Željko je postavio pitanje doktorki Jarić:

Porodična anamneza

Deda po majci bolovao od astme (ne znam koji oblik). Niko drugi u porodici nije imao slicne probleme.

Opis bolesti

  • Prvi put napad gusenja 1979 godine (rodjen sam 1964).
  • Dijagnoza potvrdjena 1982 Prof.Zamurovic, Interna B u Beogradu. Poreklo alergijsko.
  • Pozitivna reakcija na grinje, kucnu prasinu, polen trava, polen drveca.
  • Lecen 1982 i 1983 hiposenzibilizacijom (mislim da se tako zvalo). Salbutamol tabletama. Nakon toga stanje poboljsano.
  • Od 1990 u upotrebi ventolin u spreju po potrebi. Bolest se postepeno pogorsavala (sopstvena procena bazirana na povecanoj ucestalosti uzimanja Ventolina)
  • Naglo pogorsanje 2007 (do tada bi semoglo reci da je sve bilo “pod kontrolom”)
  • Najgori period u godini jesen. Trenutno u upotrebi Berodual /Ventolin sprej (ponekad i do 10 inhalacija na dan a ponekad nijedna) i aminofilin retard 350 tablete pre spavanja.

Trenutni status bolesti (po sopstvenoj proceni i na osnovu javnih testova sa interneta) apsolutno van kontrole. Tražim savet.

Moj odgovor

Željko, biću slobodan da vam dam savet na ovo pitanje, jer verujem da doktorka ne stiže na sva pitanja da odgovori, a mislim da je i vaše pitanja jedno od osnovnijih.

Po meni je vaš slučaj dobar primer pacijenta kome treba uvesti preventivnu terapiju. Naime, nekontrolisanu astmu prevodimo u stanje kontrole preventivnim lekovima, te na taj način sprečavamo da do napada dođe.

Uzimanje Beroduala i Ventolina (bronhodilatatora) vi samo otklanjate trenutno tegobe. Ukoliko vam je često potreban ovaj lek, potrebno je da se obratite lekaru kako bi vam uveo preventivu.

To je i savet, da obavezno posetite lekara i da počnete da radite sa njim. Odlično ste pitanje postavili uz dosta informacija.

Takođe, počnite da vodite i dnevnik vaših problema, te zapisujte kada ste imali napade i kada ste uzimali koji lek. Takve informacije će vašem lekaru dosta reći o težini vašeg slučaja.

Budite dobro i obavezno se javite lekaru koji će vas poslušati, uraditi neophodne testove i pripisati terapiju. Odgovor sa interneta je samo način da vas neko usmeri, ali vam samo rad sa pulmologom može pomoći.