Pobedi je! Živi aktivno!

Šta otkriva rendgen pluća?

RTG snimak pluća je orijentaciona dijgnostička metoda koja može ukazati na razna oboljenja pluća-TBC, bronhitis, astmu, tumor, emboliju…

Snimanje pluća rendgen aparatom i beleženje nalaza na filmskoj ploči spada u najstarije metode postavljanja dijagnoze sa stanovišta savremene pulmologije, a primena X (rendgenskih) zraka u medicini započela je ubrzo nakon njihovog otkrića, 1895.godine.

Metoda se zasniva na beleženju fotohemijskog uticaja X zraka na srebrnu emulziju na filmskoj ploči. Prolazeći kroz strukture grudnog koša, kožu, mišiće, kosti, disajne puteve, krvne sudove, limfne žlezde i plućno tkivo, X zraci bivaju delom zadržani, upijeni, a jedan njihov deo, koji padne na rendgen film, registruje se kao senka rezličitog svetlosnog intenziteta.

Danas se, zahvaljujući primeni računarske tehnologije, umesto na RTG filmu, nalazi u većini slučajeva beleže na CD-u.

Kada lekar predlaže RTG snimak pluća?

Svaki prvi pregled lekara specijaliste pulmologa podrazumeva i RTG snimanje pluća.

Iskašljavanje krvi je jedna od najozbiljnijih indikacija za primenu ove dijagnostičke metode, a RTG snimanje radi se prilikom preoperativne pripreme pacijenta, ukoliko postoji sumnja ili se prate rezultati lečenja bolesti pluća poput tuberkuloze, tumora, upale, hronične opstruktivne bolesti (astma, hronični opstruktivni bronhitis), pucanje plućne maramice (pneumotorax), embolije, sarkoidoze pluća, parazitskih obolenja, kao i bolesti drugih organa koje se mogu preneti na pluća.

Kako se bolesti “vide” na rendgenu?

rentgen 2rentgen 3rentgen pluca


Pošto se radi o negativu filma, “tvrde” ili “čvrste” strukture u grudnom košu prikazuje se kao bele senke (kosti, promene koje su kalcifikovane), dok vazduh u plućima izgleda kao rasvetljenje ili tamne senka, usled male gustine. Između ovih krajnosti postoji niz različitih nijansi sivo-belih senki, a na osnovu snimka mogu se dijagnostikovati razna oboljenje:

Tuberkuloza-šupljine u plućima, nastale propadanjem tkiva uzrokovanim ovom bolešću, na RTG snimku se vide kao trakaste ili prstenaste tvorevine sa zidom koji može biti tanji ili deblji, u zavisnosti od stadijuma oboljenja.

Takođe, vidljivi su i ožiljci nastali nakon preležene tuberkuloze.

 • Upala pluća-u srednjem donjem delu pluća primetne su bele senke
 • Opstruktivni bronhitis i astma-na snimku se vide jasno izraženi disajni putevi (nalik “kiši koja se sliva”)
 • Embolija- (nastaje kada se, usled pojave krvnog ugruška koji tu najčešće dospeva iz donjih ekstremiteta i karlice, začepi plućna arterija ili njene grane)- na snimku se manifestuje kao trakasta senka u donjem delu pluća.
 • Emfizem-  (proširenje alveola)- pluća imaju “svetilju boju”, primetan je veći razmak između rebara
 • Tumori- na površini pluća vide se jasno ograničene senke, različitog oblika
 • Pneumotoraks- (pucanje plućne maramice)-plućna šara nije vidljiva, a plućno krilo je “izduvano”
 • Sarkoidoza- (bolest nepoznatog porekla koju karakteriše nakupljanje T-limfocita i fagocita u zahvaćenom organu)- vide se uvećane žlezde u plućnim “peteljkama” (nalik na “leptirova krila”)
 • Voda u plućima- na različitim nivoima pluća vide se udubljene senke izliva

Oprezno sa X zracima

” Klasični” PA (postero-anteriorni) film jeste orjentaciono-dijagnostička metoda koja u zavisnosti od nalaza lekara zahteva dalju dijagnostiku ili ne. Ukoliko ne postoji potreba za snimanjem, RTG zračenje treba izbegavati. Prolazeći kroz tkiva, X zraci ih u isto vreme i oštećuju. Naročito su osetljiva tkiva koja se često obnavljaju (krvne ćelije, ćelije koštane srži, polne ćelije, nasledini materijal u ćelijama, ćelije sluzokože).

