Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Astma centar Beograd – ideja za projekat

  Evo jedne ideje koja mi se već duže vreme vrti u glavi, a za koju bi bilo greota da ne čujemo svi, te da je razradimo, a onda i zajedno realizujemo? Ja se već duže vreme bavim sa jedne strane unapređenjem zdravih stilova života kroz sajt www.trcanje.rs te promocijom trčanja kao aktivnosti koja može svima pomoći da žive kvalietnije (zbog toga ja gotovo da nemam više astmu). Sa druge, voim omladinsko udruženje Aktivan život koje upravo dobija svoj prvi omladinski klub na Kolarcu, klub mladih za mlade u kome svi stičemo životne veštine koje su nam potrebne da živimo samostalno i preuzmemo odgovornost za sopstvene ciljeve i želje.

  Astma centar Beograd, odakle ta ideja?

  Sajt www.astma.rs, koji razvijamo već pune 3 godine, ima osnovni cilj da edukuje i informiše, pre svega roditelje, a onda i same astmatičare u vezi sa astmom i alergijama. Još jedan važan zadatak jeste i omogućavanje ljudima da čuju iskustva drugih ljudi, te da se informacije razmene među ljudima i svima koji se interesuju za astmu. Pored sajta, tu je i naša FB stranica koja služi za povezivanje svih nas.

  Baš kroz ove ciljeve, uvideli smo da je jedan prostor, jedno prijateljsko, a opušteno mesto, nešto što nije bolnica, već više klub-centar, koje bi uz stručnu podršku pulmologa bilo mentorisano, ali vođeno od strane onih koji žive sa astmom (bottom – up pristup) u stvari bio pun pogodak, te da bi umnogome doprineo jednoj sistematičnijoj i efektivnoj podršci za sve nas kojima i treba pomoć. Tu pre svega mislim na zbunjene roditelje, decu i starije astmatičare koji su često sami, uplašeni i bez rešenja uz pregršt raznih informacija koje su često nepoptune i netačne.

  Šta bi se dešavalo u Astma centru Beograd

  Evo samo nekih aktivnosti koje bismo mogli da organizujemo:

  1. Demonstracija upotrebe pumpica i trening za pravilnu upotrebu pumpica
  2. Edukacija o astma akcionom planu
  3. Grupe podrške za astmatičare i roditelje u vidu psiholoških radionica i psihodrame
  4. Razmena iskustava o alterantivnim metodama lečenja
  5. Sportski časovi i treninzi za osobe sa astmom
  6. Individualna psihološka podrška – koučing za rodiltelje dece sa teškom astmom
  7. Gostujuća motivaciona predavanja heroja sa astmom
  8. Edukacije učenika, nastavnika i odraslih u kontatku sa decom – već postoji projekat!
  9. Dečiji programi, učimo kroz igru o astmi – već postoji projekat!
  10. Javni časovi i info pultevi o astmi
  11. Izgradanja indeksa svih lekara, privatnih ordinacija i njihovo sortiranje i ocenjivanje
  12. Posete školama naših edukatora, sličan princip kao u JAZAS-u
  13. Susreti studenata medicine i njihova praksa u centru
  14. Vršnjačka edukacija, mladi rade sa mladima na temu astme
  Pored ovih direktnih koristi za sve korisnike, centar bi imao zadatak i da prati različite statistike, te da podržava prava pacijenata sa astmom, razvija međusektorsku saradnju među svim akterima sa kojima jedan astmatičar stupa u susrete.

  Molim vas da i vi date u komentarima ideju o mogućim aktivnostima koje bi vas interesovale!

   

  Šta možemo da ponudimo?

  Ono što naš tim na Astma.rs može da ponudi jesu pored ostalog sledeće ključne stvari:

  • Proces strateškog planiranja i definisanja misisije i vizije centra
  • Projektno mentorisanje i pisanje projekta
  • Iskustvo u neformlanoj podršci drugim obolelima kroz 3 godine rada Santa
  • Sajt Asmta.rs i FB stranicu kao centralno mesto informisanja
  • Kontakte i tim mladih ljudi koji bi realizovali određene aktivnosti u centru: psihološka podrška, promocija, brend, volonteri…

  Šta nam je potrebno?

  Pre svega nam je potreba osoba koja bi volela da se posveti ovom projektu u potpunosti! To znači da nam treba jedna, ja bih voleo mlada, ali ne mora, osoba koja ima iskustva u projektnom vođenju i po mogućstvu u procesu prikupljanja sredstava. Ukoliko još ima i iskustvo sa astmom, na bilo koji način, tim pre! Ključan je entuzijazam da se uradi nešto ovako vredno i veliko!

