Pobedi je! Živi aktivno!

Da li postoji alergija ako su alergološki testovi negativni?

Nataša:

licenca jaricMoje dete ima dijagnozu alergijski rinitis, astma. Ima šest godina. Sem upornog suvog kašlja koji se javio prošle zime, nikada nije imao ostale simptome kao sto su noćni kašalj, škripanje u grudima, nepodnošenje napora. Nikada nije imao napade o kakvima me pedijatri pitaju. Kožne probe su negativne, alergije na životne namirnice nepostoje. BIO JE NA TERAPIJI FLIXOTIDE SPREJ 50 mcg, dva meseca, SINGULAIR 5 mg dva meseca. I dalje ima povremeno curenje iz nosa, posle čega suvi kašalj, ali to nije jako izraženo. Ventolin je koristio samo par puta i to po nalogu pedijatra kada se javi taj suvi kašalj. Mene zanima kako da saznam da li moje dete ima alergije na nešto kada su sve analize to negirale? Da li je ovaj suvi kašalj dovoljan simptom za ovu dijagnozu? Hvala Vam.

Dr Dušica Jarić:

Nataša,

Pitanje je sasvim logično i na mestu: Da li postoji alergija ako su alergološki testovi negativni? Pitanje koje sebi lekari često postavljaju. Kod dece, posebo u ranom uzrastu, moguće je postojanje alergije, a da kožnim testovima ne možemo odmah da verifikujemou zročni alergen. Znači, kod dece, a i malog procenta odraslih osoba, negativan kožni test ne isključuje alergiju. Otuda i česta zabluda da „deci do pete godine ne treba raditi alergološko testiranje.“ Alergološki test može da se radi u svakom uzrastu deteta, ali se rezultat uvek razmatra u sklopu kliničke slike. Ukoliko u porodici postoji predispozicija ka atopijskom bolestima, tj ako roditelji ili bliži srodnici imaju neku od IgE /imunoglobulinom E/ posredovanih alergijskih manifestacija, negativan kožni test ne isključuje alergiju. U takvim slučajevima se savetuje ponavljanje testa u intervalima 6-12 meseci, odnosno pored odredjivanja ukupnog IgE u serumu i odredivanje i specifičnih IgE na najčešće inhalatorne i/ili nutritivne alergene. Ukoliko ponovljenim kožnim testom nema hipersenzitivne reakcije i ukoliko se ni u krvi ne verifikuje postojanje sepcifičnih IgE sa veoma velikom verovatnoćom isključujemo alergijsku genezu tegoba.

Ukoliko roditelji imaju neku alergijsku bolest, ukoliko se i kod dete dokaže neka atopijska manifestacija, onda respiratorne tegobe kod deteta sa velikom verovatnoćom jesu manifestacija alergijske astme i/ili alergijskog rinitisa.

Ukoliko nema atopije dijagnoza astme je manje verovatna ali ipak nije isključena jer postoji i nealergijska astma u sklopu virusnih infekcija.

Kašalj jeste jedna od manifestacija astme, ali isto tako i manifestacija brojnih drugih stanja u detinjstvu, te je u tom slučaju potrebno biti veoma pažljiv u postavljanju dijagnoze astme. Kod astme kašalj je najčešće suv, neproduktivan, u epizodama koje se češće javljaju tokom noći ili pred zoru, bude dete iz sna, ili se javljaju provocirane naporom tj trčanjem i fizičkom aktivnošću deteta. U definitivnoj dijagnozi dečije astme važan je odgovor i na primenjenu terapiju, odnosno ako se simtpomi potpuno povuku na primenu inhalatornih kortikosteroida /Flixotide/ ili antagonistaleukotrijena /Singulair/ a po prekidu terapije se vrlo brzo ponovo vraćaju, svakako da je astma vrlo verovatan, ali ne uvek i jedini uzrok tegoba.

I da zaključak ne bi bio u smislu „može biti a ne mora“ jer dijagnozu astme u dečijem uzrastu nije uvek lako postaviti, posebnou „graničnim“ slučajevima, moj savet je da tražite ponovnu konsultaciju pedijatra-pulmologa, koje će na osnovu ponovljenih i dopunjenih alergoloških testova, testa plućne funckije u miru i opterećenju /spirometrija se može uraditi dosta dobro kod većine dece preko 5 godina/ i odgovora na dosadašnju terapiju potvrditi ili revidirati dosadašnju dijagnozu alergijske astme i rinitisa.

