Pobedi je! Živi aktivno!

Trudnoća i astma

Milena:
Imam 31 god i od astme bolujem 8 god, posle porodjaja sam se razbolela. Od terapije koristim pulmikort, berodual, aminofilin, a cesto i pronizon. Sada se osecam dobro, vec 5 god. nemam napade, samo ponekad otezano disem.

Problem je sto zelim jos jedno dete. Da li mogu da rodim i sta mi savetujete?

asmta trudnoca

Dr Dušica Jarić odgovara:

Milena,

Što se tiče astme i trudnoće uvek se polazi od osnovnog stava – lečenje astme u trudnoći i van trudnoće je prakično isto, nelečna astma a posebno napadi astme nose neuporedivo veći rizik i za majku i za plod, nego lekovi koji se redovno koriste za lečenje ove bolesti.

Ipak, ukoliko planirate trudnoću, neophodnoje da pre same trudnoće uspostavite što je moguće bolju kontrolu bolesti, jer rizik od pogoršanja je znatno manji kod žena koje imaju laku i dobro kontrolisanu astmu. Kako kažete da često koristite pronison, ja imam utisak da astma nije dobro kontrolisana, jer pronison kao sistemski kortikosteroid primenjujemo samo u lečenju pogoršanja astme, a kao redovnu terapiju samo u slučajevima teške astme koja se ne može kontrolisati drugim lekovima.

Lek pulmicort tj budesonid (eng budesonide) je inhalatorni kortikosteroid koji je upavo preporučen za redovnu prevnetivnu terapiju astme u trudnoće, jer je zahvaljujući jednoj studiji dokazano da nema neželjene efekte na plod.

Testiranje lekova na trudnicama je iz etičkih razloga zabranjeno, ali Švedjani su imali dobru dokumentaciju sa preko 2000 trudnica koje su koristile ovaj lek i tako su dokazali da je potpuno bezbedan te je prema FDA klasifikovan u grupu B.

Veropvatno i drugi lekove iz grupe inhalatorenih kortikosteroida imaju sličan stepen bezbednosti ali za njih nema tako dobre dokumentacije. To je i razlog da je Pulmicort na pozitivnoj listi i potpuno oslobodjen participacije smao za lečenje astme u trudnoći.

Ali ako ovaj lek koristite smao povremeno, onda nema dobre kontrole astme. Važno je pre planirane trudnoće javiti se lekaru na pregled, uraditi pregled plućne funckije, te u dogovoru sa lekarom uvesti redovno odgovarajuću dozu Pulmicorta kao prevnetivnu terapiju. Ukoliko i pored primene Pulmicorta imate i dalje potrebu za berodualom koja je češće od 1x sedmično, Vaš lekar će vam vrlo verovatno korigovati terapiju, bilo povećanjem doze Pulmicorta ili davanjem kombinacije malih doza budesonida sa formoterolom /Symbicort/ ili montelukastom /Singulair/.

Ukoliko se na nekom od ovih lekova „dogodi trudnoća“, odlično, nema razloga za strah od neželjenih efekata. U većini slučajeva se u toku prvog trimestra terapija smanji na minimum. Interesantno je zapažanje da se kod 30% žena u trudnoći astma poboljša sama po sebi, kod 30% ostaje nepromenjena, ali kod 30% kontrola astme u trudnoći biva teža i to je češće upravo kod onih koje u trudnoću udju već sa težom nekontrolisanom astmom.

Zaključak bi bio, možete da radjate slobodno, bez straha, ali pored redovnih kontrola ginekologa morate imati i  redovnije pulmološke kontrole.

Similar posts
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maja

  Postovana,
  10 godina sam koristila samo Ventolin, po potrebi ( nekoliko puta nedeljno! ) i pored toga nisam imala nikakvu redovnu terapiju. Pre mesec dana usled upale pluca, uveden mi je i Seretide Diskus, koji mi jako prija iako koristim samo 1 udah ujutru. Moje pitanje je sledece-posto pokusavam da ostanem u drugom stanju, sta da radim kada zatrudnim, po pitanju ove terapije? Da li da nastavim sa Seretidom dok ne odem kod pulmologa? Ne znam koliko je stetan za plod… Posto planiram da predjem kod privatnog pulmologa, da li je u redu da mu se javim tek kada zatrudnim ?

