Milena:
Imam 31 god i od astme bolujem 8 god, posle porodjaja sam se razbolela. Od terapije koristim pulmikort, berodual, aminofilin, a cesto i pronizon. Sada se osecam dobro, vec 5 god. nemam napade, samo ponekad otezano disem.

Problem je sto zelim jos jedno dete. Da li mogu da rodim i sta mi savetujete?

asmta trudnoca

Dr Dušica Jarić odgovara:

Milena,

Što se tiče astme i trudnoće uvek se polazi od osnovnog stava – lečenje astme u trudnoći i van trudnoće je prakično isto, nelečna astma a posebno napadi astme nose neuporedivo veći rizik i za majku i za plod, nego lekovi koji se redovno koriste za lečenje ove bolesti.

Ipak, ukoliko planirate trudnoću, neophodnoje da pre same trudnoće uspostavite što je moguće bolju kontrolu bolesti, jer rizik od pogoršanja je znatno manji kod žena koje imaju laku i dobro kontrolisanu astmu. Kako kažete da često koristite pronison, ja imam utisak da astma nije dobro kontrolisana, jer pronison kao sistemski kortikosteroid primenjujemo samo u lečenju pogoršanja astme, a kao redovnu terapiju samo u slučajevima teške astme koja se ne može kontrolisati drugim lekovima.

Lek pulmicort tj budesonid (eng budesonide) je inhalatorni kortikosteroid koji je upavo preporučen za redovnu prevnetivnu terapiju astme u trudnoće, jer je zahvaljujući jednoj studiji dokazano da nema neželjene efekte na plod.

Testiranje lekova na trudnicama je iz etičkih razloga zabranjeno, ali Švedjani su imali dobru dokumentaciju sa preko 2000 trudnica koje su koristile ovaj lek i tako su dokazali da je potpuno bezbedan te je prema FDA klasifikovan u grupu B.

Veropvatno i drugi lekove iz grupe inhalatorenih kortikosteroida imaju sličan stepen bezbednosti ali za njih nema tako dobre dokumentacije. To je i razlog da je Pulmicort na pozitivnoj listi i potpuno oslobodjen participacije smao za lečenje astme u trudnoći.

Ali ako ovaj lek koristite smao povremeno, onda nema dobre kontrole astme. Važno je pre planirane trudnoće javiti se lekaru na pregled, uraditi pregled plućne funckije, te u dogovoru sa lekarom uvesti redovno odgovarajuću dozu Pulmicorta kao prevnetivnu terapiju. Ukoliko i pored primene Pulmicorta imate i dalje potrebu za berodualom koja je češće od 1x sedmično, Vaš lekar će vam vrlo verovatno korigovati terapiju, bilo povećanjem doze Pulmicorta ili davanjem kombinacije malih doza budesonida sa formoterolom /Symbicort/ ili montelukastom /Singulair/.

Ukoliko se na nekom od ovih lekova „dogodi trudnoća“, odlično, nema razloga za strah od neželjenih efekata. U većini slučajeva se u toku prvog trimestra terapija smanji na minimum. Interesantno je zapažanje da se kod 30% žena u trudnoći astma poboljša sama po sebi, kod 30% ostaje nepromenjena, ali kod 30% kontrola astme u trudnoći biva teža i to je češće upravo kod onih koje u trudnoću udju već sa težom nekontrolisanom astmom.

Zaključak bi bio, možete da radjate slobodno, bez straha, ali pored redovnih kontrola ginekologa morate imati i  redovnije pulmološke kontrole.