O tinejdžerima: “Dovoljno veliki da ne budu mali, i dovoljno mali da bi mogli dobro da se zezaju bez velikih pretenzija.”

Tinejdžeri koji imaju astmu mogu bolest doživeti kao “različitost “od svojih vršnjaka. Veoma je važno da roditelji i druge odrasle osobe  pružati podršku i ohrabrenje kako bi se tinejdžeri sami uključili u akcioni plan lečenja.

12 saveta za roditelje čija deca imaju astmu

 1. Edukujte se zajedno sa vašim  tinejdžerom o astmi i objasnite mu značaj edukacije u kontroli bolseti
 2. Pomozite vašem tinejdžeru da zapamti da je astma samo jedan deo života koji nije hendikep i da se sa astmom može živeti pun kvalitet života
 3. Dopustite tinejdžeru da se sam sastaje sa svojim pulmologom. Pustite ga da sam priča o svojim tegobama i pita za savete. To će ga potsaknuti da se sam uključi u plan lečenja.
 4. Partnerski odnos sa lekarom je veoma značajan u kontroli astme
 5. Podstaknite ga da redovno koristi svoju terapiju i objasnite mu značaj preventive terapije
 6. Nemojete ga svaki čas podsećati da ima astmu.
 7. Maksimalno ga poštedite stresa
 8. Razgovarajte sa svojim detetom o opasnosti od pušenja i droga.
 9. Pomozite mu da vodi dnevnik o simptomima i aktivnostima
 10. Pomozite mu da se uključi u obaveznu fizičku aktivnost i objasnite značaj sporta u kontroli astme. Napomenite mu da su mnogi vrhunski sportisti i olimpijski pobednici asmatičari. Redovna fizička aktivnost  je jako važan faktor  za održavanje dobre plućne funkcije i celokupnog zdravlja
 11. Ohrabrite vaše dete da pirča sa  drugima koji imaju astmu, tako da mogu podržati jedni druge.
 12. Kada odlazi na put bez vas (ekskurzije, zimovanja, letovanja) podsetite ga da ponese svoje lekove i da se u slučaju tegoba ne stidi da traži pomoć odrasle osobe.