Pobedi je! Živi aktivno!

Svakodnevna upotreba pumpice

Dragi posetioci slobodno šaljite pitanja. Na raspolaganju nam stoji doktorka Dušica Jarić, za jedno pitanje nedeljno. Trenutno nemamo pitanja na lageru, tako da možete očekivati odgovor veoma brzo. Inače, dosta pitanja stiže o tome gde naći lekara i kome se obratiti  za probleme sa astmom. Ja dosta dugo nisam bio kod lekara (nisam na preventivi i jednom u par meseci imam potrebu za Ventolinom), pa i nemam ovakve informacije.

No, kao što znate pored toga što volonterski odgovara i sarađuje sa sajtom www.astma.rs doktorka Jarić vodi svoju privatnu ordinaciju u Novom Sadu, pa eto prilike da je posetite i proverite njenu stručnost. Iako doktorku lično ne poznajem, naša online saradnja funkciniše već 2 meseca i imam veoma visoko mišljenje o njoj. Doktorka je prijatna žena koja uvek na vreme odgovara na vaša pitanja.  Svima topla preporuka i savet da pročitate njene odgovore na dosadašnja pitanja iz kojih možete mnogo toga da naučite.

Mario: Imam 29 godina, a astmu imam od 8. godine.

Do pre 4 godine, kao po pravilu sam imao teške opstrukcije u junu i julu i uglavnom sam morao da ih rešavam u bolnicama, primanjem infuzija ili inekcija.

U poslednjih par godina nemam teške opstrukcije iako nisam koristio nikakve specijalne lekove. Trenutno koristim pumpicu Ventolin, svakodnevno, po potrebi, od jednog i do,  ponekad, tri puta dnevno, u zavisnosti od trenutnog stanja.

Inače, nemam problema u svakodnevnim aktivnostima, kao i u sportskim aktivnostima (naravno, pre njih uzmem lek).

Zanima me da li je preporučljivo korisiti u toj meri Ventolin, i kojoj klinici se obratiti, koja je u stanju da isprati tok lečenja.

Dr Dušica Jarić: (tekstovi) i (biografija):

Mario,

Podatak da su teška akutna pogoršanja astme bila sezonskog karaktera u junu i julu, sa velikom verovatnoćom ukazuje da imate preosetljivost na polen trava čije je cvetanje tada u maksimumu. Niste ništa napisali o pridruženim simptomima alergijske kijavice, ali je velika verovatnoća da imate u istom periodu pogoršanje kijavice, svrab nosa i očiju, obilnu vodenastu sekreciju iz nosa i otežano disanje na nos. Simptomi od strane gornjih disajnih puteva obično prethode pogoršanju simptoma astme. Savremen koncept u terapiji alergijske astme i rinitisa glasi “jedan disajni put – jedna bolest” te je vrlo važno na vreme, pre pojave pogoršanja, početi preventivnu terapiju alergijskog rinitisa da bi se izbeglo pogoršanje i same astme.

Podatak da svakodnevno imate potrebu za Ventolinom, nekada i do tri puta na dan, ukazuje da se radi o tzv. perzistentnoj umereno teškoj astmi. Primenom Ventolina samo otklanjate epizode bronhospazma, ali ne lečite inflamaciju disajnih puteva koja je u osnovi astme. Neophodno je uvesti redovnu preventivnu terapiju, prvenstveno inhalatornim kortikosteroidima. Ukoliko i pored primene preventivnih lekova iz grupe inhalatornih kortikosteroida (Flixotide, Becloforte, Pulmicort, Alvesco i dr) i dalje budete imali potrebu za Ventolinom, na kontrolom pregledu će vam Vaš lekar korigovati terapiju uvođenjem fiksnih kombinacija inhalatornog kortikosteroida sa dugodelujućim beta-agonistima (Seretide, Symbicort) ili primenom inhalatornog kortikosteroda sa antagonistom leukotrijena (Singulair).

Ne znam gde živite, ali znam da u Srbiji postoji više centara i klinika u kojima rade lekari specijlisti za plućne bolesti koji su upoznati sa GINA (Global INitiative for Asthma) i ARIA (Allergic Rhinitis and Impact on Asthma) smernicama, i koji će Vas naučiti da na pravi način kontrolišete astmu, te živite pun kvalitet života bez tegoba.

Sa poštovanjem
Dr Dušica Jarić

Similar posts
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • sladjana

  Molim Vas da mi odgovorite, jer je hitno. Vec 3-4 godine imam astmu, sada sam trudna i nastavila sam da koristim pumpice ventolin i becloforte, sto mi je i inace stalna terapija. Ventolin pred spavanje svaki dan, beklofprte, isto, ali ne svakodnevno. Da li to može skoditi bebi? unapred hvala

 • Aleksandra N.

  Sladjana,ne bih da se pravim pametna ali mislim da bi trebali da razgovarate sa vasim pulmologom kao i sa ginekologom a cudim se sto to niste odmah uradili,u trudnoci doktorima morate reci ako imate neke zdravstvene probleme a pogotovu astmu ne samo zbog zdravlja vase bebe,nego i vaseg.neznam da li cete da se porodite prirodnim putem ali svakako ginekolog mora da zna da imate astmu da bi vam rekao kojim putem smete da se porodite.puno pozdrava i javi sta su doktori rekli.sve naj

 • Veroljub Zmijanac

  Slađana, ni ja nebih se usuđivao da Vam išta sugerišem.

  No jedno je siugrno: Ventolin nije lek za svaki dan! Da li Vam je doktor uveo ovu terpaiju?

  “Primenom Ventolina samo otklanjate epizode bronhospazma, ali ne lečite inflamaciju disajnih puteva koja je u osnovi astme”

  Koliko sam gledao po internetu ovaj lek ne treba uzimati u trudnoći! Nekada doktor ipak može odlučiti sa nekom terapijom koja nije baš ispitana. Oni vagaju, šta je manje gore za bebu.

  Ne vezano sa ovim našim pisanijem.. Pod obavezno kontaktirajte lekara i nek Vam da odgovarajuću terapiju!!!

  Drži te se!

 • Veroljub Zmijanac

  If, during treatment with Ventolin, pregnancy occurs (or you are thinking of becoming pregnant), let your healthcare provider know. He or she will consider both the benefits and the risks of taking Ventolin during pregnancy before making a recommendation for your particular situation.

 • sladjana

  Prilikom ekspertskog ultrazvuka i radjenja dabl testa, pitao me je lekar da li koristim neke lekove i imam li neku bolest, na sta sam ja odgovorila da imam astmu i koristim pumpice. Nista na to nije rekao, dok mi je koj ginekolog rekao da ne bi trebalo, ali je to nemoguće. Molim doktorku Jarić da mi odgovori. Hvala svima!

 • sladjana

  PS Naravno da mi je doktor uveo tu terapiju

 • mina

  prosle godine u novembru sam se porodila carskim rezom.to mi je bio treci carski u roku od tri ipo godine i sva tri puta sa totalnom.tog dana kad sam se porodila sve je bilo ok, ali uvece sam pocela strasno da kasljem sto je normalno jer sam pusac.to vece je radila jedna veoma mlada babica koja i nije bas nesto obracala paznju na pacijente posto je meni treci carski znala sam da posle nekoliko sati sme da se podigne malo krevet zbog kaslja,ali ta babica nije to znala pa nije htela.celu noc sam kasljala i toliko se naprezala da pred zoru vise nisam mogla da disem pocela sam da placem i da molim za pomoc.tad su pozvali ginekologa a kad je ona dosla i kad me je videla odma je pozvala nacelnicu plucnog i internistu jer su mene uzasno bolela pluca i nisam mogla ni stoti deo vazduha da udahnem nego obicno.ja mislim da sam tad bila kao mrtvak jer su svi histerisali kako cu da umrem.secam se da su mi radili ekg, merili mi kiseonik u krvi i kad je doktorka sa plucnog videla koliki mi je kiseonik rekla je predamnom kako da nisu dosli u roku od 5minuta da je moglo svasta da bude jer sam imala minimum kiseonika u krvi.posle toga se ne secam nicega jer mislim da su mi kroz infuziju dali nesto za spavanje.tog jutra u viziti rekli su da sam imala jaku obstrukciju pluca i da cu morati da koristim ventolin pumpicu.10dana sam 3puta dnevno po pola sata primala kiseonik,2puta dnevno inhalacije, primala sam urbazon i jos po 3 infuzije dva puta dnevno i jos neke inekcije.i u otpusnoj listi su mi zapisali da imam hronicni bronhitis i rekli mi da pumpicu koristim po potrebi 3 puta dnevno.pa me zanima po vasem misljenju da li ja imam asmu ili nemam jer mi niko nije rekao da je imam a dali su mi pumpicu koju koliko ja znam koriste asmaticari, i zanima me ako je ja imam posto je to bilo posle porodjaja da li moja deca mogu da naslede asmu jer imam 3 sina a srednji ima atopijsku konstituciju i sklon je alergijama a i ja sam.

