Pobedi je! Živi aktivno!

Analiza žive kapi krvi

dark_field_calivita

Mikroskop

Dogovrili smo se da nam subora bude dan za razne teme, koje nisu striktno vezane za astmu, alergije, pluća, sport.

Reč je o jednoj, meni veoma zanimljive stvari koja ipak jeste vezana je za medicinu i zdravlje, a nije na klasičan način. Nedavno sam uradila analizu žive kapi krvi.

Predpostavljam da mnogi ni ne znaju da tu vrstu analize, pa bih htela da vam ispričam malo o tome. Ja sam bila fascinirana posmatranje svoje žive kapi krvi.

Ovom metodom se može saznati dosta o stanju našeg organizma.

U medicini je najveći deo posla postavljanje dijagnoze i u tu svrhu često se koristi veliki broj pregleda. Ovaj pregled pomaže u postavljanju tačne dijagnoze, ali se ne može koristiti kao jedino i osnovno dijagnostičko sredstvo.

Moram naglasiti kvalitativni aspekt ovakvog pregleda, odnosno na ovom pregledu se analizira kvalitet ćelija krvi, njihov oblik, pokretljivost i međusobni odnos. Ne mogu se odrediti nivoi određenih supstanci u krvi.

Kako se izvodi?

Analiza žive kapi krvi je stara medicinska metoda kojom se vrši pregled kvaliteta krvi. Zanimljivo je spomenuti da je Treponema Pallidum bakterija ( izazivavač sifilisa) otkrivena baš na ovaj način.

Pregled se vrši jednostavnim uzimanjem jedne kapi krvi iz prsta. Ta kap krvi se neobojena (bez ikakve obrade) odmah posmatra u tamnom mikroskopskom polju. Mikroskop je povezan sa kompjuterom, ekranom ili platnom, tako da sedeći pored lekara koji vrši pregled posmatrate svoju sopstevnu kap krvi dok vam lekar pokazuje i priča šta je šta. Kao da gledate malo naučno predavanje

Možemo uočiti da se ćelije krvi kreću, tj. krv je još uvek živa i mi je tada posmatramo. Analiza ovako uzetog uzorka krvi može se vršiti u dužem vremenskom periodu, i iako je nazvana živom, mi u stvari posmatramo našu krv kako umire. Samo na osnovu toga može se zaključiti o našem opštem zdravstvenom stanju. Naravno, kod mladih i zdravih osoba krv će sa svojim osnovnim elementima ostati u nepromenjenom obliku jako dugo, nekada i više časova, dok će krv ljudi sa ozbiljnim degenerativnim bolestima podleći propadanju jako brzo.

Napomena za testiranje

Bilo bi poželjno ne jesti 4 sati pre analize a piti dosta vode. Odlazak u toalet je dozvoljen.

Šta se može zaključiti

Pomoću živih uzoraka krvi može se reći

 • da li pijete dovoljno vode (što je itekako važno za dobro zdravlje)
 • da li postoji nedostatak određenih vitamina i minerala
 • kakve su vam sklonosti prema kardiovaskularnim obolenjima
 • kakvo je stanje i kakve su mogućnosti vašeg imunološkog sistema, te da li ste pod uticajem stresa.
 • da li postoje promene u plazmi ili stanicama, kao i promene u njihovoj dinamici (kao posledica nedostatnog unošenja vitamina, minerala, vode, aminokiselina putem svakodnevne prehrane ili usled njihove slabe apsorpcije)
 • da li došlo do oštećenje stanica usled delovanja toksina, slobodnih radikala
 • kakve su sposobnost organizma da neutrališe i izluči otrove
 • kakve su sposobnost organizma da probavlja belančevine, ugljene hidrate i masti
 • kakve su posledice dugotrajne izloženosti delovanju slobodnih radikala
 • kakve su promene usled dugotrajne izloženosti organizma stresu
 • promene usled izloženosti toksinima
 • prisutnost parazita
 • postojanje disbalansa, odnosno narušene ravnoteže u organizmu
 • posledice disbioze – zna se da patogeni mikroorganizmi izazivaju bolest ukoliko uspevaju naseliti crevnu sluzokožu. (Ukoliko je ravnoteža između dobrih i štetnih bakterija u crevima narušena, to stanje nazivamo disbioza),
 • da li se hranite shodno svojoj krvnoj grupi

Najvažnije svojstvo ove metode je mogućnost da se vide početne promene u izgledu i dinamici krvnih stanica kao i krvne plazme koja ih okružuje, mnogo ranije nego što dođe do pojave neke bolesti.

