U ovoj drugoj seriji pitanja, dr Dušica Jarić je opet, uz puno truda i strpljenja, odgovorila na dva Vaša pitanja. Kao što već znate dr Jarić volonterski odgovara po dogovoru na jedno pitanje nedeljno. Svima vama, nevezano da li ste iz Beograda, Srbije, Bosne, Hrvatske upućujem poziv da obavestite i pitate vaše lekare da pogledaju i da se uključe u rad sajta. Ukoliko bi našli još samo par zainteresovanih lekara, mislim da bi sajt bio super interesantan za sve sa ovim problemom. Do tada, opet moram pohvaliti i zahvaliti se dr Jarić kao retkoj doktorki sa toliko entuzijazma i želje da pomogne.

Bojana:

Moj sin je do sada koristio Spalmotil za inhaliranje. Sad je dobio Berodual. Kako se ovaj lek koristi i da li ga treba razblažiti?

berodualh-10ml

dr Dušica Jarić:

Bojana,
Spamotil (generički: Salbutamol)  je lek iz grupe beta-agonista koji se koriste za brzo otklanjanje simtpoma bronhospazma. Rastvori za inhalaciju se razblažuje u fiziološkom rasvtoru, zavisno od uzrasta deteta i tezine bronhoopstrukcije.

Berodual takođe spada u grupu lekova koji brzo otklanjaju bronhspazam, ali je u stvari mešavina dva leka. Fenoterola koji je beta agonist kao i salbutamol tj spalmotil, i ipratropijuma koji je antiholinergik. Ovaj drugi takodje ima isti efekat na disajne puteve kao i beta agonisti. Pokaznao je da ova dva leka u kombinaciji mogu jedn drugom da “pojačavaju efekat”, te su zato i stavljeni u kombinovani preparat koji se zove Berodual. Odluka o tome da li će se koristi čist beta agonista (Spalmotil) ili kombinacija beta agoniste i antiholinergoka (Berodaul) je na lekaru, zavisno opet od kliničke slike i drugih faktora. Rastvor Berodual za inhalaciju se isto kao Spamotil razblaži za fiziološkim rastvorom, na primer 2 ml fiziološkog i 0,5 tj 8-10 kapi rastvora Berodual, ukoliko vas lekar nije naveo neki drugi odnos.

Učestalost primene je takođe varijabilna i zavisi od težine bronhoopstrukcije, te se u težim slučajevima inahalacija ponavlja na 4-6 sati, a nekada ju je dovoljno primenti i u razmaku od 12 sati ili samo po potrebi.

Savetujem Vam da uvek, bez ustručvanja, svaku vašu nedoumicu razmotrite sa vašim pedijatrom, jer svaki slučaj i svaki pacijent zahetvaju indivudualni pristup.

Sa poštovanjem
Dr Dušica Jarić

Pročitajte i fantastičnu biografiju Dr Jarić. Možete je i kontaktirati i u njenoj privatnoj ordinaciji u Novom Sadu.