 • ljiljana

  Imam cerku staru 17 gidina.Vise od 10 godina je igrala odbojku a onda odjednom prestala.Onda su se pojavili problemi.Pocela je cesto da kasljuca i da se zali na probleme pri disanju(kratak dah).U pocetku poblemu nismo pridavali veliki znacaj,a onda smo se javili lekaru pulmologu.Obavljen je pregled slusalicom,uradjen je alergo test i spirometrija i nalaz je bio odlican…nema alergije pluca su cista , a doktorka predlaze upotrebu VENTOLIN PUMPICE.Dete pumpicu kiristi povremeno 4 nedelje.I dalje se zali na otezani dah a pre 2 dana pojavljuje joj se crvenilo na grudima i lupanje srca.Posle javljanja pedijatru dobija DEKSAZON i inhalaciju ALOPROLOM.Kao posledica primljene terapije bio je povecan pritisak ,tahikardija,mucnina i povracanje.Kod deteta je poceo da se javlja strah i lupanje srca.
  Zanima me sta da radimo dalje?Da li ponovo da se javimo pulmologu.Da li klinicka slika nije na nervnoj bazi .Ima li utica nagli prestanak bavljenja sportom.Kome treba dalje da se javimo?

 • Marija

  Ljiljana, kratak dah može biti simptom za više zdravstvenih problema, problema od strane HOBP, od strane srca, može biti i na nervnoj bazi. Moj savet vam je da se sa ćerkom obavezno ponovo javite pulmologu, ali i da posetite kardiologa i neuropsihijatra

 • Marija

  Sada sam u osmom mesecu trudnoce.Moj suprug je kao mali imao bronhijalnu astmu,nema je od 8-9 godine.Mene interesuje da li iste iste tegobe moze da ima i moja beba,tj. da li ovaj vid bolesti moze da nasledi.I da li treba odmah da prijavim da je moj muz imao astmu prilikom prve bebine kontrole?

 • Marija Blažić- Maja

  Marija, nasledana je sklonost a ne i sama bolest. Poželjno je prijaviti da je muž imao problema sa astmom kao dete.
  Zdravo okruženje bez duvanskog dima, zdravi uslovi života, pravilna ishrana i dr. mogu da odigraju veliku ulogu u sprečavanju razvoja bolesti.
  Uživate u trudnoći:)

 • Radmila

  Imam dvoje djece, kćerki je 12 a sinu 9 godina. Djevojčica od osmog mjeseca koristi ventolin pumpicu a sin od četiri mjeseca. Od školskog uzrasta im je konstatovana minusna dioptrija. Kod djevojčice u zadnjih šest mjeseci je došlo do pogoršanja za 1.75, kod sina neki rast od 0.75, s obzirom da u porodici niko nema problem sa dioptrijom, interesuje me da li Vam je poznato da upotreba ventolina može tako nešto imati za posledicu.

 • Milica

  Postovana,

  Ja nisam astmaticar, ali sam dobila pumpicu kao terapiju zbog trenutnog stanja. Medjutim, javila su mi se ucestala preskakanja srca ( 5-6 puta dnevno). Da li je to normalno? Napominjem da imam jak, suvi iritirajuci kasalj vec 10 dana.
  Hvala!

 • Marija Blažić- Maja

  Milice-morate biti precizniji kako bi dobili pravi odgovor.
  Niste naveli koji ste lek dobili u obliku “pumpice”?
  Ako je u pitanjuVentolin: podrhtavanje mišića, naročito ruku, najčešća je neželjena reakcija na lek i javlja se kod oko 20% pacijenata, zavisi od doze i prolazi po prestanku terapije. Retko može da se javi ubrzan puls sa ili bez proširenja krvnih sudova (vazodilatacije). Mogući su i nepravilni otkucaji srca naročito kod osetljivih pacijenata.
  Ovo je ono na čega upozoravaju proizvođači ove vrste lekova.
  Šta je kao dijagnozu napisao lekar koji vam je preporučio terapju?

 • Maja

  Od pre mesec dana koristim Seretide Diskus. Vec neko vreme pokusavam da ostanem u drugom stanju pa me zanima koliko je bezbedan za upotrebu u ovom periodu i da li mogu da nastavim i u pocetku trudnoce sa njegovom primenom ( do prve sledece kontrole…)

 • jaric dusica

  Majo lecenje astme u trudnoci van trudnoce se bitno ne razlikuje.
  Bili ili ne bili trudni, lekru se svakako javite za najamnje tri meseca ,a ako se trudnoca desi ne smanjujte sami terapiju vec se javite lekaru koji ce nakon pregleda proceniti kako se nastavlja dalja th.

 • mario

  ja koristim ventolin kada sam prehlađen, super je

 • NELETRON

  Nemam problema sa astmom,ali sam cuo da je to veoma dobro koristiti za treninge,jer siri pluca,a to meni treba jer se bavim biciklizmom???

 • božena

  možete li mi reći da li ja imam astmu i kako da ustanovim dali je imam.moja dijagnoza je rinitis alergija,alergična sam na pelud trava i olea.dosada sam od terapije koristila rinolan i tafen nasal flonidan, a sad sam dobila nasonex i aerius to je odredio otorinolaringolog,a pulmolog mi je da fliksonaze i singulair i ventolin po potrebi.pošto ja neznam da li ja imam astmu neznam da li bi uzimala ovu terapiju koja se sastoji od singulair tableta i venotlina.ja se ne gušim i ne nestajem bez zraka ali kad idem uz stepenice malo se zapušen..molim za savjet
  hvala unaprijed i srdačno vas pozdravljam

 • Dusica Jaric

  Bozena, dijagnoza astme se zasniva za korelaciji klinicke slike, postojanja pridruzenih alergijskih bolesti kao i testova plucne funkcije. Da li imate astmu ili ne moze da Vam odgovri samo lekar tj pulmolog koji Vas je i pregledao. Molim Vas da lekara konsultujete vezano za terapiju, jer su nasonex, Flixonase i Tafen nasal, lekovi iz iste grupe te se primenjuje samo jedan od navedenih a nikako oba ili sva tri zajedno!! Skrenite paznju Vasim lekarima na to. Singulair je lek koji se koriti i u terpaiji alergijskog rinitsa, odnosno rinitisa udruzenog sa astmom

 • Sladjana

  Postovana,

  Da li rhinosinsuits chr polyposa moze da izazove disajne probleme ( polip se povuce pa poslije odredjenog vremena ponovo pojavi).
  ORL-olog ne iskljucuje alergiju. Niko u porodici unazad nekoliko koljena nije imao problema sa disanjem ? Ja vec 2.godine -imam. Povremeno.
  Koristim Ventolin (200) ,po potrebi. Nepusac sam, rekreativno se bavim sportom ali zivim malo stresnijim zivotom (kao vecina nas danas, nazalost) .
  A prije toga sam koristila becloforte , seretide disk.
  I da li je ventolin zaista pumpica sa najmanjim intenzitetom uticaja na organizam ?
  Unaprijed hvala !

 • Marija Blažić- Maja

  Slađana, disajni put je jedinstven, te problemo od strane nosa izazivaju disajne tegobe. Pošto ste već koristili terapije Becloforte, Seretide disk, Ventolin, pretpostavljam da vam je to prepisao lekar specijalista. On je dužan i da vam objasni da se Ventolin koristi samo po potrebi, da on nije lek koji leči poteškoće sa disanjem, već služi za sprečavanje napada. Za lečenje inflamacije u plućima se koristi Seretide Diskus.
  Nisam razumela vaše pitanje da li Ventolin pumpica ima najmanji intenzitet uticaja na organizam. Da li ste mislili na štetna dejstva ili na pomoć u lečenju?
  Odvojite vremena po “pročešljajte” ceo sajt, ima puno, puno napisano o tome kako se leče problemi sa disanjem, za čega koja pumpica služi, šta su brzodelujući bronhodilatatori, šta su inhalacioni kortikosteroidi, šta su dugodelujući bronhodilatatori, šta su kombinacije inhalacionih kortikosteroida i dugodelujućih bronhodilatatora kao što je Seretide i još puno edukativnog i korisnog teksta.

 • Sladjana

  Postovana Marija,

  Hvala Vam na savjetu i odvojenom vremenu.

  Iako cesto “procesljavam ” sajt , mnogo mi vise znaci Vas profesionalni savjet oko konkretnog problema.
  Mislila sam na intenzitet stetnog dejstva na organizam u odnosu na becloforte i seretide disk.
  Ovih dana svakako trebam na kontrolu , pa cu i svog doktora pitati sve ono sto do sad nisam.
  Srdacan pozdrav !

