Tema “odrasli i astma” je posebno interesantna pošto se o njoj ne govori tako često. Najčešće mislimo samo o deci i astmi, ali ovaj i ako jeste češći kod dece, doživotan je i često i odrasli kasnije imaju tegobe.

Dragana Stanković:

copdMoja majka je 1945 godište i boluje od bronhijalne astme oko 6 godina. Mnogo lekova je promenila medjutim izleda da nije dobila ni dan danas pravu terapiju. Trenutno koristi seretide diskus 250 i spiriva pumpicu. Nikakva poboljšanja nema. Redovno ide na infuzije i trenutno se oseti bolje. Pitala bih vas za lek singulair da li bi mozda to trebala da proba? Da li da dodje kod vas na pregled dajte nam savet. Unapred zahvalni.

Dr Dušica Jarić

Dragana,
Pojava astme nakon 40 godine života je relativno retka. Preko 80% slučajeva astme počinje pre 40 godine, ali moze da se javi i u starijoj životnoj dobi. U svakom slučaju kod osoba preko 40 godine pre nego što definitivno postavimo dijagnozu astme proverimo i druga diferencijalno dijagnostička stanja koja su u tom uzrastu mnogo verovatnija. Kod pušača mnogo je veća verovatnoća da se radi o HOBP i u tom slučaju rezultati lečenja su mnogo, mnogo skromniji nego kod astme. Podatak da Vaša majka pored Seretide 250 dobija i Spirivu upravo na to upućuje, jer je Spiriva lek koji se daje kod HOBP a nije lek izbora za bronhoopsturkciju u astmi.

Ukolik se radi o nepušaču, a nema poboljšanja bronhoopstrukcije (meri se testovima plućne funkcije prvenstveno spirometrija) neophodni su dodatni testovi da bi se isključila druga diferencijalno dijagnostička stanja koja se manifestuju gušenjem i ne reaguju na primenu lekova. U prvom redu mora se isključiti zastojna srčana insuficijencija ili koronarna bolest srca koja može da se manifestuje epizodama gušenja.

Lek Singulair koliko ima odlične rezultate u lečenju dečije astme, dosta je skromnih rezulatata u lečenju odraslih osoba sa teškom perzistentnom astmom. Umesto uvodjenja leka Singulair razgovarajte sa Vašim lekarom da li vaša majka ima astmu, ili HOBP, ili se radi o udruženosti ove dve bolesti, odnosno da li je isključena srčana slabost ili druga obolenja koja se manifestuju gušenjem a ne reaguju na bronhodilatatorno terapiju.

Srdačan pozdrav.