Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Iskustva sa Singulairom

  Posle komentara  mama Sanje o sumnji da sa lekom Singulair sigurno nešto nije u redu i da je kod svog deteta primetila promenu u raspoloženju, javila se još jedna majka. Ona je kod svog deteta primetila povremeno krvarenje iz nosa i dezorjentisanost kao simptome na koje sumnja da su povezani sa Singulairom.

  Moje iskustvo sa lekom Singulair

  Koristim Singulair 10 tablete već 4 godine, moje iskustvo je pozitivno, o tome sam već ranije pisala. U par navrata sam pokušala da ga ukinem jer sam imala dobru kontrolu astme i alergijskog rinitisa, ali vrlo brzo po ukidanju leka simptomi alergijskog rinitisa sa  se vratili, počela sam da kijam, nos mi je bio zapušen i vratile su se  noćne tegobe.

  Ostala iskustva sa Singulairom

  Osobe koje lično poznajem a koje koriste lek Singulair: Ivana Zagorčić 27 godina, Anđelka Čekić 38 godina, Svetlana Marjanović 36 godina, Dragan Zupančić 50 godina, Milan Bandić 50 godina, Marta Dadaj 38 godina, Svetlana Tomin 51 godina, sve su to ljudi koji već duže vreme koriste Singulair, imaju kontrolu astme a bez neželjenih efekata leka.

  Razgovarala sam i sa svojim lekarom, dr. Stevanom Somborcem pneumoftiziologom i pitala da li je neko od njegovih pacijenata prijavio neželjena dejstva leka Singulair.  “Do sada ni jedan pacijent koji u svojoj terapiji uzima lek singuliar nije prijavio neželjena dejstva, a većina pacijenata asmatičara je uz inhalacioni kortikosteroid i Singulair dobila potpunu kontrolu astme.”-rekao je dr. Somborac i nagalasio da je kod većine pacijenata razlog za gubitak kontrole astme nepoštovanje i samoinicijativno prekidanje terapije.

  Deca i Singulair

  Razgovarala sam i sa roditeljima koje lično poznajem a čija deca koriste Singulair lek namenjen u lečenju dečije astme i svi su izjavili da nisu primetili promene u ponašanju dece niti bilo kakava neželjena dejstva leka.

  Moja komšinica Teodora ima 7 godina i već 2 godine koristi Singulair i Nasonex. Nema neželjenog dejstva kao ni promene u raspoloženju i ponašanju. Astma joj je pod kontrolom i očekuje da joj se terapija uskoro ukine.

  Iskustvo Mr. sc. dr Dušice Jarić , specijaliste za plućne bolesti sa lekom Singuliar

  “Od 300 osoba i dece kojima sam dala singulair kod 4 sam lek isključila zbog neželjenih efekata o kojima je obaveštena i agencija za lekove.

  1. kod jednog pacijenta izazvao jaku pospanost
  2. kod 1 deteta pojavu glavobolje i   mučnine
  3. kod jednog deteta osećaj tremora i podrhtavanja ruku
  4. kod jedne devočice od 3 godine pojavu plačljivosti i razdražljivosti

  Ako se primete neželjena dejstva i simptomi  koji se povezujuje sa primenom leka, lek se isključuje, obaveštava se lekar koji je  uveo lek  i on je dužan da o tome obavesti agenciju za lekove.

  Moguće je da je bilo još neželejnih efekata ali su iz MSD kompanije rekli da sam ja najveća i za sada jedina “tužibaba” iz Novog Sada”

  Ukoliko primetite neke od neželjenih efekata leka koji su navedenu u uputstvu o upotrebi leka ili se pojavi neki neželjeni efekat koji nije naveden u uputstvu obavezno o tome obavestite vašeg lekara.

  Molim vas napišite nam vaše iskustvo sa lekom Singulair!

