Sanja je majka sedmogodišnje devojčice koja je prošle godine imala asmatični napad.

Pre svega jedan veliki pozdrav. Moja devojčica stara 7 god. je prošle godine dobila asmatični napad i kad smo je odveli lekaru, dijagnoza je bila alergijski rinitis.

Terapija koju je dobila bila je Flixotide i Flixonase. Mogu samo da potvrdim da su rezultati bili jako vidljivi već posle 3 dana. Pre toga je imala problema sa kašljem, curjenjem nosa i jako učestalim kihanjem. Sada je pod stalnom kontrolom pedijatra alergologa i mogu da kažem da sam prezadovoljna.

Htela bih da kažem i poručim roditeljima da ukoliko njihova deca imaju bilo kakvih simptoma slično učestalom kašlju, kijavici ili curenju nosa da se odmah obrate lekaru jer ja sam 4 godine vodila dete sa ovim simptomima pedijatru i ni u jednom trenutku nisu obratili pažnju da bi to mogla biti alergija nego su samo propisivali Amoxicillyn i doveli do ovog stanja u kome sad i jeste. Nadam se da će ovaj moj komentar nekome pomoći… Pozdrav!

Naš komentar

Hvala mama Sanji što je ovo svoje iskustvo podelila sa nama! Ja se nadam de će mnogi roditelji poslušati mama Sanjin savet.

Da se malo podsetimo: Lečenje astme predstavlja veoma širok  pojam koji objedinjuje medikamentozne, higijensko epidemiološke i edukativne mere. Medikamentozne mere lečenja astme definisane  su GINA smernicama i zavise od težine bolesti.

Svi lekovi koji se danas koriste u lečenju astme mogu se svrstati u dve osnovne grupe. Prvu grupu predstavljaju  lekovi koji deluju tako da suzbijaju upalu (protivupalni lekovi) dok u drugu grupu spadaju oni koji šire disjne puteve i olakšavaju prolaz vrezduha kroz njih.

Obzirom da je astma hronična upalna bolest važno je prvenstveno lečiti upalu pa je stoga prva grupa lekova najvažnija u pravilnom lečenju astme dok lekovi iz druge grupe postoje samo kao dodatna terapija bolesti. Prema  GINA smernicama kao najjači protivupalni lekovi navode se inhalacioni kortikosteroidi. Ovo su najpotentniji protivupalni lekovi i trebali bi biti osnova u lečenju trajne astme.

Na našem tržištu nalaze se trenutno tri leka koji se primenjuju u lečenju. To su: budezonid (Tafen®), ciklezonid (Alvesco®) i flutikazon (Flixotide®) . Svi ovi lekovi primenjuju se inhalacijom (udisanjem) iz posebnih komora. Lek se u nalazi u obliku sitnog praha kojeg treba  udahahom  uneti u pluća. Inhalaciona  terapija je najdelotvorniji oblik terapije jer dovodi lek direktno u pluća, a time je  izbegnuto delovanje  leka na ostale organe (sistemske nuspojave).

Flixonase je nazalni sprej koji deluje protivupalno na sluznicu nosa. Redovnom upotrebom Flixonese spreja tretiraju  se i sprečavaju simptomi alergija izazvanih polenom, kućnom prešinom i grinajma, životinjskom dlakom, perjem, plesnima.

Lečenjem alergijskog rinitisa, kako kaže naša dr. Dušuca Jarić “Gasimo požar na vreme”, jer nikada ne smemo zaboraviti da je disajni put jedinstven.