 • sandra

  kpristila sam ventolin dok nisam znala da sam trudna verujte steti plodu

 • sandra

  ako nije to ne znam sta je sa 2 dece je sve uredu sa njima nisam koristila ventolin a u 3 jesam ima malih posledica na guzi joj nije srasla koza ima rupicu ali hvala bogu moze i da hoda tj sve je uredu a moglo je i da ne bude

 • Marija Blažić- Maja

  Mislim da je dr. Dušica Jarić odgovorila i na pitanje koje je postavila Maja. Posebno obratite pažnju na deo koji je uokviren, onaj dr. Dušica Jarić odgovara:….
  Sanrda, Ventolin je lek, tj pumpica brzodelujući bronhodilatatot i nije lek kojim se astma drži pod kontrolom. Učestale potrebe za Ventolinom ukazuju na to da astma nije dobro kontrolisana. Lek, tj pumpica kao što je Seretide diskus je lek koji je kombinacija inhalacionog kortikosterdoida(Flutikazon) i dugodelujućeg bronhodilatatora (Salmetrol).
  U svakom slučaju pre nego što uzmete bilo koji lek u slučaju da ste trudni, da planirate da ostenete trudni ili ako dojite, posavetujte se sa vašim lekarom pre noego što počnete da koristite lek. Lekari specijalisti će proceniti da li možete da uzimate lek i odrediti pravu dozu. I pulmolog koji leči vašu astmu i ginekolog koji vodi trudnoću jednoko treba da znaju vaše kompletno zdravstveno stanje. Isto tako i dečiji lekar-pedijatar treba da pozaje i zdravstveno stanje majke koja doji bebu.
  U lečnju svake bolesti a i u vođenju trudnoće uspeh je mnogo sigurniji ako sa lekarom imate partnerki odnos.
  O lekovima za kontrolu astme smo na sajtu već mnogo pisali. Naš pretraživač odlično funkcioniše pa pod PRETRAGA ukucajte ključnu reč i lako ćete doći do već napisaih tekstova. Isto tako ispod svakog teksta dajemo preporuku o napisanim tekstovima u kojima možete pronaći odgovore na mnoga već postavljena pitanja koja i vas interesuju. Uz tekst pročitajte i komentare, u njima se takođe mogu naći odgovori na pitanja i nedoumice koje vas muče kroz iskustva drugih pacijenata i savete naše dr. Dušice Jarić

 • Biljana

  Postovani,
  Imam 38 god i trudnica sam u 36 nedelji. Imam dijagnozu astme i alergijskog rinitisa vec 20 g. ali problemi do sada su uglavnom bili u vezi sa cvetanjem biljaka- curenje nosa i slicno, sto je leceno “u hodu” bez neke dugotrajne terapije.Takodje imam dijagnozu hipotireoiditis-hashimoto koja je pod kontrolom.
  Krajem jula meseca pocela sam da kasljem -razlicitim intenzitetom i ucestaloscu (nekad jace, nekad slabije, nekad suvo, nekad sa nekakvim sekretom). Ginekolog mi je savetovala neki od sirupa (moram da priznam da mi astma nije bila ni na kraj pameti za pomenuti), ali od toga naravno nije bilo koristi.Kada sam pocela da sistim prilikom disanja,posetila sam pulmologa koja mi je dala Pulmicort i Ventolin. Pulmicort sam po njenom savetu koristila 7-8 dana i po kontroli prestala. Ventolin koristim po potrebi, a retko mi je potreban.
  Od pre tri dana pocela sam ponovo da kasljem.Tih dana je doslo do pada dnevne temperature i pojave magle u Bgd-u. Sledece nedelje idem na kontrole kod pulmologa i ginekologa, ali u medjuvremenu imam par pitanja za vas:
  1. da li je moguce da je pogorsanje nastalo sa zbog promene vremenskih prilika ( definitivno mi ne prija ovo vreme) ili je mozda starost trudnoce u pitanju
  2.da li trudnice obolele od astme mogu prirodno da se porode ili je obavezan carski rez.
  Unapred hvala na odgovoru.

