Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Seretide disk mi pomaže

  Kristina se sa alergijskim rinitisom bori od svoje sedme godine, a od 1999. sa astmom. Koristila je Ventolin po potrebi, ali od kada koristi preventivnu terapiju Seretide disk nema potrebe za Ventlinom. Svoje iskustvo Kristina je podelila sa nama u želji da pomogne svima koji još uvek previše često koriste Ventolin. Svojim iskustvom ova divna devojka nam ukazuje na značaj preventivne terapije.

  “Poštovanje i pozdrav svima. Tražila sam po netu podatke o astmi jer sam i sama asmatičar već par godina i naišla na Vaš sajt, koji je mogu reći odličan. Puno podataka, tekstova i saveta…
  Od svoje sedme godine imam alergijsku kijavicu ( naslednu ) koja se posle bombardovanja 1999 spustila na pluća…lekari, pregledi, terapije…i ustanovljena je bronhijalna astma…alergija na polen drveća, ambroziju, kućnu prašinu i grinje naravno…koristila sam samo ventolin po potrebi sve do novembra 2009 kada mi je pulmolog prepisao i Seretide disc…prezadovoljna sam…Ventolin ne koristim skoro uopšte…možda jednom mesečno i to kad se menja vreme ( suvo, vetar, koša, vlaga, hlanoća)…nuspojave nemam…
  eto i jedno moje malo iskustvo…pozdrav svima, Kristina”

  Podelite i Vi iskustvo u lečenju astme sa nama! Pomozite drugim asmatičarima da otklone simptome astme i da žive bez predrasuda o astmi kao bolesti, o upotrebi pumpica, o strahu od kortikosteroida koji se uzimaju putem inhalacije.

  Similar posts
  • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
  • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
  • Udahni život – pobedimo astmu z...   U sklopu meseca borbe protiv astme u Nišu, Beogrdu i Kragujevcu bice održana predavanja o astmi. Cilj je da se studenti, budući medicinski radnici edukuju da pravovremeno prepoznaju simptome astme kako bi dijagnostikovanje i terapija bili uradjeni na vreme. Da se kratko osvrnemo šta je to astma: Astma je hronična bolest pluća koja se [...]
  • Svetski dan obolelih od astme 2015 Ove godine ASTMA.RS u saradnji sa IFMSA-Srbija (Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine — Srbija) i uz finansijsku podršku GSK će obeležiti svetski dan obolelih od astme. Naš cilj je da se opštoj populaciji skrene pažnja na astmu, da se upoznaju sa simptomima astme kao i sa problemima sa kojima se susreću oboleli. Mi nećemo [...]
  • ŠTA JE TO ”PREHLADA”? MISLE DA JE PREHLADA JEDNO, A VIRUSNA INFEKCIJA NEŠTO DRUGO. Obična prehlada, ili kako je u engleskom govornom području zovu ”common cold” je, zapravo, virusna infekcija. Ne postoji takva bolest koja je praćena kašljanjem i sekrecijom iz nosa koja je rezultat jedino – hladnoće, a da tu virusi nisu ”umešali prste”. Šta se ustvari dešava [...]
  • Marina

   moj muz takodje boluje od astme i koristio je ventolin ali retko. seretide je koristio mesec ili dva preventivno svaki dan i onda je prestao i od onda uzima ventolin jako jako cesto. ne traje mu pumpica ni mesec dana… samo jedno iskustvo…

  • http://www.veroljub.info Veroljub Zmijanac

   Marina to znači da kontrola astme ne postoji. To je jako loše. Proskitajte malo po odeljkju terapija i pročitajte o preventivnoj terapiji i terapiji za otklanjanje simptoma kao što je Ventolin.

   Hoću reći, vaš muž ne mora tako da živi.

  • Milica

   S obzirom da sam zdravstveni radnik, smatram da je izuzetno nekorektno ceo sajt koristiti za direktnu promociju preparata farmaceutske kuce GSK kao što su Seretide, Ventolin, Serevent itd prema pacijentima i koliko sam obavestena i kaznjivo je zakonom. Postoje i drugi odlicni lekovi za kontrolu astme i brzo olaksanje tegoba koje skoro da ne pominjete u svojim tekstovima.

  • Aleksandar

   Milice, hajde setaj, da ne upotrebim neki grublji izraz. Ja kao neko ko je prosle godine pretrpeo seriju teskih napada astme, odgovorno trvdim da su Seretide i Ventolin kombinacija koja me je vodila gotovo do ozdravljenja, naravno uz upornu primenu prirodnih preparata za jacanje imuniteta i organizma, i ogromnu podrsku porodice. Molim te uputi organe da me zbog ovakvog stava kazne zakonom! Masa ljudi ovde iznosi svoja licna iskustva, koja su tu da bi pomogla drugima u problemu. Sve je koncipirano tako da laz ovde dugo ne opstaje, zato MOLIM TE, brini svoju brigu i radi to na drugom mestu. Usput, treba da napomenem da su me upravo nestrucni zdravstveni radnici doveli u tesko stanje u kome sam se nasao…uvek trazite drugo, pa i trece misljenje jer masa njih, poput nase Mice, veze nema.

