Pobedi je! Živi aktivno!

Najčešći alergeni u dečijoj astmi

Atopija je nasledna sklonost ka povećanoj sintezi lgE i nasleđuje se autozomno dominantno. Patološki gen je prisutan na dugom kraku 11-og hromozoma. Ne mora se nikada ispoljiti, a ako se ispolji onda se radi o alergiji. Danas se alergija definiše kao prekomjerno stvaranje lgE antitijela pri kontaktu sa supstancama u okolini.

MATERIJAL I METODE

U ambulanti dječjeg dispanzera Doma zdravlja Ulcinj izdvajana su djeca sa dijagno-zom astme koja je postavljena na osnovu kriterijuma datog od strane Američkog udruženja za pedijatrijsku pulmologiju iz 1995 godine. Analizom je obuhvaćeno 73 djece sa dijagnozom astme. Sva djeca su grupisana u lll grupe prema uzrastu: I grupa,0 – 3 godine, – 15, II grupa,3 – 7 godina – 30, III grupa,7 – 15 godina – 28. Kod sve djece rađene su kožne alergološke probe prick testom na inhalacione alergene: bakterije, buđ, kućna prašina, perje, duvan, dermatofagoides, polen drveća, dlaka psa, dlaka mačke, polen trave, polen korova. Kod sve djece su rađene kontrolne probe sa NaCL 0,9% i histaminom 0,1 mg/ml.

REZULTATI RADA

U prvoj grupi najčešći inhalacioni alergen je kućna prašina 6 (40%), dlaka psa 4 (27%), dermatofagoides 3 (20%), 2 je bilo bez alergije. U drugoj grupi najčešći inhalacioni alergen je dermatofagoides 18 (60%), kućna prašina 16 (53%), dlaka mačke 9 (30%), polen drveća 6 (20%), perje 4 (13%), dlaka psa 4 (13%), polen trava 1 (3,3%) i polen korova 1 (3,3%), buđ 1 (3,3%). U trećoj grupi najčešći inhalacioni alergen je dermatofagoides 22 (79%), kućna prašina 20 (72%), dlaka mačke 16 (57%), polen drveća 12 (42%), dlaka psa 9 (32%), polen trava 6 (22%), perje 5 (18%), buđ 3 (11%).

ZAKLJUČAK

Najčešći alergen kod djece do 3 godine je kućna prašina, a kod ostale dvije grupe je dermato-fagoides. Interesantno je da ni u jednoj grupi djece nije detektovana alergija na duvan.

Izvor: Srećko Hajduković

Similar posts
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Brankica

  Dermatofagoides su grinje?Rekla bih sa slike

 • Sladja Lu

  Imam utisak da se mnogo prica o inhalacionim alergenima a zaboravlja se alergija na hranu koja je sve veca.

 • Marija Blažić- Maja

  Slađo, više smo se posvetili inhalacionom alergenima zato što su oni okidači za astmu. Alergija na hranu retko izaziva asmatične napade, više pravi stomačne probleme i kožne osipe. Biće uskoro i o alergijama na hrnau, mada smo već pisali o hrani koja izaziva alergijske reakcije, o ukrštenim alergijama.

 • Sladja Lu

  Molim vas Marija napisite mi gde mogu da nadjem to gde ste pisali o alergijama na hranu i ukrstenim alergijama. Nedavno je moj sin koji ima 6 godina imao astmaticni napad, data mu je terapija sa kojom se slazem serevent singular i fliscotid. Uradjena je analiza krvi i leukociti su povecani sto znaci da je uzrok napada neki virus ali uradjen je i ukupan IgE 768 IU/ml,IgA0.69, IgM1.17, IgG7.5g/l. On ima alergiju na mleko riba jaja kikiriki i psenicno brasno 3 i 4 klasa je ali ja mu dajem belo brasno uz saglasnost doktora, on nije alergican na gluten, mene interesuje po ovim rezultatim da li je moguce da je alergican na jos nesto tu podrazumevam i inhalacijone alergene on ternutno nema nista po kozi desi se po nekad da iza kolena ima malo hrapavo pa cese ali nista da je to neko alarmantno stanje, interesuje me koje jos testove mozemo da radimo da bi utvrdili tacno sta sve njemu smeta. Molim vas Marija ako mozete da mi bjasnite sta znace ovi brojevi i ko0ja bi bila normalna granica ovih brojeva.