Ne znam gde živite, ali svaki veći centar u Srbiji ima pedijatra koji je i subspecijalista iz oblasti pulmologije – u Beogradu u Institutu za majku i dete; u Tiršovoj; KBC „Dragiša Mišović“, u Novom Sadu, Kragujevcu…

Srdačno,
Dr Dušica Jarić

Similar posts
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Darko

  Moj sin ima sada 8 godina i konstantno kašlje već 4 godine manjim ili vecim intenzitetom, ali to ne prestaje. Kašlje svakih 2-3 minuta promuklo. Doktori za ORL kod kojih smo ga vodili tvrde da je taj kašalj uzrokovan sekretom iz nosa koji se sliva u grlo i nadrazuje ga na kašalj, međutim nijedan od njih nam nije ponudio terapiju da to prođe, a mi ga slušamo non-stop kako kašlje, u kući, na ulici, bilo gde da idemo on kašlje, pitamo ga da li kašlje i u školi, a on kaže da kašlje. Interesantno je da kod njega nikada u poslednjih 4 godine nije bilo očvrsnulog sekreta iz nosa, nos mu je uvek čist, bar u tom delu koji se može videti, ali se stalno češe po nosu, kaže da ga svrbi non-stop. Pedijatri su mu uglavnom prepisivali Nasonex sprej za nos, i sirupe na bazi žalfije i bokvice, ali ništa to nije pomagalo. Kako bi mogli da ga izlečima, da li iko zna?

 • Darko

  Nisam napomenuo, radili smo analizu krvi i doktorica kaže da na osnovu rezultata to nije alergija, pa ga nismo vodili na alergo test. Da li bi trebalo?

 • jaric dusica

  Kozni alergolosti testovi su zlatan standard u dijagnostici alergijskih bolesti, i svakako ih treba uraditi, posebno jer je dete leceno Nasonexom koji se upravo koristi za terapiju alergijskog rinitisa. Testovi u krvi ne iskljucuju postojanje alergije

 • maria

  moja cerkica od 2. godine je pre nekoliko dana pocela da kaslje, i kada se zakaslje jedva dodje do vazduha. nema temperaturu, i pre dva dana smo je vodili kod lekara rekli su da je bronhitis i dali aloprol 3 puta po 2 ml. meni se cini da je njoj sve gore, sve vise kaslje, nemam utisak da ima slajma ali kao da ima nadrazajni kasalj. da li da prekinem ovaj sirup i probam nekim decijim sirupom protiv kaslja? do sada nikada nismo imali problema sa plucima.

 • Jelena

  Postovana,

  upravo sam procitala odgovor vezan za suvi kasalj koji me muci vec duzi period. Iz tog razloga sam htela da Vam objasnim sta je posredi u nadi da cete odgovoriti na moje nedoumice.
  Od prosle godine u ovo vreme u intervalima od 3-4 meseca mi se javlja suv i neproduktivan kasalj koji zvuci kao lavez pasa ponekad. Hocu reci dolazi iz pluca i imam osecaj kao da mi se pluca pune vazduhom koji moram da izbacim. nemam temperaturu niti bilo sta drugo. Potrazila sam misljenje dosta lekara ali niko konkretno nije znao sta da mi kaze. Radila sam krvnu sliku koja je bila odlicna, radila sam alergo testove koji su pokazali da sam alergicna na travu i korove. Radila sam i spirometriju koja je bila negativna. Nisu mi dali nikakvu terapiju tada pa sam otisla kod sledeceg lekara koji je konstatovao da mi je to na nervnoj bazi i dao mi amoksicilin i za smirenje neki lek. Kasalj je prosao posle tri dana ali mi se javio posle par meseci i osecala sm blagu nelagodnost u grudima koji nije bol pri udisaju i ne kasljem uvece ni ujutru. Nisam sigurna sta da radim jer sam sve pokusala. Da li biste mogli da me posavetujete koji sledeci korak bi trebalo da preduzmem.
  Unapred zahvalna

