Pobedi je! Živi aktivno!

Pravilna primena inhalatora aerosola (pumpice)

Bronhijalna astma i hronična opstruktivna bolest pluća (hronični bronhitis i emfizem pluća) su oboljenja disajnih puteva i zbog toga tzv. inhalacioni put (udisanjem) primene lekova ima prednost nad ostalim (tablete, sirup ili injekcije).

Udisanjem se unose lekovi u obliku aerosola ili suvog praha, i to preko doziranog inhalatora aerosola ( pumpice ), inhalatora aktiviranog udisanjem, inhalatora suvog praha leka i aparata za inhalaciju (nebulizatori). Prednosti ovakve primene lekova su: postizanje njihovih visokih koncentracija u disajnim putevima, primena malih doza i retka neželjena dejstva. Glavni nedostatak je potreba za dobrom tehnikom inhalacije od koje zavisi terapijski efekat, pa bolesnike i roditelje dece sa astmom treba naučiti kako se pravilno koristi inhalator.

Često se koriste i posebni produžeci (komore, spejseri) koji olakšavaju upotrebu inhalatora. Deca mlađa od dve godine treba da koriste pumpice sa produžetkom i maskom za lice ili nebulizator, a deca preko pet godina se mogu obučiti da sama uzimaju ovakvu terapiju.

Pumpicama se uzimaju dve grupe medikamenata – lekovi za brzo otklanjanje simptoma i dugotrajni preventivni lekovi.

Lekovi za brzo otklanjanje simptoma šire disajne puteve. To su: salbutamol (poznat i kao Spalmotil ili Ventolin), terbutalin, fenoterol, ipratropium i njihove kombinacije (npr. Berodual). Ovi lekovi se ne primenjuju stalno, već samo “po potrebi”.

Dugotrajni preventivni lekovi se često koriste po nekoliko meseci, a koriste se i u periodima kada je bolesnik van pogoršanja. Zato se bolesnici (posebno starije osobe) ponekad i ne pridržavaju terapijskog režima koji uključuje primenu ovih lekova, što uveliko doprinosi sve većoj pojavi teških oblika bolesti i povećanom umiranju.

Najintenzivnija antizapaljenska sredstva su hormonski lekovi – kortikosteroidi, koji se primenjuju u dugotrajnoj terapiji inhalacionim putem (Bekotid, Bekloforte, Fliksotid, Pulmikort i dr.). Ovde spadaju i tzv. dugodelujući bronhodilatatori – beta-2 agonisti (formoterol, salmeterol – Serevent). Posebno je preporučljivo koristiti produžetke za inhalator koji sadrži inhalacioni kortikosteroid, jer smanjuju mogućnost nastanka potencijalnih neželjenih efekata (promuklost i pojavu gljivica – kandida u usnoj duplji) usled njihove duže primene.

Da bi se lek koji se primenjuje inhalacionim putem (posebno doziranim aerosolom) pravilno primenio i odgovarajuća doza leka u potpunosti iskoristila, bolesnike treba obavezno obučiti da ga ispravno koriste.

Prema rezultatima brojnih istraživanja, velikom broju ovih bolesnika niko ne objasni (niti proverava) kako se pumpica ispravno koristi. Čudno je, ali istinito, da preko 20% njih zaobiđe uobičajene linije edukacije: lekar u ambulanti, lekar u bolnici, medicinska sestra, apotekar.

Inhalator aerosola se koristi na sledeći način

Udisanje leka se vrši sporo

 • Skine se poklopac i promućka se pumpica.
 • Izdahne se vazduh do kraja.
 • Stavi se pumpica u usta ili neposredno ispred usta. Kada se počne sa udisanjem, istovremeno se pritisne vrh pumpice i nastavi spori udah.
 • Zadrži se dah 10 sekundi i izdahne vazduh iz pluća.
 • Sačeka se 1 – 2 minuta pre ponovne primene pumpice (pre ponavljanja koraka od 1 do 4).
 • Komora (spejser) pomaže da se lakše koristi pumpica. Primena je sledeća:
 • Rasprši se jedanput lek iz pumpice u komoru.
 • Zatim se udahne duboko i zadrži dah 10 sekundi.
 • Izdahne se vazduh u komoru.
 • Udahne se ponovo, ali se ne raspršava lek.