 • Marija Blažić- Maja

  Slađana Ventolin i Seretide su pumpice sa potpuno različitim dejstvom. Štetna dejstva inhalacionih kortikosteroida kod Seretide i pumpica sa inhalacionim kortikosteroudima su svedena na minimum. Udahnuti kortikosteroid deluje direktno na bronhije i nema sistemskih neželejnih dejstava kao kortikosteroidi koji se unese putem tableta ili injekcija i deluju tek kad prođu kroz ceo krvotok. Seretide diskus u sebi sadrži dva leka, salmetrol i flutikazon. Salmetrol je dugodelujući bronhodilatator (za razliku od Ventolina koji je brzodelujući bronhodilatator koji širi disajne puteve i olakšava disanje momentalno) koji pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva u plućima i njegovo dejstvo traje 12 sati. Flutikazon je kortikosteroid koji je ustvari “glavni” lek u lečenju astme i koji smanjuje otok i nadražaj u plućima. Njegovom redovnom primenom smanjujemu poterbu za upotrebom pumpica za otklanjanje asmatičnih napada (kao što su Ventolin, Spalmotil, Berodul). Količine kortikosteroida u pumpicama kao što je Seretide su minimalne (u zavisnosti od diska koji koristite, 500, 250 ili 100) i zražene su u mikrogramima. Ovakve pumpice sperečavaju nadolazezeće gušenje, sviranje u grudima i bronhospazam, ali nemaju dejstvo ako već imate gušenje i sviranje. Tada se koristi Ventolin. Ako i pored redovne upotrebe seretide diskusa imate češće potrebe za Ventolinom, trebalo bi razgovarati sa lekarom o povećanju doze ili o uveđenju leka kao što je Singulair.

 • Laura Grubor

  Postovana Dusice,

  Nisam tezak asmaticar, ali kad su promene vremena u pitanju i polen,prasina i trava, disem kao tuber. Skoro sam se vratila sa mora i prva noc mene su stegle bronhije, i od tada bukvalno intezivno sam pocela da koristim pumpice. Ventolin vise nema dejstva na mene, vise puta sam koristila u toku nocu jer nije imalo dugotrajno dejstvo, i skoro da sam dobila srcani napad. Trenutno koristim Berodual, ali i on je slab.

  Konkretno me zanima da li postoji nacin da ocistim bronhije i da prestanem sa upotrebom pumpice?

  Cini mi se kako sve vise koristim pumpice, da mi se pluca navikavaju na njih i da ne mogu prirodnim putem da disem,da li pumpice cescim upotrebljavanjem mogu da ostete srce i pluca i u kojoj meri?

  I da li lekari znaju drugacije da pomognu osobama koje imaju neki vid astme, jer svaki put dobijam pumpicu, bukvalno da me “skinu sa vrata”, ili su priuceni lekari, dosli preko veze ili ih jednostavno ne zanima? Jer u svojoj 21 god. ne zelim da postanem jos veci bolesnik koji ce postati zavisan na pumpice,i biti izumrli fosil u 40 god.

  Izvinjavam se, jer bila suvise direktna.
  S postovanjem

 • Tatjana

  Au, nekoliko puta sam morala da izbrojim do 10 dok sam čitala prethodni komentar, a isto tako i pre nego što sam odlučila da napišem svoj…
  Draga Laura, Vi prvo treba da odaberete lekara pulmologa, zatim da ga redovno posećujete i dozvolite mu da vas leči – tačno se pridržavate propisane terapije, odlazite na kontrole, treba da se dooobrano edukujete o astmi i lečenju iste…
  A ja, sa svojih 40 godina, živim i radim (kvalitetno) s astmom od svoje sedme godine i nisam “jos veci bolesnik koji ce postati zavisan na pumpice,i biti izumrli fosil u 40 god.”!!!!!!!???????
  Petnaestak godina sam se profesionalno bavila sportom i dišem punim plućima!
  Želim vam sve najbolje.

 • Laura Grubor

  Postovana Tatjana, cim ste odgovorili na moje izjave, cinjenica je da ste se pronasli u zadnjem pasusu.
  Ja sam dobro informisana o astmi, mene ne zanimaju terapije, infuzije, ni pulmolozi da mi sole pamet, necu od sebe da pravim retarda, kad nisam!
  Sve te faze sam prosla, i vas odgovor je NEZADOVOLJAVAJUC!!!!

  Mene zanima konkretno. Osobe koje su alergicne i sklone astmi kako mogu da se izlece, da li postoji druga alternativa osim koriscenja pumpica?
  Nadam se da ce kompetenta osoba da mi odgovori, ne zanimaju me klasicni odgovori: idite na terapiju, koristite pumpicu,izbegavajte sve na sta ste alergicni………bla bla bla……..Nije mi potrebno da visim po bolnicama i doma zdravljima, da od sebe pravim veceg bolesnika kad nisam!

  Nije normalno da osoba u 21 godini,koja se razvija koristi vestacko disanje.

  Skoro sam imala situaciju u porodici, kad sam trebala roditelju da dam krv za operaciju,bilo je hitno a ja nisam mogla jer treba da prodje period od 3 godine od zadnjeg koriscenja pumpice. Recite mi da li je to normalno???? Da svom rodtitelju ne mogu da spasem zivot dajuci krv jer imam jebenu astmu!!!!!!!!!!!!!!!

  Prijatno!

 • Tatjana

  Rekla bih da ja živim kvalitetnijim životom od vas, iako ste duplo mlađi od mene ( a obe smo astmatičarke)…
  Činjenica je da ste vi veoma besni (ili uplašeni?) što bolujete od astme, ali, koliko god to surovo zvučalo (za vas), lek za astmu ne postoji!!! Ali, sasvim lepo može da se drži pod kontrolom, preventivnom terapijom…
  Kompetentna osoba po pitanju astme jeste doktor pulmolog…
  Na ovom sajtu imate bezbroj izvrsnih tekstova i komentara ljudi koji su kao vi ili ja, doktora…
  Pomozite sebi, tako što ćete prihvatiti da imate astmu i ponašati se u skladu sa tim…
  Bla,bla,bla

 • Laura Grubor

  Ispravka, nisam asmaticar, vec imam alergije….a ne bronhijalnu astmu. Razlika izmedju mene i asmaticara je velika, vi se gusite i davite kad se iznervirate a ja ne. Ja mogu da trcim kilometar i necu se gusiti, a vi cete se zadihati kad potrcite za autobusom!

  KAKAV JE OVO SAJT, ZA SAVETOVANJE ILI PREPUCAVANJE???????????????

  Sramota da se osobe u zrelim godinama raspravljaju sa mnom jer su se pronasli u nekim mojim recenicama.
  Molim vas Tatjana, nemojte da mi se javljate, ako ste nezadovoljni svojim zivotom, muzem ili poslom, NEMOJTE DA SE ISTRESATE NA OVOM FORUMU KOJI SLUZI ZA INFORMISANJE!!!!!!!!!

  Doktor pulmolog nije jedino resenje!

 • Dusica Jaric

  Neverovatno, sva sreca da na sajtu nema tona, jer korespondencija izmedju Lucije Grubor i Tatjane je zaista na ivici pristojnosti. OCIGLEDNO SE MORA PO HILJADU I PRVI PUT NESTO PONOVITI JER NEKI NE CITAJU SAJT REDOM VEC PITAJU I NE SLUSAJU ODGOVOR…I ONDA JE KRIV SAJT
  Kao prvo ALERGIJSKA BOLEST DISAJNIH PUTEVA SE MANIFESTUJE MNOGO CESCE KAO KAO ALERGIJSKI RINITIS ALI UKOLIKO SE PORED KIJANJA I SEKRECIJE IZ NOSA JAVI KASALJ, STEZANJE U GRUDIMA I POTREBA ZA VENTOLINOM I BERODUALOM, GOVORIMO O PRIDRUZENOJ ALERGIJSKOJ ASTMI. SVE TO SE JOS POTKREPI I SPIROMETRIJOM I OBAVEZNIM BRONHODILATATORNIM TESTOM , NARAVNMO KOD LEKARA PULMOLOGA
  ONDA LEKAR PULMOLOG OBAJASNI PACIJENTU, DA IMA ALERGIJSKU ASTMU I DA PRIMENOM SAMO VENTOLINA I BERODUALA SE NE LECI VEC SAMO PRIVREMENO OTKLANJA TEGOBE. NAKON TOGA MU PREPORUCI PREVENTIVNU TERAPIJU, O CEMU DETALJNO PISE NA OVOM SAJTU, UKLJUCUJICI I TEMU “ISTINE I ZABLUDE O PUMPICAMA”…MOLIM LAURU GRUBOR DA IZDVOJI NESTO VREMENA I TO PROCITA
  UKOLIKO JE UZROCNIK ALERGIJSKE ASTME I RINITISA AMBROZIJA, ONDA SE PREVENTIVNA TERAPIJA POCINJE PRIMENJIVATI VEC POCETKOM AVGUSTA I PRIMENJUJE SE I TOKOM SEPTEMBRA, I NE PREKIDA SE CAK NI TOKOM BORAVKA NA MORU….AKO SE PREKINE.DESI SE UPRAVOONO STO SE DESLIO GOSPODJI GRUBOR KADA SE KRAJEM AVGUSTA BEZ PREVENCIJE VRATILA SA MORA