 • Brankica

  Jelena meni to sto ste opisali lici na Laringitis koji u ne mali broj slucajeva je virusna infekcija koja prolazi bez temperature.Hladno vreme donosi brojne infekcije. Zapaljenje grkljana je jedna od najčešćih infekcija gornjih disajnih puteva.Laringitis se «dobija» tako što virus (daleko ređe bakterija) dospe u gornje respiratorne puteve – brzo napadne grkljan (glasne žice i njihovu okolinu), tamo se razmnožava i uzrokuje zapaljenje. Ono dovodi do zadebljanja (otoka) glasnih žica, što sužava prostor kroz koji vazduh ulazi (i izlazi) u disajne organe, pa se čuje hripajući kašalj i promukli glas. Dakle, ne spušta se sekret iz nosa u grkljan, već se virus «uvali» u grkljan.
  Kada se ima virusni laringitis (krup), antibiotici nemaju šta da traže, jer su potpuno neefikasni protiv virusa! Zato je potpuno nepotrebno započinjati antibiotsku terapiju «za svaki slučaj», jer je to potpuno besmisleno kod virusnih bolesti.
  Retka i izuzetno teška forma laringitisa, koju izaziva jedna opasna bakterija (Hemofilus), zaista se leči antibioticima, ali se tada terapija sprovodi isključivo u bolnici – jakim antibioticima, koji se daju «na venu».
  Problemi sa laringitisom se uspešno leče inhalacijama! Postoje lekovi koji se rastvaraju u običnom fiziološkom rastvoru, i kada se primene preko inhalatora (nebulizatora) – efikasno otklanjaju simptome laringitisa. Ovi lekovi ne «isteruju» virus iz grkljana, već smanjuju otok i tako olakšavaju disanje i smanjuju intenzitet groznog «hripanja». Oni, u stvari, «kupuju vreme» organizmu, koji će posle nekoliko dana sam da se izbori sa virusom.
  Čak i obična vodena para može da pomogne. Evo korisnog saveta: kupatilo se dobro «napari» (vrelom parom), uđe se unutra na 30-ak sekundi da se udiše para, a onda se izađe na prozor da par puta udahne svež, hladan vazduh. Možda izgleda smešno, ali ovaj manevar pomaže da se kod većine osoba trenutno izgubi onaj hripavi i promukli zvuk tokom disanja.Nije pametno stavljati tople obloge na vrat kada se ima laringitis!
  Tople obloge šire krvne sudove vrata, a tako se «doteruje» više krvi i u predeo grkljana, pa glasne žice postaju još otečenije, što samo može da pogorša stanje. Cilj terapije je da se smanji, a ne da se poveća otok u predelu zapaljenja. Zato treba zaboraviti na ovaj «terapijski zahvat».
  Nadam se da sam bar malo pomogla.Pozdrav

 • Jelena

  Postovana Brankice,

  zahvaljujem Vam se na brzom i veoma opsirnom odgovoru koji ni u jednoj ustanovi nisam mogla da dobijem. Mene samo plasi sto mi se to ponavlja nakon svakih tri cetiri meseci pa sam pomislila da ima veze sa promenom temperature. Naime, htela sam samo da pridodam jos neke stvari cisto da bih bila mirnija. Ne osecam zvizdanje iz pluca niti mi je glas promukao. Ono sto osecam jeste da mi u grlu stoji nesto sto me iritira i tera me da kasljem da bih taj vazduh isterala iz pluca. Zaboravila sam da kazem da nikada u zivotu nisam pusila cigarete, alkohol izbegavam. Htela sam da snimim pluca za svaki slucaj ali su mi rekli u domu zdravlja da nema potrebe da me zrace jer ne vide razlog za to posto po njima morate biti mrtvi bolesni da bi nesto uradili. Par puta sam koristila neke sirupe i bonbone za grlo, par puta tablete C vitamina. Kasalj bi se sam od sebe povukao posle nekog vremena.
  Ja cu uraditi ovo sto ste mi preporucili a Vi ukoliko smatrate da bih trebalo jos nesto da preduzmem, molim Vas ne oklevajte da mi to i napisete.
  Sradacan pozdrav

 • nikola

  Postovani, imam 19 godina i javljam se iz leskovca. Pre 3 meseca sam imao trahitis, trahitis je nakon 10 dana nestao ali je ostao za njim vec 3 meseca uzasan hronican mestimican svrab u predelu donjeg dela grla(KOD GRKLJANA)… konstantno izbacujem sekret koji mi se sliva iz sinusa u grlo, SEKRET JE BEO I GUST. koristio sam PUNO antihistaminika, morske soli, antibiotika, kortikosteroide isl. radjen je bris gljivica bakterija i sl. Pokazao je da je sve ok,nema ni gljivica ni bakterija ni virusa… nema nikakvog pomaka u smirivanju tog svraba koji me tera da konstantno KASLJAM. Radio sam i alergo test koji je pokazao da sam na grinje, polen, prasinu i korov alergican malo (jedan plus), ne pamtim koliko sam popio presinga, klaritine,klarinase,aerius.. ukljucivao sam i inhalacije(niripam +aqua 20,fizioloski rastvor5ml,pantenol za kozu10ml) … bio sam pre par dana na ultrazvuku i tehnicar mi je rekao da mi je stitna zlezda malo naglasena.. Takodje sam odlezao u novembru mononuklozu, koja je prosla za mesec dana.
  Sve se svodi na to da ne znaju sta mi je… bio sam svuda, na vma, kod nacelnika vma orl, u domu zdravlja stari grad bg i jos kod 10 ostalih specijalista u mom rodnom gradu… molim vas za pomoc jer polako pocinjem nazalost i psihicki da slabim… unapred zahvalan,molim za pomoc… !!!

