Poslednji napad astme, koji me je budio uveče i omrzovoljio me imao sam tačno pre godinu dana. Nakon skijanja u Slovačkoj kada sam se vratio u Beogradu, tačno u ovo vreme prošle godine imao sam problema sa plućima koje sam rešavao stihijiski – Ventolinom.

Godinu dana trčanja, više presne ishrane, izbegavanja duvanskog dima (i ja sam prestao da se igram vikendom, a plus sam zabranio pušenje u kući) učinili su da u 2009. pretrčim svoj prvi maraton i učestvujem na još desetak polumaratona i uličnih trka.

Simptomi

Ovih dana astma se ponovo aktivirala. Još prošle nedelje imao sam problema sa gušenjem, ali sam se vrlo lako izborio uzimajući ponekad Ventolin. Oči su me svrbele i nepce (koje češem jezikom), pa onda unutar ušiju. Sve je to znak da postoji alergija na nešto koja se razvijala prvo u tim gornjim disajnim putevima, da bi se zapaljenska reakcija “prenela” i na pluća koja su počela da škripe.

Sve ovo me jako užansno nervira jer se pripremam za Lisabonski polumaraton koji se održava 21. marta. To znači da moram da prekinem sa treninzima i u par navrata jednostavno pluća nisu izdržala i ja sam morao da stanem. Ali trudim se da ne preskačem treninge.

Terapija

Čuo sam se sa doktorkom u koju trenutno imam toliko poverenje da bi joj život u ruke dao. Naravno doktorka Dušica Jarić mi je izazšla u susret i prepisala mi 3 dana Pronizona (koji jeste sistemski kortikosteroid) i Nasonex (kapi za nos, koje bi trebale da mi otčepe nos i smanje svrab). I Nasonex je kortikosteroid, koji deluje lokalno.

Uzorci?

Naravno, sada treba otkriti šta je uzrok ovako jakoj reakcji mog organizma. Pre otprilike mesec dana počeo sam da koristim TA peć, koja u sebi sadrži staklenu vunu, na koju mislim da sam veoma alergičan, ali na koju nisam radio alergijski test. Drugo našta sumnjam jesu biljke koje smo uneli iz drvorišta. Biljke poput Filadendrona, Dracene i Fikusa možda i nisu same po sebi alergen, ali buđ koja se razvija u saksiji jeste. Ja sam veoma alergičan na buđ.

Simpatično je, da kad sam razgovarao sa doktrokom Jarić, ona odmah spolenula jelku, tj pitala me da li smo unosili jelku za Novu Godinu. Ona je posumnjala na biljku, a ja sam joj povrdio i moje slične pretpostavke da su biljke u pitanju.

Šta dalje?

Pratiću simptome, koji bi zbog Pronizona trebali da nestanu za 3 dana, kada nastavljam sa Nasonexom i ako budem imao problema sa Flixotidom. Takođe, biće mi interesantno da pratim i pojavu kandide, ali i ostalih neželjenih efekata do kojih se nadam neće doći. Nastavljam trening i trčanje.

Budite bolje od mene :))