi na jaku promenu vremena, alergicna sam na skoro sve trave i na ambroziju, pocela sam tu terapiju prvo sa travama u jesen 2010, kada sam zavrsila sa 3. bocicom i dosla do doze odrzavanja krenula sam sa ambrozijom, pa sam uzimala dozu odrzavanja za trave onih dana kada nisam uzimala rastvor za ambroziju i to je trajalo do proleca, dok nisu pocele da cvetaju trave, onda sam napravila pauzu do oktobra-novembra i onda opet krenula, prvo sa travama, a onda, pred Novu Godinu i sa ambrozijom. Sada sam na dozi odrzavanja za trave i 2. rastvoru ambrozije. Od nezeljenih efekata da sada sam imala samo blago peckanje, svrab koji prodje kroz 20ak minuta. Kada dostignem 15kap blazeg rastvora onda idem na konrtolu kako bih uzela 1. kap jaceg rastvora. Zadnji put sam bila na kontroli pre 10ak dana kako bih uzela 1. kap rastvora ambrozije srednje odnosno druge koncentracije. Kada sam uzela tu prvu kap, odmah sam osetila blago peckanje i blago uvelicanje submandibularne zlezde na podu usne duplje sa desne strane. Doktorki nisam rekla to jer sam mislila da ce se odmah smiriti. Otisla sam kuci i posle sat vremena otok se smanjio ali je i dalje postojao. Posto se otok ni ne vidi, ne boli me i osecam ga samo kada prelazim jezikom preko njega, ja sam nastavila da svaki dan uzimam po jednu kap vise rastvora(naravno, onim danima kada ne uzimam ambroziju uzimala sam dozu odrzavanja za trave) ali sam gledala da kapi nakapane na parcence hleba vise drzim na levoj strani jer je na desnoj otok, i tek pre dva dana sam rekla mami(koja je stomatolog) da mi je pogleda to i opipa, kaze da nije strasno nista, nema ni crvenila samo je balgo uvecano i to sa unutrasnje strane, ali sam se ja jako uplasila. Uzela sam danas pantenol tablete i drzim pod jezikom na tom mestu, cini mi se da se blago smanjio otok, i necu uzeti danas kapi da probam da smirim sa pantenolom. Zvala sam lekarku da odem sutra da je pitam za savet sta da radim, medjutim ona je na bolovanju :(… Posto sam nasla ovaj sajt jos davno i znam da ste specijalista, zanima me  da li onda sutra da nastavim sa terapijom normano ili ne, i sta da radim ako mi se otok ne povuce do sutra? Da li moze da dodje do nekih tezih komplikacija? Unapred hvala.

 • dr Dusica Jaric

  Ivo, predlost SLIT je u tome sto nema sistemske nezeljene reakcije. Uvecanje limfne zlezde moze biti u sklopu odgovora imunoloskog sistema na primenjen alergene, i ta reakcija je lokalna. Upravo s e i ocekuju lokalne rekacije kao sto je peckanje, otok cak lokalnog tkiva….slobodno nastavi da  povecavas dozu ambrozijeiz bocice broj 2 do 15 kapi..da bi mogla da dodjes do bocice broj 3 i da je polako povecavas…ono sto je bitno kod imunoterpaije da kada se dodje do bocice 3.sa najvise 15 kapi, imunoterapija se nastavlja 2x sedmicno I NE PREKIDA SE TOKOM PROLECA VEC SE SAMO DOZA SMANJI…UVODNA FAZA TRAJE 45 DANA…A KADA SE DODJE DO BOCICE BR 3 VISE NE NE VRACAMO DA BOCICU BR 1 I 2. TAKO PISE I U PROPRATNOM UPUTSVU SA TORLAKA …JA IMAM UTISAK DA SI TI OVE GODINE PONOVO KRENULA SVE IZ POCETKA  PA CES OPET NA PROLECE DA JE PRKEINES….STO SE NE UKLAPA U PROPISANI REZIM DAVANJA—KADA PRIMENJUJEMO I AMBROZIJU I TRAVE PARALELNO TO SE ZOVE KONKOMITANTNA TERAPIJA– obicno prve godine uvedeno jednu vrstu..a naredne godine tek II vrstu…..I PRIMENJUJE SE U KONTINUITETU BEZ PREKIDANJA 3 GODINE, SAMO SE TOKOM POLINACIJE NAVEDNIH VRSTA DOZA SMANJI SA 15 RECIMO NA 5-8 KAPI 2X SEDMICNO

 • Iva

  Prvo, hvala vam na izdvojenom vremenu i brzom odgovoru. Ja danas nisam uzela kapi, inace ih uzimam oko 7 uvece, pa cu onda sutra cim ustanem da uzmem tu dozu sto sam danas propustila. Lekarka mi je pominjala da cu ove godine i za vreme cvetanja polena uzimati 5-8 kapi. Pa jel moze biti nekih komplikacija kada dodje do cvetanja polena, a ja budem uzimala dozu odrzavanja i za ambroziju i za trave?