   Hvala na paznji i izvinjavam se zbog “nervoze” :D 

  • http://www.veroljub.info Veroljub Zmijanac

   Draga Milice, 

   Sajt teži da bude što objektivniji. A u ovom svetu je to stvarno teško. Ovaj tekst je iskustvo jednog pacijenta isto kao što ima na ovom sajtu ima i dosta drugih lekova.

   Iskoristite pretragu u kojoj možete upisati neki drugi lek pa ćete videti.

   Ja lično, kao tvorac sajta koristim Symbicort + Nasonex. Jedan je Astra Zeneca, a drugi je Merck. 

   Takođe, vaš utisak ili iskustvo kao lekara gde ste određenom terapijom pomogli nekom pacijentu, potpisano imenom i prezimenom je uvek dobrodošlo na sajtu. 

   p.s. bez nervoze na ovom sajtu! vrlo je važno da budemo pažljivi i pozitivni jedni prema drugima… mislim da je to važno za sve ljude koji imaju neki hroničan zdrastveni problem. 

  • Blazicm

   Poštovana Milice, ovaj sajt je volenterski i NIJE FINANSIRAN OD STRANE BILO KOJE FARMACEUTSKE KUĆE NITI OD BILO KOGA!
   Asmatičari kao što smo Veroljub i ja uz pomoć dr. Dušice Jarić samo želimo da pomognemo ostalim asmatičarima, a posebno roditeljima koji s eprvi put susreću sa dijagnozom astme kod dece.
   Iskustva pacijenata bez obzira koje lekove koriste mogu biti veoma dragocena drugima.
   Ja sam lično koristila razne proizvode, a to sam u nekoliko postova i spomenula, a potpunu kontrolu astme sam dobila koristeći Seretide. Kada sam uspostavila kontrolu bolesti, pokušala sam sa Alvescom , ali su mi se simptomi vratili. Mojih nekoliko prijatelja koristi Alvesko i dobar im je.
   Ako pažljivio pregledate sajt, videćete da je on pretežno posvećen edukaciji i upućivanju pacijenata na ostvarenje partnerskog odnosa sa svojim pulmologom.
   Ja samm 4 godine svoga života posvetila edukaciji, .takođe radim i istraživanja o kontroli astme, pored svog lekara u kontaktu sam i sa mnogim lekarima-pulmolozima kao i sa samim asmatičarima.
   Iskustva su pokazala da kod odraslih asmatičara najbolju kontrolu astme daju kombinovani preparati-inhalacioni kortikosteroid+dugodelujući bronhodilatator. Da li se taj lek zove Symbicort i proizvodi ga Astra Zeneca ili Seretide disk i proizvodi ga GSK, nije bitn.On što je bitno je pacijent dobije potpunu kontrolu astme.Bilo bi vrlo lepo kada bi se veći broj zdravstvenih radnika i pacijentaoglasili svojim iskustvom.
   Svaki čovek je jednika za sebe i svakom pacijentu treba pristupiti prema njegovom kompletnom zdravstveno stanju, imajuću u vidu i faktore okoline u kojoj osoba živi i radi.
   Na osnovu svega toga, treba naći odgovarajuću terapiju, pratiti pacijenta na terapiji. Ja imam lekara koji ima baš takav pristup prema pacijentima.
   Ono što je važno istaći je da urednici sajta zajedno sa dr. Jarić prate i svetsku medicinsku štampu i iskustva lekara i pcijenata iz celog sveta. Astma se svuda u svetu leči prema GINA smernicama i lekar koji ne leči pacijente prema tim smernicama, treba da se zapita koliko mu je stalo do pacijenta.

  • Blazicm

   Aleksandre, hvala ti što si iskustvo u lečenju astme podelio sa nama.
   A hvala ti i što pratiš sajt i što kao i većina čitalaca razumeš zašto smo mi ovde.
   Onu malu negativnu grupu možemo iskulirati…
   Ja bih bila srećna da mi je pomogao peglani list kupusa na grudima, ali nije…
   Rado bih kupovala glavice kupusa i peglala lišće, mnogo je jeftinije nego učešće za moj redovnu prventivnu terapiju.
   Ima još uvek izvestan broj onih koji nije ukapirao da je ovo volenterski rad, da ja ovo radim kod svoje kuće a ne na poslu i da mi to oduzima mnogo vremena, ali da to radim samo iz želje da pomognem drugima sa sličnim problemom.
   Svako iskustvo je dobrodošlo, pa tako i oni koji znaju bolju terpaiju od one koju propisuju GINA smernice neka nam pošalju svoje iskustvo.

