Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Laičko objašnjenje i osnovni saveti u borbi protiv astme

  Naišao sam na ovaj super tekstu u Glasu javnosti, sasvim slučajno, čak je taj članak započeo skroz nevezano za astmu (tekst se zove Gvožšem protiv anemije ???), a onda se nastavio u par odličnih saveta, koje je pisao verujem neko sa problemom. Korišćenjem masnog teksta i ovom bojom naglasio sam po meni važne stvari i svoja mišljenja.

  Astma: U devet od deset slučajeva dečje astme uzročnik su alergije. Kada dete udahne alergen, mišići u bronhijama se grče i stvara se sluz, što otežava disanje. Zatim počnu da otiču disajni putevi, i to izaziva još veće sužavanje kanala kojima prolazi vazduh.

  astma prva pomoc

  Prilikom napada astme, vaše dete će verovatno kašljati, škripavo disati i žaliti se na stezanje u grudima. Neki napadi su blagi, ali ima i onih koji mogu da budu opasni po život. Astmu može da izazove veliki broj iritirajućih supstanci i to: polen, prašina, plesan, životinjska perut, zagađen vazduh i virusne ili bakterijske infekcije. Čak i fizički napor može da izazove napad.

  Astmu bi trebalo da leči i prati lekar. Vaše dete verovatno će dobiti lekove za prevenciju napada, kao brondodilatator za oslobađanje zagušenih vazdušnih puteva prilikom napada. Trebalo bi da pokušate da ustanovite koji alergeni izazivaju napad kod vašeg deteta da biste mogli da ih izbegnete. Ovo možete da uraditi i verovatno sami znate preko kožnih proba. Držite ovaj spisak na vidnom mestu, napravite kalendar kad se javljaju koji poleni. Kožne probe radite npr svaku godinu, dve.

  Najbolja odbrana je… čista kuća. Potrudite se da vaša kuća postane “otporna na alergiju” tako što ćete potpuno odstraniti moguće izvore alergena. Prekrijte dušek svog deteta plastikom; izbacite tepih iz dečje spavaće sobe, a prostirke često čistite usisivačem. Držite kuću – a posebno dečju spavaću sobu – što je više moguće čiste, bez prašine i plesni. Moja majka je kupila usisivač na vodu. Taj usisivač nema filter nego je rezervoar sa vodom u toj ulozi pa tako prašina ne može da prođe kroz kese (kao što prolazi kod običnih usisivača). Pisaću o ovome još, za sada samo link

  Pratite protok vazduha. Lekar će vašem detetu dati napravu poznatu pod imenom “merač protoka” koji beleži količinu vazduha koji dolazi do pluća. Vodite dnevnik ovih očitavanja, napada i lekova koje dete uzima da biste ustanovili neke zakonitosti i znake koji upozoravaju na pojavu napada. Ovo je dobro dok je dete malo, kasnije kao iskusni bolesnik neće vam trebati. Ukoliko imate neke excel fajlove, podelite ih sa nama.

  Napravite plan igre. Započnite tako što ćete prirediti sastanak sa svima koji vode brigu o vašem detetu, uključujući učitelje ili vaspitače. Objasnite im šta je astma i precizno navedite postupke koje treba da primene u slučaju da vaše dete dobije napad astme. Starija deca mogu da koriste inhalatore s dozimetrom za uzimanje leka, a vi treba da uvežbate sa svojim detetom pravilnu upotrebu tih naprava (one mogu da budu komplikovane). Takođe, primorajte sebe da ostanete mirni; ako ste vi nervozni, to će biti i vaše dete. Nemojte biti nervozni, ne paničite. Ovo me je spaslo u mnogim težim napadima. Dišite sporije, smirite se.

  Obezbedite rezervu. Kada vaše dete dobije napad astme, morate pri ruci da imate lek – i to u tom trenutku. Kao meru predostrožnosti, uvek držite pri ruci još jedan pun inhalator s dozimetrom.( Obezbedite po jedan inhalator na svakom spratu u kući. (Ipak, nemojte da ostavljate inhalator u kolima, jer previsoka temperatura može da izazove prskanje bočice). Kada kupite novi inhalator, rezervu zamenite novim lekom, tako da dodatni inhalator ne zastari i postane neupotrebljiv. (Većina inhalatora ima rok trajanja od dve godine, ali uvek proverite datum isteka važnosti koji je naveden na proizvodu). Odličan savet. Ja ih imam jedno tri u kući.

  Samo napred, podstičite dete da se bavi fizičkom aktivnošću. Astma ne bi trebalo da sprečava vaše dete u aktivnostima, iako će možda biti potrebno da mu date profilaktičku dozu leka pre treninga ili sportskog takmičenja. Porazgovarajte s pedijatrom da biste utvrdili pravu dozu. Suuuper! Ovaj sajt ima za cilj baš ovo. Pravac sport. Pogledajte i moj kalendar.

