Tabelu kontrolnih vrednosti PEF-a (u odnosu na godine, težinu i pol), zajedno sa komentarom Dr Dušica Jarić možete pročitati u članku “PEF tabela“.

 

peak flowSurfujući netom i tražeći dobar log za merenje vršnog protoka vazduha, naišao sam na jedan na engleskom jeziku koji sam preveo i podelio sa vama. Sam log (klikni desnim dugmetom i onda Save File As…) (Log predstavlja listu vaših rezultat  tj merenja vršnog protoka u toku meseca) je samorazumljiv. Odštampajte ga i držite ga na nakoj dostupnoj vitrini dok vam ova navika ne uše u rutinu. Gledajte da otprilike u isto vreme tokom dana merite peak flow.

Drugi pdf koji delim sa vama jeste akcioni plan za astmu i njega biste trebali da ponesete kod lekara sledeći put kada budete išli. Neka vam vaš lekar popuni ovaj dokument i čuvajte ga kao podsetnik za svaki slučaj. Ja ovakve tipove pomoći koristim uvek kao dodatnu ličnu sigurnost, nešto tipa “za ne daj Bože”. Takođe, ovaj dokument je koristan recimo ukoliko ostavite dete da vam ga roditelji ili prijatelji čuvaju.  Mislim da je ok i da se dete upozna sa bolešću na ovakav način, a ne da mu bude sve tako strano i sa puno stranih reči (SEĆAM SE DA ME JE OVO UŽASNO NERVIRALO). Ovo su naravno moja mišljenja i ovo što pričam ne mora da bude i vaš slučaj. Poenta je da vam sigurno jedan spisak neće škoditi, nesumnjjivo da će vam log koristiti, a na koncu, na ovaj način možete da napravite naviku kod vašeg klinca da kontroliše astmu i da redovno ispunjava svoje obaveze, bilo to merenje rezultata ili uzimanje preventive.

CILJ OVIH MERENJA: Kada budete imali posle par godina nekoliko takvih statistika moćićete lako da uvidite da li su rezultati zavisni od klimatskih uslova, u kojim mesecima su najjači napadi. Pa onda ukoliko se preselite videćete da li se nešto promenilo sa učestalošću i vremenom javljanja napada.

Ovim podacima puno ćete pomoći vašem lekaru da donese dobru, precizniju odluku i sa većom sigurnošću će moći da proceni količinu leka koju će prepisati vama ili vašem detetu.

Pitajte lekara za mišljenje o akcionom planu pa podelite sa mnom i ostalim čitaocima. Ukoliko ste u dobrom odnosu sa lekarem odštampajte ovaj tekst i tražite komentar na njega. Ukoliko imate drugačiji log molim vas da pošaljete da bismo ga okačili i podelili sa drugima. Hvala!

 

PREUZMITE FAJLOVE (pdf format, word šaljem mejlom):
1)  Astma log merenja vršnog protoka vazduha 
2) Akcioni plan, šema ponašanja pri različitim izmerenim vrednostima