  • Punišić Slavica

   I ja lično poznajem dve osobe koje su koristile lek Singular. Jedna je moja ćerka, a druga sam ja. Ćerka mi je koristila symbycort turbohaler u kombinaciji sa singularom u periodu od maja do kraja avgusta 2009. godine. Pre toga je bila tri godine na terapiji flixotide, i nikako nismo uspevali da smanjimo doze ispoda 2 x 50 mikrograma na dan. Nakon promene terapije i lečenja symbycort turbohalerom i singularom, stanje joj se bitno popravilo. Do ovog dana nije imala bitnijih problema, s tim što sam joj uključila razne preparate za imunitet (mumio, ulje crnog kima) i trenira karate. A što se negativnih efekata leka tiče, moram da naglasim da je postojao deo dana (oko 18.00) kad je prosto morala da se isplače. Sve to je nestalo nakon prestajanja uzimanja lekova. Ana sad ima 9 godina. Što se mene tiče, stanje mi se, od potpuno stabilnog u trudnoći, dve nedelje posle porođaja naglo pogoršalo. Stvarno sam se uplašila. To su bili momenti kad sam stvarno dobijala nagle probleme. Od prve kijavice, do napada mi je trebalo samo par minuta. Koristila sam flixonase spray i singular od početka septembra, negde do decembra 2009. Napadi su gotovo nestali, a nepodnošljivi rinitis je išćezao. Nisam primetila nikakve negativne efekte koje bih vam mogla prijaviti. U ovom momentu bi Singular opisala kao ubedljivo najbolji lek za kontrolu rinisa i blažih napada astme. Bolji je i od Nasonexa i od flixonase spreja.

  • Valentina

   Moje dete je jedno vreme koristilo singular imala sam osecaj da mu pomaze u smislu da lakse dise i manje se zamara..ali posle odredjenog vremena isto tako sam primetila takve promene u ponasanju, izuzetne preosetljivosti pa i histericnog ponasanja ,. Sam po sebi je hiperaktivno dete,, a tada mi se cinilo da nece ni spavati…,, procitala nekoliko ili ko zna koliko puta upustvo i ukinula davanje..sada smo na flixotide i aeriusu.. nemamo astmu ali iz preventivnih razloga..koristimo od pocetka marta do juna..

  • Boba

   Moje dete je pilo singularal nekih 7meseci u kombinacuji sa lekom Pulmicortom kroz inhalaciju,sa nastupanjem ambrozije usledio je novi talas kašlja i gušenja,čak ni galatifen ,aerius i omnitus nisu pomogli tim napadima tako da je moralo da se deluje dexazonom,eto toliko o singularu,nama nije nešto pomogao možda drugima jeste,iako ga moje dete pilo ,a radi se od detetu od ne punih dve godine.

  • Punisici

   Preporučila bih vam da pročitate neke tekstove koji vam mogu pomoći. Uz sve ovo što sam prethodno navela, koristila sam mumio i ulje od crnog kima. A za dete koje sam rodila pre dve godine, isto sam pitala pedijatre i pulmologe za njegovo stanje. Ličilo im je da dete ima dosta sličnu strukturu kao i seke. Pitala sam i za probiotiku. Doktor (pulmolog) mi je odgovorio da bi to teoretski trebalo da pomogne. I pomoglo mu je. Pročitajte narednih par tekstova, možda će vam pomoći.
   http://www.astma.rs/ishrana/astma-imuni-sistem-i-probiotici/
   http://www.astma.rs/alergija/iznenadna-alergija-na-hranu-kod-odraslih/
   http://www.astma.rs/ishrana/ulje-crnog-kima/
   http://www.astma.rs/ishrana/mumio-protiv-astme/
   Pozdrav! 