Dr. Stevan Somborac, pneumoftiziolog
načelnik Dispanzera za plućne bolesti Vojvodine
Novi Sad, Majevička 2a

 

Similar posts
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Veroljub

  uf ovakvi nam tekstovi trebaju :)
  Bilo bi super da imamo i nešto tipa “Analiza snimaka” pa da na konkretnim primerima snimaka pluća astmatičara pokažemo šta se vidi

 • Nadica

  Veliko HVALA Dr. Somborac, za ovaj tekst.
  Meni na Klinichkom centru za Pulmologii u Skoplju je jedan Dr. rekao da treba svake godine da snimam plucha kao bi sledili moje zdravlje, jer sam muzichar i sviram duvachki instrumenat. Sve svatam ali svake 2 god.?
  A hvala Bogu zdravlje mi nije tako loshe. Super funkcionishem evo neoliko godina, naravno sa sprejovima, ali u manjoj kolichini nego pre. Fizichki aktivna, solistichke koncerte i sve to.
  Ovo mi se nije svidelo i nisam uradila dr. snimak. I sad mi je drago.
  Sad imam blizu 29 i kad bi radila svake 2 godine rendgen snimak plucha, dali bi neshto ostalo od njih????
  Hvala josh jednom i Dr. i svim urednicima ovog sajta.

 • Marija

  Veki, biće i analiza snimaka pluća i to mog, samo da vidim kako ću to da uradim, tj da ubacim moj snimak pluća. Dr.Somborac je meni već objasnio šta je šta na snimku, samo ja to moram lepo da uobličim i prenesem na sajt!

 • Marija

  Moram i ja kao Nadica da se pohvalim sa smanjenjem terapije i time što dobro funkcionišem bez obzira na astmu (i sarkoidozu).
  U ponedeljak sam bila na kontroli, uradila spirometriju i fizikalni poregled. Sa Seretide 500 prešla sam na 250, i ukinut mi je Singulair.

 • Veroljub

  Nadice hvala i bravo Majo.
  Najlakši način da prebaciš snimak je da ga uslikaš digitalnim fotoapratom, pa da tu fotografiju okačiš (ili mi pošalješ tu sliku, pa je sredim da bude bolje vidljiva)

 • Zlatko

  Postovani,
  Molim za pomoc oko rezultata rtg-ea pluca.
  Radio sam snimanje pluca zbog uporno povecanih leukocita, Ostala krvna slika u potpunosti normalna.
  Na izvestaju pise:
  Izrazeniji bronhovaskularni crtez hilobazno obostrano bez konsolidacije parenhema. Hilusi i sinusi pri bazi uredni. Aortalno konfigurirano srce.

  Pusac sam dugi niz godina imam 40 god.
  Da napomenem da iskasljavam puno vec godinama.

  Unapred hvala

 • Marija Blažić- Maja

  Zlatko, da li ste uradili i DKS (diferencijalnu krvnu sliku)?

 • Dusica Jaric

  Za Zlatka. Pusenje je osnovni riziko faktor za nastnak HOBP /hronicnA opstruktivna bolest pluca/ koja samo lici na astmu, ali kod astme se na terapiju svi parametri plucne funkcije potpuno normalizuju dok kod HOBP postoji trajno ostecenje funkcije pluca. Prvi simptomi se javljaju upravo oko 40 god tj kada je pusacki staz oko 20tak godina. Manifestuje se kasljem, iskasljavanje, vecom skloscu ka respiratornim infekcijama, skripanjem u grudima, brzim zamaranjem i zaduvavanjem u naporu…..spirometrija je zlatan standard u dijagnostici HOBP. Kao osnovni preduslov prevencije daljeg pogorsanja HOBP je PRESTANAK PUSENJA!!!

