Pobedi je! Živi aktivno!

Osnovni principi lečenja astme

Globalna incijativa za lečenje astme (GINA) kaže da je osnovni princip “stepenasti pristup lečenju astme” tj lečenje na osnovu stepena težine astme.

Astma je dinamična bolest koja se po učestalosti simptoma razlikuje od bolesnika do bolesnika, odnosno i kod istog bolesnika razlikuje se tokom vremena. Zato plan lečenja treba prilagoditi individualno svakom bolesniku ponaosob. U stepenastom lečenju vrsta i doza lekova se povećava ili smanjuje shodno težini same bolesti.

Povremena i perzistenta astma

Tako je na osnovu učestalosti tegoba i promena u plućnoj funkciji, astma klasifikovana kao najblaža ili povremena astma (tegobe su vema blage i retke, redje od jednom sedmično i nema noćnih simtpoma) i trajna ili perzistentna koja se u zavisnosti od učetalosti dnevnih i noćnih tegoba klasifikuje kao laka, umerena i teška. Teška astma podrazumeva da su tegobe svakodnevne, uz veoma česta pogoršanja, posebno tokom noći.

U zavisnosti od procenje težine primenjuje se odgovarajuća terapija. Tako u slučajevima “povremene astme” i lekovi se primenjuju povremeno, dok “perzistentna astma” bilo da je laka, umerena ili teška, zahteva redovnu (perzistentnu) primenu lekova.

Lekovi za prevenciju i otklanjanje tegoba

Lekovi za lečenje astme podeljeni u dve grupe: lekovi za dugotrajnu prevenciju i lekovi za brzo otklanjanje tegoba. Cilj lečenja astme je život bez tegoba, te o dobroj kontroli bolesti govorima onda kada je potreba za lekovima koji otkalnjaju simptome (ventolin, berodual..) veoma retka. Ukoliko  je potreba za ovim lekovima češća od jednom sedmično ili se jave noćne tegobe onda je neophodna primena odgovarajućih lekova za dugotrajnu prevenciju astme.

U lekove za dugotrajnu prevenciju astme spadaju protivzapaljenski lekovi od kojih su najbolji i najefikasniji inhalatorni kortikosteroidi. To su lekovi  koji deluju samo lokalno na sluzokožu disajnih puteva.

Nemaju neželjene sistemske efekte, bezbedni su za primenu i u dečijem  uzrastu, pa čak i tokom trudnoće. U našoj zemlji su odavno registrovani i poznati su pod nazivom Flixotide, Becloforte, Pulmicort, Alvesco i dr.

U slučajevima lake perzistentne astme samo njihovom redovnom primenom uspostavlja se potpuna kontrola bolest.

Ukoliko se radi o umereno teškoj ili teškoj astmi potrebno je uz navedene lekove dodati i tzv. dugodelujuće bronhodilatatore. Do nedavno u Srbiji su iz ove grupe primenjivani samo preparati aminofilina, ali zahvaljujući novijim, efikasnijim i bezbednijim lekovima, aminofilin se sve ređe primenjuje.

Najbolji rezultati pa i potpuna kontrola astme postiže se primenom lekova koji sadrže kombinaciju kortikosteroida sa dugodelujućim bronhodilatatorom (u našoj zemlji registrovan preparat- Seretide Symbicort).

Kontrola astme bez lekova

Cilja lečenja astme je kontrola bolesti sa što manje medikamenata. Ukoliko se stabilnost astme održava najmanje tri meseca, moguće je postepeno smanjivati terapiju, sve dok se ne dodje do najmanje količine neophodnih lekova ili se u odredjenim slučajevima lakše astme preventivna terapija u potpunosti obustavi.

Autor teksta je Dr Dušice Jarić. Ona ovaj materijal deli svojim pacijentima. Inače ovo je 3. nastavak od ukupno četiri koje ćete moći da čitate o osnovama astme. Prva dva članka su  Osnovne činjenice o astmiOd dijagnoze do lečenja. Hvala doktorki na ovim odličnim materijalima!

Similar posts
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Dijana Domitrijevic

  Ja sam takodje asmaticar i lecim se kod Dr. Dusice Jaric. Astmu sam dobila u pubertetu, i zbog toga je nemoguce izleciti je ali uz adekvatnu terapiju, uspevam da savladam poteskoce. Koristim pumpicu i . Sa tom bolescu se sasvim normalno moze ziveti, i ako je meni trebalo dosta vremena da se naviknem na to. Zato zelim da porucim svim drudi asmaticarima da to nije nista strasno i da se uz odgovarajuce lekove i zrav nacin zivota i ishrane, moze normalno ziveti.

