Ovo je sigurno pitanje koje roditelji postavljaju kada planiraju godišnji odmor. Gde ići a da u godišnjem odmoru uživa cela porodica?

Mnogi roditelji sa asmatičnom decom su već iskusili probleme na godišnjem odmoru.

Ja predlažem da odete u Kušiće, malo planinsko mesto u našoj lepoj Srbiji.  U Kušićima se nalazi Hotel Javor, nedavreno renoviran u kojem je boravak za decu do 7 godina besplatan.

Nedaleko od hotela Javor nalazi se od davnina poznata staza zdravlja sa čuvenom ružom vetrova, pogodnom za lečenje bolesti gornjih i donjih respiratrnih puteva. Blagotvorna klima ovog podneblja posebno utiče na pacijente sa obstruktivnim bolestima pluća, bolestima malokrvnosti(anemije) i tzv.menadžerske bolesti.
Tradicionalnom ishranom ovog kraja i spojem već pomenutih klimatskih faktora podiže se opšte imunološko-odbrambeno stanje organizma, tako da su ovi faktori već provereni kao terapija, ali i kao idealna preventiva od raznih oboljenja.

Lekovita dejstva

Dosadašnja ispitivanja nedvosmisleno su pokazala da je ovo područje izrazito povoljno za lečenje i rehabilitaciju malokrvnosti, plućnih oboljenja, alergija i neuroloških oboljenja…

O Kušićima

Kušići se nalaze na obroncima planine Javor, na nadmorskoj visini od 990 m. Udaljeni su od Ivanjice 26 km. Klimatski uslovi povoljno utiču na obolele od bronhitisa,astme i alergijskih bolesti, povišenog i niskog krvnog pritiska i anemije.

 

Ovo predivno seoce je mesto u kojem može da se uživa i diše punim plućima, kako zimi tako i leti.

Kušići su okruženi bujnim listopadnim šumama i planinskim livadama. Bogata istorijska prošlost ovog kraja vezana je za oslobodilačke ratove Srbije od 1804. do 1918. Godine. U neposrednoj blizini Kušića se nalaze ostaci Karađorđevih šančeva, grudobrani iz srpsko-turskog i balkanskih ratova, kao i spomenik Majoru Iliću.

U selu se nalazi predivna nova crkva Presvete Bogorodice ,ambulanta, pošta, tri prodavnice i tri kafane i odmah pored hotela pekara.
Ono što najviše očara u Kušićima je širina i lepota pejzaža koji se pružaju šetajući stazama i seoskim putevima. Na koju god stranu da pođu pružaju se široki vidici na neku od ove četiri planine koje krase opštinu Ivanjica.

U hotelu  Javor pored soba gostima je na raspolaganju kamin bar, pansionski restoran, teretana, igraonica za decu, sala za rekreaciju. Nedaleko od hotela nalaze se tereni za male sportove, kao i staze zdravlja kroz očuvanu, predivnu prirodu.

Kako do Kušića?

Kušići su udaljeni od Beograda 220 km.To je solidan asfaltni put iz Ivanjice za Sjenicu. Ako nemate kola, postoje tri autobuske linije Beograd-Sjenica i jedna Kragujevac-Sjenica.

 

Izvorska voda za lepotu “iznutra

Kada sam u februaru bila u hotelu Javor, svako jutro sam polse doručka prošetala do Vasilijine česme po vodu. Dve litre vodice svaki dan.

Ispod najvišeg vrha Javora, Vasilijinog  vrha na 1520 m, podignuto je 2000. godine spomen obeležje „Vasilijina česma”. Legenda kaže da je mlada i lepa Vasilija kraj izvora čekala svog momka, koji se po zimskom vremenu izgubio. Smrznutu Vasiliju pronašli su tek nekoliko meseci kasnije.

Crkva „Svetog Save“ – Milandža
Druga moja omiljena šetnja je bila do stare crkve-hrama Svetog Save u Milandži.

Crkva je posvećena arhiepiskopu Savi, skromnih je dimenzija i pokrivena kamenim pločama. Podigao ju je užičko kruševački vladika Joanikije 1853. godine, inače rodjen u ovom selu.Vladika Joanikije Nešković, takođe je i osnivač prve škole u ovom kraju. Škola je počela da radi na Nikoljdan 1833. sa 17 učenika.
To je dvosobna brvnara pokrivena šindrom, a njen prvi učitelj bio je ćir Dionisije.  U prvoj prostoriji sa otvorenim ognjištem živela su deca, a u drugoj je stanovao učitelj.
Tu se nastava izvodila sve do podizanja nove školske zgrade 1872. godine u kojoj je nastava izvodjena sve do 1953. kad se škola zatvorila jer nije imala dovoljno učenika.

