Predstavljam vam prvi edukativni video na balkanskim jezicima u kome objašnjavam pravilan načina upotrebe pumpice.

U snimanju i montaži mi je pomogao prijatelj Siniša Ponjević, inače, jedan sjajan čovek i to iz Vojvodine, Futoga. Siniša je kamerman i profesionalni fotograf. Ako stignete pogledajte njegove fotografije rađene analognim aparatom.

Potrebno je znati da je svrha inhalacije uzimanja što veće količine aerosola (praha koji se ispršuje iz pumpice). Česte su greške u koordinaciji udaha i oslobađanja leka. Ono što se neretko dešava jeste da neiskusni pojedinci pritisnu pumpicu pre nego što počnu da udišu. Lek ostaje zalepljen u usnoj duplji i manja količina je otišla u pluća. To je i razlog zašto se koriste različite komore.

Procedura:

Ako je lek nov: raspakujte lek, proverite datum upotrebe. Promućkajte par sekundi i pritisnite pumpicu dva tri puta. Pritisnituti pumpicu par puta trebate i kada lek stoji nekorišćen par meseci.

  1. Protresite pumpicu (par sekundi)
  2. Skinite poklopac
  3. Izdahnite
  4. Stavite pumpicu na usta
  5. Počnite naglo i jako da uvlačite vazduh, a trenutak kasnije pritisnite pumpicu i oslobodite aerosol. U ovom je cela fora. Potrebno je da iskordinirate ove dve radnje kako bi što veće količina leka došla do disajnih puteva.
  6. Zadržite vazduh 10 sekundi da bi lek delovao. Ukoliko imate jako gušenje i ne možete da izdržite 10 sekundi, potrudite se koliko možete.
  7. Lagano izdaznite posle ovih 10 sekundi zadržavanja disanja. I ovo može da bude teško, posebno ako ste u akutnom napadu.
  8. Sačekajte par minuta, da vam se disanje unormali. Takođe potrebno je da se otvor pumpce zagreje kako bi pustio sledeću dozu leka. Nakon uzimanja prve doze, hladan aerosol je skupio plastiku na pumpici. Ukoliko možete sačekajte par minuta.

Video se ponavlja dva puta. Prvi put se vidi položaj celog tela, dok je drugi put u makro planu i možete videti samo lice. Dovoljno je jednom pogledati snimak i to do pola.

Slobodno postavite pitanje ili video o vašem načinu uzimanja leka. Razumite da ovaj video predstavlja način na koji  ja koristim pumpicu i ovo nije zvaničan stav medicine. Pa ipak, važno je da ako imate nekih nedoumica postavite pitanje!