Ceo svet je pod strahom od nove pandemije virusom COVID 19. Očekivalo se da će preko leta ona nestati i da se neće mešati sa sezonskom alergijom. Ljudi koji boluju od alergije sada imaju veliki problem, pojava nekih uobičajnih simptoma kod njih pravi paniku. Jasno razdvojiti simptome COVID infekcije od simptoma alergije neće biti lako ali probaćemo da vam barem malo pomognemo.

Oblak aerosolnih čestica prilikom kijanja

Prvo moramo da razjasnimo uzročnike.  Uzročnik COVID 19 jeste Korona virus, ulazno mesto virusa jeste gornji respiratorni trakt (nos, usta) i konjuktive, način transmisije jeste kapljičnim putem. Kapljični put prenošenja infekcije podrazumeva da se aerosol (fina magla) iz disajnih puteva nosioca raspršuje u okolinu, regularnim disanjem, a posebno kašljanjem i kijanjem, a da taj aerosol zatim dolazi u disajni put, udahom, osobe koja će se inficirati. Period inkubacije (period od kontakta sa obolelom osobom do pojave prvih simptoma) kod kovid infekcije iznosi od od 7-10 dana (nekada se simptomi mogu pojaviti i ranije). Zato je veoma važno, koliko je to moguće, da pratimo sa kojim ljudima smo došli u kontakt, a još važnije da ukoliko dobijete simptome, da javite ljudima sa kojima ste dolazili u kontakt.

Sa druge strane alergiju uzrokuju sitni proteini zvani POLEN, koji su biološki produkt trave, drveća, cveća, ali i neki proteini životinja mogu uzrokovati alergiju, npr proteini dlake mačke. Za razliku od COVID infekcije, simptomi alergiju počinju skoro istog trenutka kada alergična osoba dođe u kontaktu sa njima. Alergične osobe uglavnom znaju na šta su alergične i poznajući kalendar cvetanja biljaka veoma lako mogu da se orjentišu kada će im se simptomi pojaviti i kada da krenu sa terapijom. Dobra strana alergije jeste da upotrebom H1 blokatora ili antihistaminika simptomi veoma brzo prolaze i redovnom primenom istih simptomi se ne pojavljuju ili su značajno manji.

Najznačajniji simptomi COVID 19 infekcije su: povišena telesna temperatura, suvi kašalj, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, u poslednje vreme sve češće gubitak čula ukusa i čula mirisa i glavobolja. Prateći simptomi mogu biti crvenilo očiju, problemi sa stomakom (najčešće dijareja) i kijanje.

Kijanaje je predominantno simptom alergije, veoma je vazno diferencijalno ispitati odakle vaše kijanje potiče, da li je povezano sa prisustvom alergena u vazduhu, ako jeste i ako prolazi na antihistaminik, onda je u pitanju alergija, ali ako je praćeno povišenom temperaturom, a javlja se nakon kontakta sa nekom obolelom osobom, onda treba odgovor tražiti na drugu stranu. Isto je sa kašljem i gušenjem, veoma je važno osmotriti celokupnu situaciju i kliničku sliku, zato je važno poznavati vašu alergiju, alergene na koje reagujete i kalendar cvetanja.

Crvenilo očiju je simptom alergije i veoma je čest, posebno ako imate sekreciju nosa, ako je taj sekret vodenast i ako je sekrecija praćena svrabom. Ako je crvenilo praćeno suvim očima i bolom, a dolazi u sklopu povišene temperature i drugih simptoma, treba razmotriti druge odgovore posebno COVID.

BELMEDIC tabela sa najčešćim simptomima COVIDa, gripa, prehlade i alergija

Još jedna stvar koju bih želeo da dodam jeste značaj nošenja maski. Maske nisu idealna zaštita, ali su nešto

Dijagram – zaštitni efekat maski

najbolje što imamo. Masku ne nosimo samo da zaštitimo sebe već i ljude oko nas. Nošenjem maske, sprečavamo širenje vazdušnih kapljica, ali i njihovo udisanje iz naše okoline. Kada samo jedna osoba nosi masku, zašićenost druge osobe je oko 30%, kada oboje nose masku zaštićenost je preko 70%, ako to udružimo sa pridržavanjem razdaljine, izbegavanjem gužvi, provetravanjem, dezinfekcijom, uspešnost zaštite je mnogo veća.

Iskoristite lepo vreme koje je pred nama, uživajte u prirodi i daleko od gužve, budite odgovorni i postanite deo rešenja ovog velikog problema koji je oko nas.