Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Symbicort pumpica za kontrolu astme

  Valerija

  Postovani dr,

  Imam 16 god. i od 4 god. “borim”se sa astmom. Do sad nisam imala nekih povelikih poteskoca, ali poslednja 3 meseca nocu ne mogu da disem i uzimala sam ventolin pumpicu, koja mi uvek pomogne.O

  tisla sam kod alergologa, koji mi je prepisao Symbicort pumpicu koju uzimam ujutru i uvece, i tako vec 3 meseca idem na redovne kontrole,ali nista se ne menja.

  Ako ne uzmem symbicort otezano disem i vise ne znam dal uopste “vredi” da idem na preglede kada se nista ne menja. Da li Vi imate neki savet?

  Dr Dukić odgovara

  Postovana,

  Koliko sam razumela Vaše stanje ukoliko ne uzmete Symbicort turbuhaler onda imate osećaj otežanog disanja, znači terapija ipak ima efekta.

  Synbicort se pokazao kao dobar lek, potreno ga je uzimati najmanje tokom 3 i više meseci. Ukoliko zaista niste bolje i redovno odlazite kod specijaliste na kontrolu, on će Vam verovatno promeniti terapiju pošto na našem tržištu postoji više preparata za kontrolu u terapiju astme.

  Pozdrav od dr M. Dukić

  Similar posts
  • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
  • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
  • Udahni život – pobedimo astmu z...   U sklopu meseca borbe protiv astme u Nišu, Beogrdu i Kragujevcu bice održana predavanja o astmi. Cilj je da se studenti, budući medicinski radnici edukuju da pravovremeno prepoznaju simptome astme kako bi dijagnostikovanje i terapija bili uradjeni na vreme. Da se kratko osvrnemo šta je to astma: Astma je hronična bolest pluća koja se [...]
  • Svetski dan obolelih od astme 2015 Ove godine ASTMA.RS u saradnji sa IFMSA-Srbija (Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine — Srbija) i uz finansijsku podršku GSK će obeležiti svetski dan obolelih od astme. Naš cilj je da se opštoj populaciji skrene pažnja na astmu, da se upoznaju sa simptomima astme kao i sa problemima sa kojima se susreću oboleli. Mi nećemo [...]
  • ŠTA JE TO ”PREHLADA”? MISLE DA JE PREHLADA JEDNO, A VIRUSNA INFEKCIJA NEŠTO DRUGO. Obična prehlada, ili kako je u engleskom govornom području zovu ”common cold” je, zapravo, virusna infekcija. Ne postoji takva bolest koja je praćena kašljanjem i sekrecijom iz nosa koja je rezultat jedino – hladnoće, a da tu virusi nisu ”umešali prste”. Šta se ustvari dešava [...]
  • Stefan

   Postovani,imam jedno pitanje za Vas.

   Razmisljam da se aktiviram u vojsci,a imam astmu.
   Uzimam Symbicort 80 4.5,i dosta se bolje osecam,mada
   povremeno imam blago otezano disanje i zvizdanje u
   plucima,pa bih voleo da cujem Vase misljenje o tome.

   P.S. Imam 18 godina i lecim se kod Prof.Dr. Branimira
   Nestorovica,hvala unapred!

  • Marija Blažić- Maja

   Stefane, ne znam kakav je “stav” za profesionalne vojnike kada je astma u pitanju. Uz dobru kontrolu astme može se sve, ali verovatno je potrebno proći specijalne lekarske preglede koje određuje vojska. Najbolje je da se raspitate u vojnom odseku o tome da li primaju asmatičare u profesionalnu vojsku.
   Ja vam želim puno uspeha:)

  • Stefan

   Postovana,video sam vas komentar o Pri Medu 2 disi lako,
   i dosta me je ohrabrio,pa sam hteo da Vas pitam da li sme da
   se koristi sa propisanom terapijom(Symbicort),i da li moze da dodje do nekih problema tokom koriscenja ovog meda usled fizickog
   napora.E da,i da li bi trebalo da pitam svog lekara za savet.
   Unapred hvala!

  • Marija Blažić- Maja

   Stefane ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema sa upotrebom meda. Sve alternativne terapije kao što su čajevi, med, melemi, homeopetski lekovi, mogu se koristiti uz redovnu preventivnu terapiju (naravno ako im se zna sastav). O svemu vezanim za ono što koristite van redovne terapije, kao i sve šta radite (mislim na fizičku aktivnost, izloženost nekim štetnim agensima i sl) treba reći svom lekaru. Profesor Nestorović je odličan lekar.
   I javite nam se obavezno da li ste se aktivirali u vojsci

  • Stefan

   E,bas Vam hvala na svemu!Profesor Nestorovic jeste odlican,
   kod njega se lecim vec 4 godine(sa prekidima),i moja astma je
   mnogo bolje kontrolisana od kada se kod njega lecim.
   Ovih dana sredjujem oko vojnog roka,i javicu sigurno kako je
   sve proslo.Doktor Nestorovic mi je takodje rekao da ne bi trebalo
   da bude problema oko aktiviranja u vojsci.

