Evo jedne ideje koja mi se već duže vreme vrti u glavi, a za koju bi bilo greota da ne čujemo svi, te da je razradimo, a onda i zajedno realizujemo? Ja se već duže vreme bavim sa jedne strane unapređenjem zdravih stilova života kroz sajt www.trcanje.rs te promocijom trčanja kao aktivnosti koja može svima pomoći da žive kvalietnije (zbog toga ja gotovo da nemam više astmu). Sa druge, voim omladinsko udruženje Aktivan život koje upravo dobija svoj prvi omladinski klub na Kolarcu, klub mladih za mlade u kome svi stičemo životne veštine koje su nam potrebne da živimo samostalno i preuzmemo odgovornost za sopstvene ciljeve i želje.

Astma centar Beograd, odakle ta ideja?

Sajt www.astma.rs, koji razvijamo već pune 3 godine, ima osnovni cilj da edukuje i informiše, pre svega roditelje, a onda i same astmatičare u vezi sa astmom i alergijama. Još jedan važan zadatak jeste i omogućavanje ljudima da čuju iskustva drugih ljudi, te da se informacije razmene među ljudima i svima koji se interesuju za astmu. Pored sajta, tu je i naša FB stranica koja služi za povezivanje svih nas.

Baš kroz ove ciljeve, uvideli smo da je jedan prostor, jedno prijateljsko, a opušteno mesto, nešto što nije bolnica, već više klub-centar, koje bi uz stručnu podršku pulmologa bilo mentorisano, ali vođeno od strane onih koji žive sa astmom (bottom – up pristup) u stvari bio pun pogodak, te da bi umnogome doprineo jednoj sistematičnijoj i efektivnoj podršci za sve nas kojima i treba pomoć. Tu pre svega mislim na zbunjene roditelje, decu i starije astmatičare koji su često sami, uplašeni i bez rešenja uz pregršt raznih informacija koje su često nepoptune i netačne.

Šta bi se dešavalo u Astma centru Beograd

Evo samo nekih aktivnosti koje bismo mogli da organizujemo:

 1. Demonstracija upotrebe pumpica i trening za pravilnu upotrebu pumpica
 2. Edukacija o astma akcionom planu
 3. Grupe podrške za astmatičare i roditelje u vidu psiholoških radionica i psihodrame
 4. Razmena iskustava o alterantivnim metodama lečenja
 5. Sportski časovi i treninzi za osobe sa astmom
 6. Individualna psihološka podrška – koučing za rodiltelje dece sa teškom astmom
 7. Gostujuća motivaciona predavanja heroja sa astmom
 8. Edukacije učenika, nastavnika i odraslih u kontatku sa decom – već postoji projekat!
 9. Dečiji programi, učimo kroz igru o astmi – već postoji projekat!
 10. Javni časovi i info pultevi o astmi
 11. Izgradanja indeksa svih lekara, privatnih ordinacija i njihovo sortiranje i ocenjivanje
 12. Posete školama naših edukatora, sličan princip kao u JAZAS-u
 13. Susreti studenata medicine i njihova praksa u centru
 14. Vršnjačka edukacija, mladi rade sa mladima na temu astme
Pored ovih direktnih koristi za sve korisnike, centar bi imao zadatak i da prati različite statistike, te da podržava prava pacijenata sa astmom, razvija međusektorsku saradnju među svim akterima sa kojima jedan astmatičar stupa u susrete.

Molim vas da i vi date u komentarima ideju o mogućim aktivnostima koje bi vas interesovale!

 

Šta možemo da ponudimo?

Ono što naš tim na Astma.rs može da ponudi jesu pored ostalog sledeće ključne stvari:

 • Proces strateškog planiranja i definisanja misisije i vizije centra
 • Projektno mentorisanje i pisanje projekta
 • Iskustvo u neformlanoj podršci drugim obolelima kroz 3 godine rada Santa
 • Sajt Asmta.rs i FB stranicu kao centralno mesto informisanja
 • Kontakte i tim mladih ljudi koji bi realizovali određene aktivnosti u centru: psihološka podrška, promocija, brend, volonteri…

Šta nam je potrebno?

Pre svega nam je potreba osoba koja bi volela da se posveti ovom projektu u potpunosti! To znači da nam treba jedna, ja bih voleo mlada, ali ne mora, osoba koja ima iskustva u projektnom vođenju i po mogućstvu u procesu prikupljanja sredstava. Ukoliko još ima i iskustvo sa astmom, na bilo koji način, tim pre! Ključan je entuzijazam da se uradi nešto ovako vredno i veliko!

Druga stvar koja nam treba jeste novac (donacija) koji ukoliko imamo gore spomenutog čoveka, mislim da nije tako teško naći, jer sam ubeđen da ovo Srbiji i ljudima u Srbiji nedostaje, a da takođe i same dobre ideje i jedno liderstvo Srbiji nedostaju.

Voleli bismo da čujemo vaše ideje!

Molim vas da budete slobodni da iskomentarišete ideju: da li biste koristili usluge ovog centra? Šta vam ne dostaje u trenutnoj nezi? Imate li ideju šta vam je potrebno da biste živeli bolje sa astmom? Da li znate čoveka koji bi voleo da se pozabavi ovim pitanjem?

Ukoliko vam se ideja sviđa, mislite da je interesantna za NS ili neki drugi grad, budite slobodni da me pozovete kako bismo vam pomogli u njenoj realizaciji.

Ako ste zainteresovani za ovaj projekat, bilo kao partner, donator, nosilac projekta, projektni menadžer, neko ko je spreman da uloži svoje vreme u jednu ideju vrednu življenja, molim vas da nam se javite na kontakt@astma.rs.