 • Marija Blažić- Maja

  Biljana, jedan od okidča za pogoršanje disajnih tegoba kod asmatičara je promena VREMENA, LOŠI VREMENSKI USLOVI, HLADNOĆA, MAGLA.
  Starost trundoćem odnosno povećanje telesne težine može biti uzrok malo težeg disanja. Trebalo bi da i dalje koristite preventivnu terapiju, jer nelečna astma u trudnoći može izazvati napad koji može biti opasan i za majku i za dete.
  Trudnice asmatičari mogu da se porode normalno.

 • Milka

  Postovana,

  pre mesec dana tacnije 09.11.2010.imala sam jak napad kasljanja sa gusenjem. Jednostavno nisam mogla da dodjem do vazduha.Tada sam bila u 14.nedelji trudnoce. Nikada pre nisam imala problem sa disanjem. Desavalo mi se da imam zapusen nos neki duzi period ali to sam resavala Olynthom ili Flixonase sprejem i to je sve. Malo je reci da sam se uplasila jako za sebe a narocito za bebu.Hospitalizovana sam i provela u bolnici 7 dana. U terapiji koristeni aminofilin,urbazon, Pulmycort i Forcas kao antibiotik.Po otpustanju na kucno lecenje nov napad se desio nakon 15-tak dana na isti nacin kada sam ponovo hospitalozovana i u bolnici provela 10 dana sa terapijom koja je ista kao prethodna s tim sto sam otpustena uz preporuku da koristim Symbicort, Ventolin po potrebi i Rhinocort.Sada sam kod kuce opet i imam neopisiv strah da ce sledeci napad da se dogodi svakog momenta a pri tome ne znam ni koliko je stete naneto bebi u prethodna dva niti da li ce ova terapija koju sada koristim kuci da ima neke posledice po nju. Napominjem da sam bila kog ginekologa i da je ona upoznata sa situacijom ali da smo zbog novog napada bili onemoguceni da uradimo amniocentezu. Ultrazvucnim pregledom cini se da je beba sasvim u redu.
  1.Da li bi mi promena sredine pomogla da izbegnem sledeci napad? Ukoliko odem negde na planinu ili na more (zivim u Novom Sadu)?
  2.Da li je moguce da se astma dobije u trudnoci?

 • Marija Blažić- Maja

  Milka astma može da se pojavi u bilo kojem životnom dobu pa tako i u trudnoći. Navodite da ste imali zapušen nos u nekom dužem periodu što može da ukaže i na alergiju. Trebalo bi da redovno koristite Symbicort, njegovm reovnom upotrebom sprečićete da do ponovnog napada dođe. Po potrebi uzimte Ventolin. Pored redovne ginekološke kontrole tokom trudnoće trebalo bi i redovno da idete na kontrole kod pulmologa. Redovnim kontrolama kod pulmologa koji će pratiti vaše stanje sprečićete mogućnost novih napada.
  Trebalo bi da se rešite straha, jer strah je stres, a stres je jedan od okidača za asmatične napade.
  Pokušajte sa nekim vežbama opuštanja i vežbama disanja. Vežbe disanja i sve o disanju možete pročitati u tekstu koji se nalazi pod slajdom broj 4.
  Uticaj promene sredine je vrlo individulana stvar.

 • Biljana

  Poštovana,
  Već sam Vam se obraćala sa pitanjem u vezi trudnoće. U medjuvremenu sam se porodila i posle porodjaja su mi se ponovo pojavili napadi kašlja uglavnom najintenzivniji noću.
  Da li Pulmicort smeju da koriste porodilje?
  Unapred hvala.
  Biljana

 • Marija Blažić- Maja

  Biljana, Pulmicort se sme koristiti i tokom razdoblja dojenja.
  Astma se kao što je već dr. Jarić rekla jednako leči i pre turdnoće i tokom trudnoće i polse porođaja.
  Pogoršanje simptoma astme je najčešće uzrokovano ne poštovanjerm propisane terapije.