Pobedi je! Živi aktivno!

Izvođenje spirometrije

Spirometrija je kod astme jedan od najčešćih testova. Naučite pravilno da izvodite ovaj test. Da bi se dobili valjani rezultati ispitanik mora dobro da sarađuje sa doktorom.

U sredu, 28. jula sam radio test opterećenja u Repuličkom zavodu za sport. Članak o testu ćete čitati za koji dan. Ovde izvodim spirometriju 5 minuta nakon trčanja i izlaganja fizičkom naporu.

Similar posts
 • Test opterećenja za astmatičare Uvek vas savetujem(o) da pre početka bavljenja sporstkom aktivnošću uradite test opterećenja. On se radi i kod male dece, te se sećam da sam ja i u bolnici Dragiša Mišović trčkarao uz neke stepenice kao mali. Ovih dana sam uradio ozbiljan test opterećenja. Pre nekih mesec dana predložio sam lekarima Republičkog zavoda za sport da [...]
 • Analiza žive kapi krvi Dogovrili smo se da nam subora bude dan za razne teme, koje nisu striktno vezane za astmu, alergije, pluća, sport. Reč je o jednoj, meni veoma zanimljive stvari koja ipak jeste vezana je za medicinu i zdravlje, a nije na klasičan način. Nedavno sam uradila analizu žive kapi krvi. Predpostavljam da mnogi ni ne znaju da [...]
 • Test o kontroli astme (Asthma Contro... Test o kontroli astme je jednostavan test pogodan za sve obolele od astme (starije od 12 godina). Test se sastoji od pet pitanjana koja možete odgovoriti sada dok ste priključeni na internet ili kasnije. Za odgovor Vam neće biti potrebno više od 30 sekundi. Rezultati Vam mogu pomoći da utvrdite pod kolikim stepenom kontrole je Vaša astma. [...]
 • Log merenja protoka (Peak Flow log) Tabelu kontrolnih vrednosti PEF-a (u odnosu na godine, težinu i pol), zajedno sa komentarom Dr Dušica Jarić možete pročitati u članku “PEF tabela“.   Surfujući netom i tražeći dobar log za merenje vršnog protoka vazduha, naišao sam na jedan na engleskom jeziku koji sam preveo i podelio sa vama. Sam log (klikni desnim dugmetom i [...]
 • Ninoslav

  Početnici u treniranju bi obavezno trebali uraditi test opterećenja da se vidi da li mogu izdržati tolike napore.. Ja sam na ovom testu imao VO2 max 52-test sam radio pre prvog istrčanog maratona.

 • Marija

  Veki, super si! Ti si stvarno pobedio astmu!

 • Veroljub Zmijanac

  xexe Majo, skoro :)

  Na kraju testa usled 3 vezane spirometrije imao sam blaži oblik napada i malo sam zaškripeo. prvi put posle jedno 6 meseci. i to samo zbog napora koji sam uložio da bi uradio spirometriju.

  spremam članak o svemu ovome, pa se izvinjavam ljudima što kasnim sa slanjem odgovora :(

 • Nina

  Bronhijalnu astmu sam dobila u trudnoci sa 27 (pre 5 god), sada mislim da je zbog nedostatka folne kis. iako sam je pila. Bivsi sam sportista, sada je druga godina kako sam redovni rekreativac. Ono sto me brine je sto ne mogu da trcim – najduze 2 minuta. Samo mi nestane kiseonika, puls ne prelazi 130, noge mogu jos tri dana. Brzi hod nije problem.

 • Tanja

  Veceras idem na spirometriju i, iskreno receno, u panici sam. Jednom (pre 20-ak g) radila sam neki test sa stipaljkom na nosu i udisanjem neceg sto nije svez vazduh i posle toga sam mislila da cu se ugusiti kako sam se “dobro” osecala. Po 3. komentaru imam utisak da opet istu stvar treba da prodjem, a od toga me hvata jeza, najblaze receno.
  U svakom slucaju, nisam znala za ovaj sajt, a dobro je da postoji.

 • Marija

  Tanja, nadam se da je spirometrija dobro prošla i da si videla da od nje ne treba imati paniku. To što si ti radila pre dvadesetak godina, verovatno je bio bronhoprovokativni test.
  Ja spirometriju radim jednom mesečno, ustavrai na svakoj kontroli.

 • Pingback: O astmi - Institut za plućne bolesti Vojvodine Sr. Kamenica()

 • Pingback: HOBP-dijagnoza i prognoza()