Pitanje: Aleksandar Djordjevic

Postovana,
Vec godinam sam imao problema sa polenskim alergijama, ali nikada nisam imao susreta sa astmom. To mi se nazalost desilo u 31 godini zivota. Bio sam u bolnici 17 dana, uradjene su sve analize i kao jedini moguci uzrocnik na kraju je ostala astma. Ja sam skoro mesec dana van blnice i od terapije sam ostao samo na diskus “seratidi”, koji koristim ujutru i uvece. Medjutim posle svega sto mi se izdesavalo, sada imam ogroman problem sa strahom od povratka u to stanje. Strahujem da bih zbog eventualnih cestih bolovanja mogao da ostanem bez posla i tako se vrtim u krug. Potpuno sam svestan da sada disem bez problema i da je moja astma pod kontrolom, ali i dalje je strah tu. Cesto nemam apetita, malaksao sam, anksiozan, i sve u svemu ocajan jer ne znam kako da izadjem iz tog stanja. Imam divnju suprugu, cerkicu i jako lepu i funkcionalnu porodicu koja me u svemu podrzava. MOLIM Vas da mi pomognete ili uputite me nekome ko bi mogao to da uradi.

Izvinite sto pises zbrda, zdola, ali prosto sam ostao bez bilo kakvih mogucnosti, hvala Bogu da sam nasao ovaj sajt. Napominjem da mi je na poslednje dve kontrole disajna funkcija bila dobra, i cini mi se da jedini problem koji sada imam je onaj u mojoj glavi. Probao sam da nadjem nekog logoterapeuta koji ima iskustva sa ljudima koji su bili u situaciji poput moje ili nekoga ko bi imao strpljenja za ovo moje stanje, sve je to bilo bez uspeha.
Molim Vas da mi pomognedte.

Dr Dušica Jarić

Aleksandre,

Ako Vam kazem da nemate razlog za strah, da ljudi sa astom idu na Olimpijske igre, to Vas ipak nece resiti straha koji nosite u sebi
Pa da krenem od pocetka

Nema razdvajanja izmedju polenske kijavice i astme, to nisu dve bolesti vec jedna ALERGIJSKA BOLEST DISAJNIH PUTEVA. Prvo pocinje sa simtpomima od strane nosa, sto je logicno jer vazuh pun alergena prvo udje u nos. To je inflamacija u nosu, ili zamislite pozar u nosu. Ako se desava iz godine u godinu, i mi se ne lecimo pravim lekovima tj ne gasimo pozar, vec samo po potrebi uzimamo neke lekove za otklanjanje tegoba, onda je sasvim logicno da ce se vremenom pozar prosiriti. Kada se spusti na bronh i kada se javi bronhoopstrukcija onda to zovemo astma. Obicno pojavi astme u njenoj punoj klinickoj slici, [pethodne znaci bronhijalnog hiperreaktibiliteta. To je kasalj, posebno tokom noci, suv nadrazajni, pa pojava sviranja u grudima koja obicno prodje spontano…..nazalost ne pacijenti vec i dosta lekara ovo ne shvataju ozbiljno. Imaju stav da je alergijska kijavica banalno stanje koje ne treba posebno leciti.

Ispravan stav je drugaciji.

ALERGIJSKA KIJAVICA JE STANJE KOJE TREBA PRAVILNO LECITI, TJ POLENSKU KIJAVICU TREBA SPRECITI PRE NEGO STO POCNU TEGOBE. NELECENA ALERGIJSKA KIJAVICA JE RIZIKOFAKTR ZA POJAVU SIMPTOMA ASTME. danas je u svetu prema CARMA preporukama vazan stav- “kad vidis pacijenta sa alergijskom kijavicom pitaj ga I ISPITAJ ga u pravcu astme”

VASA ASTMA JE POD KONTROLOM. to i sami znate. vema je vazno da terapiju uzimate redovno ali da pored terpaije astme imate i pravilnu terapiju alergijskog rinitisa, Naredne godine da se sa prevencijom krene pre nego sto pocne polinacija. Samo tako mozete “ziveti sa alergijskom astmom bez astme” nakon teskog akutnog ataka astme sasvim je uobicajeno da imate strah. Dobrim delom je strah od neceg sto je nepoznato, i sa cime vi nemate oseca da vladate. Zato je u lecenju astme vazan partenrski odnos sa lekarom, i EDUKACIJA. vazno je da naucite sve o vasoj terapiji, o simptomima, o tome kako ce te sami poceti terapiju u slucaju pogorsanja..pa ukoliko strah ostane i onda kada Vi ovladate vestinom samolecenja i samopomoci u astmi, vazno je konsultovati i klinickog psihologa i ili neuropsihijatra jer vas strah moze biti i manifestacija anksiozno-depresivnog poremecaja koji se na vreme mora dijagnostikovati i adekvatno leciti

Srdacan pozdrav
Dr Dusica Jaric.