Gordana je asmatičar, ima dvoje dece, starije petogodišnje dete  ima astmu.

Svoje iskustvo je podelila sa nama. Evo šta nam mama Gordana poručuje:

Čitajući sva vaša pisma želim da Vam ispričam i moju priču.Imam 39 godina. Ja sam asmatičar a i moje starije dete (5 godina) ima teži oblik astme. Kao dete sam imala bronhitise i zapaljenja pluca, alergije na jagode, aspirine…, a pumpicu sam pocela da koristim u 25 godini posle 6 mesecnog lečenja od CitoMegalo virusa. Imam osetljiv imuni sistem. Do sad sam isprobala sve sto sam čula da moze da nam pomogne. Prvo na sebi a onda i na detetu. Pumpicu sam zadnji put koristila u trudnoci pre 3.5godine (Alvesko). Od biljnih preparata mogu da preporučim Todoxin 1 (kaša i sirup) koji mozete kupiti u BGD-u u Domu sindikata za jačanje imunog sistema – sastav je med, limun, maslačak. Alergična sam na polen korova pa mi ne prija livadski med zato koristim isključivo bagremov.

Prijale su mi joga vezbe – Tibetanske vežbe za podmladjivanje, jer se primenjuju tehnike disanja. Takodje kada se prehladimo izbegavam antibiotike dokle god je moguće, jer ne leče viruse a obaraju imuni sistem. Pijem tada čaj koji jednaka mesavina majčine dušice i bokvice (1 kk) i sprema se tako što na šolju čaja ide 1 kk žutog šećera i kriška limuna, pa kad provri doda se čajna mešavina i vri tako 2-3 minuta a odstoji 1min. Treba piti što toplije. Dobar je čaj za kašalj, astmu i bronhitis. Što se mog deteta tiče on je imao do 8 meseca ekcem, a onda na mesec do mesec i po bronhitis pa zapaljenje pluća. Bili smo u bolnici sa 14 meseci, na aminofilinu, longacefu, inhalacijama. Posle smo startovali sa todoksinom.

Tada sam koristila i gušću mast i Ivinu mast (iz Idvora – imaju sajt na internetu) naravno ne zajedno. Sinu je ojacao imuni sistem tako da je bolest mogao da prebrodi uz inhalaciju berodualom, eventualno sada uključujući durofilin. Na pumpici je flexotide skoro non stop, isključujemo samo preko leta 2-3 meseca. Sa 3 godine je krenuo u vrtić i dobro prihvatio. Sada ima dermatitis več 2 meseca, koristi flonidan, pulmikort i singular trenutno. Bili smo u avgustu na letovanju i vratili se 5 dana ranije jer smo pokupili virus od komsije i dobio je jak spazam tako da sam mu u toku puta morala da dala pronizon. Prošle nedelje smo radili alergiske testove iz krvi i alergičan je na belanac, žumanac, mleko, kikiriki i grinje, ecp mu je 38 (granica je 15.7), a IgE 192 (manje od 60 treba za njegov uzrast).

Moj zaključak na kraju: astma je neizlečiva bolest koja može da se drži pod kontrolom i sa njom mora da se živi, mora da joj se prilagodi. Psiha ima veliki uticaj na bolest. Preterana debljina joj ne prija. Umereneost u svemu i disciplina u življenju je neophodna. Stres je okidač kao i za druge bolest. Barem je to moje iskustvo, pozdrav svima

16.09.2010. Gordana K.