dr Aleksandra Dudvarski Ilić, plumolog na Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu KCS u Beogradu:

Toplo i vlažno vreme loše utiče na obolele od bronhijalne astme, jedne od najčešćih hroničnih bolesti, široko rasprostranjene u svetu, među svim uzrastima i podjednako u oba pola.

U Engleskoj su čak opisane i “epidemije astme” u letnjim mesecima, kada se broj asmatičara čije je stanje zahtevalo bolnički tretman, uvećavao i do 10 puta u odnosu na uobičajeni.

Ekstremne temerature stres za organizam

– Ekstremno visoke ili niske temperature stresne su za čitav organizam. Da bi održalo normalnu temperaturu, telo troši dodatnu energiju kako bi se rashladilo ili zagrejalo – kaže dr Aleksandra Dudvarski Ilić – Ovaj proces zahteva potrošnju kiseonika iz arterijske krvi, smanjujući parcijalni pritisak kiseonika u krvi. Kod astmatičara to izaziva kompenzatorno, ubrzano disanje i gušenje. Udisanje toplog vazduha iritira i disajne puteve, izazivajući njihovo suženje (bronhospazam), grčenjem glatkih mišića i nakupljanjem sluzi. Tako se smanjuje njihov promer, što kod asmatičara, takođe, izaziva gušenje i “sviranje” u grudima.

 

Vlaga dodatno otežava disanje

Sa druge strane, naglašava dr Dudvarski Ilić, povećana vlažnost vazduha povećava i njegovu gustinu, pa je potreban dodatni napor i uvećan rad disajnih mišića, što, otežava disanje asmatičara.

Polen “žešći” po vrućini

– Postoje jasni dokazi da je globalno zagrevanje uzročnik povećanja broja bolesnika sa polenskom groznicom. Sa porastom spoljašnje temperature raste koncentracija polena drveća, trava i korova, koje izazivaju alergijske reakcije kod miliona ljudi širom sveta. Sezone cvetanja se produžavaju, a dokazano je i da sam polen izaziva jače alergijske reakcije nego nekada. Povećanje koncentracije polena u vreme toplih, sunčanih dana, pojačava tegobe astmatičara, naročito ukoliko tokom cvetanja ima letnjih oluja sa kišom i grmljavinom. Ova pojava je poznata pod imenom “temperaturna inverzija” i tada je hladniji vazduh bliži zemlji, pa reaguje kao “poklopac”, ispod koga je rastvorena velika količina alergena. Vlaga razbija zrnca polena na sitnije delove, tako da oni prodiru duboko u pluća, gde izazivaju teške alergijske reakcije.
Doktorka Dudvarski Ilić podseća i da je poznato povoljno dejstvo ozona, koji se nalazi u višim zonama stratosfere. Međutim, ozon, koji se stvara blizu zemljine površine je štetan! Reakcija sunčeve svetlosti sa azot-monoksidom i sumpor-dioksidom, koji su produkti izduvnih gasova, dovodi do stvaranja ozona u nižim slojevima. To je veoma reaktivan gas, koji iritira i pluća zdravih, a astmatičarima stvara probleme. Naročito izražena koncentracija ozona je na širokim ulicama bez hladovine i sa velikom frekvencijom saobraćaja.

Plan aktivnsti

– Najbolji način da asmatičari budu pošteđeni od komplikacija koje izazva toplo vreme je da ga izbegavaju. Poželjno je da naprave plan aktivnosti, koji će da isključi boravak napolju od 10 do 17 časova. Takođe, ukoliko im to mogućnosti dozvoljavaju, trebalo bi da borave u klimatizovanim prostorijama, ali ne sa previše niskom temperaturom. Aparati za klimatizovanje su korisni jer, ne samo da hlade vazduh, već ga i na pravi način vlaže i čiste (samo ako se filteri redovno čiste). I ventilatori mogu da pomognu.

Saveti za astmatičare

Asmatičarima se savetuje da oblače odeću od isključivo prirodnih materijala jer sintetika onemogućava isparenje znoja potpomažući pregrevanje organizma. Da se hrane sa što više voća i povrća i Međutim, doktorka Dudvarski Ilić poručuje da je za asmatičare najvažnija, redovna uzimaju terapiju. U današnje vreme, većina bolesnika sa astmom ima svoj lični “plan za lečenje” sa tačno navedenim savetima za ponašanje u pojedinim situacijama. Preventivne lekove trebalo bi redovno koristiti, a u slučaju pogoršanja što pre konsultovati lekara. Takođe, savetuje im da koriste lekove za brzo otklanjanje tegoba i to 10-15 minuta pre planiranog izlaska iz kuće. Sportske aktivnosti trebalo bi da se ograniče na jutarnje i večernje časove, a od sportova se naročito preporučuje plivanje.

izvor: Bilje i Zdravlje Novosti