 • Marija Blažić- Maja

  Slađo, povišene vrednosti IgE ukazuju na alergiju.Povišene vrednosti IgE mogu se naći kod atopičnog dermatitisa, sezonskoj pelenske groznice, alergijskog rinitisa.
  Povišeni leukociti mogu ukazivati i na bakterijsku upalu.
  Postiji niz testova kojima se utvrđuje alergija, kao što su kožne probe, tj Prick test, zatim RAST, bronhoprovokativni test. I tome koje testove treba uraditi mora da odluči alergolog.
  Terapija koju vaš sin koristi je najbolja moguća terapija kada je u pitanju alergijski rinitis i astma.
  Za alergiju na hranu najbolji lek je izbegavati unos namirmica na koje je dete alergično. Posebno obratite pažnju na skrivene alegrne u industrijskim proizvodima. U mnogim ne-mlečnim proizvodima nalazi se mleko, u mnogim proizvodima ima jaja, kikirikija. Pažljivo čitati deklaraciju na proizvodima. Nije lako izboriti se sa alergijama na hranu, to znam iz ličnog iskustva. Većina alergija na hranu koja se pokaže kod dece može se povuću tokom odrastanja.
  Izbegavajte industrijsku hranu, suhomesnate proizvode, grickalice. Umesto kupovnih slatkiša ponudnite detetu nešto iz domaće kuhinje-kompote, pečene jabuke, pite koje se prave bez jaja.
  Puno, puno strpljenja treba imati kod alergija na hranu i biti pravi umetnik u pripremanju hrane za decu alergičnu na veći broj alergena iz hrane.
  Evo nekoliko linkova o temama alergije na hranu:
  http://www.astma.rs/alergija/alergija-na-soju/
  http://www.astma.rs/alergija/alergija-na-kravlje-mleko/?cid=1149
  http://www.astma.rs/ishrana-astma/hrana-koja-najcesce-uzrokuje-alergijske-reakcije/
  http://www.astma.rs/alergija/alergija-na-hranu/

 • Srećko Hajduković

  Kako je mogla Marija Blažić da navede da je izvor JZU DZ Ulcinj,kada je navedeni tekst originalni rad Prim.Dr Srećka Hajdukovića -spec.pedijatra iste ustanove objavljen na Pedijatrijskim Danima Srbije u Nišu 2008 godine!
  Skandalozno i nekorektno!

 • http://www.veroljub.info Veroljub [Trčanje.rs]

  Gospodine Prim. Dr Hajdukoviću greška je ispravljena. Izvor koji je citiran bilo je mesto odakle je tekst preuzet, a ne autor jer institucija ne može biti autor naučnog rada. 

  Izvinjavamo vas na neprijatnostima koji ste doživeli i drago nam je da ste posetili naš sajt. Veliki pozdrav za vas! 

 • Marija Blažić-Maja

  Evo javno se izvinjavam gospodinu Prim. Dr. Srećku Hajdukoviću. Da je baš tako skandalozno i nekorektno i nije. Ali Veroljub je već objasnio šta znači kao ispod nekog teksta piše IZVOR. Da još jednom pojasnim, izvor je mesto sa kojeg je preuzet tekst i moja zakonska i moralna obevaza je da navedem izvor teskta koji prenosim.
  Ono što mene posebno pogađa je to što lekari specijalisti koji pročitaju tekst na našem sajtu ne mogu da shvate cilj postojanja sajta, dobru volju da sami astmatičari daju poršku drugim asmatičarima, a posebno roditeljima dece obolele od astme, već imaju samo reči kritike.
  Da podestim da je ovaj sajt zasnovan na volonterskoj osnovi, da nije finansiran i da autori tekstova odvajaju svoje slobodno vreme kako bi preneli neki tekst sa simpozijuma, kongresa, napisali svoja iskustva, dali malo šira objašnjenja čitaocu, jer nažalost mnogi lekari nisu spremni da pacijentu ili rodiltelju posvete 5 minuta više i malo mu pojasne neke pojmove.
  Kada se odrasla osoba ili roditelj deteta oboleleog od astme prvi put susretne sa dijagnozom veoma je uplašen i zbunjen, pa kad naiđe na lekara koji nije raspoložen da mu objasni šta je uopšte astma, kako se leči i drži pod kontrolom, kreće sam da istražuje po internetu. Naš sajt je mnogima bio od velike pomoći i razrešio nedoumice i zablude o astmi. I sve dok dobijemo reči zahvalnosti od čitalaca znaću da radim ispravnu stvar uređujući ovaj sajt.
  Možda ću još ko zna po koliko puta napraviti grešnu tako što ću samo napisati izvor sa kojeg sam prenela tekst, pa se unapred izvinjavam autoru svakog teksta čije ime nije spomenuto.
  Sa moje tačke gledišta i dalje smatram da je ispravno navesti izvor sa kojeg je prenet tekst.
  Nadam se da će Prim. Dr. Srećko Hajduković biti voljen da sa nama podeli svoja iskustva u lečenju alergijskih obolenja kod dece.