 • veljko

  zelim samo da pitam jeli stetnije dim koji udahne nepusac ili dim koji unosi u sebe pusac

 • Crni

  Postovanje svima,

  ja imam jedno veoma bitno pitanje. zivim u nemackoj i mogu jasno reci da ovde nemam bas poverenja u ovde doktore ovde, jer sam cesto bio zrtva masinerija para, kada te salju na razne preglede koje nisu potrebne samo da bi kasirali lovu. slucajno sam ovde naisao i da postavim moje pitanje ??

  imam 31god., nepusim, nepijem…pre mjesec dana sam ujutru pljuvao slajm i imalo je krvi u njemu. kasljao nisam niti i dalje kasljem ali ipak se ponovi da imam krvi u pljuvackoj. od zuba nije jer je u slajmu koji izbacim. bio sam kod doktora koji je uradio funkcionalni test pluca “sve super” i koji je uradio snimak pluca na kojem kaze da je sve uredu i da nevidi nista upadljivo. ALI kaze, da ako nastavim da pljujem krvi idem da uradim CT compjutertomografiju…. dali je snimk pluca dovoljan da iskljuci zlocudne bolesti kao sto je Tumor pluca ????

  hvala u napred na odgovoru

 • Marija Blažić- Maja

  Crni, malo me zbunjuje to što kažete da ne kašljete a ipak izbacujte šlajm. Da li se on možda sliva iz nosa?
  Nisam lekar pa ne mogu stručno da vam odgovorim na pitanje, ali mislim da RTG pluća treba da pokaže neku promenu (tumor). Ako ste prošli sve preglede kod pulmologa, ako vam je poslušao pluća, uradili funkcionalni test i to pokazuje da je sve i redu, a ništa nema na snimku, trebalo bi da posetite i specijalistu za ORL i gastroenterologa.
  Ja mislim da je lekar u pravu ako kaže i dalje nastavite da pljujete krv ipak treba da uradite i CT.
  Možda neke “zavučene” ili sitne promene RTG ne pokazuje.
  Ne bi bilo loše i posetiti zubara, paradentoza može biti razlog krvarenje koje potiče iz desni.
  Nekada su neki pregledi za koje mi smatramo da nisu potrebni, ipak potrebni zbog diferencijalne dijagnoze.
  Nadam se da ćem vam i doktorka odgovoriti

 • Bsbiljana

  Molila bih vas da mi kazete sta znaci dijagnoza koja je napisana na rtg pluca : oba fc sinusa adherentna sa nepraavilno konturisanim hd

 • Milos

  Mojoj kumi su na skeneru pluca videli neke promene na levom plucnom krilu, i tackice na sredini … da li te promene moraju da znace da je tumor a ako jeste da li mora biti maligni? Imunitet joj je slab,ako neko ima savet ,rado cu joj preneti. hvala unapred.

 • tatjana tasa dobrijevic

  dobila sam nalaz od doktora a nerazumem se pa me zanima sta znaci ….obostrano pojacan bronho vaskularni plucni crtez ..,fibrocaltificatio hili bill.

 • Mirjana

  Treba mi hitan savet. moja mama ima bol u ramenu i probada je u grudnom kosu…otezano disanje.rekli su joj da ima slab kapacitet pluca .da li to moze dda bude karcinom ? molim vas za odgovor jako sam zabrinuta. hvala

 • Marija-Maja Blažić

  Mirjana, ako je vaša majka bila kod pulmologa, ima urađem snimak pluća koji je pogledao pulmolog i rekao da ima slab kapacitet pluća, onda verovatno nije karcinom. Vaša majka bi trebalo da poseti i kardiologa. Inače preko internata se na postavljaju dijagnoza, potrebno je da lekar pogleda pacijenta, uzme kompletnu anamnezu, zatraži određne analize ili snimanja…

 • Gordana Gavrilović

  Htela bih da pitam šta znači kada u izveštaju piše “Naglašenija vaskularna šara hilobazalno desno”,unapred veliko HVALA.gORDANA

 • dr Dusica Jaric

  Gordani odgovor. Nista posebno ne znaci, odnosno znaci da je crtez pluca sa te strane bolje uocljiv i niej patoloska promena

 • Jadranka

  Dobar dan. Molila bih vas za vase miljenje ako je moguce.
  Moj tata je pre dva meseca poceo da ima problema sa mokrenjem, ustanovljena je jaka upala prostate i zakazana operacija. Medjutim kada je otisao kod kardiologa, posto je srcani bolesnik imao je 4 blaza infarkta, kardiolog je na osnovu rtg snimka zakljucio da ne sme da odobro operaciju zbog velike kolicine vode u plucima, koju su pripisali oslabljenom srcanom misicu. Medjutim na rtg snimku su primetili i senku na desnom plucnom krilu. Smestili su ga na pulmologiju i poceli da vrse ispitivanja. Svakodnevno mu punktiraju tecnost iz pluca, koja je zuckasta, mutna i sa jako malo sukrvice, ali kolicina tecnosti u plucnom krilu raste neverovatnom brzinom, Za 4 sata opet je kao da nista nije izvadjeno. Analiza punktata pokazuje da ima povisen nivo belancevina.