  • Milica

   Draga Marija,

   Ja svakako podrzavam sajtove kao sto je vas i trud koji je ulozen da se pomogne pacijentima s astmom i to je za svaku pohvalu. Sajt je pun kvalitetnog sadrzaja i pruza korektne informacije. Licno mi se ne dopadaju bombasticni naslovi u kojima koristite nazive lekova (bilo kog proizvodjaca) i moje skromno misljenje je da to daje komercijalnu notu ovom sajtu koji nije tome namenjen. Vi sigurno znate s kakvim komentarima se svakodnevno susrecemo u oridinacijama i da informacije koje su u danasnje vreme dostupne pacijentima na internetu mogu da nam otezaju svakodnevni posao. Ovim sajtom se ipak ne obracate strucnoj javnosti vec nasim pacijentima i smatram da bi trebalo biti oprezan s izjavama.
   Svakodnevno se u svom radu rukovodim individualnim potrebama svojih pacijenata i tako i propisujem terapiju, a farmaceutske kuce su tu da nam obezbede te lekove, kako god se zvale i kako god se njihovi lekovi zvali.

   Imamo srece sto su u danasnje vreme svi lekovi dobri, ali nije svaki lek dobar za svakog pacijenta.

   Zelim vam sve najlepse u buducem radu.

  • dr Dusica Jaric

   odgovro za  Milicu,
   postovana Milice, zelela  sam da se suzdrzim od komentarisanja, ali  na osnovu komenata da Vi prepisujete terapiju izvodim zakljucak da ste moja koleginica tj lekar.  Prakticno pitanje, da li pacijent lakse razume ako mu kazem FIKSNA KOMBINACIJA INHALATORNOG KORTIKOSTEROIDA SA DUGODELUJUCIM BETA 2 AGONISTOM U FORMI DISK HALERA ILI TURBOHALERA  ili jednostavno to u izvesatju lekara pise u formi za sada jedine 2 kod nas regustrovane fome SERETIDE I SYMBICORT …zao mi je sto ste stekli utisak da neko od ljudi koji rade VOLONTERSKI NA SAJTU  ima za cilj da promovise bilo koju farmaceutsku kompaniju, ali i kada pacijenti pisu koji lek uzimaju, lepo napisu FLIXOTIDE, BECOTIDE, PULMICORT, ALVESCO, SINGULAIR, VENTOLIN, BERODUAL, SERETIDE , SYMBICORT  ne sa namerom da rekalmira ili kude lek vec prosto da da informaciju sta je od lekova uzimao. ..BORIMO SE PROTIV LECENJA KOJE NIJE U SKLADU SA NACIONALNIM VODICIMA ZA LECENJE ASTME I ALERGIJSKOG RINITISA. SVI NABROJANI LEKOVI SU UPRAVO U SKLADU SA MEDICINOM ZASNONAVNOM NA CINEJNICAMA, I SVAKAKO DA JE PRISTUP INDIVIDUALAN, I DA JE NEOPHODAN PREGLED LEKARA…ONO STO ZABRINJAVA JE DA SE JOS UVEK U NASOJ ZEMLJI KAO VODECI LEK ZA LECENJE ASTME NALAZE AMINOFILIN, DUROFILIN, BERODUAL KAOJEDINI INHALATORNI LEK KOJI SE TROSI 2 INHALATORA MESECO I TO NIKOG NE ZABRINJAVA….A BEZ ADEKTVATNIH PREVENTIVNIH  GORE VEC POMENUTIH LEKOVA KOJI SPADAJU U GRUPU FIKSNE KOMPNACIJE ICS-LABA— STA MISLITE KOLIKO  PACIJENATA I STO JE JOS GORE KOLIKI LEKARA ZNA STA SE KRIJE IZA SKRACENCE ICS-LABA-   nista drugo nego Symbicort – ili Seretide ….za koje je zahvaljujuci radu na sajtu cuo veci broj pacijenata pa je od svog lekara trazio da mu umesto Durfilina prepise bas ove “reklamairane” lekove////koji su doveli do kontrole astme i konacno normalnog zivota..ONOG STO JE ALEKSANDAR HTEO DA PODELI SA DRUGIMA

  • Nedeljko

   Je l ima neke razlike izmedju seretide spreja i seretide diska?

  • dr Dusica Jaric

   Nedlejko, postoji razlika. U diskusu je lek u obliku praha a u MDI u obliku suspenzije, te je i tehnika udaha iz različitih oblika inhalatora drugacija. Posotji i razlika u pojedinacnoj dozi salmeterola. u diskusu je uvek 50 mikrograma, dok je spreju 25 mikrograma o cemu7 lekar vodi racuna kada doyira lek te se lek iz spreja obicno uzima po 2 udaha, a iy diskusa po 1 udah ,m 2x na dan