  Prirodni lekovi
  Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu se koristiti kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.

  Ovo nisam probavao, ali ako Vi imate iskustva molim Vas da ostavite komentar.

  Ishrana i unošenje hranljivih materija
  Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
  -Dodavanje sintetičkog vitamina B6 pokazalo se kao korisno kod dece koja boluju od astme. Porazgovarajte s dečijim lekarom o odgovarajućem režimu uzimanja vitamina, budući da izuzetno visoke doze vitamina B6 mogu da budu toksične.
  -Vitamin C smanjuje broj i jačinu napada astme jer ima anfinflamatorno dejstvo u organizmu. Dajte detetu po jednu dozu vitamina C triput dnevno tokom jednog meseca, i pratite promene u učestalosti i jačini napada.

  Biljni preparati
  Doziranje zavisi od uzrasta.
  -Ulje noćne frajle deluje blagotvorno na zapaljenja i stoga ublažava astmu. Dajte detetu po jednu dozu dvaput dnevno tokom perioda od dva meseca, pridržavajući se uputstva navedenih u pakovanju.

  Homeopatija
  Upotrebljavajte samo po jedno homeopatsko sredstvo, na osnovu specifičnih simptoma koji se javljaju kod vašeg deteta. Doziranje zavisi od uzrasta. Prestanite s upotrebom kada se simptomi povuku.
  -Jedić (Aconitum napellus) 30c: Koristite u slučaju iznenadnog napada astme, posebno posle izloženosti hladnom, suvom vetru. Dajte detetu po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.
  -Arsen-trioksid 6c: Koristite u slučaju noćnog napada. Dajte detetu po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.
  -Biljni ugljen 30c: Koristite ako se pri napadu javi kašalj, gušenje i ako dete gubi vazduh. Dajte detetu po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.
  -Kalijum karbonat 6c: Koristite ako se napad astme javi rano ujutru (oko četiri sata ujutru). Dajte po jednu dozu na svakih deset minuta, najviše do deset doza.

  Prevencija
  Da bi predupredilo napade astme, vaše dete mora da izbegava alergene ili aktivnost koje izazivaju napade. Ukoliko astmatične napade izaziva fizičko naprezanje pre nego alergija, porazgovarajte s lekarom o davanju preventivne doze leka za astmu pre nego što vaše dete pristupi nekoj fizičkoj aktivnosti.

  Kada zatražiti pomoć
  Astmu uvek treba da leči i prati lekar, a bilo bi poželjno da to bude lekar s iskustvom u lečenju astmatičara. Često je teško odrediti kada treba zatražiti pomoć, ali ako ste u nedoumici, bolje je da iz predostrožnosti pozovete lekara, a obavezno treba da zatražite medicinsku pomoć ako vaše dete gubi vazduh i ne može da govori, sedi mirno ili nagnuto napred boreći se za vazduh, ili mu se stanje ne popravi deset minuta od uzimanja leka. Astma je oboljenje opasno po život i svakom napadu treba posvetiti dužnu pažnju. Uključite se u rad foruma i  predložite doktora drugim pacijentima i roditeljima.

  Similar posts
  • Spiriva – da li je kvalitet lek... Pitanje: Naslov: SPIRIVA Poruka: Postovana, mojoj tetki je uz terapiju Symbovort turbu haler 320 mcg uvedena Spiriva handi haler. Neko od lekara joj je rekao da je Spiriva mnogo “bolja”u inostranstvu nego kod nas?Da li je to moguce,posto ima nacina da je nabavimo,ali je tri puta skuplja nego u Srbiji. Poz Odgovor dr Jarić Postovana, Kada [...]
  • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
  • Udahni život – pobedimo astmu z...   U sklopu meseca borbe protiv astme u Nišu, Beogrdu i Kragujevcu bice održana predavanja o astmi. Cilj je da se studenti, budući medicinski radnici edukuju da pravovremeno prepoznaju simptome astme kako bi dijagnostikovanje i terapija bili uradjeni na vreme. Da se kratko osvrnemo šta je to astma: Astma je hronična bolest pluća koja se [...]
  • Uspešni u sportu i fizičkim aktivnos... Fizička aktivnost u obliku sporta zdrava je i korisna. Ona međutim nosi sa sobom povećan rizik od povređivanja. Bilo da su u pitanju jednokratne ozbiljne traume ili više puta ponovljene tzv. mikrotraume – intenzivni bolovi i otežano kretanje uzrokovani oštećenjima ili trajnim degenerativnim promenama mišića, ligamenata, tetiva ili zglobova, tako da postaju mučni deo svakodnevice. [...]
  • Astmatičari, pozovite doktora akoR... 192 (ili 911) Policija 193 Vatrogasci 194 Hitna pomoć Svi brojevi su dostupni i kada nemate kredita na mobilnom telefonu. Broj 911 je dostupan i kada vam je telefon zaključan! Odmah pozovite svog doktora ako: •  kašljete, ispuštate zvuk pištanja kad dišete ili imate teškoce sa disanjem. •  osećate potrebu za uzimanjem više lekova nego [...]
  • Lidija