  Druga stvar koja nam treba jeste novac (donacija) koji ukoliko imamo gore spomenutog čoveka, mislim da nije tako teško naći, jer sam ubeđen da ovo Srbiji i ljudima u Srbiji nedostaje, a da takođe i same dobre ideje i jedno liderstvo Srbiji nedostaju.

  Voleli bismo da čujemo vaše ideje!

  Molim vas da budete slobodni da iskomentarišete ideju: da li biste koristili usluge ovog centra? Šta vam ne dostaje u trenutnoj nezi? Imate li ideju šta vam je potrebno da biste živeli bolje sa astmom? Da li znate čoveka koji bi voleo da se pozabavi ovim pitanjem?

  Ukoliko vam se ideja sviđa, mislite da je interesantna za NS ili neki drugi grad, budite slobodni da me pozovete kako bismo vam pomogli u njenoj realizaciji.

  Ako ste zainteresovani za ovaj projekat, bilo kao partner, donator, nosilac projekta, projektni menadžer, neko ko je spreman da uloži svoje vreme u jednu ideju vrednu življenja, molim vas da nam se javite na kontakt@astma.rs.

  Similar posts
  • Kako stojite sa alergijama u ovim pro... Dragi moji, samo da se javim da je sport čudo. Od kada sam 2009. krenuo ozbiljno da treniram, mnoge stvari sa astmom su se promenile. Danas čak nemam gotovo nikakvih problema ni sa alergijama. Mislim da je sve važno: to što imamo posao koji volim, sa gomilom problema i stresa, ali ipak nekako sa jasnim [...]
  • Još par dana do Himalaja. Dođite na i... U četvrtak 05.04. od 21h prostorije našeg kluba u Gospodar Jovanovoj 33 biće otvorene za sve ljubitelje outdoor aktivnosti i za sve naše prijatelje koji žele da nas isprate na Himalaje. Uz pićence i kolače, odgledaćemo neke lepe filmiće o Himalajima, upoznaćete Dragana Jaćimovića, prvog Srbina koji je bio na Mont Everestu, Extreme Summit Team i moćićete [...]
  • Novi član našeg tima, student medicin... Imam cast da vam predstavim jednog sjajnog mladog coveka koji nam se javio sa željom da pomognem Astma.rs svojim znajem i iskustvom. Ovaj mladi covek je student medicine i zove se Petar, a njegov angažman i iskustvo u 20-tim je neverovatno. Upoznajte ga! Astma.rs: Otkud ideja da se prikljuciš našem timu? Prosto, i sam sam [...]
  • Srećna vam nova 2012. i nama treći ro... SREĆNA VAM NOVA 2012 GODINA. Želimo vam da u njoj ispunite naš slogan: ŽIVI AKTIVNO I KONTROLIŠI ASTMU! Želimo vam da budete toliko aktivni da zaboravite da uopšte imate neke smetnje. Danas je i naš rođendan. Marija, Dušica i ja smo zajedno tri godine u misiji da održimo i unapredimo sajt “Astma.rs” i pružimo podršku i [...]
  • Istrčan Beogradski polumaraton 2011 U nedelju 17.4. održan je 24. Beogradski maraton na kome sam učestvovao na polumaratonu. Istrčao sam trening trku i završio polumaraton za 1:47. Staza u Beogradu je veoma naporna, jer u drugom delu staze oko 15km duva jak vetar u prsa, a temperatura raste, te je trčanje teže nego u običajno. Pluća su sasvim u [...]
  • Petar Vesovic

   Do bi bila super stvar… Ja bi voleo da pomognem, imam dosta iskustva, ali zbog fakulteta nemam bas puno vremena. :D.. Otvoren sam da pomognem oko svega sto mogu …

  • Marija-Maja Blažić

   Ova ideja je sjajna i mislim da je takav centar potreban svakom većem gradu. Astma se još uvek smatra kao “opsana i strašna bolest”. Sistem našeg zdravstva ne ostvalja dovoljno prostora lekari da dobro edukuju svoje pacijente asmatičare, roditelje dece kojima je dijagnostikovana astma. Ovakvi centri bi bili idelana pomoć svima.
   Ja već dugo razmišljam o ovakvom centru u Novom Sadu, ali nažalost ostala sam samo na ideji.
   U polsednje vreme imam malo vremena da se posvetim radu na sajtu, zaposlena sam, radim u smenama, privatne obaveze…