Darkfield analiza žive kapi krvi omogućava da osoba kojoj se vrši analiza sama shvati koliko je važno njeno lično angažiranje na promeni stila dotadašnjeg načina života, prilagođavanje pravilnoj ishrani, redovnom korišćenju potrebnih lekova i dodataka ishrani ijako, jako važno- redovnoj telesnoj aktivnosti u očuvanju zdravlja i dobre psihofizičke kondicije.

Nalaz: Moj slučaj

Pola sata (koliko se obično radi analiza), ja sam piljila u ekran , pažljivo pratila sve šta mi je doktorka govorila. Videla sam svoje eritrocite koji su bili pravilnog oblika, nejednake veličine, što mi je doktorka rekla da ukazuje na deficit vitamina B12 i folne kiseline. Odnos eritrocita i leukocita je u granicama normale, bila je primetna dobra akltivnost bele krvne loze. Holimikroni – čestice masnih materija nisu prisutne. Fokalno stvaranje fibrinskih niti oko prisutnih mikroorganizama su ukazivali na upalnu reakciju organizma (zbog koje sam i otišla da uradim analizu žive kapi krvi).

Mikroskopski pregled krvi u tamnom polju je analiza koju bi trebalo uraditi kada ste sasvim zdravi i ja je svima toplo preporučujem. Pregled je bezbolan, da ponovim kap krvi se uzima iz prsta. Ovaj pregled može da ima veliki značaj kod male dece gde se jednostavno pravilnom ishranom vrlo lako poboljšava kvalitet krvi, a time i opšte stanje organizma.

Similar posts
 • Izvođenje spirometrije Spirometrija je kod astme jedan od najčešćih testova. Naučite pravilno da izvodite ovaj test. Da bi se dobili valjani rezultati ispitanik mora dobro da sarađuje sa doktorom. U sredu, 28. jula sam radio test opterećenja u Repuličkom zavodu za sport. Članak o testu ćete čitati za koji dan. Ovde izvodim spirometriju 5 minuta nakon trčanja [...]
 • Test opterećenja za astmatičare Uvek vas savetujem(o) da pre početka bavljenja sporstkom aktivnošću uradite test opterećenja. On se radi i kod male dece, te se sećam da sam ja i u bolnici Dragiša Mišović trčkarao uz neke stepenice kao mali. Ovih dana sam uradio ozbiljan test opterećenja. Pre nekih mesec dana predložio sam lekarima Republičkog zavoda za sport da [...]
 • Andrija Prlainović – svetski ša... Andrija Prlainović (28. april 1987) je srpski vaterpolista. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Saznao sam da je Andrija kao mali imao problema sa astmom, te [...]
 • Soko banja – Soko grad, dođeš s... Prošle godine sam po savetu svog lekara pulmologa otišla na odmor u Soko banju. To je bio moj prvi odlazak u Soko banju. ove godine se vraćam tamo. Pokušala sam da opišem Soko banju a da tekst ne bude dugačak, ali ovo je najkraće što mogu. Soko banja se nalazi u kotlini, u centralnom delu [...]
 • Singulair i Seretide iz ugla pacijent... Ni ja nisam medicinske struke ali u svetu alergije i astme živim već punih 45 godina, isprobala sam puno toga, dobro sam informisana o svim metodama lečenja i prevencije astme. Hemija mi je veoma bliska nauka. Pored toga imam jako dobru saradnju sa svojim lekarom, pitam ga sve što mislim da treba da znam i [...]
 • Saska

  Gde se u Beogradu moze uraditi pregled zive kapi krvi, da li se zakazuje i koliko kosta?

