Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Gde na odmor sa asmatičnim detetom?

  Ovo je sigurno pitanje koje roditelji postavljaju kada planiraju godišnji odmor. Gde ići a da u godišnjem odmoru uživa cela porodica?

  Mnogi roditelji sa asmatičnom decom su već iskusili probleme na godišnjem odmoru.

  Ja predlažem da odete u Kušiće, malo planinsko mesto u našoj lepoj Srbiji.  U Kušićima se nalazi Hotel Javor, nedavreno renoviran u kojem je boravak za decu do 7 godina besplatan.

  Nedaleko od hotela Javor nalazi se od davnina poznata staza zdravlja sa čuvenom ružom vetrova, pogodnom za lečenje bolesti gornjih i donjih respiratrnih puteva. Blagotvorna klima ovog podneblja posebno utiče na pacijente sa obstruktivnim bolestima pluća, bolestima malokrvnosti(anemije) i tzv.menadžerske bolesti.
  Tradicionalnom ishranom ovog kraja i spojem već pomenutih klimatskih faktora podiže se opšte imunološko-odbrambeno stanje organizma, tako da su ovi faktori već provereni kao terapija, ali i kao idealna preventiva od raznih oboljenja.

  Lekovita dejstva

  Dosadašnja ispitivanja nedvosmisleno su pokazala da je ovo područje izrazito povoljno za lečenje i rehabilitaciju malokrvnosti, plućnih oboljenja, alergija i neuroloških oboljenja…

  O Kušićima

  Kušići se nalaze na obroncima planine Javor, na nadmorskoj visini od 990 m. Udaljeni su od Ivanjice 26 km. Klimatski uslovi povoljno utiču na obolele od bronhitisa,astme i alergijskih bolesti, povišenog i niskog krvnog pritiska i anemije.

   

  Ovo predivno seoce je mesto u kojem može da se uživa i diše punim plućima, kako zimi tako i leti.

  Kušići su okruženi bujnim listopadnim šumama i planinskim livadama. Bogata istorijska prošlost ovog kraja vezana je za oslobodilačke ratove Srbije od 1804. do 1918. Godine. U neposrednoj blizini Kušića se nalaze ostaci Karađorđevih šančeva, grudobrani iz srpsko-turskog i balkanskih ratova, kao i spomenik Majoru Iliću.

  U selu se nalazi predivna nova crkva Presvete Bogorodice ,ambulanta, pošta, tri prodavnice i tri kafane i odmah pored hotela pekara.
  Ono što najviše očara u Kušićima je širina i lepota pejzaža koji se pružaju šetajući stazama i seoskim putevima. Na koju god stranu da pođu pružaju se široki vidici na neku od ove četiri planine koje krase opštinu Ivanjica.

  U hotelu  Javor pored soba gostima je na raspolaganju kamin bar, pansionski restoran, teretana, igraonica za decu, sala za rekreaciju. Nedaleko od hotela nalaze se tereni za male sportove, kao i staze zdravlja kroz očuvanu, predivnu prirodu.

  Kako do Kušića?

  Kušići su udaljeni od Beograda 220 km.To je solidan asfaltni put iz Ivanjice za Sjenicu. Ako nemate kola, postoje tri autobuske linije Beograd-Sjenica i jedna Kragujevac-Sjenica.

   

  Izvorska voda za lepotu “iznutra

  Kada sam u februaru bila u hotelu Javor, svako jutro sam polse doručka prošetala do Vasilijine česme po vodu. Dve litre vodice svaki dan.

  Ispod najvišeg vrha Javora, Vasilijinog  vrha na 1520 m, podignuto je 2000. godine spomen obeležje „Vasilijina česma”. Legenda kaže da je mlada i lepa Vasilija kraj izvora čekala svog momka, koji se po zimskom vremenu izgubio. Smrznutu Vasiliju pronašli su tek nekoliko meseci kasnije.

  Crkva „Svetog Save“ – Milandža
  Druga moja omiljena šetnja je bila do stare crkve-hrama Svetog Save u Milandži.

  Crkva je posvećena arhiepiskopu Savi, skromnih je dimenzija i pokrivena kamenim pločama. Podigao ju je užičko kruševački vladika Joanikije 1853. godine, inače rodjen u ovom selu.Vladika Joanikije Nešković, takođe je i osnivač prve škole u ovom kraju. Škola je počela da radi na Nikoljdan 1833. sa 17 učenika.
  To je dvosobna brvnara pokrivena šindrom, a njen prvi učitelj bio je ćir Dionisije.  U prvoj prostoriji sa otvorenim ognjištem živela su deca, a u drugoj je stanovao učitelj.
  Tu se nastava izvodila sve do podizanja nove školske zgrade 1872. godine u kojoj je nastava izvodjena sve do 1953. kad se škola zatvorila jer nije imala dovoljno učenika.

  Мilandža je jedno od najmanjih starovlaških sela utisnuto izmedju ogranaka Javora i Mučnja, u dolini reke Grabovice.  Od hotela do Milandže ima 5 kilometara.

