Naišao sam na ovaj super tekstu u Glasu javnosti, sasvim slučajno, čak je taj članak započeo skroz nevezano za astmu (tekst se zove Gvožšem protiv anemije ???), a onda se nastavio u par odličnih saveta, koje je pisao verujem neko sa problemom. Korišćenjem masnog teksta i ovom bojom naglasio sam po meni važne stvari i svoja mišljenja.

Astma: U devet od deset slučajeva dečje astme uzročnik su alergije. Kada dete udahne alergen, mišići u bronhijama se grče i stvara se sluz, što otežava disanje. Zatim počnu da otiču disajni putevi, i to izaziva još veće sužavanje kanala kojima prolazi vazduh.

astma prva pomoc

Prilikom napada astme, vaše dete će verovatno kašljati, škripavo disati i žaliti se na stezanje u grudima. Neki napadi su blagi, ali ima i onih koji mogu da budu opasni po život. Astmu može da izazove veliki broj iritirajućih supstanci i to: polen, prašina, plesan, životinjska perut, zagađen vazduh i virusne ili bakterijske infekcije. Čak i fizički napor može da izazove napad.

Astmu bi trebalo da leči i prati lekar. Vaše dete verovatno će dobiti lekove za prevenciju napada, kao brondodilatator za oslobađanje zagušenih vazdušnih puteva prilikom napada. Trebalo bi da pokušate da ustanovite koji alergeni izazivaju napad kod vašeg deteta da biste mogli da ih izbegnete. Ovo možete da uraditi i verovatno sami znate preko kožnih proba. Držite ovaj spisak na vidnom mestu, napravite kalendar kad se javljaju koji poleni. Kožne probe radite npr svaku godinu, dve.

Najbolja odbrana je… čista kuća. Potrudite se da vaša kuća postane “otporna na alergiju” tako što ćete potpuno odstraniti moguće izvore alergena. Prekrijte dušek svog deteta plastikom; izbacite tepih iz dečje spavaće sobe, a prostirke često čistite usisivačem. Držite kuću – a posebno dečju spavaću sobu – što je više moguće čiste, bez prašine i plesni. Moja majka je kupila usisivač na vodu. Taj usisivač nema filter nego je rezervoar sa vodom u toj ulozi pa tako prašina ne može da prođe kroz kese (kao što prolazi kod običnih usisivača). Pisaću o ovome još, za sada samo link

Pratite protok vazduha. Lekar će vašem detetu dati napravu poznatu pod imenom “merač protoka” koji beleži količinu vazduha koji dolazi do pluća. Vodite dnevnik ovih očitavanja, napada i lekova koje dete uzima da biste ustanovili neke zakonitosti i znake koji upozoravaju na pojavu napada. Ovo je dobro dok je dete malo, kasnije kao iskusni bolesnik neće vam trebati. Ukoliko imate neke excel fajlove, podelite ih sa nama.

Napravite plan igre. Započnite tako što ćete prirediti sastanak sa svima koji vode brigu o vašem detetu, uključujući učitelje ili vaspitače. Objasnite im šta je astma i precizno navedite postupke koje treba da primene u slučaju da vaše dete dobije napad astme. Starija deca mogu da koriste inhalatore s dozimetrom za uzimanje leka, a vi treba da uvežbate sa svojim detetom pravilnu upotrebu tih naprava (one mogu da budu komplikovane). Takođe, primorajte sebe da ostanete mirni; ako ste vi nervozni, to će biti i vaše dete. Nemojte biti nervozni, ne paničite. Ovo me je spaslo u mnogim težim napadima. Dišite sporije, smirite se.