 • Zaneta Ostojic

  Veoma me zainteresovao clanak, odnosno metoda. Pokusala sam preko googl-a da pronadjem neku laboratoriju/ordinaciju u kojoj je moguce uraditi ovu analizu, ali nisam uspela. Da li biste mi mogli reci/poslati mejlom adresu ili kontakt odrinacije u kojoj ste uradili ovu analizu?
  Srdacan pozdrav, zaneta

 • Olivera

  I mene takodje zanima gde se moze uraditi analiza zive kapi krvi u Beogradu. Da li mozete poslati neki kontakt ne email?

 • Lori Hdzi-Manic

  Jako sam zainteresovana za analozu zive kapi krvi gde je mogu obaviti

 • Marija

  U Beogradu anakiza žive kapi krvi može da se uradi u Beofit-u u ulici Bulavar mihajla Pupina 10a lokal 27, u ordinaciji Kardial u Meklenzijevoj 79 i u ordinaciji Brams u Dalmatinskoj 62, sprat III, stan broj 7.
  Zakazivanja se vrše na telefon 011-311-71-92.

  U Novom Sadu, analiza se vrši u Quality Life Centru u Hadži Ruvimovoj 42, a telefon za zakazivanje je 021-6310011

 • Zaneta Ostojic

  Hvala najlepse! zaneta

 • Mileva Sotirović

  Zašto se pregked žive kapi krvi , kao preventivna metoda, ne obavlja u državnim zdravstvenim ustanovama i koliko su oni osposobljeni , kako mikroskopima, tako i znanjem da obave ovakvu analizu?
  hvala unapred

 • Marija

  Analiza žive kapi krvi je kvalitativna metoda, znači da vam ne može reći koliko imate šećera, holesterola, belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca…ali vam ukazuje da li imate holesterol, da li su crvena krvna zrnca pravilnog oblika, da li ste malokrvni, da li odnos crvenih krvnih zrnaca i belih dobar, da li imate naki upalni proces itd.
  Zašto se ne radi u državnim ustanovama, ja zaista ne znam.
  Lekari koji rade analizu žive kapi krvi su edukovani lekari i analizu žive kapi krvi i rade isključivo lekari. I svi su veoma stručni. Ne bih ovde nikoga da reklamiram, tako da za više informacija možete da me kontaktirate putem maila ili telefona.

 • Đorđe Popović

  Gde u Beogradu može da se obavi analiza žive kapi krvi i koliko to košta?
  unapred hvala na odgovoru,
  Đorđe Popović

 • Veroljub

  Đorđe, pročitajte još jednom komentare :)

 • Tomislav

  Da li analizom moze da se ustanovi da li postoji neka bakterija u krvi i koja?
  Hvala!!!

 • Marija

  Tomislave, analizom žive kapi krvi može da se ustanvi da li u krvi postoje bakterije. Koja vrsta bakterija je nevidi se na analizi, ali lekari koji rade analizu žive kapi krvi na osnovu svega ostalog što vide analizom mogu da vam kažu da li je reč o bakteriji ili virusu, gljivicama, da li bakterija koja je prisutna vezana za stomačne infekcije, respiratorne ili nešto drugo. Kroz razgovor sa vama i tegobe na koje se žalite i na osnovu cele slike, doćićete i do toga šta vam konkretno pravi probeleme u organizmu.
  Identifikacija bakterija se radi pravljenjem preparata krvi ili urina (ako je reč o urinarnim infekcijama) ako treba lekari će vas uputiti u zdravstvenu ustanovu u kojoj ćete uraditi i identifikaciju bakterije.
  Ne znam iz kog grada ste, ali u gornjim komentarima je telefon za zakazivanje analize u Novom Sadu i Beogradu i način na koji možete zakazati pregled.
  Za više informacija možete me kontaktirati na e-mail adresu.