  • Stefan

   Nazalost nisam primljen na sluzenje vojnog roka,tamo
   su mi napisali da sam “Nespopsoban” na 2 godine,a do
   tada ce se vojska profesionalizovati,najverovatnije…Ma dobro,
   ima i drugih stvari u zivotu,makar necu morati da ustajem u
   05:30 svako jutro :)).Sve u svemu hvala svima!Pozdrav i puno
   srece u borbi sa astmom!

  • Marija Blažić- Maja

   Stefane, koristi terapiju redovno, bavi se fizičkom aktivnošću, uživaj u svim lepotama koje život pruža, a kao što i sam kažeš nećeš morati da ustaješ u 5,30 svako jutro:)
   Ostani sa nama na sajtu, svi ćemo zajedno pobediti astmu.

  • sladjana

   Da li upotreba Symbicorta kod deteta od 5.5 god. moze da izazove jacanje misica koji obmotava bronhije?Koliko dugo sme (bez posledica) da se upotrbljava u kontinuitetu ili sa pauzama?

  • Marija Blažić- Maja

   Slađana, Symbicort je kombinacija inhalacionog kortikosterodia i dugodelujućeg bronhodilatatora.
   Kombinovani lekovi deluju na dve glavne komponente astme – bronhokonstrikciju i upalu. Može da se koristi i duže vreme. Stanje deteta na kontroli će pokazati koliko treba da se koristi lek. Ako je polse upotreba leka došlo do poboljšanja koje traje duže vreme ukida se terapija, a ako se posle toga stanje pogorša terapija se ponovo uvodi.

  • B Goran

   Prije nekoliko dana sam bio kod jednog cuvenog pulmologa i alergologa ovde u Nürnbergu (Njemacka). Rekao mi je da Symbicort mogu uzimati u propisanim dozama na neogranicen vremenski interval jer su njegove nus pojave minimalne, tako da se mogu cak i zanemariti.
   Jedini savjet koji jos nije ovde spomenut je taj da se poslije svake inhalacije Symbicorta usta moraju dobro isprati vodom. Zbog cega? Da ja sad ne pisem lajicki, siguran sam da ce neko strucan sa ovog sajta to objasniti.

  • Marija Blažić-Maja

   Posle upotrebe inhalacionih kortikosteroida treba isprati usta kako se ne bi razvila gljivica Kandida. Najbolje je malo sode bikarbone rastvorti u čaši vode i dobro isprati usta i grlo. Onako uz grgotanje. Dobro je povremeno i uzeti neki probiotik, najbolji su oni za sisanje ili žvakanje (kao Probio Balance) jer se na taj način obezbeđuje dobra flora i u ustima i u stomaku (crevima). I naravno svima preporučujem da svaki dan popiju po čašu jogurta. Svaki jogurt je dobar!

  • Dogan Ajdar80

   nikad se nisam bolje osecao symbicort je odlican lek

  • Bob

   Bob
   Procitao sam mnoge komentare i pitanja, i nisam primetio da  je iko pomenuo 
   COMBIVENT.  U ovome leku odnosno pimpici su dva leka pa nebi bilo lose da noko od doktora to takodje objasni tj. funkciju tog leka, Ja licno upotrebljavam to i asma je dobro pod kontrolu.
   Pozdrav.

  • Kovacevic Vesna

   MOJ SIN SADA IMA 17 GODINA. LIJECI SE OD ASTME OD 10,5 GOD. NEDAVNO MU JE URADJEN SKENER PLUCA, RENDGEN, BRONHOSKOPIJA, ODREDJIVAN HLOR U ZNOJU I
   PRONASLI SU MU BRONHIEKTAZIJE. PO PREPORUCI NASEG PULMOLOGA POCEO JE DA KORISTI ACAPELLU – UREDJAJ KOJI POMAZE ISKASLJAVANJE. PREPORICILA BIH SVIMA KOJI IMAJU PROBLEMA SA ASTMOM DA SE POSAVETUJU SA SVOJIM PULMOLOGOM O NABAVCI OVOG UREDJAJA JER ZAISTA POMAZE. INTERNET ADRESA POMOCU KOJE MOZETE VIDEO SNIMKOM SAZNATI KORISTENJE ACAPELLE JE SLEDECA – www.smiths-medical.com/education-resurces/videos/index.html
   POSLE SE UKUCA – respiratory-play
   OVAJ UREDJAJ MI JE POSLALA SESTRA IZ AMERIKE I SA POSTARINOM JE CENA OKO 50 DOLARA. IMA VISE ACAPELLA U PONUDI. SADA SAM PORUCILA JOS JEDNU KOJA SE RASTAVLJA, A I ZA SLUCAJ DA MI SE OVA PRVA NEKIM SLUCAJEM POKVARI. OVA PRVA ACAPELLA IMA SKIDANJE SAMO USNIKA I ONDA SE ISPERE BEZ RASTAVLJANJA. 

