Dragi posetioci slobodno šaljite pitanja. Na raspolaganju nam stoji doktorka Dušica Jarić, za jedno pitanje nedeljno. Trenutno nemamo pitanja na lageru, tako da možete očekivati odgovor veoma brzo. Inače, dosta pitanja stiže o tome gde naći lekara i kome se obratiti  za probleme sa astmom. Ja dosta dugo nisam bio kod lekara (nisam na preventivi i jednom u par meseci imam potrebu za Ventolinom), pa i nemam ovakve informacije.

No, kao što znate pored toga što volonterski odgovara i sarađuje sa sajtom www.astma.rs doktorka Jarić vodi svoju privatnu ordinaciju u Novom Sadu, pa eto prilike da je posetite i proverite njenu stručnost. Iako doktorku lično ne poznajem, naša online saradnja funkciniše već 2 meseca i imam veoma visoko mišljenje o njoj. Doktorka je prijatna žena koja uvek na vreme odgovara na vaša pitanja.  Svima topla preporuka i savet da pročitate njene odgovore na dosadašnja pitanja iz kojih možete mnogo toga da naučite.

Mario: Imam 29 godina, a astmu imam od 8. godine.

Do pre 4 godine, kao po pravilu sam imao teške opstrukcije u junu i julu i uglavnom sam morao da ih rešavam u bolnicama, primanjem infuzija ili inekcija.

U poslednjih par godina nemam teške opstrukcije iako nisam koristio nikakve specijalne lekove. Trenutno koristim pumpicu Ventolin, svakodnevno, po potrebi, od jednog i do,  ponekad, tri puta dnevno, u zavisnosti od trenutnog stanja.

Inače, nemam problema u svakodnevnim aktivnostima, kao i u sportskim aktivnostima (naravno, pre njih uzmem lek).

Zanima me da li je preporučljivo korisiti u toj meri Ventolin, i kojoj klinici se obratiti, koja je u stanju da isprati tok lečenja.

Dr Dušica Jarić: (tekstovi) i (biografija):

Mario,

Podatak da su teška akutna pogoršanja astme bila sezonskog karaktera u junu i julu, sa velikom verovatnoćom ukazuje da imate preosetljivost na polen trava čije je cvetanje tada u maksimumu. Niste ništa napisali o pridruženim simptomima alergijske kijavice, ali je velika verovatnoća da imate u istom periodu pogoršanje kijavice, svrab nosa i očiju, obilnu vodenastu sekreciju iz nosa i otežano disanje na nos. Simptomi od strane gornjih disajnih puteva obično prethode pogoršanju simptoma astme. Savremen koncept u terapiji alergijske astme i rinitisa glasi “jedan disajni put – jedna bolest” te je vrlo važno na vreme, pre pojave pogoršanja, početi preventivnu terapiju alergijskog rinitisa da bi se izbeglo pogoršanje i same astme.

Podatak da svakodnevno imate potrebu za Ventolinom, nekada i do tri puta na dan, ukazuje da se radi o tzv. perzistentnoj umereno teškoj astmi. Primenom Ventolina samo otklanjate epizode bronhospazma, ali ne lečite inflamaciju disajnih puteva koja je u osnovi astme. Neophodno je uvesti redovnu preventivnu terapiju, prvenstveno inhalatornim kortikosteroidima. Ukoliko i pored primene preventivnih lekova iz grupe inhalatornih kortikosteroida (Flixotide, Becloforte, Pulmicort, Alvesco i dr) i dalje budete imali potrebu za Ventolinom, na kontrolom pregledu će vam Vaš lekar korigovati terapiju uvođenjem fiksnih kombinacija inhalatornog kortikosteroida sa dugodelujućim beta-agonistima (Seretide, Symbicort) ili primenom inhalatornog kortikosteroda sa antagonistom leukotrijena (Singulair).

Ne znam gde živite, ali znam da u Srbiji postoji više centara i klinika u kojima rade lekari specijlisti za plućne bolesti koji su upoznati sa GINA (Global INitiative for Asthma) i ARIA (Allergic Rhinitis and Impact on Asthma) smernicama, i koji će Vas naučiti da na pravi način kontrolišete astmu, te živite pun kvalitet života bez tegoba.

Sa poštovanjem
Dr Dušica Jarić