 • Ana

  Pošto sam se ovde informisala o metodi, i našla kontakt ordinacije, želim da podelim i svoje nezadovoljstvo zaposlenima, i organizacijom. Pre dvadesetak dana sam zvala da zakažem analizu za sina, u neku sredu, i rečeno mi je da će me pozvati da potvrde termin za petak ili ponedeljak. Desetak dana se niko nije javljao, pa sam pozvala ponovo. Ime su našli na spisku, i odabrala sam termin za danas u 14h. Našli smo adresu, dete gladno (po savetu o lakoj hrani i puno vode od jutra) i nervozno. U Calivitinoj prodavnici, koja se nalazi na adresi, nam kažu da treba da sačekamo desetak minuta, i nude da odstojimo, pošto nema stolica. Sin se drži za nos, pošto mu ‘miriše na lekove’ te rešimo da prošetamo, i ljubazni zamenik šefa nam pokazuje gde se nalazi ordinacija. Dolazimo za tačno 10 minuta, i doktorka nam kaže da ćemo morati da sačekamo dodatnih 15 minuta, jer je neko kasnio. Na moju opservaciju da sam ostavila broj mobilnog da me obaveste ako se nešto menja, da sam naglasila da je analiza za dete i da sam očekivala da su termini precizni, kad se već zakazuje nedeljama unapred, i nema predviđene čekaonice (stajanje u vitamin-šopu stvarno ne smatram čekaonicom) prilično drsko pojasni da ona nije mogla da zna da će neko kasniti. Ali je mogla da tom nekom zakaže drugi termin, npr. Ili da pri prvoj proceni kaže da ćemo čekati pola sata, pa da to vreme možda nekako drugačije organizujemo (odemo na čaj, na primer).
  Upisala sam se u knjigu utisaka, a sutra ću probati da razgovaram i sa šefom.
  Zaista bih volela da odradimo tu analizu, ali ne pod ovakvim uslovima.
  Ako nas tretiraju kao stoku tamo gde pokriva socijalno, tamo gde plaćamo to ne bi smeo da bude slučaj.
  Mnogo sam razočarana i ljuta.

 • Veroljub

  Ana hvala što ste ovo podelili sa nama. U pitanju je ordinacija u Beogradu?

  Šteta što i kompanije koje rade privatno ne shvate značaj klijenata. Nadam se da će ljudi iz Calivite pročitati ovo :(

 • Marija

  Ana, žao mi je zbog ovog lošeg iskustva i hvala ti što si ovo podelila sa nama. Ovo nije prvo loše iskustvo iz Beograda za koje čujem i treba ga preneti. Nepoštovanje pacijenta i njegovog vremena me posebno dovodi do ludila. Ja sam radila analizu u Novom Sadu i što se tiče Novog Sada nisam čula za loša iskustva.
  Od kada je u vestima na B92 bilo reči o analizi žive kapi krvi, naglo je skočilo interesovanje za analizu, a time je izgleda i otvoren put za uzimanje maha u bezobrazluku i nepoštovanju zainteresovanih. Tačno je to što si rekla, kad već plaćam očekujem i kvalitetnu uslugu, kao i poštovanje zakazanog termina.

 • Ana

  Hvala na razumevanju, baš mi je danas bilo potrebno da se izjadam. Iskustvo je iz beogradske Beofit ordinacije. Ovaj broj za zakazivanje je jedinstven za sve tri ordinacije, pa nisam sigurna da bih ga ponovo zvala. Raduje me što je u novosadskoj ordinaciji bolja situacija, i osmisliću da analizu uradimo u Novom Sadu, i obiđemo rodbinu.
  Javiću vam se i sa tim utiscima.

 • Taca

  Ajmo ljudi ovako:
  Analiza žive kapi krvi-jel to altrenativna, tradicionalna ili kakva metoda?
  Dali je kao takva prijavljena Agenciji za lekove ili ministarstvu zdravlja ili nekom i kako je tamo kategorizovana. Znam da naša agencija za lekove ima za sredstva sledeću podelu(kao i ostale agencije u svetu)
  http://www.alims.sr.gov.yu/lat/med_sredstva/medsredstva_def1.php

  Malo sam umorna od pseudonauke.