  P.S TANJA, APSOLUTNO STE U PRAVU, ALI ZAMISLITE JA SAVAKI DAN PONAVLJAM ISTU PRICU , NEKIM PACIJENTIMA I VISE PUTA U TOKU PROCESA LECENJA, I JAKO JE VAZNO DA NIKADA NE IZGUBIM STRPLJENJE JER TIME RIZIKUJEM DA IZGUBIM I PACIJENTA—I TO MISLIM ZAISTA TAKO, JER DOBRO LECENA ASTMA JE STANJE U KOME COVEK ZIVI SASVIM NORMALNO, ALI NE LECENA ASTMA I NEGIRANJE NJENOG POSTOJANJA OD STRANE PACIJENTA JE VRLO OPASNO I MOZE DA UGROZI I SAM ZIVOT

 • Laura Grubor

  Zahvaljujem se na odgovoru gospodjo Jaric, konacno sam dobila odgovarajuc odgovor. Izvinjavam se zbog nepristojnosti, nije bilo lepo sa moje strane.

  Volela bi da mi odgovorite na pitanja.
  Zanimame kakva je pumpica odnosno prasak za inhalaciju Seretide Diskus?
  I koja je razlika izmedju pumpice Berodual i praska za inhalaciju Seretide Diskus?

 • Marija Blažić- Maja

  Laura iznad vašeg prvog komentara nalazi se objašnjenje za Seretide disk i Ventolin. Isto što se odnosi na Ventolin odnosi se i na Berodual.

 • Marija Blažić- Maja
 • Laura Grubor

  Znam, procitala sam. Vi ste uglavnom pisali o ventolinu i seretide disk.
  Znam da je seretide najdelotvorniji, ali htela sam samo da cujem strucno misljenje od gospodje Jaric koje su mane i prednosti izmedju berodual i seretide. Pozdrav

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Draga Laura,

  Nadam se da će nakon čitanja i edukacije sa našeg sajta uslediti i jedan aktivan čin u pravcu poboljšanja vašeg stanja.

  Razlika između pomenutih lekova je velika, Berodual (i ventolin) samo otklanjaju simptome, a ne leče zapaljenje tj inflamaciju disajnog puta (što rade seretide).

  Znači kada se vratite sa mora i zbog polena i svega gušite onda uzimajući Ventolin ili Berodual samo širite pluća da ne biste se ugušili. I tako ćete morati to da radite ko zna koliko dugo.

  Kada uzimate preventivu tj Seretide onda vam to pomogne da nedođete uopšte do napada tj do gušenja. A i kada dođe, ako dođe, onda je napad verovatno mnogo slabiji i manifestuje se možda kao kijavica ali i ne da ne možete da spavate.

  U svakom slučaju prvo je potrebno da pročitate recimo tekst
  http://www.astma.rs/bolest-astma/tretman-i-terapija-astme/ u kome ćete videti razliku spomenutih lekova.

  Kao što rekoh nadam se da ćete se vratiti sa dobrim vestima od lekara, jer sajtovi i forumi nisu zamišljeni da leče, već samo da edukuju pacijenta. Edukacija je samo 10% od ukupnog tretmana.

  Veliki pozdrav od autora sajta

 • Emir

  Imam 13 god.
  Posljednje vrijeme imam ucestale napade astme…
  Odlazim cesto kod doktora i poslije svake inhalacije bud mi bolje max. 1 dan.
  Koristim ventolin pumpicu i otopinu za inhalaciju,ali mi pumpica slabo pomaze…
  Molim vas da mi preprucite neki drugi lijek prtiv astme.

 • Marija Blažić- Maja

  Emire jako sam srećena što se jadan tako mlad momak informiše o svojoj bolesti i što si nam se javio.
  Ventolin samo ublažava loše stanje izazvano astmom, tj uklanja tegobe i nije lek za lečenje i držanje astme pod kontrolom. trebalo bi da odeš kod nekog dečijeg pulmolaga koji će ti prepisati preventivnu terapiju na osnovu tvog stanja. Da li će to biti Flixotid i Singulair ili neki od drugih lekova kojim se astma dovodi pod kontrolu, to treaba da odluči pulmolog kada te pregleda.
  Česti odlasci kod lekara i česdta upotreba Ventolina ukazuju na to da ti je potrebna jedna redovana preventivna terapija sa nekim od lekova koje je dr. Jarić spomenula u gore u tekstu.
  Na ovom sajtu možeš pronaću puno korisnog teksta i puno naučiti o astmi.
  Moraš biti jako dosadan lekari i insistirati da ti daju uput za pulmologa i taržiti neki lek koji će ti pomoći da zaboraiš na ventolin i česte napade astme.

 • Emir

  Ima li neki inhalator(osim flixotida) koji je za preventivno lijecenje astme?

 • Dragana

  Ima jedna pupica,ali je veoma skupa oko 50 km kako se ja sjecam…moj je sin koristio i bilo mu je mnofo lakse….samo dok se sjetim imena

 • Ivana V.

  Emire, ja koliko sam cula postoji i pulmicort pumpica, moja deca su ga koristili kao ampule za inhalaciju, i pokazao se kao dobar, raspitaj se kod svog lekara dali mozes da koristis taj lek a znam da za stariju decu prepisuju i Seretide koja se isto pokazala kao dobra u prevenciji astme, ali u svakom slucaju najvaznije ti je da pronadjes dobrog pulmologa koji ce te pratiti i pomoci u daljem lecenju.

 • Marija Blažić- Maja

  Emire, trebalo bi da razgovaraš sa pulmologom o promeni terapije sa kojom ćeš imati bolju kontrolu astme. Da li će ti lekar uz Flixotide uvesti i singulair ili će ti prepisati neku od pumpica, diska, turbohalera u kojima se pored inhalacionog korikosteroida nalazi i dugodelujući bronhodilatator, odlučiće lekar. Takve pumpice se mogu naći pod nazivom Seretide diskus, Simbicort. One se obično koriste dva puta dnevno, dugodelujući bronhodilatator u njima ima dejstvo oko 12 časova.
  Više o lekovima za lečenje astme možeš pročitati ako u gornjem padajućem meniju (odmah ispod onog ODNOS PREMA ASTMI) TERAPIJA klikneš na OSNOVE TERAPIJE ASTME, a obavezno pročitaj i članak TERAPIJA.
  U svakom slučaju o promeni terapije treba popričati sa pulmologom, on će ti lekove prepisati na recept, nema potrebe za kupovinom leka u slobodnoj prodaji jer lekovi iz te kategorije se dobijaju na recept.
  Možeš pročitati i tekst “Seretide i Singulair iz ugla pacijenta”.
  Budi pričljiv sa pulmologom, slobodno mu ispričaj kako se osaćeš, kad ti se stanje pogoršava, kaži mu sve šta te muči. Partnerski odnos sa lekarom je polovina uspešnog lečenja.
  I naravno i dalje osteni sa nama, ako si raspoložen možeš nam napisati svoje iskustvo sa astmom, o svemu kada su počeli problemi, kada je dijagnostikovana astma, kakav je odnos tvojih druga prema tebi zbog astme, da li te roditelji suviše maze zbog astme, šta ti najviše smeta (promena vremena, magla, duvanski dim, fizički napor…) da li se baviš sportom i slično. Taj tekst možeš poslati Veroljubu ili meni a mi ćemo ga objaviti kao poseban članak.
  Svako napisano iskustvo je veoma dragocenu ostalim asmatičarima ili roditeljima dece obolele od astme.

 • marijana

  koliko kosta taj ventolin ?

 • Marija Blažić- Maja

  Marijana, ako vi ili neko od vaših ukućana ima potrebu za Ventolinom, trebalo bi da se obratite pulmologu koji će prepisati adekvatnu terapiju koja se dobija na recept. Upotreba bilo kojeg leka na svoju ruku može biti potencijalno štetna. Informacije o ceni možete dobiti u apotekama.

 • senada

  koristim seritide i ventolin po potrebi, vec godinu dana ali produktivni kasalj nikada nije prestao dali ja moram da kasljem ako sam asmaticar ili se i to moze drzati pod kontrolom?

