Posle komentara  mama Sanje o sumnji da sa lekom Singulair sigurno nešto nije u redu i da je kod svog deteta primetila promenu u raspoloženju, javila se još jedna majka. Ona je kod svog deteta primetila povremeno krvarenje iz nosa i dezorjentisanost kao simptome na koje sumnja da su povezani sa Singulairom.

Moje iskustvo sa lekom Singulair

Koristim Singulair 10 tablete već 4 godine, moje iskustvo je pozitivno, o tome sam već ranije pisala. U par navrata sam pokušala da ga ukinem jer sam imala dobru kontrolu astme i alergijskog rinitisa, ali vrlo brzo po ukidanju leka simptomi alergijskog rinitisa sa  se vratili, počela sam da kijam, nos mi je bio zapušen i vratile su se  noćne tegobe.

Ostala iskustva sa Singulairom

Osobe koje lično poznajem a koje koriste lek Singulair: Ivana Zagorčić 27 godina, Anđelka Čekić 38 godina, Svetlana Marjanović 36 godina, Dragan Zupančić 50 godina, Milan Bandić 50 godina, Marta Dadaj 38 godina, Svetlana Tomin 51 godina, sve su to ljudi koji već duže vreme koriste Singulair, imaju kontrolu astme a bez neželjenih efekata leka.

Razgovarala sam i sa svojim lekarom, dr. Stevanom Somborcem pneumoftiziologom i pitala da li je neko od njegovih pacijenata prijavio neželjena dejstva leka Singulair.  “Do sada ni jedan pacijent koji u svojoj terapiji uzima lek singuliar nije prijavio neželjena dejstva, a većina pacijenata asmatičara je uz inhalacioni kortikosteroid i Singulair dobila potpunu kontrolu astme.”-rekao je dr. Somborac i nagalasio da je kod većine pacijenata razlog za gubitak kontrole astme nepoštovanje i samoinicijativno prekidanje terapije.

Deca i Singulair

Razgovarala sam i sa roditeljima koje lično poznajem a čija deca koriste Singulair lek namenjen u lečenju dečije astme i svi su izjavili da nisu primetili promene u ponašanju dece niti bilo kakava neželjena dejstva leka.

Moja komšinica Teodora ima 7 godina i već 2 godine koristi Singulair i Nasonex. Nema neželjenog dejstva kao ni promene u raspoloženju i ponašanju. Astma joj je pod kontrolom i očekuje da joj se terapija uskoro ukine.

Iskustvo Mr. sc. dr Dušice Jarić , specijaliste za plućne bolesti sa lekom Singuliar

“Od 300 osoba i dece kojima sam dala singulair kod 4 sam lek isključila zbog neželjenih efekata o kojima je obaveštena i agencija za lekove.

  1. kod jednog pacijenta izazvao jaku pospanost
  2. kod 1 deteta pojavu glavobolje i   mučnine
  3. kod jednog deteta osećaj tremora i podrhtavanja ruku
  4. kod jedne devočice od 3 godine pojavu plačljivosti i razdražljivosti

Ako se primete neželjena dejstva i simptomi  koji se povezujuje sa primenom leka, lek se isključuje, obaveštava se lekar koji je  uveo lek  i on je dužan da o tome obavesti agenciju za lekove.

Moguće je da je bilo još neželejnih efekata ali su iz MSD kompanije rekli da sam ja najveća i za sada jedina “tužibaba” iz Novog Sada”

Ukoliko primetite neke od neželjenih efekata leka koji su navedenu u uputstvu o upotrebi leka ili se pojavi neki neželjeni efekat koji nije naveden u uputstvu obavezno o tome obavestite vašeg lekara.

Molim vas napišite nam vaše iskustvo sa lekom Singulair!