Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Izvođenje spirometrije

  Spirometrija je kod astme jedan od najčešćih testova. Naučite pravilno da izvodite ovaj test. Da bi se dobili valjani rezultati ispitanik mora dobro da sarađuje sa doktorom.

  U sredu, 28. jula sam radio test opterećenja u Repuličkom zavodu za sport. Članak o testu ćete čitati za koji dan. Ovde izvodim spirometriju 5 minuta nakon trčanja i izlaganja fizičkom naporu.

  • Ninoslav

   Početnici u treniranju bi obavezno trebali uraditi test opterećenja da se vidi da li mogu izdržati tolike napore.. Ja sam na ovom testu imao VO2 max 52-test sam radio pre prvog istrčanog maratona.

  • Marija

   Veki, super si! Ti si stvarno pobedio astmu!

  • Veroljub Zmijanac

   xexe Majo, skoro :)

   Na kraju testa usled 3 vezane spirometrije imao sam blaži oblik napada i malo sam zaškripeo. prvi put posle jedno 6 meseci. i to samo zbog napora koji sam uložio da bi uradio spirometriju.

   spremam članak o svemu ovome, pa se izvinjavam ljudima što kasnim sa slanjem odgovora :(

  • Nina

   Bronhijalnu astmu sam dobila u trudnoci sa 27 (pre 5 god), sada mislim da je zbog nedostatka folne kis. iako sam je pila. Bivsi sam sportista, sada je druga godina kako sam redovni rekreativac. Ono sto me brine je sto ne mogu da trcim – najduze 2 minuta. Samo mi nestane kiseonika, puls ne prelazi 130, noge mogu jos tri dana. Brzi hod nije problem.

  • Tanja

   Veceras idem na spirometriju i, iskreno receno, u panici sam. Jednom (pre 20-ak g) radila sam neki test sa stipaljkom na nosu i udisanjem neceg sto nije svez vazduh i posle toga sam mislila da cu se ugusiti kako sam se “dobro” osecala. Po 3. komentaru imam utisak da opet istu stvar treba da prodjem, a od toga me hvata jeza, najblaze receno.
   U svakom slucaju, nisam znala za ovaj sajt, a dobro je da postoji.

  • Marija

   Tanja, nadam se da je spirometrija dobro prošla i da si videla da od nje ne treba imati paniku. To što si ti radila pre dvadesetak godina, verovatno je bio bronhoprovokativni test.
   Ja spirometriju radim jednom mesečno, ustavrai na svakoj kontroli.

  • Pingback: O astmi - Institut za plućne bolesti Vojvodine Sr. Kamenica()