 • marija

  Sumnja se da imam bronhijalnu astmu koja je stecena jer imam 24godine i do pre 3 god nisam imala nikakve probleme sa kasljem. Oduvek kijam iz cista mira ili me zasvrbi nos, lice… Dakle, od pre 3 god sam pocela povremeno da kasljem alergija u krvi mi je bila na granici. Doktor na grudnom odeljenju mi je odradio vise puta spirometriju mislim da se tako zove i kapacitet pluca mi je jako mali. Snimak pluca ok. Dobila sam ventolin pumpicu po potrebi i dr mi je rekao da sumnja i veruje da je u pitanju blaga astma koja mi verovatno nece praviti puno problema. Samo na pocetku sam odlazila na kontrole i od tada evo vec 2,5god ne. Stanje je takvo da po nekoliko meseci ne kasljem i onda se dogodi nekoliko noci uzastopno me budi suv dosadan kasalj sisti mi u plucima ali retko kada je to toliko nesnosno da dodje do toga da moram da upotrebim pumpicu. Ne pusim, vrlo brzo se zamaram niko u mojoj porodici nema astmu,relativno sam zdrava osim toga i nisam primetila da je stanje losije u odnosu na period kad sam otkrila pre 3god astmu.
  MOJE PITANJE:da li astma koju ja imam treba da se leci i da li stanje moze da se pogorsa ako ne preduzimam mere lecenja???? Unapred zahvalna

 • Marija Blažić- Maja

  Marija kijanje i svrab nosa ukazuju na alergiju koju bi trebalo da lečite.
  Još jednom pročitajte poslednji pasus gornjeg teksta (Osnovni principi lečenja astme) i u njemu se nalazi odgovor na vaše pitanje.
  Takođe pročitajte odgovor dr. Dušice Jarić Raši na njegovo pitanje ispod teksta:
  http://www.astma.rs/2009/04/lekovi-za-astmu-singulair/
  Milsim da se u tim tekstovima nalazi odgovor na sva vaša pitanja u vezi lečenja astme.
  Iz ličnog iskusta, kao i iskustva mnogih koji nisu lečili alergiju i blaži oblik astme, mogu da vam odgovorim da se stanje može pogoršati.

 • Biberlee

  Ja sam jučer imala neugodnu raspravu sa (od jučer bivšom) doktoricom. Naime, dotična mi u više navrata propisuje Alvesco, koji mi jednostavno ne odgovara. Prvi put sam ga koristila i nakon par mjeseci završila u bolnici. Zatim mi je propisan prije dva mjeseca i tokom 7 dana u kojih sam ga koristila, uzela sam Ventolin 5 puta (a u periodu od tri mjeseca prije toga, Ventolin mi je trebao dvaput!). Dolazim i, ne nalazeći istu doktoricu, koja je na godišnjem, prima me druga i stav koji doživljavam je slijedeći: vaša spirometrija pokazuje samo blage opstruktivne smetnje (kad sam nakljukana Ventolinom!) te od mene zahtijevaju da vratim Alvesco (nemam ništa protiv, ali ne vidim razlog da lijek vraćam doktoru umjesto u apoteku?!). Jučer dolazim na kontrolu i tretira me se kao psihičku bolesnicu koja je sebi eto umislila da joj Alvesco (tako dobar i divan lijek, ima okus jagode…) ne odgovara. Na nalazu mi piše da “odbijam lijek” i propisan mi je Flixotide. Unazad tri godine mi je najviše odgovarao Seretide, razumijem da i on ima bronhodilatator u sebi ali zar je nužno tretirati pacijenta kao zadnje smeće, lažova i smijati mu se u lice jer strahuje od vlažnog vremena koje mi je toliko godina unazad uzrokovalo samo teškoće? Naravno, shvatam da je traženje mišljenja putem interneta uvijek škakljivo i da se ne može uzeti u obzir kao pravi liječnički pregled, ali smatram da je ovo više pitanje etike i saradnje s pacijentom – koliko je bitno objektivno a koliko subjektivno stanje pacijenta pri postavljanju dijagnoze?

