Pobedi je! Živi aktivno!

Pravilna primena inhalatora aerosola (pumpice)

Bronhijalna astma i hronična opstruktivna bolest pluća (hronični bronhitis i emfizem pluća) su oboljenja disajnih puteva i zbog toga tzv. inhalacioni put (udisanjem) primene lekova ima prednost nad ostalim (tablete, sirup ili injekcije).

Udisanjem se unose lekovi u obliku aerosola ili suvog praha, i to preko doziranog inhalatora aerosola ( pumpice ), inhalatora aktiviranog udisanjem, inhalatora suvog praha leka i aparata za inhalaciju (nebulizatori). Prednosti ovakve primene lekova su: postizanje njihovih visokih koncentracija u disajnim putevima, primena malih doza i retka neželjena dejstva. Glavni nedostatak je potreba za dobrom tehnikom inhalacije od koje zavisi terapijski efekat, pa bolesnike i roditelje dece sa astmom treba naučiti kako se pravilno koristi inhalator.

Često se koriste i posebni produžeci (komore, spejseri) koji olakšavaju upotrebu inhalatora. Deca mlađa od dve godine treba da koriste pumpice sa produžetkom i maskom za lice ili nebulizator, a deca preko pet godina se mogu obučiti da sama uzimaju ovakvu terapiju.

Pumpicama se uzimaju dve grupe medikamenata – lekovi za brzo otklanjanje simptoma i dugotrajni preventivni lekovi.

Lekovi za brzo otklanjanje simptoma šire disajne puteve. To su: salbutamol (poznat i kao Spalmotil ili Ventolin), terbutalin, fenoterol, ipratropium i njihove kombinacije (npr. Berodual). Ovi lekovi se ne primenjuju stalno, već samo “po potrebi”.

Dugotrajni preventivni lekovi se često koriste po nekoliko meseci, a koriste se i u periodima kada je bolesnik van pogoršanja. Zato se bolesnici (posebno starije osobe) ponekad i ne pridržavaju terapijskog režima koji uključuje primenu ovih lekova, što uveliko doprinosi sve većoj pojavi teških oblika bolesti i povećanom umiranju.

Najintenzivnija antizapaljenska sredstva su hormonski lekovi – kortikosteroidi, koji se primenjuju u dugotrajnoj terapiji inhalacionim putem (Bekotid, Bekloforte, Fliksotid, Pulmikort i dr.). Ovde spadaju i tzv. dugodelujući bronhodilatatori – beta-2 agonisti (formoterol, salmeterol – Serevent). Posebno je preporučljivo koristiti produžetke za inhalator koji sadrži inhalacioni kortikosteroid, jer smanjuju mogućnost nastanka potencijalnih neželjenih efekata (promuklost i pojavu gljivica – kandida u usnoj duplji) usled njihove duže primene.

Da bi se lek koji se primenjuje inhalacionim putem (posebno doziranim aerosolom) pravilno primenio i odgovarajuća doza leka u potpunosti iskoristila, bolesnike treba obavezno obučiti da ga ispravno koriste.

Prema rezultatima brojnih istraživanja, velikom broju ovih bolesnika niko ne objasni (niti proverava) kako se pumpica ispravno koristi. Čudno je, ali istinito, da preko 20% njih zaobiđe uobičajene linije edukacije: lekar u ambulanti, lekar u bolnici, medicinska sestra, apotekar.

Inhalator aerosola se koristi na sledeći način

Udisanje leka se vrši sporo

 • Skine se poklopac i promućka se pumpica.
 • Izdahne se vazduh do kraja.
 • Stavi se pumpica u usta ili neposredno ispred usta. Kada se počne sa udisanjem, istovremeno se pritisne vrh pumpice i nastavi spori udah.
 • Zadrži se dah 10 sekundi i izdahne vazduh iz pluća.
 • Sačeka se 1 – 2 minuta pre ponovne primene pumpice (pre ponavljanja koraka od 1 do 4).
 • Komora (spejser) pomaže da se lakše koristi pumpica. Primena je sledeća:
 • Rasprši se jedanput lek iz pumpice u komoru.
 • Zatim se udahne duboko i zadrži dah 10 sekundi.
 • Izdahne se vazduh u komoru.
 • Udahne se ponovo, ali se ne raspršava lek.

Najčešće greške pri upotrebi pumpice su sledeće: brz udah (53%), izdah do kraja (49%), kratko zadržan dah (38%), koordinacija pokreta istovremenog početka udaha i pritiska vrha pumpice (34%), nemućkanje pumpice pre početka primene (11%). Oko 80% ovih bolesnika uspeva da ispravi greške nakon kratkotrajne edukacije za pravilnu upotrebu doziranog aerosola.

Izvor: Mr sc. med. dr Branislav Gvozdenović

Similar posts
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • jasenka

  lijepo vas pozdravljam i drago mi je što mogu dosta pročitati o astmi.nikada nisam osjećala neke smetnje do unazed 3 g i od tada koristim novalizer tafen 2x dnevno .jako pazim šta jedem i drago mi je kad se još više mogu innformirati.naši doktori jednostavno ne obraćaju pažnju da bi nam trebali objasniti kako da se nosimo sa bolesti a pogotovo ako neko boluje od više i dosta alergija.još jednom puno hvala.

 • Marija Blažić- Maja

  Jasenka, hvala vam što ste nam se javili:) Ostanite ovde sa nama, ima puno, puno divnih i poučnih tekstova, napišite nam i svoje iskustvo.
  Žalsono je to što se neki lekari još uvek ne pridržavju dijagnostike i lečenja prema GINA smernicama, tj golbalne inicijative za astmu koja obavezu lekare da se u svim zemljama pridržavaju jedinstvenog načina dijgnostike i lečenja astme. Prvi korak u programu lečenja prema GINA smernicama jeste “edukacija pacijetnata sa ciljem da se uspostavi partnerski odnos u vođneju bolesti”

 • milan

  pozdrav i hvala na edukativnim tekstovima i savjetima. Astmu imam od prije 6 mjeseci zvanicno. Zdravlje mi se za kratko pogorsalo i poslje jace prehlade ili gripa, nakon pregleda kod dok.spec.ustanovljeno je da imam srednje tezak oblik asteme.Par mjeseci smo trazili terapiju u obliku pumpica koja bi popravila stanje i nakon vise isprobanih varijanti stali smo sa seratide diskom od 500 x 2 na dan i to mi je pomoglo i znatno popravilo stanje da sam u momentima pomislio da cak i nemam vise prob. Terapiju uzimam redovno ali imam problem sa cesti infekcijama grla ili laksim prehladama koje se jako brzo iskomlikuju i spuste na pluca. Sto znaci antibiotik u suprotno jaka upala. To me bas iscrpljuje pa bih vas zamolio za savjet na cemu bih trebao da poradim da bi sprjecio takve ceste prehlade. Dali veliki fizicki napori mogu da pogorsaju stanje?Hvala unapred:)

 • jaric dusica

  Milane, u ovim situacijama treba proveriti postojanje tzv “komorbiditeta” tj pridruzene bolesti kojeotezavaju kontrolu astme. Odavnoje poznat koncep jedne i ujedinjene bolesti disajnih puteva, i cinjenice da oko 80% osoba sa astmomima i pridruzeni rinosinuzitis. To moze biti ralog simptomima recidivantnih infekcija i probelma sa grlom. Drgi razlog je postojanje GERB tj refluksa ili vracanja sadrzaja zelica zajendo sa kiselinom u grlo i gornje disajne puteve….zato sa vasim lekarom se dogovrite i za konsultaciju spec ORL a po potrebi i gastroenterologa