Prenosim vam još jedan članak iz Politike, ovog puta je to pregled sajtova na našem internetu koji se bave medicinom. Eto, uvršteni smo i tamo, tako da svim učesnicima, mamama i naravno našim doktorkama, te posebno doktroki Dušici ovom prilikom čestitam. Inače jako dobar članak, te uvek svepriustna dilema o ozbiljnosti priče kada se govori o zdravlju. Pozdrav!

Preporuka lekara je da se sa sajtova mogu uzimati saveti o zdravom načinu života, a da je razgovor sa lekarom u četiri oka ipak neophodan kod urgentnih zdravstvenih stanja.

Gotovo da nema čoveka koji „surfujući” po Internetu nikada nije poželeo da zađe na neki medicinski sajt, potraži savet ili pročita tekst o zdravstvenom problemu koji ga muči. Neki vole i da na forumima razgovaraju sa ljudima koji imaju slične tegobe, dok drugi imaju naviku da ono što pročitaju na Internetu zapišu i prilikom prvog odlaska kod lekara pitaju da li ono što su pročitali može da im pomogne u lečenju njihovog oboljenja, ili očuvanju zdravlja.

Medicinski sajtovi na srpskom jeziku uglavnom predstavljaju apoteke, državne medicinske ustanove ili privatne poliklinike, a tu su i lekari koji zajedno sa različitim udruženjima pacijenata nude besplatno savete putem elektronske pošte.

Jedan od najpoznatijih medicinskih sajtova koji obiluje morem saveta nalazi se na adresi www.doktor.co.yu (Internet doktor). Na njemu mogu da se pročitaju medicinski tekstovi, stručni radovi, arihivirane medicinske vesti i bazapodataka privatnih lekarskih ustanova. Ukoliko neko ima pitanje u vezi sa zdravljem ili mu treba savet, može ga dobiti na formu od lekara. Ipak, ovo se ne preporučuje kod urgentnih zdravstvenih stanja, kada je odlazak kod medicinara neminovan. Internet sajt www.svetzdravlja.com postavljen je sa ciljem da pomogne ljudima da što lakše dođu do željenih informacija iz oblasti zdravstva i medicine. Pa se tako ovde može, između ostalog, saznatii koji su znaci starenja i kako se ono može usporiti.

Žiri WSA (World Summit Award) je 2007. godine proglasio sajt www.stetoskop.info najboljim u području i-zdravstva. Ovaj sajt je, kako njegovi tvorci kažu,vodič do zdravlja, a na njemu mogu da se nađu stručne informacije, najnovije vesti iz oblasti medicine, naučna dostignuća, opširnu bazu bolesti, kao i tokako se neke bolesti mogu prevenirati i šta podrazumevazdrav način života. Ukoliko se neko našao u ulozi roditelja i još nije stekao potpuno samopuzdanje, može da poseti sajt www.mama.rs. Pored brojnih saveta lekara o trudnoći i razvojnim fazama kroz koje prolaze deca dok odrastaju, ovde se mogu naći i video-snimci, edukativni filmovio kupanju, nezi i spavanju novorođenčeta.

Jedan od najposećenijih je i sajt www.21dan.com, kojije pokrenut 2006. godine sa ciljem podizanja svesti i edukacije javnosti o značaju reproduktivnog zdravlja. Za kratko vreme postigao je prepoznatljivost i danas predstavlja jedan od vodećih i najrelevantnijih izvora informacija o reproduktivnom zdravlju, sa uspešnom interaktivnom komponentom – „Pitajte ginekologa”, gde mladi mogu da pronađu ne samo potrebne informacije veći savete i pomoćvodećih domaćih stručnjaka iz oblasti ženskog zdravlja.

Oni koji uz pomoć dijete žele da skinu višak kilograma, mogu da pogledaju neke od preporuka na sajtu www.dijetica.com, dok se sva objašnjenja i saveti u vezi sa bolestima mozga, kičme i nerava nalaze na internet adresi www.neurohirurgija.in.rs

O astmi se mnogo toga može saznati na adresi www.astma.rs, dok je sajt www.porodicnilekar.net namenjen onima koji žele nešto da pročitaju o preventivi i pročitaju interesantne tekstove o raznim bolestima.

Preporuka lekara je da se sa Interneta mogu uzimati saveti o zdravom načinu života i ishrane, ili oni opšti kao što je, na primer, kako spustiti previsoku temperaturu, ublažiti upalu mišića. Razgovor sa lekarom u četiri oka ipak je neophodan svaki put kada se jave tegobe tela ili psihe, naročito bolovi i nelagodnost koji nikako ne prestaju.

O pravima pacijenata

Građanima su često interesantnii sajtovimedicinskih obrazovnih ustanova u Srbiji. Tako se sajt Kliničkog centra Srbije nalazi na adresi www.klinicki-centar.rs, sajt KBC „Bežanijska kosa“ na sajtu www.bkosa.rs, adresa KBC „Zvezdara“ je www.kbczvezdara.com, aKBC „Dr Dragiša Mišović“ – www.dragisamisovic.bg.ac.rs, gde se mogu saznati važne informacije, a na nekima i zakazati pregled. I privatne ordinacije imaju interesantne sajtove. Ukoliko nekogainteresuju razne informacije i vesti, kao i kampanje koje se trenutno sprovode kod nas u vezi sazdravljem građana, pravima i obavezamakako pacijenata tako i lekara, na raspolaganju je sajt Ministarstva zdravlja – www.zdravlje.sr.gov.rs.

I naravno, evo ga i članak o kome pričamo na sajtu Politike.