 • jaric dusica

  Senade, seretide spada u redovnu preventivnu terapiju i uzima se redovno u propisanoj dozi 2×1 udah najmanje 3 meseca pre nego ste se doza leka eventualno redukuje. Samo se Ventolin koristi po potrebi, kada se jave tegobe. Primenom seretida po potrebi vi niste sporoveli redovnu terapiju…to je vrlo slicno kao da kod upale pluca antibiotik uzmete samo po potrebi kada je temperatura preko 39 C….

 • Torbicass

  Javlja vam se OCAJNA cerka gospodje od 56 godina koja ima HOBP!Ja se unapred izvinjavam jer sam dosta laik kod njenih terapija pa mozda u nekom slovu pogresim ne zamerite mi!Koristi pumpice berodual i serv….stao mi je mozak:)lekari joj jednom mesecno daju terapiju tj.recepte za te lekove!Lezala je na pulmologiji u klinickom centru 2 puta!Sta se desava….desava se to da ona pored terapije koju joj doktorka da tj.recepte kupuje jos 4 do 5 pumpica mesecno i ako u ovoj krizi trenutno nemamo (imacemo sutra)ona pravi haos po kuci kao zadnji narkoman histerise dok neko u pola noci njoj ne ode po pumpicu u dezurnu apoteku, ja to tolerisem vec godinu dana (mislim lose joj je kako da ne pomognem majci)dok nije pocela da nam svima krade novac ne bi li kupovala pumpice!!!Pri tom smo svi primetili da joj je moc rasudjivanja veoma oslabio!!Moje pitanje nije dal’ je ona luda:)),nego koliko joj ja pomazem i dal joj mozda odmazem u tome sto joj kupujem pumpice beroduala kad god joj zatreba,jer sam cula da moze srce da strada od toga!Ne mojte mi reci da je vodim kod lekara jer je to ne moguce izvesti!Hvala puno!!

 • Marija Blazić- Maja

  Torbicass, veoma je teško odgovoriti vam na pitanje a da se ne kaže da majku ipak treba odvesti kod lekara!
  Majka koristi Berodula i Serevent.
  Serevent je salmetrol, dugodelujući bronhodilatator i koristi se za ublažavanje simptoma hronične opstruktivne bolesti pluća. Kod salmeterola mogu se javiti klasični simptomi beta-2-simpatomimetskih agonista, kao što je fino drhtanje ruku i glavobolja,
  ali nakon nekog vremena takve nuspojave nestaju. Takođe, kod nekih pacijenata koji inače imaju problema sa srcem mogu se javiti i aritmije.
  Berodual se korsti u prevenciji i terapiji bronhospazma kod bronhijalne astme i HOBP.
  Ako vaša majka ima potrebu za toliko čestim uzimanjem Beroduala onda o korekciji terapije treba popričati sa pulmologom.
  Pokušajte ipak da ubedite majku da ponovo ode kod pulmologa, kažite joj da će nekim novim lekom koji će joj pulmolog prepisati biti daleko. I vašoj majci zasita treba pulmolog koji će joj objasniti da toliko upotreba Beroduala nije dobra, možda joj prepiše Spirivu ili uz terapiju doda i Durofilin. Svakako konsultujte pulmologa.
  Trenutno je nestašica Beroduala na našem tržištu.
  Zaista želim da vam pomognem nekim savetom koji će biti od koristi. Možda da joj nabavite kućni inhalator i da se inhalira sa fiziološkim rastvorom.
  Pokušajte da porazgovarate sa majkom kad je smirena i kad nema potrebu za Berodulaom, da je pitate zašto ga toliko često koristi, šta je muči, da li ima stah od gušenja…Kroz neki razgovor je pokušajte ubediti da ćete neći način da joj olakšate tegobe i bez tolikog Beroduala ako ode kod lekara. Svakako konsultujte pulmologa sa ili bez majke.

 • Torbicass

  Gospodjo Marija,pokusala sam i to ali kad hocu da udjem sa njom kod pulmologa ona se okrene i ode,ljuta na mene sto je proveravam.Ona i pusi paklu dnevno i sve doktore laze i maze!Zvala sam jednom hitnu pomoc i razgovarala sa pulmologom i zena mi je rekla da kad ona pocne da panici izazove sebi pravi napad i u tom trenutku njoj stvarno ttreba pumpica ali da ja nisam edukovana kad treba da joj se da a kad ne!Ako joj ne dam ona moze da se ugusi a ako joj dajem kad god joj treba da ce joj srce popustiti!Razlog zbog kog sad ne mogu da idem sa njom je to da sam u drugom stanju pa ne smem ni da se nerviram.sestra se brine o njoj trenutno ali i ona sa zivcima popusta!Isli smo i kod popa za savet i dovodili ga da prica sa njm ,ona ga izbacila iz kuce!Vise smo svi na kraju zivaca!Pre neki dan joj je trebala pumpica,sestra bila na poslu,i ona zvala komsinicu da je odveze u 11 sati nocu do apoteke!Kaze komsinica cetvoronoske je dosla do nje sa jakim gusenjem!Kad je kupila pumpicu posle 5 minuta joj je bilo bolje i zapalila cigaru!!!!!!!!Jeste da je ovaj moj post vise za psihijatra ali sam ocajna jer vidim ovde na ovom sajtu da ljudi zive normalno sa tom bolescu,a mi svi oko nje pa i ona sama prva,propadosmo!!!!!Strah me jer polako svi odustajemo,vec je neki ljudi i ne zovu (sin),sestra gleda kako da pobegne u podstanare,ja sad imam drugih briga tako da se plasim da jednog dana jednostavno joj se niko od nas nece javiti zbog njenog ponasanja a ipak nam je majka!!P.S. inhalator ima ali ga ne podnosi jer kako kaze od njega joj je jos gore!!!

 • Marija Blazić- Maja

  Torcicass, juče sam pričala sa svojim doktorom o vašem slučaju, upotreba tolikog Beroduala je više nogo opasna!
  Tačno je da panika izaziva napad i da njoj zaista treba Berodual u tom trenutku i da joj olakšava simptome. Ali cigareta koju polse zapali i dalje uništava njena pluća. Cigareta je i glavni uzročnik HOPB i najbolji lek je prestanak pušenja.
  Znam da će do toga teško doći, potpuno razumem vašu muku.
  U takvoj situaciji sa jednim nerazumnim pacijentom svima će vama popustiti živci,a to neće biti dobro ni za majku ni za vas. Vi kao buduća majka morate misliti o vama i vašem detetu, njemu ćete biti potrebniji nego vašoj majci. možda ovo zvuči surovo, ali je tako.
  Trebalo bi pulmolog da edukuje vašu majku kada da upotrebi pumpicu a kada joj nije potrebna. Možda bi pulmolog trebao i da je uputi u neko psihijatrijsko savetovališe koje bi joj pomoglo da se izbori sa strahovima od gušenja.
  Cela porodica mora naći neku snagu da razgovara sa njom i da joj pokuša objasniti da joj toliko upotreba samo škodi, kao i pušenje.
  Znam da je nama što smo puni ideja i saveta lako da pričamo a nismo u vašoj koži.
  Sledeći put kad bude paničila i tražila novu pumpicu, nemojte je voditi u apoteku, zovite hitnu pomoć, budite uporni da dođu kod majke neka joj oni daju terapiju ili je nose za bolnicu. Valde će se naći neki lekar koji će je možda urazumeti i preduzeti neke korake da je usmeri ka pravilnom lečenju.
  Čuvajte se vi i mislite na sebe. Kažite majci koliko je volite i brinete za nju, pitajte je da li je toga svesna i molite da i ona vas razume i da svi zajedno kao porodica morate rešiti njen problem, a da problem neće rešiti nekontrolisana upotreba Beroduala.

 • Torbicass

  Hvala Vam Marija na ovim utesnim recima!Konacno sa nekim ko razume njeno stanje da porazgovaram.Pokusacemo sve dokle god budemo imali zivaca.Javljam se ako dodje do nekih promena!Pozdrav od Torbica Sandre!

 • Dusica Jaric

  Sandra, ovo što opisujete kod majke je vrlo verovatno panični atak udruzen i sa anksioznim sindromom. U terpaiju se mora uključiti psihijatar. Inače kod osoba sa HOBP vrlo često se sreće i depresivni sindrom, panični atak, bipolarni poremećaju i težak anksiozni sindrom do kompulsivnih poremećaja. Razgovor neće ništa veliko rešiti, mora se uvesti specifična NPS terapija.