  Inace uradjen je bris grla, nema bakterija, posejali su na gljivice pa cekaju rezultate. Ima povecan br limfocita sto ima ukazuje da moze da bude tbc ali opet i veliki br leukocita preko 13000, sto znaci da moze biti i kancer. Levo plucno krilo je potpuno cisto i samo sa tim jednim plucnim krilom i funkcionise. Tebali bi da mu urade ovih dana i bronhoskopiju pa da se utvrdi tacno sta je. Dr , koja je inace divna zena, je rekla da se boji da bi mogla da bude metastaza , mozda sa nekog drugog organa, cak sta vise sa prostate. Molim vas , htela bih da cujem i vase miljenje. Unapred zahvalna.

 • goran

  pa ovo je sajt o astmi i srodnim bolestima.niste bas na pravom mestu…

 • Radmila

  Šta znači OBOSTRANO NAZNAČENA HILOBAZALNA PLUĆNA ŠARA?
  Hvala.

 • Slaven Drljo

  mome ocu su na snimku pluca obiljezili vise malih mrlja markerom,i mene kao sina je jedan mladi “strucnjak” doktor odveo u zasebnu prostoriju,kaze najvjerojatnije metastaze…šok…naravno ,otisli odmah sutra pulmologu,i sa pregleda izasao sa suzama u ocima,i ja sam plakao sa njim,..mrlje su bile od nekada davno kada je pao sa merdevina polagajuci crijep na kucu,pa polomio par rebara….i dan danas vidim “strucnjaka”..pozdravim ga i od mene i od tate….toliko ,da naglasim da stari pusi ima 40 godina..ne mora znaciti sta te moze zakaciti u zivotu,mozda ti klavir padne na glavu…toliko..

 • Tijana

  Dobar Dan
  Imam upalu pluca,nisu me ostavili u bolnici niko mi nista ne govori ugravnom su me zavukli pronasli su mi da imam Dg:Bronchopneumoina inc.bas.bill. J 18.0.
  Bronchitis ac J 20.9.

 • vera

  postovanje moje pitanje bi glasilo radim takav posao da moram svake godine cekirat test tbc tuberkoloze predhodne tri godine sam bila negativna 2014zadnji test pozitivna snimak pluca cis sve uredno doktor mi dao terapiju tablete isoniazid 100mg svaki dan da pijem po 1 tabletu 3 mj ove tablete ostecuju jetru i bojim se da ih uzimam treba mi strucna pomoc da ih uzimam ili ne

 • dr Dusica Jaric

  Vera, moram priznati da je monoterapija /lecenje samojednom vrstom leka/ isonijazidom nesto vrlo neobicno. Ako zivite u Srbiji javite se ponovo specijalisti z a plucne bolesti, ako je moguce u nekom vecem centru–idealno Instit za plucne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici ili u Novom Sadu kod Prof dr Vesne Kuruc koja je nacionalni koordinator za TBC koja radi i u MC bolnici Novi Sad

 • Pingback: HOBP-dijagnoza i prognoza()

 • snezana stevic

  Postovani …..Na snimku pluca se vidi viluminozna hilusna senka i perihiralno hilobrazna plucna sara i diskretno mrljasto zamucenje.srcana senka na granici uvecanj naglasenog luka leve komore. Molim Vas sta je u pitanju ?

 • RadE

  Moje pitanje je kako izbjeći nepotrebno snimanje pluća na koje me tjeraju na redovnim ljekarskim pregledima bez ikakvih indikacija.Indikacije za RTG ne mogu da postoje jer nas sve pošalju na RTG prije bilo kakvog drugog pregleda.Ako odbijem ostaću bez posla.Takođe je nemoguće otići na invalidsku komisiju bez RTG-a pluća čak i ako invalidnost nema nikakve veze sa plućima.Postoji li ikakvo ljudsko pravo ili zakon koje me štiti od RTG terora?

 • Predrag Počuč

  Bio sam na sistemackom pregledu i snimao sam pluća kada je doktor gledao snimak pitao me je solim li jako hranu ali mi nije rekao sta bi to trebalo da znači pošto ga nisam stigao pitati. Ako neko može da mi objasni ??? Imam problema sa kućnom prašinom i grinjama što me jako nervira pošto sam pod uticajem cele godine pomoć ako neko ima rešenje !!!