  • Marija Blažić-Maja

   Bob, Combivent je lek koji se koristi u lečenju HOPB. U sebi sadrži dva leka,Ipratropium Bromide and Albuterol Sulfate. Oba leka spadaju u bronhodilatatore koji opuštaju mišiće u disajnim putevima i olakšavaju protok vazduha u plućima. Pumpica sa ovim lekom se koristi kako bi se sprečio bronhospazam kod bolesnika sa HOPB.
   Combivent se ne koristi kao terapija u lečenju astme, već HOPB.
   Pretpostavljam da trenutno ne živite uSrbiji ili nekoj od biviših jugoslovenskih republika. No ovom tržištu nema Combivent. Oboleli od HOPB se u Srbiji obične leče lekom, takođe inhalacionim koji se zove Spiriva.HOBP nije isto što i astma. Ipak između astme i HOBP-a ima preklapanja i ista osoba može da oboli od obe bolesti.

   O HOBP smo zasita jako malo pisali, pa evo malo o tome.Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je opstruktivni plućni
   poremećaj koji se karakteriše ograničenim ekspiratornim protokom vazduh kroz disajne puteve koje nije potpuno reverzibilno. Ovo ograničenje protoka vazduha je obično progresivno i udruženo sa abnormalnim inflamatornim odgovorom pluća na delovanje štetnih čestica i gasova (naročito onih koje se nalaze u duvanskom dimu).

   Inflamatorni proces koji je udružen sa HOBP karakteriše se povećanim brojem aktiviranih alveolarnih makrofaga, neutrofila, CD8+ citotoksičnih T limfocita, B limfocita, CD4+ T limfocita i oslobađanjem brojnih medijatora inflamacije (leukotrijena, citokina, faktora rasta, hemokina, oksidanasa i proteaza).

   Hronična inflamacija dovodi do remodelovanja malih disajnih puteva sa opstrukcijom lumena zbog pojačane produkcije sluzi i zadebljanja zidova disajnih puteva usled edema i formiranja kolagena, što uzrokuje fibrozu i suženje disajnih puteva.

   Perzistentna inflamacija takođe, dovodi do destrukcije plućnog tkiva, gubitka veza između alveola i malih disajnih puteva i smanjenja elastične retraktilnosti pluća.
   Iako primarno pogađa pluća, HOBP, takođe, proizvodi značajne sistemske konsekvence.

   Mehanizmi nastanka bolesti

   Prema trenutno važećim konceptima, smatra se da većina slučajeva HOBP nastaje kao rezultat ekspozicije štetnim inhalacionim česticama i gasovima (čiji je prototip duvanski dim), koji uzrokuju inflamaciju u donjim disajnim putevima, indukuju oštećenje tkiva, remete odbrambene mehanizme koji služe da ograniče destrukciju i remete reparacione mehanizme koji su u stanju da izvrše restauraciju strukture oštećenog tkiva.

   Oštećenje pluća nastaje kao posledica ekspozicije štetnim faktorima (duvanski dim sadrži brojne oksidanse i toksične komponente koje su u stanju da proizvedu direktno oštećenje) i rezultujućeg inflamatornog
   odgovora. Duvanski dim, takođe, pokreće inflamatorni odgovor koji obuhvata nekoliko mehanizama, uključujući: aktivaciju komplementa, aktivaciju alveolarnih makrofaga i epitelnih ćelija disajnih puteva koje pojačano oslobađaju pro-inflamatorne medijatore.
   Duvanski dim blokira regulatorne mehanizme koji vrše nishodnu regulaciju inflamacije. Kao rezultat, duvanski dim dovodi do nastanka karakterističnog inflamatornog odgovora u plućima sa nagomilavanjem makrofaga u malim disajnim putevima i neutrofila u mukoznim žlezdama, lumenu disajnih puteva i plućnom parenhimu.

   Aktivirane inflamatorne ćelije oslobađaju različite medijatore koji dovode do oštećenja plućnih struktura i održavanja neutrofilne inflamacije.

   Kao rezultat oštećenja, iz ekstracelularnog matriksa dolazi do oslobađanja hemotaktičkih peptida koji mogu da intenziviraju
   inflamatorni proces. Inflamacija je hronična i pojavljuje se u malim i velikim disajnim putevima, sa nastankom različitih morfoloških promena utri plućna područja: hroničnog bronhitisa u centralnim (velikim) disajnim
   putevima, bronhiolitisa (bolest malih disajnih puteva) u perifernim disajnim putevima i emfizema u plućnom parenhimu.

  • Marija Blažić-Maja

   Hvala Vesna što se ovo podelili sa nama!

  • Milica

   Da li neko zna da li se symbicort moze kupiti u slobodnoj prodaji (bez recepta) i koja je cena?