Verujem da će njeno iskustvo pomoći mnogim asmatičarima koji još uvek previše često koriste brzodelujuće bronhodilatatore kao što je Ventolin, a ne koriste preventivnu terapiju za kontrolu astme.

Ako niste zadovoljni vašim lekarom ili ustanovom u kojoj se lečite, menjajte ustanovu ili lekara i pronađite lekara sa kojim možete da ostvarite partnerski odnos, koji će vas edukovati o vašoj bolest, koji leči po GINA smernicama (Globalna Inicijativa za Lečenje Astme) i koji će vam na osnovu vašeg stanja prepisati terapjiu prema GINA smernicama i vaša astma će biti pod kontrolom.

Uz pravu terapiju zaboravićete šta su brzodelujući bronhodilatatori i pogoršanje disajnih tegoba, odalzak u urgentne centre i bolnicu. To nam poručuje Zorica i hvala joj što je svoje iskustvo podelila sa nama.

Bilo bi šteta da iskustvo i poruka koju nam upućuje gospođa Zorica ostane “zarobljeno” samo kao komentar.

Zorica, dugogodišnji astmatičar, nam priča

Pozdrav svima,

Želim samo da prokomentarišem lekove koje ja uzimam. Imam astmu već 15 godina i smatram da do izvesnog vremena nisam imala adekvatno lečenje. Svaka 3-4 meseca sam bila u bolnici na aminofilinu i urbazonu. Koristila sam Ventolin pumpicu veoma često – čak nekoliko puta na dan, odnosno svaki put kada sam malo aktivnija (žurim na bus, igram se sa detetom…).

Medjutim, od kada sam promenila ustanovu za lečenje i od kada mi je doktorka uvela Singular 10mg i Symbicort stanje se promenilo. Od oktobra meseca nijednom nisam uzela Ventolin pumpicu, nemam potrebu za njom. Symbicort uzimam 2 puta, ujutru i uveče, a Singular uveče. Osećam se mnogo bolje i već me hvata panika kako ce biti kada prestanem sa Singularom, jer doktorka kaze da se on uzima godinu dana i šta je uradio u tom periodu- uradio je, više nema potrebe.

Moj tekst je malo duži, ali želela sam da kažem da je u mom slučaju kombinacija Singulara i Symbocorta pun pogodak.