Ovaj tekst mi je poslala Aleksandra N, koja je uz sajt od samog početka. Hvala brižnoj majci koja je dala i dobar primer kako nesebično treba deliti znanje i kako roditelji mogu jedni – drugima da pomognu. Ukoliko imate neki savet, slobodno mi pošaljite, a ja ću tekst već objaviti. Pozdrav!

vakcina

Pneumo 23 vakcina

Pneumo 23 je vakcina protiv invanzivnih infekcija izazvanih bakterijom pneumokok. Vrlo je korisna a kod nas zapostavljena vakcina. Vakcina se pravi od omotača 23 tipa pneumokoka i štiti od komplikacija gripa i, prvenstveno, od teških upala pluća.

Najčešći izazivač upale pluća je bakterija ”streptococcus pneumoniae”. Upala pluća je i danas čest uzrok smrtnosti uprkos savremenoj antibiotskoj terapiji. Ova bolest odnosi 10 puta više života od svih ostalih zaraznih bolesti i nalazi se na 6 mestu svih uzroka smrti.

Pneumo 23 se preporučuje dijabetičarima, srčanim i plućnim bolesnicima, jer kod njih su komplikacije virusnih infekcija najčešće.

Kod dece, pored zaštite od upale pluća,daje i dodatnu zastitu od meningitisa izazvanog pneumokokom, kao i zaštitu od upale srednjeg uha.

Pneumo 23 ne izaziva nikakve kontraindikacije. Dokazano je da ”pneumo23” u kombinaciji sa vakcinom protiv gripa smanjuje smrtnost usled komplikacija ovog oboljenja za čak 57 odsto.

Vakcina se može kupiti i primiti u Zavodu za zaštitu zdravlja i Zavodu za bolesti pluća. Cena je 1250 dinara. Pneumo 23 prima se jednom u pet godina, potpuno je bezbedna i koristi se u preko 120 zemalja sirom sveta.

Ja sam svoje dete zastitila. Šta ćete vi uraditi?