 • Torbicass

  Hvala Vam na odgovoru,pokusacu da odem do njene doktorke da porazgovaramo a da ona ne zna!Valjda ce ona uspeti da je nagovori da potrazi pomoc psihijatra!Mi vise ne znamo sta da radimo!Javljam se sa odgovorom uskoro!Puno hvala svima!

 • EDI_EMA

  A

 • Vesna

  Postovana,

  Molim Vas za odgovor. U toku proleca(maj,jun)kada su obilne padavine i kada je sparina velika nocu imam izrazito otezano disanje i ne mogu da spavam.Nikada nisam imala astmu ali kao mala sam imala problema sa bronhijama i koristila sam spalmotil i ventolin kroz inhalaciju.. Otezano disanje je sezonsko, pa sam pila pressing i aerius. Vise mi ne deluju. Recite mi molim Vas na koji lek da predjem. Unapred zahvalna

 • http://www.veroljub.info Veroljub Zmijanac

  Vesna potrebno je da se javite lekaru da se ustanovi od čega bolujete i da se u skladu sa time prepiše terapija.

  Neodgovorno bi bilo da vam neko daje terapiju na osnovu internet saveta.

 • Dinamit

  Postovana,
  moja kcerka ima dijagnostikovanu astmu od pre nepunih godinu dana. Pregledi se obavljaju u privatnoj ordinaciji, i prepisane je lek Seretide vec treci put. Prvi put sam ga kupila po ceni od preko 5000 dinara. Drugi put su u Domu zdravlja dali recept na osnovu nalaza specijaliste iz privatne ordinacije (cena ispod 1000 dinara), sad treci put nece da mi daju recept (lek se izdaje na recept osobama do 19 godina??). Pitanje je sledece : koliko dugo moze da se koristi Seretide, i mora li da se koristi svaki dan ili moze po potrebi?

 • Jare

  SERETIDE  se koristi REDOVNO 2x dnevno po 1 doza iz ihlatora. Minimum 3 meseca. izdaje se na recept, n aosnovu misljenja pulmologa bez obzira da li je iz privatne ili drzavne ordinacije. deca do 18 godina lek ne placaju, a nakon 18 godine uz recept seplaca 25% o dukupne cene leka.
  Ukoliko nekonece da vam izda recept, a vase dete ima dijagnostikovanu astmu, zamolite ga da u karton pismeno evidetira dijagnozu deteta, terpaiju koja je preporcen aod strane pulmologa, RAZLOG ZASTO NECE DA VAM IZDA RECEPT i da se izpod svega toga potpise sa svim tim pravo kod zastitinka pacijentovih prava….u tom slucaju ako dete dobije pogorsanje astme jer nije redovno dobijalo preventivnu terpaiju veoma jasno ko snosi odgovornost.
  sa postovanje
  Dr Dusica Jaric

 • G.natasa

  Pusac sam 25god. U posljednjih nekoliko,tacnije 8god.imam problem sa kasljanjem koje se javlja samo u lezecem polozaju.Kasalj je produktivan,pusacki.Radila sam u vise navrata alergo test,koji je negativan,spirometriju koja je osrednja,bronhoskopiju gdje su najsitniji bronhiji jako suzeni.Rekli su mi da imam astmu prije dvije godine,gdje su mi dali Seretide pumpicu.Ona me je nadula,da sam jedva disala,plus astma,ne vidim sta mi je bilo gore.Kasalj nije prestao,vec je bio jos produktivniji.Promijenila sam doktora,pa poslije ponovnih pretraga ovog ljeta,dobila sam Alvesko pumpicu,koja je takodje na bazi kortikosteroida.Opet sam se pocela naduvavati! Da li postoji neka zamjena za taj lijek,da nije na bazi kortikosteroida? Nemam vise ni snage ni zivaca da ponovo radim nalaze i mijenjam doktore,jer sam posljednji put lezala u bolnici da bih sto detaljnije ispitala moje zdravstveno stanje.Smanjila sam upola kolicinu cigareta, (nisam nikada puno ni pusila,jednu kutiju dnevno),imam zelju i namjeru da podpuno izbacim iz svog zivota tu odvratnu naviku! Unaprijed zahvalna,
  NATASA G.

 • dr Dusica Jaric

  Natasa, kasalj u lezecem polozaju moze da ukazuje na pridruzenu gastroezofagealnu refluksnu bolest- GERB ili laringopharzngela reflux –koji su cesto udruzeni sa astmom -nealergijskom ili cak neleceni daju astmi slicne simptme–na sajtu je Marija blazic vec pisala o tome
  DUVANSKI DIM POGORSAVA I JEDNO I DRUGO STANJE pa razmislite i o prekidu pusenja
  Alvesco je inhalatorni KS, ali zaista ne moze d  ima sistemski efekat jer je najnovija generacija inhalatornih KS sa bioraspolozivoscu manjom od 0,1%

 • Blazicm

  Nisam baš najbolje razumela onaj deo da ste od Seretide jedva disali? Ne znam zašto bi ponovo radili analize kad vam je astma već dijagnostikovana. Inhalacioni kortikosterodi su najbolji mogući lek koji pomaže u lečenju astme, sa minimum sistemskih efekata. Uzimati lekove za astmu uz cigarete pa makr i dve dnevno je kao da na otvorenu ranu sipate Bivacin prašak a onda preko njega sonu kiselinu.
  Idite ponivo kod lekara koji vas je deteljno pregledao, ispričajte mu sve simptome koje imate, spomenite mogućnost GERB-a, tj vraćanja želunadne kiseline u grlo i propisanu terapiju koristite redovno.
  Zbog čega su vam radili bronhoskopiju?

 • G.natasa

  Prvi put mi je propisano Seretide,dva udaha,ujutru i navece,od cega me je boljela glava (ostar tjemeni bol),pa sam udisala samo uvece. Nisam mogla da disem od neke cudne nadutosti,osjecala sam da mi zeludac ne funkcionise i kao da sam se prejela.(uzimala sam vrlo malu kolicinu hrane) Prosirila sam se u struku i bila sam sva kao otecena.Po prestanku uzimanja tog lijeka (svojevoljno) nakon pet mjeseci terapije,sve se vratilo u normalno stanje za kratko vrijeme,sem kaslja.Ponovo sam otisla na nove pretrage,gdje su mi uradili bronhoskopiju,biopsiju bena,ultrazvuk abdomena i jos neke nalaze,sumnjajuci na sarkoidozu.Nalazi su bili negativni.Dobila sam samo Alvesko pumpicu,jedan udah uvece i dijagnozu da nemam astmu,nego suzenje bronhija,tezi oblik bronhitisa! Napominjem da imam hronicni sinusitis i promjene na zglobovima saka (krive prste,ne mogu ih potpuno ispraviti) i stopalima (na rengen  snimku se vide promjene).Radili su mi i reuma test koji je takodje negativan…Ujutru imam problem sa bolnom pokretljivosti cijelog tijela,a posebno saka.Nadam se da sam Vam sada dala kompletniju sliku o svom problemu koji je vrlo komplikovan.
  Zahvaljujem se na savjetu i strpljenju.Sve ovo sam ispricala svom ljekaru…

 • Blazicm

  Zbog sarkoidoze sam vas i pitala za bronhoskpoiju, ja imam sarkoidozu.
  Hronični sinusitis je obično posledica alergije, koja dovodi do otoka
  sluzokože nosa čime se otežava pražnjenje sinusa. Može se nadovezati i
  na nealergijsku vazomotornu upalu nosa, zapušenje nosa i sinusnih otvora
  zbog krive nosne pregrade, polipa…
  Nekada je povezan sa bolestima
  donjih disajnih puteva, najčešće sa astmom. Različiti faktori spoljašnje
  sredine, kao duvanski dim i aerozagađenje, mogu da doprinesu hroničnoj
  upali.
  Kod hroničnog  sinuzitisa nos je gotovo stalno zapušen. Prisutan je
  zelenkastožuti sekret, koji se sliva duž zadnjeg zida ždrela
  (nazofarinks). Nekada to izaziva uporan i dugotrajan kašalj.
  Hronični sinuzitis može
  znatno da umanji kvalitet života. Ukoliko se ne leči adekvatno može da
  dovede do širenja zapaljenja na orbitu, okolne kosti, pa čak i centralni
  nervni sistem.Kod hroničnog sinusitisa koriste se kapi ili sprej sa kortikosteroidom.
  Ako je prisutna alergija koriste se antihistaminici i inhalacioni
  kortikosteroidi. 

  Artroze su hronična degenerativna oboljenja zglobova praćena
  hroničnim bolom,
  ograničenom pokretljivošću i otežanim obavljanjem
  dnevnih aktivnosti. Otuda one predstavljaju veliki socio – medicinski
  problem. Najčešće su zahvaćeni zglobovi kuka i kolena (gonartroza i
  koksartroza), obzirom da trpe najveća opterećenja. Ređe se radi o
  artrozama zglobova ručja i sitnih zglobova šaka, kao i o artrozi ramenog
  zgloba. Artroze se najčešće javljaju posle 40. godine života i kod
  muškaraca i kod žena, sa nešto većom učestalošću kod žena.

