Dijagnoza bronhijalne astme mi je postavljena pre 20 god. Imam 31 god. Dvadeset dugih godina sa astmom.

U pocetku sam imao cesta gusenja. Svako vece pre spavanja sam molio Boga da mi dozvoli da spavam bar jednu normalnu noc bez napada. Ali retko kada je uslisavao moje molbe. Onda budjenje u toku noci kasalj, sviranje u plucima uzas, pogotovu za nekoga ko ima 11 god.

Majka uznemirena brzo je donosila spalmotil za inhalaciju i umirivala me kako to samo majke znaju. Onda je krenula terapija u to vreme je to bio INTAL, jako skup cini mi se 25 DM, a plata mog oca je bila oko 30 maraka.

Snalazili smo se kako smo znali i umeli, a narocitu zahvalnost dugujem jednom plemenitom coveku, koga i sada pozdravljam, koji mi je iz Kelna dobavljao Intal potpuno besplatno. U ovom zivotu nisam stigao da mu se zahvalim, ali u nekom narednom siguran sam da hocu.

Dugo je trajala terapija sa Intalom, a prvi rezultati su bili vidljivi posle godinu, a ozbiljan napredak posle 2 ili 3 godine. Da vam nepricam samo kako je moja mladost prolazila bez ekskurzija, fudbala trcanja, cesti izostanci iz skole!

Ali najgore je sazaljenje okoline i to sto te smatraju drugom vrstom, izbegavanje, posmevanje, kao da nisam ljudsko bice. O Boze kada se samo setim svega suza mi krenu…

A onda posle par godina terapija je dala prave rezultate, pluca su se oporavila, nocni napadi su nestali, poceo sam da igram fudbal i stoni tenis, krenuo u srednju skolu, porastao razvio se, jedan od najboljih ucenika u generaciji.

Vodio sam zdrav zivot definitivno,nikada nisam pusio,alkohol u najmanjoj meri,zdrava hrana i sport. Jako je bitno voditi zdrav zivot ako imate astmu,naravno i ako nemateto je jako vazno.

Veliku zahvalnost dugujem astmi

Posle svih ovih godina jednu veliku zahvalnost dugujem astmi: zahvalnost sto zdravo zivim i vodim racuna o svom zdravlju, jer da mi nije uspostavljena ta dijagnoza j45, siguran sam da bih bio kao i vecina mojih vrsnjaka hronicni pusac, svaki dan konzument alkohola, droga, sa besciljnim lutanjem i iscrpljujućim izlascima, samo pored racunara, bez sporta, prirode i pravog uzivanja u zivotu.

Nakon intala terapija je nastavljana sa prekidima i pauzama sa Becotide/Becloforte uz Ventolin po potrebi. Tako sve do 2009.god. A od tada sam uz konsultacije sa doktorkom presao na Alvesco 80mcg, jedna inhalacija dnevno.

Trenutno sam na pauzi i dobro se osecam. Na kontrolu idem svaka tri meseca. Dva puta godisnje radim spirometriju i mogu da vam kazem da su mi rezultati veoma dobri. Kada sam rezultate uporedio sa rezultatima testa koji su radili moji drugovi (dvojica njih 33 i 34god.) koji nemaju nikakvu plucnu bolest, ali su pusaci, moji rezultati su u proseku 5% bili bolji.

Na to sam izuzetno ponosan. Kada sam se takmicio u plivanju preko jednog jezera bio sam cetvrti sa mojih 190cm visine i 99kg, od 50 ucesnika. Ispred mene su bila dvojica profesionalnih plivaca i jedan bivsi pa vi vidite!

Mnogi ljudi koji nemaju problema sa plucima su se gusili i davili na pola, imali problema sa srcem zbog velikog napora i sl. iako ih je bog postedeo jednog velikog zla kakva je astma ,oni su sa nezdravim zivotom o kome sam gore pisao napravili od sebe vece invalide od bilo kog asmaticara. I da vam kazem NE BIH SE NIKADA MENJAO SA NJIMA!

Kao sto sam rekao zadnjih nekoliko godina imam izuzetan kvalitet zivota sto se tice astme, pogotovu od kada sam na Alvescu. Poslednji napad sam imao 20 novembra prosle godine i to je bilo uzrokovano virusom gripa ,a nakon nekoliko doza Bisolvona i izbacivanja sekreta iz pluca sve se sredilo.

Jos uvek se bavim sportom stoni tenis i plivanje, vikende provodim u prirodi iako sam alergican na polen, nemam nikakvih problema. Svake godine more minimum 10 dana, puno plivanja, rano izutra, to jaca i pluca ali i citav organizam.

Svako jutro merim kapacitet pluca sa peak flowmetrom i belezim rezultate. Sa sigurnoscu mogu da kazem da sam astmu potpuno stavio pod kontrolu. Mozda najbolja ilustracija tome je da skoro redovno bacam Ventolin pumpice, jer im je istekao rok upotrebe a da nisu koriscene svega nekoliko puta, a znamo da im je rok upotrebe oko 2 god cini mi se.

Poruka za sve sa astmom

To sto imate astmu ne mora da znaci skoro nista. Kada naucite da je kontrolisete za sta je potebno vreme to je kao da ste 100%zdravi. Edukujte se, citajte, zdravo zivite ne plasite se samo hrabro.

Astma se plasi vise od nas, kada preuzmemo kontrolu.

Sport je obavezan bilo sta, pogledajte samo koliko vrhunskih sportista ima astmu: Jan Torp, Bob Dolan, Pol Skols, mnogi sprinteri na 100m…

Roditeljima male dece,posebno skrecem paznju ne nervirajte se, ne panicite, budite uporni, ne drzite dete pod stsklenim zvonom, vaspitajte ga da bude prava osoba, da zivi zdravo.

Smuci mi se kada cujem roditelje koji ocajavaju, citao sam to i na ovom sajtu, to je pogresno,tako ce te dodatno ugroziti i dete i sebe, a onda kada detetu budete najpotrebniji necete biti u stanju da pomognete.

Ja vam ovo govorim iz licnog iskustva jer sam najvece bitke sa astmom vodio sam i nazalost morao sam da se ucim na sopstvenim greskama!Ipak na kraju mislim da sam pobednik i nastavicu tako…

Budite mi zdravi!

Goran