 • Marija

  Taco, najbolje je da pozoveš instituciju koja se bavi ovom analizom i da ih pitaš nešto više o ovome.
  Telefon njihove centrale je 021-403-247.

  Ja sam u fazi ispitivanja sarkoidoze uradila niz analiza i privukla me je i ova metoda.Mi se ne bavimo analizom krvi i ovo je samo tekst napisan u kategiriji nečijeg iskustva.
  Kao što je spomenuto u samom tekstu ovo je stara medicinska metoda kojom se vrši pregled kvaliteta krvi.

 • Miroljub

  Pored Calivitine prodavnice analiza se može uraditi i u vrlo prijatnoj atmosferi u ordinaciji Cardial Makenzijeva 79/V,tel.011/244-97-92 ili mobilni 064/29-77-565 Dr.Dragana Zivojinović , gde se zakazuje danas za sutra.Inače to nije dijagnostička metoda već vizuelni pregled vaše krvi gde se vidi trenutno stanje krvi i mogu se videti oblik i veličina eritrocita(crvena krvna zrnca),kako se kreću u krvnoj plazmi,da li ima nekih bakterija (ali ne i kojih),masnoća,metaboličkih ostataka,nedostatak vode i vitamina.Pored pregleda dobijate i savet za eventualnu promenu ishrane i upotrebu vitaminskih suplemenata

 • Marija

  Moram da upozorim da se pojavila grupa iz Subotice i Novog Sada koja telefon zove manja mesta, tj sela i nudi “pregled kojim se otkriva kompletno zdravstveno stanje” i traži da se prvo uplati 2500 dinara. Nemojte nasedati na takve stvari, pregled u Caliviti košta 1500 dinara za članove a za one koji nisu članovi 1800 dinara. Nemojte nikome ništa unapred uplaćivati. Neća vas prevariti, doći će u vaše mesto, ali to ne košta toliko.
  Za one koji su zainteresovani za pregled žive kapi krvi može se organizovati dolazak u mesto, potrebo je da bude 10 zaintersovanih i plaća se na licu mesta po važećem cenovniku.

 • Branko

  Analiza kapi krvi u tamnom polju… !!!
  JOŠ JEDAN NAČIN DA SE LJUDIMA(PACIJENTIMA)ODUZMU PARE…ALI OVCE SU ZA ŠIŠANJE!!!

  Objašnjenje: Sve gore navedeno što može da se vidi iz jedne kapi krvi uopšte ali uopšte nije relevantno za bilo koje stanje organizma niti se može uzeti kao validan rezultat. Da li su oni nekome od Vas izdali rezultat analize kapi krvi u tamnom polju??? Mislim da nisu već su Vas samo usmeno obavestili o svemu tome dok ste piljili u ekran.
  Odnos eritrocita i leukocita uopšte ne može da se računa niti izbroji posmatrtanjem kapi pod mikroskopom.Za to postoje posebne komore i prave se posebni razmazi ali u današnje vreme postoje moderni analyzeri koji ne greše i koji kvantitativno pokazuju tačan broj ne samo eritrocita već i ostalih činioca crvene i bele krvne loze.
  Isto tako,nivo holesterola i triglecirada se može utvrditi tačno biohemijskim reakcijama opet u analyzerima koji NE GREŠE!!!
  Bakterije,gljivice ,paraziti i virusi u krvi !!!
  MA HAJTE MOLIM VAS!!!
  To bi značilo septično stanje organizma ili u medicini zvanu SEPSU od koje se,ako se ne leči, UMIRE!!!
  bAKTERJE SE MOGU VIDETI ALI SAMO OSNOVNI OBLICI I TO ILI SU KOKE ILI SU BACILI!!! A koka i bacila ima toliko vrsta(speciesa i subspeciesa) da se nikako ne može odrediti koje su i koje oboljenje mogu izazvati!!!
  Gljivice u krvi!!! OPET GLUPOST!!!
  Da nije slučajno video Candidu albicans ili Mucor ili Aspergillus niger ili Criptococcus neoformans ?????? Ma dajte!!! U to uopšte nemojte verovati.
  Virusi su toliko mali da se kroz običan mikroskop ne vide. Potreban je elektronski!!!
  Pazaziti??? U Srbiji od krvnih parazita jedino Sporogonie(MALARIJA) mogu pronaći ali takvi bolesnici bi to već trebalo da znaju…

