Irena:

Poštovana Dr Jarić,

kijanjeOd maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao i tbl Hemomicin i Chimoral forte, što je dovelo da septembra prošle godine počinjem da osećam jake bolove u grudnom košu i konstantno zapušen nos sa pratećim sviranjem u grudima i gušenjem.

Nalazi snimka pluća su pokazali da nemam nikakve opstrukcije. Data mi je terapija sa četiri pumpice becloforte, servente, ventolin i berodual, singulare i aerius, nakon čije upotrebe ja nisam do dana današnjeg imala nikakvo olakšanje. Spirometrijski nalazi su pokazali da je FEV1 68%, da bi pre mesec dana bio 98% a ja i dalje izbacujem ogroman sekret, kašljem i patim od gušenja te su mi u većini dana i radne funkcije umanjene.

Na ispitivanju u Knez selu alergološki nalaz je pokazao da nisam alergična, bronhoskopija je negativna, a ventilacija pluća dobro očuvana.

Molim Vas za Vaše stručno mišljenje jer moji simptomi traju već 6 meseci bez boljitka sa izraženim celodnevnim gušenjem i stezanjem u grudnom kosu.

Napominjem da niko u mojoj porodici nije imao astmu niti bilo koje plućno oboljenje. Nepušac sam.

Dr Dušica Jarić:

Irena,

Verujte da bih volela kada bih imala takvo znanje i moć da mogu da rešim problem samo na osnovu kratke anamneze iz Vašeg pisma. Nažalost, to nije moguće. Znam da ste u Knez Selu sigurno imali potpunu dijagnostiku, što ukazuje da tegobe nisu u sklopu alergijske bolesti disajnih puteva, ako je ventilacija pluća očuvana i čak i bronhoskopijom isključena druga obolenja koja mogu da idu pod slikom astme, onda je pitanje da li Vi imate astmu ili neko drugo oboljenje koje daje „asthma like“ ili astmi slične simptome.

Koliko sam shvatila sve je počelo upalom sinusa, ali niste mi napisali ništa o dijagnostici u tom pravcu, prvenstveno mislim na CT sinusa. Težak hroničan rinosinuzitis može da se manifestuje i kasnijom pojavom simtpoma „bronhitisa“, što je nekada od strane starih lekara bilo kvalifikovano kao „sinobronhijalnisindrom“.

Ponovo se posavetujte sa Vašim pulmologom u Knez Selu i zamolite ga da Vas uputi kod specijaste ORL koji će ponovo preduzeti sve što je potrebno u detaljnijoj dijagnostici hroničnog rinosinuzitisa.

Sa poštovanjem,

Dr Dušica Jarić

Pročitajte i ostale doktorikine odgovore ili postavite pitanje