 • Iva

  Eh da, doktorka, imam jos jedno pitanje, ja imam Haimotov tireoditis, hormoni su mi uredu za sada nemam nikakvih problema niti tegoba. Pocitala sam da se ova vrsta imnoterapije ne preporujucuje u slucaju autoimunih bolesti, u ovom slucaju Hasimotovog sy. Svoju lekarku sam pitala da li ima nekakve veze sto uzimam ove kapi, rekla mi je da nema, i da mi se moze poboljsati imunitet od njih. Zanima me i vase misljenje, s’ obzirom da jos uvek ne pijem lekove za Hasimota, da li moze ova sublingvalna terapija da mi odmogne u tom smislu da mi se brze manifestuju simptomi? Inace, meni i dalje stoji mala kvrzica-otok na podu usne duplje, doduse smanjuje se, ali i dalje stoji

 • dr Dusica Jaric

  Ivo, do sada nije bilo bar kolikoja znam nezelejnih reakcija na standardizovane “vakcine” SLIT..pa ne treba da se plasite kako ce to izgledati na leto
  u preporukama je navedeno da je potrbean operz kod autoimunskih bolesti, ali ne i apsolutna  kontraindikacija, pa podatak d aje vasa doktorka sa tim upoznata govori da je tireoiditis u remisiji i da SLIT kod Vas nije kontraindikovana
  Kvrzica ce proci…bila bi tu verovatno i da ne uzimate SLIT samo tada na nju  ne  biste obracali paznju

 • Vukasin Orthodox

  Doktorka,od malena sam imao siptome alergije nisam ni znao da je alergija u pitanju ! Tek sa 16.goidna sam saznao da sam alergican na polen trave najvise,na brezu,lipu,parfemi i hemikalije mirislave mi smetaju i jos puno sta….koristio sam ventolin pumpicu to nije dalo nekog efekta,onda sam neko vreme prestao i pokusavao da se sam izborim sa tim nisam ni tu uspeo,onda sam uzimao omega 3 svakodnevno i pressing po potrebi i to mi nije dali nikakvog rezultata….da napomenem moja alergija se ispoljava u vidu otezanog disanja…..2005. cuo sam da postoji neka doktorka koja daje neke vakcine od kojih bude bolje,probao sam i to i konacno je to dalo uspeha,6 meseci sam bio potpuno miran sto se tice alergiskih napada ! Medjutim,kako godine prolaze efekat te vakcine je sve manji nekada sam bio miran 6 meseci a sada dva i vec imam potrebu za jos jednom dozom….ne znam sta primam doktorka je slucajno kroz pricu ako sam ja dobro razumeo spomenula neki GAMAGLOBULIN…..bio bih vam veoma zahvalan ako bi ste mi rekli nesto o tome ! Unapred hvala

 • Iva

   Doktorka, ja vam se opet javljam. Od pre par dana sam na dozi odrzavanja za ambroziju uz dozu odrzavanja za polen mesavine trava. Jedan dan uzimam ambroziju, jedan dan trave, i treci dan pauziram, pa ponovo. Na kontrolu idem krajem marta. Problem mi je sto i dalje imam tu kvrzicu koja zna nekim danima da se malo poveca ujutru ali se tokom dana vrati u manju velicinu. Kada sam bila kod doktorke, ona mi je pogledala to, i samo je rekla da ta kvrzica nije od ove terapije, medjutim ja se mnogo plasim jer mislim da mi se to pojavilo kada sam uzela jacu dozu. Ne znam sta mi je, ne pusim, ne pijem, vodim normalan zivot, imam 22 godine, ali se mnogo plasim(mada sam hipohondar, to znaju svi u mojoj okolini) da ako mi to nije od ove trapije da moze biti neki tumor zlezda jer mi se ne povlaci vec vise od mesec dana. Nadam se da nije nista, ali svaki dan bukvalno mucim sebe jer ne znam sta mi je. Moja mama koja je stomatolog mi je pre neki dan ponovo gledala i pipala kvrzicu, kaze samo da je papila otecena, ali ja svejedno ne mogu da se oslobodim ovog odvratnog osecaja i pitanja zasto mi ne prolazi ta kvrzica…

 • Nata

  Pre jedno 9 meseci pocela je da mi se javlja kijavica i do danas traje. Sada cim se probudim pocne mi napad kijavice i takodje javlja mi se i u toku dana povremeno, nebitno promenila zivotnu sredinu ili ne. Kako da saznam zasto mi se javlja i kako da je sprecim?