Мilandža je jedno od najmanjih starovlaških sela utisnuto izmedju ogranaka Javora i Mučnja, u dolini reke Grabovice.  Od hotela do Milandže ima 5 kilometara.

O Javoru

Javor se prostire izmedju reka Tisovice, Brnjice, Nošnice i Uvca. Obrastao je četinarskom i listopadnom sumom. Bogat je pašnjacima i izvorima. Krečnjacki sastav uslovio je u ovom kraju stvaranje podzemnih morfoloskih oblika, odnosno pecina. Javor – istorijski znamenita planina – granica izmedju Srbije i Turske carevine sve do 1912 godine,poznata je po svojim svojim prirodnim lepotama. Obrastao je listopadnim šumama i poznat je po čestim izvorima čiste vode. Najviši vrh je “Vasilijin vrh” 1519 mnv ispod koga se nalazi spomenik majoru Ilicu junaku Javorskog rata. Šetajuci napreglednim pašnjacima i dan-danas ćete sresti tragove karaula i zidine carinarnice.

O Goliji

Golija je najviša planina medju starovlaškim planinama. Ističe se lepotom i jedna je od šumom najbogatijih planina u Srbiji. Prostire se u vidu luka izmedju Ibra, Moravice, Radocela i Pestera. Njen najvisi vrh je Jankov kamen (1 833 m). Ima mnogo izvora, brzih potoka i rečica koje svojim spajanjem obrazuju dve, danas najcistije i prelepe, reke – Moravicu i Studenicu.

O Mučnju

Mučanj se svojim obroncima vertikalno uzdiže iznad Presječke reke, Velikog Rzava i Grabovice. Najviši mu je vrh Jerinin grad (1 534 m). Mučanj je u stvari najviši vrh Zlatibora. Krečnjackog je sastava, a na visoravnima postoje vrtače dubine 10 – 15 m i sirine 33 – 50 m. Ne samo da najviši vrh nosi ime Jerinin grad, već ceo Mucanj nazivaju najvećim prirodnim gradom. Jedan deo njegovih padina je pod šumom, a drugi je ogoleo jer je najveci deo Mučnja bezvodan, kraski predeo.

O Čemernici

Čemernica se prostire izmedju Mučnja, Javora, Tisovice, Presječke reke i Uvca. To je krečnjacka visoravan sa najvišim vrhom Bela stena (1 482 m).
Ove četiri planine čine neprocenjivo prirodno bogatstvo opštine Ivanjica, a Kušići okruženi ovim planinama zaista predstavljaju idealno mesto za vaš odmor.

Izleti

U okviru hotelske ponude nalaze se i brojni izleti namenjeni gostima hotela:
izlet na Uvac
izlet na vrh Javora
obilazci seoskih domaćinstava
izlet do Ivanjice
izlet do Molitve – najlepšeg vidikovca u Srbiji

Staze zdravlja

Gostima se na raspolaganju nalaze brojne staze kroz netaknutu prirodu koja obiluje retkim vrstama lekovitih bilja, divlih jagoda i borovnica:

Kušići-Opaljenik – bukova i borova šuma
Kušići-Palež–Badnjina – smrčeva šuma
Javor stari put – bukova šuma
Kušići-Karadjordjev šanac – borova i bukova šuma
Kušići-Milandža – breza i bukova šuma

Ribolov na Uvačkom jezeru

Gosti  hotela Javor mogu uživati u ribolovu na Uvačkom jezeru, koje obiluje sledećim vrstama ribe: klen, mladica i bela riba. Svakodnevne autobuske linije omogućavaju ljubiteljima ribolova da uživaju u svom hobiju. Gosti hotela takođe mogu ići u lov na Javor sa lovačkim udruženjem Čemernica iz Ivanjice. Na nenaseljenim područjima Javora nalaze se prirodna staništa vukova, lisica, divljih svinja, srna, zečeva…

Ja idem 13.juna, jer kao što sam već rekla zimus-ovo je moje mesto u prirodi!