 • dragana

  moj sin ima 5 godina i prosle godine ovo doba dobio je taj jaki kasalj,njegov lekar lecio ga je 4 nedelje kao prehladu i na kraju kad je postalo jos gore,kad nije mogao da dise,opet sam ga odvela kod drugog lekara,koji ga je samo video,poslao ga je sa hitnom i aparatima u Banja Luku u bolnicu,gde je lezao 7 dana i primao jaku terapiju i ustanovili su mu da ima astmu i da je alergican na polen,ali nakon nekog vremena kasalj se vratio gori nego ikad i to pretezno nocu,tako da jadnicak nemoze ni da spava,odvedem ga u hitnu,daju mu inhalaciju i to je to,a ja citavu noc sedim kraj njega neznajuci sta da radim niti sta da mu dajem.Ako ima ikog da je imao takvih problema neka mi kaze bar nesto,vec sam pocela da ludim

 • tanja

  moj sin ima takodje 5 godina i vec dva tri meseca ima jak nocni kasalj , u toku dana se javlja ponekad ali u toku noci ili pola sata – sat vremena kad zaspi gotovo neizostavno.Vodili smo ga kod lekara par puta i uvek je sve uredu sa plucima grlom nosem i usima,zadnji put je dobio inhalaciju u trajanju od 5 dana dva puta dnevno, za to vreme je bilo bolje ali po prestanku terapije je pocelo ponovo. Nismo radili nikakve testove .Dali znate kod koga da se obratimo u Zrenjaninu?Unapred zahvalna!

 • daliborka

  Moj šestogodišnji sin je prošle godine bio na pulmoalergološkoj obradi kada mu je utvrđena slijedeća dijagnoza: Rhinosinusitis maxill. J01 Bronchitis recid. (dva ataka u 2009 godini i jedan atak u ovoj godini).
  Neki od podataka sa otpusne liste: kućna prašina 6 mm, grinje 8 mm i polen trave 8 mm (histamin 5 mm); RTG pulmo et cor uredan; RTG PNS Septiran frontalni sinus i u cjelosti zasjenjen desni maksilarni sinus u prilog upalne reakcije po hroničnom tipu; ORL – rhinosinusitis maxill, normalna nosno-ždrijelna flora, IgE je tada bio 122 (dječak je tada imao 5,5 godina). Ostali nalazi su bili uredni.
  .
  Moje pitanje je da li je bolje u terapiji koristiti Presing (Flonidan) ili Aerius (dva ataka u prošloj i jedan lemod i gore spomenuta pulomoško-alergološka obrada i jedan atak u ovoj godini i jedan lemod, ove godine je bio na inhalacijama i Aerius-u nakon ataka 23.08.2010. do 07.10.2010.)?!
  .
  Takođe, povela bih ga na plivanje ali me interesuje koliko često bi trebao ići na plivanje sedmično i da li je pametno dijete odvoditi u “slane sobe”.
  .
  Hvala unaprijed na odgovoru,
  Daliborka

 • Marija Blažić- Maja

  Daliborka, nisam lekar pa ću mišljenje o terapiji ostaviti za doktorku.
  Plivanje je jako korisno i bilo bi dobro da vodite dete dva puta nedeljno. Fizička aktivnost je nešto što se preporučuje,plivanje posebno, a slana soba je dobra pomoćna terapija. Ako vam finansije dozvoljavaju možete dete voditi i na plivanje i u slanu sobu.

 • filip nikolic

  hvala sto mislite o astmaticarima

 • skender

  predivno iskreno vam kazem pozdrav iz Skoplja zabrinuti otac

 • Marija Blažić- Maja

  Hvala i Filipu i Skenderu na komentarima.

 • Dejankobasevic

  Potpuno se slazem sa Vasim misljenjem,jer sam sve ovo prosla sa svojim detetom koje ima asmu i lecimo je vec 3god.trenutno koristimo pulmicort ampule i jako je vazno da terapija nikoko ne sme da se prekida ako je detetu bolje.Koriscenje ovakve vrste terapije je dugotrajno i mora se oprezno davati detetu.

 • Milenicas84

  sin ima 18 meseci i ima kasalj skripanje u grudima dr.  mira cukalovic pulmonolog nam je dala inhalaciju  koju upraznjavamo dva dana i danas smo bili na kontrolu ona nam je ukljucila i pronison od 10 mg  recite mi kad dete popije tabletu da li je normalno da se svo vreme grozi i luci pljuvacku kao da mu ne odgovara?

 • nadica 65

  ja dobijam napade suvog kaslja i to samo za vreme sna osetim i suvocu u grlu dali sam na nesto alergicna posto nam je stan prosle godine bijo poplavljen i dalje imamo vlagu dali je to mozda uzrok mog kaslja

 • Vladana

  Nadice mozda patite od refluksne bolesti, pa zbog vracanja kiseline u zdrelo dolazi do nadrazaja za kasalj. Kod mene je takav slucaj.