Pobedi je! Živi aktivno!

Vreme je za inhalaciju

[wpsocialite]

I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju

 Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore

Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore

SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda sa toplom tečnošću i peškir, danas se za ovu terapiju koriste aparati koji pretvaraju tečnosti u čestice aerosol – inhalatori, a efikasnost zavisi kako od karakteristika aparata, tako i od pacijenta. Kompresorski se uglavnom koriste za lečenje oboljenja donjih disajnih puteva, astme prvenstveno. Ultrazvučni inhalatori aerosol stvaraju treperenjem kristala kvarca i koriste se uglavnom u lečenju oboljenja gornjih disajnih puteva (sinuzitis), ili hroničnih oboljenja donjeg (bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza).

 U ove aparate mogu da se stavljaju različiti lekovi, a najčešće se primenjuju preparati za širenje bronhija. Njihovo dejstvo traje oko četiri sata, tako da inhalacije mogu da se ponavljaju posle tog perioda, a ukoliko je napad astme veoma težak, inhalacije mogu da se daju i na dva sata.

– Ne bi trebalo davati visoke doze jer se tako izbegavaju neželjena dejstva (lupanje srca, drhtanje mišića itd), a lek se može davati češće – objašnjava profesor dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Beogradu. – Obično se savetuje pet kapi spalmotila ili aloprola za predškolsku decu, a 10 kapi za stariju decu ili odrasle, ili šest kapi beroduala za manju decu, a osam do deset za stariju decu i odrasle.

 IZBOR APARATAPreporuka stručnjaka je da uvek treba pogledati tehničke karakteristike aparata i birati one koji imaju protok oko osam litara u minutu (odnosno najmanje 1,6 psi). Takođe, bitna je količina tečnosti koja se stavlja u njih. S obzirom na to da se oko jedne trećine leka gubi tokom inhalacije, najbolje je da bude oko četiri mililitra tečnosti u inhalatoru.

 Lekovi za širenje bronhija ne bi trebalo da se koriste duže od sedam dana, jer posle toga mogu da imaju neželjena dejstva. Pauza bi trebalo da traje bar sedam dana do sledećeg korišćenja. Ukoliko su potrebne česte inhalacije, neophodno je da se uvede neka vrsta preventivne terapije.

– Deci do tri godine sa astmom danas se kao osnovni način dugotrajnog lečenja radi inhalacija pulmikortom (inhalirani steroid u obliku rastvora) – kaže dr Nestorović. – Veoma je važno da se posle inhalacija detetu da da popije tečnost, da se lek ispere iz usta, kako ne bi dobilo gljivičnu infekciju. Kod lekova ove vrste najvažnije je da se primenjuju preporučene doze, jer je u tom slučaju mogućnost neželjenih dejstava minimalna. Čim je dete dobro, potrebno je smanjiti dozu i broj inhalacija, a najčešće se počinje sa dve inhalacije dnevno, a potom se smanjuje na jednu, jutarnju.

Često se, posebno odraslima sa hroničnim oštećenjima pluća, daju lekovi za razređivanje sekreta (najčešće fluimucil). On je u ovom obliku izuzetno efikasan, ali ima jednu neprijatnu nuspojavu, pojačava kašalj.

 DISATI SPORO I DUBOKOI način disanja utiče na količinu leka koja će dospeti do pluća. Pacijent bi trebalo da diše sporo i duboko, a ukoliko je reč o deci treba ih smiriti da ne plaču (jer se time smanjuje prodiranje leka u pluća). Inhalacije se mogu raditi preko maske za lice ili nastavka za usta. Ukoliko se koristi maska, treba disati na usta, jer najveći broj čestica koji dospeva u nos ne prolazi dalje.

 Kao lek za razređivanje sekreta može da se koristi i koncentrovani rastvor soli (npr. tropostotni ili 7,5-procentni rastvor kuhinjske soli). Ovakav način lečenja je posebno koristan kod cistične fibroze. Ponekad kao sporedno dejstvo može da se javi povišena telesna temperatura, koja prolazi nakon sat vremena bez ikakve terapije.

Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore, naročito ne destilovanu vodu, jer mogu da provociraju teške napade astme.

Doskora su se i mnogi biljni ekstrakti koristili u lečenju bolesti disajnih puteva, ali je početkom godine Evropska agencija za lekove i lekovita sredstva zabranila primenu ovih preparata preko električnih inhalatora.

– Biljni preparati (posebno nana kod hroničnog kašlja ili eterična ulja kod infekcija sinusa i bronhija) mogu da se primenjuju na tradicionalan način – inhalacijama ključale vode sa peškirom preko glave – objašnjava profesor dr Nestorović.

Preuzeto sa: www.novosti.rs

Similar posts
  • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
  • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
  • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
  • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
  • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
  • Iva

    Imam devocicu koja za par dana puni 5 godina, prosle godine prvog septembra imala je opstrukciju i posle toga smo je odveli u Uzice kod pulmologa na pregled i uradili joj probe na kozi. Ispostavilo se da je alergicna na budj, kikiriki i u najvecoj meri na psenicno brasno kao inhalatorni alergen a mi se inace bavimo proizvodnjom pet vrsta integralnog brasna a ta proizvodnja je preko puta nase kuce. Doktorka je rekla da su joj blago suzeni disajni putevi i bila je na preventivnoj terapiji pulmicortom cetvrtina ampule od 0.25 tokom 6 meseci, onda prekid terapije i bez kontrole. Medjutim, ona je celo ovo leto imala blage vizinge, ja ih cujem tako sto joj kazem da jako udahne, prislonim uvo blizu njenih usta i tako cujem. Desi se da ih u toku jednog dana nekad cujem nekad ne. Kada cujem da pocne jace da pisti, ukljucim joj aerius i par puta inhaliram pulmicortom i nju prodje i tako sve u krug. Da li je ona non stop u kontaktu sa alergenom ili postoji nesto drugo sto je provocira a nije radjeno u testu? Da li je to kod nje neko pogorsanje ili ne? Da napomenem, nikada nije imala spazam niti, nocu lepo spava… ona jednostavno prvo pocne da kija 4,5 dana, onda ujutru kada ustane ismrkuje nos i opet posle 2,3 dana pocinje pomalo da pisti. Desava se i da pocne mnogo da svira i to resim inhalacijom. Da li treba da je inhaliram svaki put kada cujem vizing? Da li je bolje pustiti je da se malo sama bori ili odmah odreagovati? Jos da napomenem da ona u tim stanjima kada pisti, skace, trci, vozi bicikl bez ikakvih problema. Moze li neko da mi da savete u vezi gore navedenog i otprilike da odgovor u vezi njenog stanja?