  Razlikujemo primarne i sekundarne artroze. Primarne su one kod kojih
  se ne zna uzrok, tj. kojima ne prethodi ni jedno poznato bolesno stanje
  ili povreda. Smatra se da u njihovom nastanku ima uticaja sam proces
  starenja tkiva, mnogi spoljašnji faktori, poremećaji hormonske ravnoteže
  i nasledna predispozicija. Sekundarne artroze su one kod kojih se zna
  uzrok i nastaju kao posledica povreda, urođenih anomalija zglobova,
  metaboličkih i endokrinih bolesti, upala itd.
  Zapravo se radi o prevremenom ili ubrzanom starenju zgloba.

  Degenerativne promene primarno se javljaju na hrskavici a potom na
  koštanim delovima. Najpre dolazi do razmekšanja i istanjenja zglobne
  hrskavice usled čega se sužava zglobni prostor. To uzrokuje reakciju
  okolne (subhondralne) kosti koja se zgušnjava (sklerozira), stvaraju se
  nove koštane izrasline (osteofiti), menja se struktura kosti i stvaraju
  se koštane pseudociste tj. šupljine u kosti.

 • Blazicm

  izvinjavam se na dužini teksta, ali ja sam poznbata po pisanju “naširoko”
  Lečenje pomenutih promena od strane jutarnje ukočenosti podrazumeva

  – fizikalnu terapiju
  – kineziterapiju (terapeutske vežbe strogo individualno dozirane)
  – edukaciju pacijenata, upoznavanje pacijenta sa suštinom zdravstvenog
  problema, saveti za režim šetnje i odmora u toku dana, zaštitni i
  rasteretni položaji pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti)
  – poboljšanje opšte psiho-fizičke kondicije

  Vi morate biti aktivan učesnik u procesu lečenja, dok su lekar i terapeut samo vodiči na tom putu.
  Za probleme kašlja i pronalaženje prave terapije za njegovo suzbijanje morate biti uporni i bukvalno udaviti vašeg pulmologa dok ne dođete do prave terapije uz koju ćete imati najmanje nuzpojava.
  Znam da je sve to teško i zamorno, odlasci kod lekara, zakazivanje, razne ponovljene analize, ali tako mora biti.

 • G.natasa

  Puno Vam hvala na iscrpnom odgovoru…i jako mi je zao sto nisam zavrsila medicinu…:-) Vec dvadeset godina posjecujem doktore,sada imam 44g.i jos uvijek ne mogu da rijesim problem.Cak nisam saznala ni za uzroke svih ovih tegoba koje imam. Trenutno sam po stoti put posustala…ali cu ici dalje u nadi da cu bar malo poboljsati kvalitet zivota. Samohrana sam majka dvoje djece i imam veliki razlog da se borim dok god ne nadjem pravo rjesenje.
  Sa postovanjem
  Natasa

 • Blazicm

  Nataša, ne posustajte, mi smo tu da razmenimo iskustva, da saslušamo, posavetujemo, da podržimo…
  Nadam se da će vam uskoro biti mnogo bolje, rešenje uvek postoji. Vama i deci želim sve najbolje

 • Banovicmarina63

  Moj pulmolog preporucuje mi pumpicu Symbicort da li ta pumpica ima sttnih eakata i za sta ona sluzi kakvo dejstvo daje ?

 • Marija-Maja Blažić

  Pod najčešća pitanja i odgovori možeš naći sve što te interesuje. Pročitaj i iskustva asmatičara, ima divno iskustvo Gorana baš o Symbicortu. trebalo bi da ostvariš partnerski odnos sa pulmologom, njega da pitaš sve što te interesuje. Stvaranjem doborg partnerskog odnosa sa pulmologom je pola uspeha u držanju astme pod kontrolom.

 • Andjelasd

  mene zanima da li neko ima aparat za inhalacije i kakvi su utisci o njoj

 • Marija-Maja Blažić

  Na koji aparat misliš? Da li na pumpicu kao što je Ventolin ili na kućni inhalator?
  Kućni inhalator je veoma korisna stvar i trebalo bi da ga ima svako ko ima respiratornih probelma.

 • http://www.facebook.com/hajni30 Hajnalka Gaspar Stojanovic

  Već 2 god.mojem detetu koje sada ima 6 god.lečim “bronhitis” Ventolinom.Sada mi je doktorka rekla da on ima blaži oblik astme.Nismo išli još ni na kakve testove i ne znam šta tačno da radim.Da li je Ventolin dobar lek tj.efikasan?

 • Marija-Maja Blažić

  Mama Hajnalka, predlažem vam da pažljivo pročitate tek na ovom linku
  http://www.astma.rs/astma/osnovni-principi-lecenja-astme/
  a navodim reči doktorke Jarić iz gornjeg teksta:”Primenom Ventolina samo otklanjate epizode bronhospazma, ali ne lečite
  inflamaciju disajnih puteva koja je u osnovi astme.
  Neophodno je uvesti
  redovnu preventivnu terapiju, prvenstveno inhalatornim
  kortikosteroidima.”
  Mislim da se odgovor na vaše pitanje sam nameće. Vratite se kod doktroke koja je konstatovala da dete ima blaži oblik astme i pitajte je o preventivnoj terapiji.

 • Biljana Djordjic

  Dobar dan,javlja vam se jedna zabrinuta majka.Mom sinu koji ima 5 godina pre nedelju dana je ustanovljena alergijska astma.Uradili smo alergo test i ispostavilo se da je alergican na polen trave,korova,grinje,prasinu,duvan.Pre nego sto smo posetili pulmologa on je poceo uvece otezano da dise i svira odnosno skripi i povremeno da kaslje.Lekar – pulmolog je utvrdio da ima alergijsku astmu i dao mu je 2 pumpice da koristi flixotide dva puta dnevno preko komore i ventolin po potrebi.Cim smo poceli sa inhalacijom flixotidom njemu su se svi simptomi povukli,povremeno kine ali kasalj i skripanje se povuklo.Inace pregledala su ga igrom slucaja 4 pedijatra i svaki je rekao da nema opstrukcije pluca i da su pluca cista.Desavala se da kad udje  s polja gde je bilo hladno u toplu prostoriju da onda dobije napad kaslja,inace trci normalno ne umara se.Mene zanima da li je to stvarno astma ili je alergijski rinitis?Ja sam kao mala imala bronhitis i desavalo se da presedim celu noc jer nisam imala vazduha,primala sam injekcije a njemu nije ni otprilike nije tako a ima dijagnostikovanu astmu pa sam ja totalno zbunjena.Hvala Vam unapred na odgovoru!

 • Marija Blažić-Maja

   mama Biljana, kao laik mogu da akežm da dete koje ima samo alergijski rinitis obično samo kija i suze mu oči, ne kašlje i ne svira iz pluća. Ako su mu se simptomi povukli posle upotrebe flixotide, mislim da je odgovor sasvim jasan.
  Nikada ne treba zaboraviti da je disjani put jedninstven i da su alergijksi rinitis i astma često udružene.
  Predlažem vam da poštujete terapiju koji je pulomlog prepisao i da pogleate članke na sledećim stranama
  http://www.astma.rs/astma/dijagnoza-astme-hendikep/
  http://www.astma.rs/bolest-astma/simptomi-astme/
  http://www.astma.rs/astma/kontrola-astme-i-alergijske-kijavice/
  http://www.astma.rs/astma/najcesce-postavljena-pitanja-i-odgovori-o-astmi/

 • Mikicaplavusica

  interesuje me da li berodual pumpica sme da se  koristi u trudnoci?

 • Periskop

  Jovic Ozren@Po rentgenskom nalazu,od pre 7 godina konstatovana je ogranicena/parcijalana astma bronchiale/na dsnom plucnom krilu uz HOB,jer sam bio stravsveni pusac.Ostavio sam pusenje pre 5 godina,ali se astma intenzivirala.Posto sam u isto vreme oboleo i od srcane insuficijencije lecenje astme bronhialae je bilo u drugom planu.Medjutim ovoga proleca astmaticni napadi su postali nocna mora.Nemam vazduha za disanje,kratak dah,berodual kao prepisan lek kratkotrajnog je efekta,po tri noci,prakticno, ne spavanja uz borbu za dah,to je moja sadasnjost.Tek posle tri dolaska hitne pomoci konstatovan je upala pluca i prepisan lek.Vama postovana damo postavljam pitanje postavljam pitanje:Imali nesto bolje od Beroduala,koji uzgred kod inhalacije ima neprijatno dejstvo na srce,jer ga silom prilika cesce upotrebljavam.Vi ste nabrojali neke lekove za koje ja prvi put cujem.Poseban problem kod mene je ogranicenost kretanja,radi nedostatka kiseonika ipermanentni umor.Unapred Vam hvala!