  O Javoru

  Javor se prostire izmedju reka Tisovice, Brnjice, Nošnice i Uvca. Obrastao je četinarskom i listopadnom sumom. Bogat je pašnjacima i izvorima. Krečnjacki sastav uslovio je u ovom kraju stvaranje podzemnih morfoloskih oblika, odnosno pecina. Javor – istorijski znamenita planina – granica izmedju Srbije i Turske carevine sve do 1912 godine,poznata je po svojim svojim prirodnim lepotama. Obrastao je listopadnim šumama i poznat je po čestim izvorima čiste vode. Najviši vrh je “Vasilijin vrh” 1519 mnv ispod koga se nalazi spomenik majoru Ilicu junaku Javorskog rata. Šetajuci napreglednim pašnjacima i dan-danas ćete sresti tragove karaula i zidine carinarnice.

  O Goliji

  Golija je najviša planina medju starovlaškim planinama. Ističe se lepotom i jedna je od šumom najbogatijih planina u Srbiji. Prostire se u vidu luka izmedju Ibra, Moravice, Radocela i Pestera. Njen najvisi vrh je Jankov kamen (1 833 m). Ima mnogo izvora, brzih potoka i rečica koje svojim spajanjem obrazuju dve, danas najcistije i prelepe, reke – Moravicu i Studenicu.

  O Mučnju

  Mučanj se svojim obroncima vertikalno uzdiže iznad Presječke reke, Velikog Rzava i Grabovice. Najviši mu je vrh Jerinin grad (1 534 m). Mučanj je u stvari najviši vrh Zlatibora. Krečnjackog je sastava, a na visoravnima postoje vrtače dubine 10 – 15 m i sirine 33 – 50 m. Ne samo da najviši vrh nosi ime Jerinin grad, već ceo Mucanj nazivaju najvećim prirodnim gradom. Jedan deo njegovih padina je pod šumom, a drugi je ogoleo jer je najveci deo Mučnja bezvodan, kraski predeo.

  O Čemernici

  Čemernica se prostire izmedju Mučnja, Javora, Tisovice, Presječke reke i Uvca. To je krečnjacka visoravan sa najvišim vrhom Bela stena (1 482 m).
  Ove četiri planine čine neprocenjivo prirodno bogatstvo opštine Ivanjica, a Kušići okruženi ovim planinama zaista predstavljaju idealno mesto za vaš odmor.

  Izleti

  U okviru hotelske ponude nalaze se i brojni izleti namenjeni gostima hotela:
  izlet na Uvac
  izlet na vrh Javora
  obilazci seoskih domaćinstava
  izlet do Ivanjice
  izlet do Molitve – najlepšeg vidikovca u Srbiji

  Staze zdravlja

  Gostima se na raspolaganju nalaze brojne staze kroz netaknutu prirodu koja obiluje retkim vrstama lekovitih bilja, divlih jagoda i borovnica:

  Kušići-Opaljenik – bukova i borova šuma
  Kušići-Palež–Badnjina – smrčeva šuma
  Javor stari put – bukova šuma
  Kušići-Karadjordjev šanac – borova i bukova šuma
  Kušići-Milandža – breza i bukova šuma

  Ribolov na Uvačkom jezeru

  Gosti  hotela Javor mogu uživati u ribolovu na Uvačkom jezeru, koje obiluje sledećim vrstama ribe: klen, mladica i bela riba. Svakodnevne autobuske linije omogućavaju ljubiteljima ribolova da uživaju u svom hobiju. Gosti hotela takođe mogu ići u lov na Javor sa lovačkim udruženjem Čemernica iz Ivanjice. Na nenaseljenim područjima Javora nalaze se prirodna staništa vukova, lisica, divljih svinja, srna, zečeva…

  Ja idem 13.juna, jer kao što sam već rekla zimus-ovo je moje mesto u prirodi!

  Similar posts
  • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
  • Sokobanja – banja za lečenje as... Sokobanja se nalazi u jugoistocnoj Srbiji izmedju planina Ozren(117m) i Rtnja(1568m)na obalama reke Moravice,na nadmorskoj visini od 400 metara. Sokobanja je autoputem udaljena od Beograda 235 kilometara. Za lekovitost sokobanjskih termalnih izvora znalo se jos u vreme Rimljana. Ono sto sokobanju cini privlacnom su termomineralne vode,idealna nadmorska visina,umereno-kontinentalna klima,cist planinski vazduh sa mnogo kiseonika i divna [...]
  • Soko banja – Soko grad, dođeš s... Prošle godine sam po savetu svog lekara pulmologa otišla na odmor u Soko banju. To je bio moj prvi odlazak u Soko banju. ove godine se vraćam tamo. Pokušala sam da opišem Soko banju a da tekst ne bude dugačak, ali ovo je najkraće što mogu. Soko banja se nalazi u kotlini, u centralnom delu [...]
  • Trudnoća i astma Milena: Imam 31 god i od astme bolujem 8 god, posle porodjaja sam se razbolela. Od terapije koristim pulmikort, berodual, aminofilin, a cesto i pronizon. Sada se osecam dobro, vec 5 god. nemam napade, samo ponekad otezano disem. Problem je sto zelim jos jedno dete. Da li mogu da rodim i sta mi savetujete? Dr Dušica Jarić odgovara: Milena, [...]
  • Prirodna lečilišta: Sijarinska Banja Položaj, klima, saobraćajne veze Sijarinska Banja se nalazi na jugu Srbije. Udaljena je 330 km od Beograda, 90 km od Niša, 50 km od Leskovca. Smeštena je na obalama reke Jablanice, u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 250 metara. Banja je okružena brdima sa gustom hrastovom i bukovom šumom, koja pokriva 50 km2 [...]
  • Jelena

