Pobedi je! Živi aktivno!

Pravilna primena inhalatora aerosola (pumpice)

Bronhijalna astma i hronična opstruktivna bolest pluća (hronični bronhitis i emfizem pluća) su oboljenja disajnih puteva i zbog toga tzv. inhalacioni put (udisanjem) primene lekova ima prednost nad ostalim (tablete, sirup ili injekcije).

Udisanjem se unose lekovi u obliku aerosola ili suvog praha, i to preko doziranog inhalatora aerosola ( pumpice ), inhalatora aktiviranog udisanjem, inhalatora suvog praha leka i aparata za inhalaciju (nebulizatori). Prednosti ovakve primene lekova su: postizanje njihovih visokih koncentracija u disajnim putevima, primena malih doza i retka neželjena dejstva. Glavni nedostatak je potreba za dobrom tehnikom inhalacije od koje zavisi terapijski efekat, pa bolesnike i roditelje dece sa astmom treba naučiti kako se pravilno koristi inhalator.

Često se koriste i posebni produžeci (komore, spejseri) koji olakšavaju upotrebu inhalatora. Deca mlađa od dve godine treba da koriste pumpice sa produžetkom i maskom za lice ili nebulizator, a deca preko pet godina se mogu obučiti da sama uzimaju ovakvu terapiju.

Pumpicama se uzimaju dve grupe medikamenata – lekovi za brzo otklanjanje simptoma i dugotrajni preventivni lekovi.

Lekovi za brzo otklanjanje simptoma šire disajne puteve. To su: salbutamol (poznat i kao Spalmotil ili Ventolin), terbutalin, fenoterol, ipratropium i njihove kombinacije (npr. Berodual). Ovi lekovi se ne primenjuju stalno, već samo “po potrebi”.

Dugotrajni preventivni lekovi se često koriste po nekoliko meseci, a koriste se i u periodima kada je bolesnik van pogoršanja. Zato se bolesnici (posebno starije osobe) ponekad i ne pridržavaju terapijskog režima koji uključuje primenu ovih lekova, što uveliko doprinosi sve većoj pojavi teških oblika bolesti i povećanom umiranju.

Najintenzivnija antizapaljenska sredstva su hormonski lekovi – kortikosteroidi, koji se primenjuju u dugotrajnoj terapiji inhalacionim putem (Bekotid, Bekloforte, Fliksotid, Pulmikort i dr.). Ovde spadaju i tzv. dugodelujući bronhodilatatori – beta-2 agonisti (formoterol, salmeterol – Serevent). Posebno je preporučljivo koristiti produžetke za inhalator koji sadrži inhalacioni kortikosteroid, jer smanjuju mogućnost nastanka potencijalnih neželjenih efekata (promuklost i pojavu gljivica – kandida u usnoj duplji) usled njihove duže primene.

Da bi se lek koji se primenjuje inhalacionim putem (posebno doziranim aerosolom) pravilno primenio i odgovarajuća doza leka u potpunosti iskoristila, bolesnike treba obavezno obučiti da ga ispravno koriste.

Prema rezultatima brojnih istraživanja, velikom broju ovih bolesnika niko ne objasni (niti proverava) kako se pumpica ispravno koristi. Čudno je, ali istinito, da preko 20% njih zaobiđe uobičajene linije edukacije: lekar u ambulanti, lekar u bolnici, medicinska sestra, apotekar.

Inhalator aerosola se koristi na sledeći način

Udisanje leka se vrši sporo

 • Skine se poklopac i promućka se pumpica.
 • Izdahne se vazduh do kraja.
 • Stavi se pumpica u usta ili neposredno ispred usta. Kada se počne sa udisanjem, istovremeno se pritisne vrh pumpice i nastavi spori udah.
 • Zadrži se dah 10 sekundi i izdahne vazduh iz pluća.
 • Sačeka se 1 – 2 minuta pre ponovne primene pumpice (pre ponavljanja koraka od 1 do 4).
 • Komora (spejser) pomaže da se lakše koristi pumpica. Primena je sledeća:
 • Rasprši se jedanput lek iz pumpice u komoru.
 • Zatim se udahne duboko i zadrži dah 10 sekundi.
 • Izdahne se vazduh u komoru.
 • Udahne se ponovo, ali se ne raspršava lek.

Najčešće greške pri upotrebi pumpice su sledeće: brz udah (53%), izdah do kraja (49%), kratko zadržan dah (38%), koordinacija pokreta istovremenog početka udaha i pritiska vrha pumpice (34%), nemućkanje pumpice pre početka primene (11%). Oko 80% ovih bolesnika uspeva da ispravi greške nakon kratkotrajne edukacije za pravilnu upotrebu doziranog aerosola.