 • Dragana Stojanovic

  Pacijent sam Dr Dusice Jaric od pocetka trudnoce 2009. godine, kada je
  moja, “blaga, skoro neprimetna astma” postala prava smetnja a ja svakog
  dana bila u sve manjoj mogucnosti da udahnem vazduh punim plucima.
  Pazljivo sam izlistala sve internet stranice i na kraju intuitivno
  kontaktirala Dr Dusicu Jaric, uverena da je vazno da se aktivno bavim
  ovom temom. Ne zivim u Novom Sadu, ali to mi je sada omiljena
  destinacija. Moj prvi susret sa Dr Jaric je u meni ponovno uspostavio
  poverenje u profesiju koju sam do tada umnogome kritikovala, zbog
  univerzalnog pristupa prema svim pacijentima, opet sa uverenjem da je
  astma razlicita kod svake osobe. Dr Jaric mi je pruzila informacije,
  savete, bila mi je broj 1 u speed dial-u tokom citave trudnoce, pazljivo
  slusala moje tegobe i kod nje sam videla autenticnu zelju da mi
  pomogne. Sa strahom se secam perioda pre odlaska kod Dr Jaric,
  neizvesnih prognoza i sto je najvaznije, pristupa oslobodjenog svake
  empatije. Sada sam mama jedne divne devojcice koja ima 15 meseci, zove
  se Lena, porodila se posle punih 42 nedelje trudnoce, a astmu ne osecam –
  koristim preventivno Seretide i Singulair.

  Hvala Dr Jaric.

  Dragana Stojanovic

 • Marija-Maja Blažić

  Biberlee, stanje pacijenta je jako bitno prilikom postavljanja dijagnoze, treba pažljivo saslušati pacijenta a ne prepisivati lek koji verovatno forsira neka farmaceutska industrija. Prvi korak ka uspešnom lečenju po GINA smernicama jeste ostvariti dobru saradnju, tj stvoriti partnerski odnos na relaciji lekar-pacijent. Kada se uspostavi takav odnos mnogo je lakše i doći do potpune kontrole astme. Ne odgovara svaki lek svakom pacijentu i zajedno sa pacijentom treba pronaći onaj kojim će dobiti kontrolu i uz koji neće ili će retko morati da potegne za Ventolinom ili nekim drugim brzodelujućim bronhodilatatorom.
  Ono što je mene oduševilo kod mog lekara je to što je svaki put kad je pogledao spirometriju, polsušao stetoskopom, tražio da mu je svojim rečima opišem kako se  osećam.
  Moja početna terapija je bila potpuno drugačija nego ova sada, pratio je moje kompletno stanje, pažljivo slušao i uvažio ono što sam rekla. Za par meseci smo došli do terapija uz koju sam dobila potpunu kontrolu astme. I tako je već 4,5 godine.
  Iako su mi neki zamerili što spominjem lek kojim imam kontrolu astme i prozvali me da reklamiram GSK, ja ću ipak reći da su meni Seretide i Singulair omogućili da dođem do potpune kontrole.
  Isto tako moram da kažem da poznejem veliki broj asmatičara koji koriste Simbicort i isto imaju kontrolu astme. Znam i izvesetan broj onih koji koriste Alvesko i isto imaju dobru kontrolu. Znam i jedan slučaj gde je devojka uz Simbicort dobila i Alvesko, sam Simbicort joj nije dao potpuno kontrolu pa je lekar dodao i Alvesko i pratio njeno stanje na svake 2 nedelje.
  Kada sam ja sa Seretide 250 (a počela sam sa 500) mesecima imala potpuno kontrolu astme, probala sam da pređem na  Alvesko, ali su mi se simptomi vratili. Pila sam i Singulair uveče, ali je i dalje bilo simptoma. Lekar me je ponovo vratio na staru terapiju i bilo je sve ok.
  Sada već 2 meseca koristim samo Seretide 250 ujutu i Avamis sprej za nos uveče i super sam.
  I mene pomalo hvata strah od vremenski prilika koje nam dolaze sa jeseni, od valege, magle…i to je normalno da nas brine jer imamo veliko iskustvo. Meni je lekar rekoa da pratim simptome i na osnovu toga korigujem terapiju.

 • Biberlee

  Hvala Vam, Marija!
  Upravo to i ja mislim! Imala sam i ja divnu doktoricu koja je nažalost dosta preopterećena i koja se pri svakom pregledu zadržavala bar pola sata u razgovoru sa mnom. Zatim me zbog promjene osiguranja šalju drugoj doktorici kod koje se osjećam kao na pokretnoj traci – uđi, spirometrija, pregled stetoskopom, tipkanje po pisaćoj mašini i to je to. Mnogo sam razočarana, a što je najgore to mi se dešava upravo pred zimu. I ja uzimam Seretide, i sad kad ga ne koristim, ne mogu da vjerujem da sam prije ovako živjela, kašalj, stezanje pri zamoru…