  IZ KAPI KRVI SE MOŽE VIDETI I SUBJEKTIVNO OCENITI SAMO: oblik i veličina određenih krvnih ćelija

  I NIŠTA SEM TOGA,UPAMTITE !!!

  Takve analize morali bi raditi isključivo i samo odlični lekari specijalisti HEMATOLOGIJE koji bi svakako pored potpuno nepotrebne gore pomenute analize svakako naredili i validne analize koje priznaje ceo svet.
  Ne dopustite da Vas šišaju !!!

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Ja poštujem ovakav komentar, i ako je za moj uskus pomalo napadan. Ali pošto je Branko ogorčen i nadam se uz želju da pomogne on nam je ovo predočio.

  Branko, takođe bih voleo da ste se potpisali i vašim zanimanjem, ali nema veze.

  —–
  Ono što Marija i ja kao urednici sajta (koji nismo doktori, nego ljudi sa istim problemom) možemo jeste da dopustimo i moderiramo kvalitetnu raspravu.

  Ukoliko ima ljudi koji rade analizu žive kapi krvi, javiće se i odgovoriti nam na ovaj stav…

  Veliki pozdrav

 • jaric dusica

  Analiza kapi krvi…ne mislim da je Brankov odgovor napadan i agresiva. Slicno sam reagovala na izlecenje astme medom iz teglice koja “uspeva da skine sa pumpice”…..sve sto je izneto je apsolutno naucno tacno i opravdano….ali uvek treba biti otvoren za dijalog….. ocekujemo odgovore kako je neko obicnim mikroskopom video virus, koju vrstu bakterija u krvi, gljivce u krvi ….ne znam da li se mogu videti i u najtezem obliku invazivne aspergiloze….ocekujemo odgovor ljudi koji rade tu analizu, mozda na dobre argumente promenim misljenje

 • Marija

  Kao što je Veki rekao, on i ja nismo lekari, mi smo samo ljudi koji imaju iste zdrvastvene probleme, tj istu dijagnozu bolesti. Cilj ovoga sajta je da ljudima sa istim problemom ukažemo da se zdravijim načinom života i ishranom, redovnom fizičkom aktivnosti, konsultacijama sa lekarom specijalostom za vašu bolest, sa astmom može živeti potpuno normalnim životom. To je osnovni cilj ovoj sajta. Pobediti astmu!
  Svi tekstovi koji se odnose na metode alternativne medicine, bili da je reč o lekovitim bilju, načinu ishrane, prirodnim lečilištima itd su tekstovi napisani u okviru nečijeg iskustva, istraživanje, tekstovi koje su nam poslali naši čitaoci, tekstovi preuzeti se nekih stranih sajtova itd.
  Na osnovu iskustava (citiram Vekija) dopuštamo i moderiramo kvalitetnu rasparavu. Bez vređenja, bez ružnih reči i slično.
  Pošto sam tekst “analza žive kapi krvi” objavila ja, osećam se na neki način prozvana. Moram da naglasim da je tekst pod kategorijama “iskustava” i “testovi”, a ne pod “dijagnoza astme” ili kao zvanična dijagnostička metoda.
  Možda sam pogrešila u samom naslovu, ova usluga se u Calivitinim savetovalištima zvanično zove “konsultacije uz mikroskop”.
  Kada je suplementacija u pitanju ljudi su skloni da trpaju u sebe sve što vide na reklamama ili čuju da je dobro. Uz konsulatcije sam dobila i odlične savte za upotrebu suplemenata.
  Ja sam samo “jedna ovca” (ne ljutim se zbog izraza) koja je dobrovoljno pristala na analizu žive kapi krvi i meni lično je bilo zanimljivo. Preporuke koje sam dobila vezane za ishranu su mi veoma koristile. Kao i neki saveti vezani za moje kompletno zdravstveno stanje.