  • Lidija Marinkovic

   moj komentar na Singular-iz Beograda sa i imam sina 4 god.od njegovog prvog rodjendana se mucimo sa lekovima,lekarima,vrticem…..bili smo na flixotidu i ventolinu,pa spalmotil od kojeg je imao tremor,pa mu je zamenjen Berodualom+Pulmicort+fizioloski+Singular!!!! Od Singulara ima nocne more sa katastrofalnim placom i panikom usred noci,nekontrolisano ponasanje na koje on ne moze da utice da ga spreci,drasticne promene raspolozenja….sve sam to rekla Dr.ali me uputio kod “njegove”Dr.u vezi promene terapije,koja je trenutno u inostranstvu i ne znaju kada se vraca!!!! I Sta sad???? Ja treba da budem pametna,a nemam pojma sta mi je ciniti!!!!

  • Marija-Maja Blažić

   mama Lidija, nisam lekar ali mislim da lek na koji se sumnja da izazivaju takva neželjena dejstva kao kod vašeg sina treba ukinuti. Ovakav slučaj možda treba prijatiti i apotekaru.
   O prebacivanju “loptice” na svog lekara koji nije tu i ne zna se kada se vraća ne želim da komentarišem jer komentar neći biti kulturan. Ne mogu da verujem da drugi lekar nije u stanju da posevetuje roditelja koji prijavljuje neželjena dejstva leka već ga upučuje kod “svog” lekara za kojeg se ne zna kada će biti prisutan. Užas!
   Nije ni čudo što su roditelji zbunjeni i imaju strah kad im dete dobije dijagnozu astme!

  • Dr Dusica Jaric

   mama Lidija
   kod veoma malog broja dece javi se upravo nezeljeni efekat na Singulir koji ste opisali.
   LEK ISLJUCITE… nastavite sa pulmicortom i berodualom…CIM SE VRATI LEKAR KOJI JE UVEO SINGULAIR JAVITE MU SE , OBAVESTITE GA O NEZELJENOJ REAKCIJU KOJU ZATIM LEKAR PRIJAVLJUJE AGENCIJI ZA LEKOVE …..ja sam kod jednog deteta od preko 300, u protekle 3 godine imala slucnu reakciju, lek iskljucen istog dana i nezelejna reakcija prijavljena

  • Matija

   Moj unuk pije singular vec 2 sezone,ali i dalje ima obilnu secreciju ,zapusen nos i ponekad kasalj. Dobra stvar je sto se nerazboljeva ali meni ovo lici kao da je stalno bolestan jer traje od pocetka jeseni. Od propratnih pojava primetila sam pojavu nervoze i pojacan apetit.

  • Milica

   Pre mesec ipo dana zbog bronhiolitisa moje dete od 1,7 godine smešteno je na pulmologiju u Dr. Mišović (Beograd). Druge ili treće večeri dali su mu Singulair (pre toga ga nikad nije koristio). Te noći je bio vrlo uznemiren. Budio se na 15 minuta sa trzajima i plačom. U toku noći toliko je često plakao da nisam znala kako da ga smirim. Ne sećam se da je ikad bio takav. Bilo je noći kada je zbog zuba bio uznemiren, ali ovoliko nikad. Sutradan su dva lekara, odvojeno komentarisala sa mnom da je uzrok tome verovatno Singulair. Nisu mu više davali, a na otpusnoj listi piše da je po primanju tog leka dete bilo uznemireno.

  • tanja

   pijem singulair 10 mg vec godinu dana koliko sme ovaj lek da se pije…

  • MarijaR

   Imam alergijski rinokonjuktivitis i alergijsu astmu. Već neko vreme se dobro osećam (bila sam na moru i na planini mesec dana ukupno) i nemam potrebu sa ventolinom. Na kontroli kod alergologa koji me leči, rekla sam da mi je dobro i da sam smanjila terapiju na alvesko 1 udah ujutru. On je konstatovao da mi je stanje znatno bolje ali da OBAVEZNO uvedem alvesco 2 udaha ujutru i singular. Ja planiram trudnoću, i zanima me da li ta terapija može da utiče na začeće.

  • goran

   proverite to sa Alvescom,koja doza je u pitanju 80 ili 160 mikrograma.nisam cuo da se prepisuju vece doze od 160mikrograma dnevno?