 • Marina

  Postovanje svima.Ja sam Marina i imam pitanje za doktorku.Alergicna sam na polen drveca-breza i na SLIT-u sam vec 4.sezonu.Moj suprug i ja zelimo bebu,pa me interesuje da li trebam da prekidam vakcinu,koliko vremena treba da prodje do trudnoce da bi mi se organizam izcistio od iste ili smem i dalje da je pijem a da plodu ne steti?Unapred hvala.

 • tanja

  zanima me kakve veze ima alergo test sa spirometrijom,jer mi moj pulmolog nije hteo da odradi alergo test jer mi je spirometrija bila malo losa…..veliki pozdrav

 • dr Dusica Jaric

  postovana, ako je Vasa spirometrija bila losa, to je znak da ste u momentui pregleda bili u bronhoopstrukciji. Ukoliko ste alergicni, tj imate alergijsku astmu , teoretski i mala kolicina alergena koja s e koristi u alergolskom testu moze biti okidac za pogorsanje. Zatoj e stav da se sva testiranja i alergolosko odlozi dok se ne stabilizuje plucna funkcija…i pitanje za Vas. Zasto to niste pitali Vaseg pulmologa…da lije to nedostatak vremena koje lekar ima za svog pacijenta, ili losa komunikacija….

 • tanja

  postovana,dr jaric dobro pitanje sto nisam pitala svog pulmologa za pitanje koje sam vam postavila jer je njen odgovor ,,nije mi sprometrija dobra,,i ne moze se uraditi alergo test.pulmolog me vodi kao ,,asthma bronchiale,, poslednji fizikalni nalaz mi je uredan ,,spirometrija;FVC 64% FEV1 54% FEV1/FVC 72% to je nalaz od 25.06 2013.god inace spirometrija mi je sad bolja nego kad sam lezala u februaru u sr kamenici jer sam imala kao malo gusenje tamo sam bila dve nedelje…pre toga sam imala ceste prehlade sa suvim kasljem…nisam mogla da iskasljem sve iz pluca….lecili su me sa antibioticima i ihalirali su me sa berodualom i meni je bilo dobro posle nekih tri dana i bila sam na kiseonikom….medjutim lekar opste prakse smatra da su mi se disajni organi malo skupili i da sam bila puna slajma koji nisam mogla izbaciti sa suvim kasljem i zbog toga sam se malo gusila sto i ja mislim tako…..pulmolog koji me je leci u sr kamenici dala mi je terapiju seretide 250/50 mcg 2×1 tabl.singulair 10 mg 1×1 to sam je zamolila da mi ostavi terapiju od tableta jer mi odgovaraju to mi je bio prepisao predhodni lekar,i berudual sprej pp i dobila sam sprej za nos jer mi je stalno zapusen nos i kijam posle svakog jela..hocu da kazem da mi je spirometrija uvek slaba neki put bude bolja…ali uglavnom je slaba presing pijem kad procveta lipa i kad dolazi do gusenja inace smeta mi mnogo toplota,hladan vazduh i vlaga…inace da spomenem nemam napade astme i nikad ih nisam imala, sad momentalno se dobro osecam…volela bi vase misljenje unapred hvala i s postovanjem

 • dr dusica jaric

  Tanja, s obzirom da niste u pogorsanju vaseg stanja vec su nalazi spirometrije samo po sebi niski, nema kontraindikacije za alergoloski test…kontraindikacija je pogorsanje a ne sama po sebi losa plucna funckija..singulair i seretide ne uticu na rezultat testa, ali bi pressing trebalo obustaviti minumum 48 sati pre koznog testiranja…kao alternativna uvek je pa i slucajevima napada astme moguce uraditi in vitro alergoloski test, tj odredjivanje specificnog IgE iz krvi

 • Gaga

  Pozdrav svima imam pitanje za doktorku imam sina koji je alergican na prasinu i grinje i moja doktorka je mu prepisala neke kapi ispod jezika neto poput nekcije i ta terapiju ce da koristi 4godine svako jutro mene interesuje dali je bolje inekcija i koliko ta terapija traj