   Додала бих нешто и ја о Кушићима,мада је Марија дала детаљан опис тог дивног места у нашој Србији.Као астматичар од своје треће године родитељи су ме водили на лечење по Далмацији тј Хвар на Хвару,ја сад своје дете тамо не могу да водим па су Кушићи најприближније решење.Свима бих препоручила одлазак тамо како лети у доба бербе малина тако и зими која личи на праву бајку!У моменту када стигнете тамо и удахнете тај миришљави ваздух,видите прелеп крајолик,упознате се са љубазним мештанима бићете освојени заувек.Водим тамо ћерку већ седам година,по месец дана лети и десет дана зими,првих пар године је била само превентива да је не би снашла астма али дочекала је у седмој години са поласком у школу и ево не пушта је још увек,трећа година како се боримо…али Кушиће не пропуштамо и спремамо кофер са великим исчекивањем,дођите..
   .

  • http://www.facebook.com/radmila.tomicjovanovic Radmila Tomic Jovanovic

   Da…i moje dete boluje,i svaki nas dan moze doneti nerviranje…Volela bih da deca imaju bolju podrsku takodje i roditelji koji su zaposleni i zabrinuti kada su deca bolesna a moraju raditi i ostaviti Bakama decu koje su vise uplasene kada krene napad kod njih,a majka nemoze biti kraj svog deteta.Moje dete se vec 4god,bavi plivanjem koristi Ventolin..i bar jednom godisnje ima napad sto je stariji to je jaci i duze traje lecenje…Znam da je nasledno…i mislim da se Asma moze leciti dobrim zivotom…brinu me samo lekovi koji su kod mog deteta izvazvale uvecanje grudi..kao sto je Flixotide koji je koristio vise od 3 god.Volela bih bar ta deca kojoj postoje sanse za izlecenje da im Drzava obezbedi letovanja zimovanja…a da to nemoraju sve roditelji placati…

  • Jelena

   Kako to mislis da je doslo do uvecanja grudi kod tvog deteta?Koliko godina ima dete i sta kaze lekar na to?Ja sam veoma paranoicna i skroz sam protiv thj lekova koji se uzimaju taaaako duuugo,vec tri godine na ATDu
   mi predlazu da uzme Singular koji sam joj dala pre par dana ali se mislim da obustavim jer ne volim i ne verujem nicemu sto je proizvedeno u SAD!

  • Marija-Maja Blažić

   Ja sam se večeras vratila iz Kušića, još sam prepuna utisaka! Za 6 dana sam prošla toliko toga, vreme je bilo sunčano i šetalaaaaaaaaaaaaaaa sam po ceo dan. Ujutru sam se budila u 5,30 i pre doručka išla u jutranju šetnju i slušala cvrkut ptica. Jedno jutro sam “prisluškivala” razgovor između veverice i jedne male ptičice. Žao mi je što to nisam uspela da snimim. Na jednoj grani je bila veverica a na drugoj ptičica koja je cvrkutala i nešto pričala veverici. Veverica je samo mirno posmatrala i slušala ptičicu, a onda je svaka krenula svojim putem. Sutra ću da napišem moje utiske i utiske gostiju sa kojima sam se družila i išla u šetnje. Moj drugar Dušan koji ima 6 godina, je jednu od staza, onu ispod skijališta nazvao Staza-Oaza.

  • Medeni4

   ja zivim u SAD-u i imam cerkicu 6 god koristila je Singular samo godinu dana,,,,u te godinu nije imala nijedan napad…..evo vec 2 god ne koristim nista osim ako je stvarno mnogo prehladjena inhalator…

  • Ljubisavljevics

   Svaka cast Majo za sve sto si napisala o Kusicima i okolini, takve opise moze napisati samo zaljubljenik u to mesto ili ko je poreklom odatle. Moji koreni su odatle, godinama nismo isli, sticaj zivotnh okolnosti, a kao dete i devojka sam svako leto tu provodila. Kada krenes u MILANDZU u setnju sada kada budes dolazila tu je i zaseok DJONI odatle i moje devojacko prezime Djonovic pa svrati da popijemo kafu i jedemo maline.

  • Blazicm

   Ja zaista jesam zaljubljenik u prirodu, a Kušicu su pravi raj na zemlji. Hvala na pozivu, rado ću doći na kaficu, rakijicu, maline…nadam se već u septembru.