Najčešće greške pri upotrebi pumpice su sledeće: brz udah (53%), izdah do kraja (49%), kratko zadržan dah (38%), koordinacija pokreta istovremenog početka udaha i pritiska vrha pumpice (34%), nemućkanje pumpice pre početka primene (11%). Oko 80% ovih bolesnika uspeva da ispravi greške nakon kratkotrajne edukacije za pravilnu upotrebu doziranog aerosola.

Izvor: Mr sc. med. dr Branislav Gvozdenović

Similar posts
 • Writing Personal Ambitions A good deal of preparation must get into your article before beginning writing it. When you have simplified your Subject, you may need to set a goal on your own essay. You would find some easy tips for writing powerful fundamental and compoundsentences. What you end up performing here significantly matters on the kind of [...]
 • Just how to Create Analysis, a Synops... UniversalEssays is a worldwide business that supplies the highest quality custom writing service. Here we’ve gathered critiques of the very popular custom writing services that may furnish all encompassing advice regarding the support. EssaysChannel works quite a few custom composing services. Get added within the listing of our significant pupil bottom and enable us to [...]
 • MacBook Wallpapers A stepwise way of selecting best free software to wash mac CRM option will make certain you pick the best solution. All in all, the software does a nice job. There is an assortment of forms of computer software which can be useful for many functions. Therefore, they’ll only be taking up space you are [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • jasenka

  lijepo vas pozdravljam i drago mi je što mogu dosta pročitati o astmi.nikada nisam osjećala neke smetnje do unazed 3 g i od tada koristim novalizer tafen 2x dnevno .jako pazim šta jedem i drago mi je kad se još više mogu innformirati.naši doktori jednostavno ne obraćaju pažnju da bi nam trebali objasniti kako da se nosimo sa bolesti a pogotovo ako neko boluje od više i dosta alergija.još jednom puno hvala.

 • Marija Blažić- Maja

  Jasenka, hvala vam što ste nam se javili:) Ostanite ovde sa nama, ima puno, puno divnih i poučnih tekstova, napišite nam i svoje iskustvo.
  Žalsono je to što se neki lekari još uvek ne pridržavju dijagnostike i lečenja prema GINA smernicama, tj golbalne inicijative za astmu koja obavezu lekare da se u svim zemljama pridržavaju jedinstvenog načina dijgnostike i lečenja astme. Prvi korak u programu lečenja prema GINA smernicama jeste “edukacija pacijetnata sa ciljem da se uspostavi partnerski odnos u vođneju bolesti”

 • milan

  pozdrav i hvala na edukativnim tekstovima i savjetima. Astmu imam od prije 6 mjeseci zvanicno. Zdravlje mi se za kratko pogorsalo i poslje jace prehlade ili gripa, nakon pregleda kod dok.spec.ustanovljeno je da imam srednje tezak oblik asteme.Par mjeseci smo trazili terapiju u obliku pumpica koja bi popravila stanje i nakon vise isprobanih varijanti stali smo sa seratide diskom od 500 x 2 na dan i to mi je pomoglo i znatno popravilo stanje da sam u momentima pomislio da cak i nemam vise prob. Terapiju uzimam redovno ali imam problem sa cesti infekcijama grla ili laksim prehladama koje se jako brzo iskomlikuju i spuste na pluca. Sto znaci antibiotik u suprotno jaka upala. To me bas iscrpljuje pa bih vas zamolio za savjet na cemu bih trebao da poradim da bi sprjecio takve ceste prehlade. Dali veliki fizicki napori mogu da pogorsaju stanje?Hvala unapred:)

 • jaric dusica

  Milane, u ovim situacijama treba proveriti postojanje tzv “komorbiditeta” tj pridruzene bolesti kojeotezavaju kontrolu astme. Odavnoje poznat koncep jedne i ujedinjene bolesti disajnih puteva, i cinjenice da oko 80% osoba sa astmomima i pridruzeni rinosinuzitis. To moze biti ralog simptomima recidivantnih infekcija i probelma sa grlom. Drgi razlog je postojanje GERB tj refluksa ili vracanja sadrzaja zelica zajendo sa kiselinom u grlo i gornje disajne puteve….zato sa vasim lekarom se dogovrite i za konsultaciju spec ORL a po potrebi i gastroenterologa