Sećam se dana kada sam dobio astmu, bilo je veoma tesko, imao sam upale, stalno sam kašljao. Probao sam mnogo prirodnih lekova, a popio i isprimao još više farmaceutskih. Neki su pomogli, neki nisu. Jedan od onih koji su mi pomogli jeste bela rotkva sa medom.

To je lek koji mi je preporucila doktorka, nema ničeg štetnog ili lošeg, vredi probati.

RECEPT:

Priprema sama po sebi je veoma laka. Izdubite jednu belu rotkvu srednje veličine ujutru, napunite je medom i ostavite da odstoji 24h, ujutru popijte naštinu sadržaj i opet pripremite dozu za sutra (mozete i uraditi kao sto se to radi u aziji)

Oni koji su alergični ili ne vole med mogu upotrebiti i šećer u prahu. Belu rotkvu iseckati na kolutiće, posipati šećerom u prahu, ostaviti da odstoji 24h, iscediti sok koji tako dobijete. Uzimajte pojednu supenu kašiku 3-4 puta dnevno.

 LEKOVITOST:

• Mada se kod nas ne koristi previse u ishrani, lekovitost rotkve nasiroko je poznata.

To je biljka sa predela azije, ima snažan miris i ljutkast ukus. Nema previse kalorija i sadrži vrlo malo masti, s puno mineral i jako važne vitamine. Pored onoga što sadrži rotkva je vrlo poznata u aziji i po tome sto ima i antiinflamatorna (protiv zapaljenska ) dejstva. Jako je važna kod upala disajnih puteva, smiruje ih i ublažava kašalj, a podjednako deluje i u razređivanju guste sluzi koja se kod upala može stvarati.

• Med je prirodni lek koji nam podaruju pčele. Mislim da nije potrebno previše pričati o njegovim lekovitim svojstvima. Ima jaku energetsku vrednost, jak je kao lek protiv upala, pojačava imunitet, veruje se da smanjuje alergije. Tako da sa rotkvom med predstavlja idealnu kombinaciju.

MERA OPREZA:

Postoje nekoliko važnih stavki i mera opreza na koje morate da obratite pažnju.

• Rotkvu nikada ne solite jer tada ispoljava negativna dejstva

• Roktvu ne smeju jesti ljudi koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu ili želudcu

• Svako ko ima neki problem sa varenjem mora rotkvu dobro da usitni, cak i mikserom, zato što se jako teško vari

• Recep sa medom ne smeju uzimati osobe koje imaju alergije na med i druge pčelinje proizvode