Polse duge i prilično naporne zime, dolazi nam lepše vreme i svi se radujemo!

Za neke od nas radost može da pokvari već prvo cvetanje.

Jova i leska su već počele!

Zavirite malo u aeropalinološli izveštaj o vašem gradu i pogledajte kalendar polena.

Mali podsetnik o alergijama

Šta je alergija?

Alergija je preosetljivostorganizma na neke supstance-alergene, alergijska reakcija odgovor imunog sistema na, u organizam, unete alergene.

Kako nastaje?
U normalnoj situaciji, imuni sistem funkcioniše kao odbrana od štetnih agenasa (npr. bakterija i virusa). Kod većine alergijskih reakcija imuni sistem reaguje na alergen kao na štetni agens.

Pri prvom kontaktu sa alergenom organizam produkuje veliku količinu antitela (IgE). Ova antitela su jedinjenje proteinske prirode i ona su karakteristična za svaki alergen (npr. za različite vrste polena). Molekuli imunoglobulina E (IgE) se u organizmu pričvršćuju za mastocite (ćelije prisutne u mnogim tkivima) i za bazofilne granulocite (ćelije koje se nalaze u krvi).

Kada alergen ponovo dospe u organizam, on se kači za IgE pričvršćene za gore pomenute ćelije. Kontakt IgE i alergena predstavlja signal za mastocite i bazofilne granulocite da proizvedu i oslobode snažne inflamatorne materije kao što su histamini, prostaglandini i leukotrieni. Efekat delovanja ovih hemijskih materija na različite delove tela izaziva simptome alergijske reakcije.

Kod alergije na polen mogu se primetiti sledeći simptomi: kijanje; svrab u predelu nosa, grla i očiju; tamni krugovi oko očiju (uzrokovani ograničenim protokom krvi oko sinusa); suzne oči; konjunktivitis; rinitis.

Neki ljudi, alergični na polen, mogu razviti astmu.

Kako se leči?
Postoje tri osnovna principa u lečenju alergija, a to su:
1. Izbegavanje alergena
2. Uzimanje lekova koji smanjuju simptome (neutrališu aktivne hemijske materije koje oslobađaju mastociti i bazofilni granulociti)
3. Imunoterapija ili kombinacija ovih metoda

izvor: NS Polen

Da li vodite lični polen dnevnik?