  Citiram ono navedeno u tesktu:
  “Najvažnije svojstvo ove metode je mogućnost da se vide početne promene u izgledu i dinamici krvnih stanica kao i krvne plazme koja ih okružuje, mnogo ranije nego što dođe do pojave neke bolesti.

  Darkfield analiza žive kapi krvi omogućava da osoba kojoj se vrši analiza sama shvati koliko je važno njeno lično angažiranje na promeni stila dotadašnjeg načina života, prilagođavanje pravilnoj ishrani, redovnom korišćenju potrebnih lekova i dodataka ishrani ijako, jako važno- redovnoj telesnoj aktivnosti u očuvanju zdravlja i dobre psihofizičke kondicije.”
  Razumem gospodina Branka i njegovu reakciju koja izgleda napadno i agresivno, kao što je dr Jarić reagovala na “med koji skida sa pumpice”, i ja sam vrlo burno reagovala na komentar kako su Seratide i Singulair opasni za upotrebu, i dalje burno reagujem kad čujem komentar da je strašno to što neko koristi pumpice (iako nema pojma ni šta su ustvari pumpice) i kako se astma leči pušenjem cigareta od sleza itd.
  Pretpostavljam da je gospodin Branko zdravstveni radnik i verujem da je komentar napisao u najboljoj nameri.
  Moram da naglasim da sam ja osoba koja u svom poslu koristi mikroskop za posamatranje nekih bakterija i gljivica u hrani, tako da mi pojam mikroskopije nije baš nepoznat.
  Zašto se ljudi upuštaju u metode kao što je gore pomenuta analiza? Zašto kompletan lekarski pregled i savate za pravilnu ishranu ne rade u zvaničnim medicinskim ustanovama? Većina je okusila gorčinu pokušaja zakazivanja pregleda kod nekog lekara specijaliste. Kod nas u Novom Sadu zakazivanje predleda u specijalističkoj poliklinici je prava noćna mora. Do pregleda kod lekara specijaliste se dolazi tek za nekoliko meseci. Više se ni do izabranog lekara opšte prakse ne može doći lako, po deset unapred se zakazuje pregled da bi samo uspeli da ubedite lekara opšte prakse a vam ispiše uput za specijalistu.
  Nije bolja situacija ni za pregled kod lekara specijalista u domovima zdravlja.
  Primera radi, dok sam bila u fazi ispitivanja lekar specijalista infektolog je tražio mišljnje imunologa, stomatologa, mamografiju i dermatologa. Kod imunologa sam mogla da dobijem termin tek za tri meseca, kod stomatologa isto tako, mamografiju sam mogla da uradim možda za godinu dana, a dermatologa u domu zdravlja sam zakazala tek za naredni mesec. Eto to je ono što prisiljava ljude da treže pomoć u privatnim klinikama ili da rade nešto kao što je analiza žive kapi krvi.
  Ja sam većinu potrebnih pregleda obavila u privatnim klinikama po veoma viskokim cenama, te mi 1500 dinara za analzu žive kapi krvi i nije bila tako strašna suma. Dobila sam odlične preporuke o ishrani.
  Pre toga sam zvala institut za Javno zdravlje Vojvodine da zakažem u njihovom savetovalištu za pravilnu ishranu. Kako usluge Savetovališta nisu ugovorene sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje uput lekara opšte prakse nije potreban, a pregledi se naplaćuju. Cena prvog pregleda je 700 dinara, a cena kontrolnog pregleda je 300 dinara. U okviru savetovališta postoji i biohemijska laboratorija čije su usluge takođe naplaćuju. Imala sam rezultate stare mesec dana iz doma zdravlja, ali su mi rekli da treba da ponovim analize i da to košta 840 dinara.
  Znači već u startu prvi pregled plus analize 1550 dinara.
  No, prilično sam se udaljila od teme.
  Nadam se da će se neko od lekara koji rade analizu žive kapi krvi i dati neki opširniji odgovor.
  Do tada evo link sa B92 gde je gostovala doktorka, koja se bavi analizom žive kapi krvi
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=11&nav_id=385933&nav_category=12
  a evo i članak iz novosti.rs
  http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=179&status=jedna&vest=162135&title_add=Razotkrivanje%20nepoznatog%20%E2%80%9Cmikrokosmosa%E2%80%9D&kword_add=krv%2C%20zdravlje