 • kosarkas

  Pozdrav, bavim se kosarkom aktivno vec 7 godina i kao mali (8-10 godina) imao sam probleme sa disanjem i ceste pojave bronchitisa, ali danas tih problema skoro da nemam, medjutim jula i avgusta dodje to pojave alergijskog rinitisa tako da sam na ORL-u dobio da uzimam sprej Nasonex i tablete Flonidan, posle samo nekoliko danas nos mi je dosta bolje ali imam malih problema kod plucnog kapaciteta i mislim da je to zbog toga sto mi se je sekret spustio na pluca i tera me da ga iskasljavam, da li mogu da koristim Ventolin zajedno za gore navedenim preparatima, pulmolog mi je rekao da nemam astmu ali povremeno (2 puta godisnje) koristim Ventolin po nekoliko dana?

 • ivana

  Mene zanima, koja su nezeljena dejstva Seretide diska, i da li je nepravilan rad srca jedno od njih?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002569410646 Branislav Kuručev

  Interesuje me da li je moguće pogoršanje stanja na mojim plućima-sarcidosis-nakon pet godina izlaska sa Instituta u Sremskoj Kamenici s ozbzirom da radim evo već devet deset godina u istim uslovima a, to je odelenje urina i stolica u laboratoriji doma zdravlja u Zrenjaninu.Očekujem merenje aerozagađenja i loših mikroklimatskih uslova,jer,šefovica laboratorije ne želi da me skloni na radno mesto sa kojeg me po sistemu mobinga ovde proteran,i snatram da se moje zdravlje pogoršalo zbog tih loših uslova,da li je to moguće.Hvala.

 • Marija-Maja Blažić

  Branislave, sarkoidoza je svakako čudna bolest i još uvek nije utvrđeno šta je izaziva. Najverovatnije je da udisnje nečega što ne prija plućima utiče na pojavu sarkoidoze uopšte. To merenje aerozagađenja i mikroklimatskih uslova ispadne da je uvek u granicama! Retko će biti rečeno da nije dobro (bez obzira na istinu)! Znači odgovor je da je moguće. Trebalo bi da odeš na kontrolu u Kamenicu.

 • Mile

  Postovani prvo da pohvalim sajt I da Vas zamolim ako mozete da mi pomognete da resim svoje probleme sa astmom.Imam 47 godina I od malena sam imao probleme sa krajnicima uglavnom su svake zime bili upaljeni .Redovno sam snimao pluca I sve je bilo u redu.Pre 7 dana sam se vratio sa mora gde sam prvi put imao problema sa disanjem inace sam isao svake godine u poslednjih 10 godina.Otisao sam u privatnu ordinaciju da uradim spirometriju gde mi je doktorka pri tom rekla da mi pri svakom udahu nedostaje 1litar vazduha u plucima I prepisala mi ventolin pumpicu 2-3 puta dnevno .Tacna dijagnoza glasi Dg Asthma bronchiale in obs.Posto je sad period tropskih temperature 33 I vise stepeni ja cesto imam napad panike da nemam dovoljno vazduha.U tim momentima mi pomogne inhalacija ventolinom ali to traje par sati 2-3 maximalno I posto imam stresan posao cesto tada popijem I bromazepan od 3mg.Zanima me da li mogu istovremeno da koristim ventolin pumpicu I bromazepan I koliko maximalno inhalacija mogu da imam u toku 24 sata.Procitao sam pazljivo upustvo tamo pise do 8 puta u 24 sata.Takodje me zanima da li bi bilo dobro da uz ventolin koristim jos neki lek posto mi je doktorka trenutno na odmoru.
  Unapred zahvalan
  Mile

 • Saska

  Imam 21.godinu od svoje druge godine imam astmu koristila sam raze pumpice,od svoje 18.godine sve do skorije nisam je upotrebljavala uopste ali u poslednje vreme mi je mnogo lose tesko disem i ne mogu da spavam,pulmolog mi je rekao da je moja bolest pod kontrolom i savrseno disem, ja sam im objasnila da ja ventolin uzimam vise od 3 puta dnevno cak i nocu vise puta koristim pumpicu cim malo duze pesacim ili trcim meni je lose, brzo se zamorim i ostanem bez vazduha ,ali lekarka to ne shvata, pa me zanima sta mogu uraditi po tom pitanju?

 • dusica

  da smes da koristis draga ja sam ga koristila

 • IVANA

  POSTOVANJE JA IMAM ALERGISKU ASMU SVREMENA NA VREME IMAM PROBLEMA NAJVISE NOCU IMAM VELIKI KASALJ AKO NE USTANEM IMAM OSECAJ DA CU SE UGUSITI KORISTIM PUMPICE BERUDUAL I FLEKSOTIDE KAD JE STANJE BAS LOSE PRIMAM I INFUZIJE PA ME INTERESUJE ZASTO BAS NOCU IMAM TOLIKI KASALJ I KAKO TO DA KONTROLISEM UNAPRED HVALA.

 • dr Dusica Jaric

  Ivana, nocne epizode kaslja ukazuji ili da na trenutnoj preventivnoj terapiji astma nije dobrokontrolisana, te vas lekar treba da razmislio korigovanju redovne terapije, ili se radi o tzv “astma plus” tj d apored astme imate ili rinosinuzitis sa postnazalnim slivanjem i/ili pridruzenu refluksnu bolest. Sve u svemu treba da se javite svom pulmologu i da razmotritie sve ove navedene diferencijalno dijagnosticke dileme

 • todorovicruzica

  kako treba pobediti asmu

 • todorovicruzica

  molim vas dami odgovorite hvala.

 • baby-blue

  Kao neko ko vec 25 godina ima astmu,mogu samo reci ,pazljivo sa Seretidom….svi ljekari nam ga preporucuju sa velikim zadovoljstvom, kao da je…ne znam…prirodni neki lijek,a ne u sustini steroidi.Ja od njega imam razne propratne simtome,od povremenog bola u glavi ,preskakanja srca,bola u grudima,a sad cak ovih dana idem i kod gastrologa ,da bih vidjela zasto mi je naduven stomak i imam bolove u njemu ,a sve imam osjecaj da je i to neki “poklon” od Seretida.Inace,nemam drugih problema osim astme ,imam 31 godinu i prije Seretida sam koristila cesto Ventolin ,a kad se stanje pogorsa,onda sam primala aminofilin i urbazon.Sad sa Seretidom imam otprilike stabilno stanje,ali ako mi se stanje pogorsa,osjecam da mi inekcije mnogo slabije pomazu.Pokusala sam polako da izbacim taj Seretid iz upotrebe,ali onda dobijam napade kao nikad u zivotu,u prevodu-sad sam navucena na nju.Lakse bi mi bilo da imam i poneki cesci napad,a da mogu da se otarasim te pumpice,ali sad vec ne vidim nacin.

 • tina

  da li se Ventolin pumpica koristi samo kod astme?

 • Milica

  Imam 20 godina i ventolin koristim od 10 godine, kada bih ostajala bez daha, jedan udisaj bi sve to resio i sve bi bilo dobro, ali u poslednje vreme mi se jako cesto desava u toku noci da ostanem bez daha, pa me zanima, koliko puta i u kojim razmacima sme da se upotrebljava ventolin?

 • miroslav

  dali je opasna bronhijalna astma

 • mila

  imam 36 god. vec par godina imam dosadan suhi kasalj vecinom ujutro i cesto gusenje. Otisla sam pulmologu i uradila sam pretrage,alergo test koji je odlican,dr mi je propisala Flixotide 250 mg i Ventolin i jako mi je pomoglo ali me sada boli grlo i promukla sam cesto,ali kada osjetim gusenje Ventonil mi skoro nista ne pomogne…

 • Dragan

  Pozdrav,

  pulmolog mi je prepisao Alvesco od 160 dva meseca. Ranije sam koristio Symbicort (prvo od 320, nakon toga od 160). Ono što mene zanima je pravilna upotreba pumpice pošto je prvi put koristim (Symbicort je imao onaj krug i kada se okrene levo desno i udahne koliko god može, to nije isto što i pumpica). Hteo sam da pitam pošto pumpica ispušta malu dozu i kada to udahnem, da li nastavljam u isto vreme da udišem koliko god mogu ili kada udahnem tu količinu to je sasvim dovoljno i tada prestajem da udišem i nakon toga par sekundi zadržavam vazduh u plućima a zatim izdahnem?

 • Pingback: Pokazatelji kontrole astme()