Izvor: Mr sc. med. dr Branislav Gvozdenović

Similar posts
 • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
 • Aktuelni problemi u vezi sa bronhijal... EPIDEMIOLOŠKI PODACI Prevalencija Incidencija astme Morbiditet Mortalitet Faktori rizika za astmu Atopija Godine starosti Pol Genetski faktori Alergeni zatvorenog i otvorenog prostora Infekcija Rinitis Pušenje Zagadjenost vazduha Profesionalna izloženost Socijalno ekonomski faktor Ishrana i upotreba lekova Faktori rizika u detinjstvu DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA BRONHIJALNE ASTME Dijagnostika astme Klinički oblici Astma sa rizikom od nagle smrti [...]
 • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
 • Asmtatičarima psiholog može pomoći da... Maja Ja imam alergijsku astmu koja je otkrivena tek u 25 godini, ali sam napade imala i ranije, mada je tek tada konstatovana. Trenutno uzimam Berodual po potrebi, ali i Symbicort. Problem je sto sam u poslednje vreme fokusirana na sve cesce uzimanje beroduala, jer sam postala panicar u vezi sa napadom, ali i mislim [...]
 • Dečiji imunitet – Prof.Dr Brani... DEČIJI IMUNITET Reč stručnjaka: -Prof.Dr Branimir Nestorović IMUNITET  predstavlja  odbrambeni sistem organizma . U zavisnosti od njegovog statusa i pravilnog funkcionisanja predstavlja ključ za sve bolesti –od prehlade do težih oboljenja.Medjutim u najranijem uzrastu imunitet nije dovoljno efikasan i razvijen  tako da nije spreman u potpunosti da se efikasno  bori protiv svih zaraza. Pročitaj [...]
 • jasenka

  lijepo vas pozdravljam i drago mi je što mogu dosta pročitati o astmi.nikada nisam osjećala neke smetnje do unazed 3 g i od tada koristim novalizer tafen 2x dnevno .jako pazim šta jedem i drago mi je kad se još više mogu innformirati.naši doktori jednostavno ne obraćaju pažnju da bi nam trebali objasniti kako da se nosimo sa bolesti a pogotovo ako neko boluje od više i dosta alergija.još jednom puno hvala.

 • Marija Blažić- Maja

  Jasenka, hvala vam što ste nam se javili:) Ostanite ovde sa nama, ima puno, puno divnih i poučnih tekstova, napišite nam i svoje iskustvo.
  Žalsono je to što se neki lekari još uvek ne pridržavju dijagnostike i lečenja prema GINA smernicama, tj golbalne inicijative za astmu koja obavezu lekare da se u svim zemljama pridržavaju jedinstvenog načina dijgnostike i lečenja astme. Prvi korak u programu lečenja prema GINA smernicama jeste “edukacija pacijetnata sa ciljem da se uspostavi partnerski odnos u vođneju bolesti”

 • milan

  pozdrav i hvala na edukativnim tekstovima i savjetima. Astmu imam od prije 6 mjeseci zvanicno. Zdravlje mi se za kratko pogorsalo i poslje jace prehlade ili gripa, nakon pregleda kod dok.spec.ustanovljeno je da imam srednje tezak oblik asteme.Par mjeseci smo trazili terapiju u obliku pumpica koja bi popravila stanje i nakon vise isprobanih varijanti stali smo sa seratide diskom od 500 x 2 na dan i to mi je pomoglo i znatno popravilo stanje da sam u momentima pomislio da cak i nemam vise prob. Terapiju uzimam redovno ali imam problem sa cesti infekcijama grla ili laksim prehladama koje se jako brzo iskomlikuju i spuste na pluca. Sto znaci antibiotik u suprotno jaka upala. To me bas iscrpljuje pa bih vas zamolio za savjet na cemu bih trebao da poradim da bi sprjecio takve ceste prehlade. Dali veliki fizicki napori mogu da pogorsaju stanje?Hvala unapred:)

 • jaric dusica

  Milane, u ovim situacijama treba proveriti postojanje tzv “komorbiditeta” tj pridruzene bolesti kojeotezavaju kontrolu astme. Odavnoje poznat koncep jedne i ujedinjene bolesti disajnih puteva, i cinjenice da oko 80% osoba sa astmomima i pridruzeni rinosinuzitis. To moze biti ralog simptomima recidivantnih infekcija i probelma sa grlom. Drgi razlog je postojanje GERB tj refluksa ili vracanja sadrzaja zelica zajendo sa kiselinom u grlo i gornje disajne puteve….zato sa vasim lekarom se dogovrite i za konsultaciju spec ORL a po potrebi i gastroenterologa