Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Polumaraton na Adi

  Danas sam trčao zvaničnu trku posle duže pauze. Hteo bih da podelim sa vama moje stanje u proteklih par meseci.

  Astma je u potpunoj kontroli. Od januara od kada sam počeo da trčim, pazim na ishranu i od kada sam počeo da izbegavam ostajanje do kasno, društva sa duvanom i alkoholom nisam imao niti jedan napad i potrebu za pumpicom. Samo jednom (pre mesec dana) kada su bile one vrućine i kiše osetio sam blagu mogućnost da bi napad mogao da usledi. No ni tada nisam hteo da iz preventive uzmem Ventolin. Kako postajete stariji i iskusniji tako sve više upoznajete svoju astmu i možete da napravite ovakve odluke za sebe. Ovo je već nagovestila i doktorka Jarić pominjući samolečenje. Mislim da odluka da ne uzmete lek spada u jedan vid samolečenje. Naravno treba biti oprezan pri ovakvim odlukama.

  Kometin polumaraton sa Acom i Ninoslavom

  Kometin polumaraton sa Acom i Ninoslavom

  Ovaj polumaraton mi je bio posebno drag jer sam sve vreme trčao sa Ninom koji je, kako se na kraju imao problema sa svojim dijabetesom. Šećer mu se popeo na 24! Na svu sreću Nino je sada dobro.

  Posebno mi je drago i moram priznati da sam ponosan na Acu, mog drugara koga sam motivisao da krene sa trčanjem i kome je ovo bio prvi polumaraton. Zajedno smo istrčali trku za 1:51 minut. Posle toga jedna veća grupa ljudi se skupila na piću.

  Bavite se sportom!

  • Marija

   Bravo Veki, drago mi je da si ponovo trčao zvaničnu trku, a još mi je draže što ti je astma u potpunoj kontroli. Jako si lepo rekao da kako postajemo stariji i iskusniji, kad dobro poznajemo svoju astmu, možemo donositi odluke takve kakvu si ti doneo. Ja verujem da je za tvoje dobro stanje zaslužan i sport kojim se baviš, a isto tako i zdraviji život i pozitivno razmišljanje.
   Drago mi je što je Nino dobro, on je još jedan super-čovek, koji i pored dijabetesa redovno trči maratone. Aci isto sve čestitke, samo neka nastavi tako.
   Bavite se sportom, izaberite onaj koji vam najviše prija! Dišite punim plućima i kontrolišite svoj astmu, nemojte da ona kontroliše vas!

  • sladjana

   Veki bravo, veliki si potsticaj i primer kako ljudima sa astmom tako i nama bez nje, koji smo lenji i ucestvujemo u sportu samo u publici!