threadmilPre neki dan trčao sam po onoj jakoj kiši 72 minuta. I bilo mi je to sve zanimljivo, jer volim da izgledam čudak i da radim stvari koje su za druge nezamislive. A i dobar je osećaj kada kiša ide u oči, kada šljapkate po barama. Pretrčao sam dva puta deonicu Strumička, Ustanička, Ljermontova, Vladimira Tomonovića pa opet gore na raskrsnici Vojislava Ilića i Ustaničke u Ustaničku pa dole do Šumica u Ljermotovu. Možda neko ovo i razume :)

Elem, plan za maraton je predviđao trčanje, a jako mi je stalo da se pridržavam tog plana do detalja. Ne želim sebi da kažem: “E mogao si bolje” ili da imam veće neprilike na maratonu. To je i glavni razlog zašto sam trčao jak tempo sa mokrim nogama. I moralo se desiti ono što se desilo. Na levoj nozi mi je nastao veoma veliki i bolan žulj. Gotovo identičan problem kao i ovaj čovek (ružne slike).

Evo i citat sa jednog domaćeg foruma devojke koja je imala problema sa žuljevima i stopalima, a veoma nalikuje na ono što se meni desilo.

…Ma da, ja bila tvrdoglava i nisam se obazirala na to da ne treba da nosim pamučne već poliesterske čarape ili one koje na sebi imaju oznaku CoolMax jer je u njima noga uvek suva, ali kad sam par puta izula krvave noge iz patika, sam se pameti. Pamučne čarape upiju znoj, trčati u mokrim čarapama zimi i nije neka romantika, a leti, posledično, nastanu žuljevi. Često noga u mokroj patici ‘proklizava’ što dovede do udaranja prstiju u obod patike pa nastanu i modrice pod nokatnom pločom. Što će reći: pamučna čarapa zna da napravi blago rečeno mnogo neugodnih trenutaka… priznajem sve sam iskusila.

Pošto već par dana istražujem ovu temu napravio bih jedan rezime onoga što sam saznao skupljajući znanje na internetu:

1. Žulj je jako teško lečiti. Ne postoji magija koja će ga otkloniti odmah. Morate biti strpljivi (što ni ja nisam). Pa ipak, a biste ubrzali proces možete…

2. Operite predeo sa žuljem mlakom vodom i sapunom (ja koristim onaj za decu, Merima)

3. Probušite žulj (sterilnom iglom – nemojte paliti iglu upaljačem, već je obrišite alkoholom). Mnogi će vam reći da žulj ostavite da se sam splasne. I to je ok, ako imate par dana na raspolaganju da leškarite. Ako hoćete sutradan da hodate, probušite žulj što pre.

4. Dobro iscedite. Ja ne cedim rukama, već sa onim tuferima za šminkanje.

5. Da ne bi došlo do mogućih komplikacija, infekcije, mažite: Enbecinom (mast za oči).

6. Žulj ne lepite hanzaplastom, već pustite da diše, da bi se brže stvorila nova koža ispod. Ja čak idem do tih granica da mi ova noga sa žuljem viri kroz jorgan, kako bi svež vazduh sa više kiseonika dolazio u kontakt sa ranom. (Ovo sa hanzaplastom nisam baš siguran, a ovaj moj način koristite ako verujete u autosugestiju i placebo :)

7. Postoje i hanzaplasti sa nekim melemom “Rekord”, ali je potrebno da ovaj hanzaplast nosite 4 dana???

8!!! Sve ovo neće učiniti da vam se žulj opet ne vrati. Promenite ono što je izazvalo žulj.

8. (moj slučaj) Ponovio sam se. Uraaa. Kupio sam Asics Gel-Kayano 14. Odlične patike, a link koji sam vam ostavio jeste link ka najboljem sajtu za tračanje. Svaka preporuka! Bio sam u Grubinu i tamo sam kupio neke sportske uloške, misleći da ću moći da koristim moje stare patike sa novim ulošcima. Takođe i jedne sportske čarape su kupljene (sportske čarape imaju manji sadržaj pamuka – ove kupljene u Intersportu u meraktoru 30%. Inače sportske čarape u radnjama npr u Kralja Milana (Srpskih Vladara) u svim onim radnjama imaju 80,85% pamuka – to nisu sportske čarape!!!)

Kada bi mi neko rekao pre jedno godinu dve da ću nositi ovakvo ružne patike ne bi mu verovao…

Preventiva:

1. Pre trčanja namažite stopala Vazelinom (3 savet u ovom članku)

2. Nosite dobre čarape koje stopalo drže suvim.

3. Noga u patikama nesme da radi, da ima lufta. Pazite ovo pri kupovini. Patika se vremenom širi (takođe pri pranju), pa je u nekom trenutku morate zameniti.

Tako, svašta bih nešto pričao… Npr danas sam prvi put trčao na traci i veoma mi se svidelo.

Podelite vaše iskustvo i načine lečenja žuljeva. Pitajte sve što vas interesuje. Poz