 • Svetlana

  Imam odlično iskustvo kada je u pitanju analiza žive kapi krvi u poliklinici AS MEDICUS, sa izuzetno iskusnom i stručnom ekipom, koga zanima može da pogleda na http://www.asmedicus.com,
  telefoni su:
  011/2836-836
  011/283-53-93
  Sken mikroskop žive kapi krvi radi dr Nina Sinicki, odličan dijagnostičar i lekar.

 • Saša

  Ja sam analizu radio u Negotinu. Jeste da sam morao da čekam skoro 3 nedelje, jer doktorka dolazi iz Niša jedanput mesečno, ali kada sam ostavio svoje podatke zvali su me 3 dana pre dolaska doktorke, kao i na sam dan da bi potvrdili moj dolazak. Doktorka jeste bila mlada, ali izuzetno ljubazna i detaljna u objašnjavanju. Na žalost, crvena krvna zrnca nisu bila razigrana kao deca, kako reče doktorka, već su dosta njih u grupi. Takođe, videlo se i dosta gljivica, pa mi je doktorka prepisala koje proizvode da koristim (ParaProtex, ProbioBalance i Noni Juice) i napomenula da moram korigovati ishranu u skladu sa svojom krvnom grupom.
  Izvolite adresu gde sam ja našao podatke za zakazivanje, možda nekom bude poslužilo:
  http://calivita-srb.com/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=20

 • Marija Blažić- Maja

  Calivitine proizvode koristim i ja i preporučujem ih svima kojima je potrebna suplementacija. Uzimam C vitamin 300, zatim kombinaciju Ca, Mg i D vitamina. ProbioBalence je kod mene neizistavan, to je odličan probiotik za žvakanje (posebno pogodan za decu koja neće ili neznaju da popiju tabletu).
  Svi koji uzimaju neki od inhalacionoh kortikosteroida posle kojih treba isprati usta rastvorom sode bikarbone, trebalo bi d auzimaju i ProbioBalnace, da ga izgrickaju u ustima. Time obezbeđuju dobru i zdravu floru i u ustima i u crevima i sprečavaju pojavu Kandide.
  Noni Juice je takođe jedan fantastičan proizvod. O Noniju smo već pisali.
  Vezano za Calivitu, ono što mi se sviđa su besplatna lekarska savetovališta u kojima se u sveko doba možete posavetovati sa nekim od lekara koji će vam preporučiti šta treba da koristite. Mi smo skloni da “trapamo2 u sebe sve is vašta samo zato što smo čuli da je to dobro. Mislim da lekar treba da bude taj koji će nam reći šta od suplemenata treba da uzimamo pored naše redovne terapije.
  Ono što je važno spomenuti je da niti jedan preparat ne može da zameni raznovrsnu i izbalansiranu ishranu i zdrav način života, kako ni terapiju prepisanu od strane lekara.

 • Jelena

  Samo da kazim, clanak je odlican….

 • Natasa

  Ja sam sklona da poverujem doktorki Dusici, tako da posle prvobitnog odusevljenja, sad sam besna jer ne mogu da verujem koliko su ljudi spremni da zloupotrebe nase neznanje i neinformisanost.
  Branko hvala i Vama

 • Duna
 • Duna
 • http://www.facebook.com/ikolina Mijić Nikolina

  Hvalaaaa