Slađa – Crna Gora
22.10.2010. u 14:08

Čitajući predhodne članke odlučila sam da napišem moje iskustvo sa jednim poznatim travarom.

Moj sin je dobio astmu od dvije godine ,probala sam razne preparate na bazi domaćih proizvoda : med i maslo, kozji loj ,kozje mlijeko, nanu i majčinu dušicu ,med-limun -jaja i td… To sve pomaže za imunitet djeteta, al da će izliječiti astmu to su samo lažne nade .
Ja ,kao što i svaki roditelj u sebi ima neku nadu, da će možda proći u pubertetu ….pa da probamo još ovo ….i tako uvijek u krug.

Tako da sam i ja pošla kod travara ,on mi je dao punu kesu melema (na bazi raznih trava) i neke male bočice sa sirupom od borovnice da pije.Naravno uz određenu cijenu novca.

Tvrdio je da će tokom dva mjeseca da mu prođe. Da nekoristimo nikakve ljekove uz melem pa ni pumpicu. Da mu masiram po pola sata uveče leđe i prsa i da pije sirup po malo tokom dana.

Svaki dan po jednu flašicu sirupa.

Masirala sam ga svaku veče ,pio je sirup svaki dan .
Ja noćima nisam spavala mislila sam bože šta mu ja to davam ko zna šta je unutra ,al opet nada, pa možda mu pomogne. Moj sin je bio dobro mjesec ipo dana ,nije koristio pumpicu. Kad bi trčao nije se zamarao .

Onda se jednu veče probudio sa kašljom i škripom u plućima,
Navodim da nam je rekao da nesmije koristiti pumpicu dok traje terapija.

Tako da ja nisam znala šta da radim (a rekao nam je da ako bude škripio da ga masiram svakih petnes minuta i da pije sirup ,da će ga tako proći) .

Ja sam ga vjeruj te, čitavu noć masirala. Dok ga masiram njemu je malo lakše, al ne prolazi.
Teško je disao- škripao…
Plakala sam više njega ….bože šta da radim ?
Zašto mu nesmijem dati pumpicu ….. ko zna šta je u tom sirupu .

Pred zoru sam se spremila da ga vodim u hitnu jer je teško disao .

Odlučila sam da prvo nazovem “nadri doktora” – travara ,rekla mu da nepomaže masiranje,
a on mi je ladno rekao : “Daj te mu slobodno pumpicu.”

Ja sam samo spustila slušalicu i dala sinu inhalaciju . Naravno odmah mu je bilo lakše.

A sin mi je rekao : “Mama sto ti je tesko bilo da mi das inhalaciju ,vidis da mi je sad lakse. Nego si me čitavu noć masirala ”
Rekla sam mu : ” Izvini dušo ,neću više nikad .” Legla sam ga .

Suzdržala sam se da ne vidi da plačem.

A vjerujte došlo mi je da vrištim od muke ….. misleći Bože šta se sve moglo desiti.

Vjerujto to su samo Lažne nade. Da ne nasedate na priče (kao ja) , da neki preparati liječe astmu 100% i da “bacite” redovnu terapiju! Pridržavaj te se onom što vam je ljekar propisao ,ako niste zadovoljni sa terapijom i mislite da vašem djetetu nepomaže. Potražite konsultaciju sa drugim doktorom – pumologom.

Kad vidite da svi imaju istu, to jest sličnu metodu liječenja , odluči te kod kog će te doktora svoje dijete da vodite -redovno idite na kontrolu i drži te se njegove terapije.