   Ovo je prvi clanak koji sam procitala a da sam nesto konkretno saznala!!! Imam decakaod 2godine i imamo problem sa bronhijalnom astmom.posle ovog teksta a i nedvne posete Sloveniji i pedijatrijskom pristupu njihovih lekara ja sam strasno,strasno razocarana u nase lekare-pulmologe i institute i privatne ordinacije!!! Mi smo pacijenti na institutu majka i dete ali shvatam da je njihova terapija i zakazivanje- NEOZBILjNO!!!Molim vas da me kao roditelja uputite na odgovornog lekara koji ce ozbiljno pristupiti lecenju bolesti koja nije nimalo naivna!!! Hvala!

  • sladjana

   Lidija, moja četvorogodišnja ćerka ima astmu i lečim je na Dedinju u Dečijoj klinici za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.Tamo je bila tri puta hospitalizovana pa sam na sreću ili nesreću, upoznala dosta lekara. Njena astma je pod kontrolom i trenutno je na Singularu. Ventolin nikada nije udahnula.
   Imam izuzetno mišljenje o pojedinim lekarima te bolnice. Primaju pacijente 24 h bez zakazivanja.

   Takođe, dr Nestorović iz Dečije klinike u Tiršovoj važi za velikog stučnjaka. On je mene lečio u detinjstvu zbog čestih bronhitisa i izgleda izlečio…Problem je u tome (koliko znam) što je on često otsutan pa nije na raspolaganju pacijentima.Pozdrav!

  • Lidija

   Draga Sladjana,hvala ti na dobronamernim savetim! Decija klinika na Dedinju mi je jos preostala,mada sam bila pre neki dan,prvo u DZ kod njegove doktorke,pa odmah zatim na Dedinje i dobila sam DVA potpuno razlicita misljenja! Otici cu ponovo jer sam videla da oni imaju skolu Astme za roditelje, a neke prijateljice su mi rekle da su one zadovoljne HOMEOPATSKIM lekovima i da im deca vec godinu dana nisu na klasicnoj medicini!Totalno sam zbunjena,jer samo zelim da moje dete normalno raste,ide u kolektiv,trci i ne koristi kortikosteroide,jer sam se slogirala kada sam procitala NEGATIVNE EFEKTE tih lekova!!!!!!

  • Marija

   Lidija savetujem ti da pročitaš članak dr. Dušice Jarić o osnovnim principima lečenja astme prema globalnoj inicijativi
   http://www.astma.rs/2009/04/osnovni-principi-lecenja-astme/
   kao i članak
   http://www.astma.rs/2009/02/kada-je-potrebna-vanredna-kontrola-vaseg-lekara/

  • sladjana

   Lidija i ja se plasim kortikosteroida, ali intravenskih i oralnih, ali NE i inhalatornih (mislim na pumpice i inhalacije aparatom).
   Moja cerka je koristila Fkiksotid (hormonsku pumicu) 8 meseci. Niti je zaostala u visini(naprotiv), niti je imala druge nezeljene efekte. Cak sta vise, kada je Fliksotid “odradio svoje”, lekar joj je prepisao Singular (ne hormonski lek)sto je za mene bio veliki uspeh. Od pocetka novembra nije na prevenciji-ukinut je i Singular! Sto je za nas jos veci uspeh! Sve ukupno, godinu dana prevencije.
   Kada je rec o hormonskoj pumpici
   citiracu naseg lekara sa Dedinja- “Jedina i sasvim retka nezeljena delovanja su lokalana iritacija usne duplje i, sasvim retko,pojava gljivice u ustima (kandida).” Zahvaljujuci bas toj pumpici, izbegli smo pogorsanja koja vode do intravenskih i oralnih kortikosteroida koji zaista i jesu za izbegavanje, jer su doze mnogostruko vece i deluju ne samo na pluca- gde treba, vec na ceo organizam.

   Inace, i ja sam lecila decu homeopatski i bilo je jako dobrih rezultata. Ali, od kada je mladjoj cerki dijagnostikovana astma, resila sam da o njenom zdravlju brinu visokokvalifikovani lekari koji poznaju srz astme i sva njena lica. Tako sam sigurnija.

  • Marija

   Da ne bi došlo do oralne kandidijaze posle inhalacije sa preparatom kao što je Fliksotide, Seretide, Simbikort, usta isprati sa vodom u kojoj je rastvorena soda bikarbobna. Dobro promućkati usta, malo grgotati i ispljuniti.