Obezbedite rezervu. Kada vaše dete dobije napad astme, morate pri ruci da imate lek – i to u tom trenutku. Kao meru predostrožnosti, uvek držite pri ruci još jedan pun inhalator s dozimetrom.( Obezbedite po jedan inhalator na svakom spratu u kući. (Ipak, nemojte da ostavljate inhalator u kolima, jer previsoka temperatura može da izazove prskanje bočice). Kada kupite novi inhalator, rezervu zamenite novim lekom, tako da dodatni inhalator ne zastari i postane neupotrebljiv. (Većina inhalatora ima rok trajanja od dve godine, ali uvek proverite datum isteka važnosti koji je naveden na proizvodu). Odličan savet. Ja ih imam jedno tri u kući.

Samo napred, podstičite dete da se bavi fizičkom aktivnošću. Astma ne bi trebalo da sprečava vaše dete u aktivnostima, iako će možda biti potrebno da mu date profilaktičku dozu leka pre treninga ili sportskog takmičenja. Porazgovarajte s pedijatrom da biste utvrdili pravu dozu. Suuuper! Ovaj sajt ima za cilj baš ovo. Pravac sport. Pogledajte i moj kalendar.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu se koristiti kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.

Ovo nisam probavao, ali ako Vi imate iskustva molim Vas da ostavite komentar.

Ishrana i unošenje hranljivih materija
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
-Dodavanje sintetičkog vitamina B6 pokazalo se kao korisno kod dece koja boluju od astme. Porazgovarajte s dečijim lekarom o odgovarajućem režimu uzimanja vitamina, budući da izuzetno visoke doze vitamina B6 mogu da budu toksične.
-Vitamin C smanjuje broj i jačinu napada astme jer ima anfinflamatorno dejstvo u organizmu. Dajte detetu po jednu dozu vitamina C triput dnevno tokom jednog meseca, i pratite promene u učestalosti i jačini napada.

Biljni preparati
Doziranje zavisi od uzrasta.
-Ulje noćne frajle deluje blagotvorno na zapaljenja i stoga ublažava astmu. Dajte detetu po jednu dozu dvaput dnevno tokom perioda od dva meseca, pridržavajući se uputstva navedenih u pakovanju.

Homeopatija
Upotrebljavajte samo po jedno homeopatsko sredstvo, na osnovu specifičnih simptoma koji se javljaju kod vašeg deteta. Doziranje zavisi od uzrasta. Prestanite s upotrebom kada se simptomi povuku.
-Jedić (Aconitum napellus) 30c: Koristite u slučaju iznenadnog napada astme, posebno posle izloženosti hladnom, suvom vetru. Dajte detetu po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.
-Arsen-trioksid 6c: Koristite u slučaju noćnog napada. Dajte detetu po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.
-Biljni ugljen 30c: Koristite ako se pri napadu javi kašalj, gušenje i ako dete gubi vazduh. Dajte detetu po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.
-Kalijum karbonat 6c: Koristite ako se napad astme javi rano ujutru (oko četiri sata ujutru). Dajte po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.

Prevencija
Da bi predupredilo napade astme, vaše dete mora da izbegava alergene ili aktivnost koje izazivaju napade. Ukoliko astmatične napade izaziva fizičko naprezanje pre nego alergija, porazgovarajte s lekarom o davanju preventivne doze leka za astmu pre nego što vaše dete pristupi nekoj fizičkoj aktivnosti.

Kada zatražiti pomoć
Astmu uvek treba da leči i prati lekar, a bilo bi poželjno da to bude lekar s iskustvom u lečenju astmatičara. Često je teško odrediti kada treba zatražiti pomoć, ali ako ste u nedoumici, bolje je da iz predostrožnosti pozovete lekara, a obavezno treba da zatražite medicinsku pomoć ako vaše dete gubi vazduh i ne može da govori, sedi mirno ili nagnuto napred boreći se za vazduh, ili mu se stanje ne popravi deset minuta od uzimanja leka. Astma je oboljenje opasno po život i svakom napadu treba posvetiti dužnu pažnju. Uključite se u rad foruma i  predložite doktora drugim pacijentima i roditeljima.